Mødedato: 30.05.2024, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af udkast til Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til Kommuneplan 2024

Se alle bilag

Resumé

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende udkast til udvalgets høringssvar vedrørende Københavns Kommuneplan 2024.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udkast til udvalgets høringssvar til Københavns Kommuneplan 2024
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget oversender høringssvar til Økonomiudvalget

Problemstilling

Økonomiudvalget besluttede den 9. april 2024 at sende udkast til forslag til Kommuneplan 2024 i intern høring. Kommuneplanen er i intern høring i otte uger i fagudvalg, råd og lokaludvalg. Høringen løber til og med torsdag den 6. juni 2024. Høringen gælder følgende materiale:

  • Politisk hovedstruktur for udkast til forslag til Kommuneplan 2024 (vedlagt i bilag)
  • Den digitale kommuneplan som kan tilgås på: www.kp24.kk.dk

Den politiske hovedstruktur er en videreførelse af kommuneplanstrategien til kommuneplanen. Det betyder, at den strategiske retning fra planstrategien videreføres som ny hovedstruktur for kommuneplanen, med følgende tilføjelser, der afspejler Økonomiforvaltningens indstilling til nye tiltag i kommuneplanens rammer og retningslinjer, hvilket kan ses i følgende opslag:

  • Nye væsentlige tiltag i kommuneplanens regulering(markeret med blå baggrundsfarve i hovedstrukturen) som beskriver forslag til ændringer i kommuneplanen indenfor følgende:
    • Rækkefølgeplanen (s. 24-25)
    • Tætheder i byen (s. 26-27)
    • Bilparkering (s. 36-39)
    • Cykelparkering (s. 40-41)
    • El- og delebiler (s. 42-43)
    • Boligstørrelser (s. 62-67)
    • Blandet by (s. 68-69)
    • Erhvervsudvikling (s. 84-85)
    • Grøn forsyning (s. 98-101)
    • Byens kulturarv (s. 106-107)
  • Bydele i fokus(s. 108-123), som beskriver de væsentligste rammeændringer til konkrete byudviklingsprojekter fordelt på fire overordnede bydelsafgrænsninger.

     

  • Ajourføring af den strategiske retning fra kommuneplanstrategienmed udvalgte resultater fra baggrundanalyserne til kommuneplanen.
    • Det har givet anledning til forslag om enkelte nye målsætninger, herunder: antal nye boliger, almene boliger og ungdomsboliger (s. 46), at sikre varierede boligstørrelser på tværs af bydelene (s. 46), målsætning for erhvervsbyggeri (s. 72).
    • Dertil revideret redegørende tekst: opdateret prognose for befolkningstal og -udvikling (s. 16) restrummelighed for byudviklingsområderne (s. 18) redegørelse for nye mål for boligbyggeri (s. 46), status på detailhandel i København (s. 81), redegørelse af, hvordan den grønne arealplan understøtter at målet om maksimalt 300 meter til et grønt eller blåt område kan opnås i de tættest bebyggede kvarterer, herunder at der prioriteres nye grønne områder, der hvor der er flest boliger (s. 90-91), og omtale af mulighed for ny begrønningsprocent (s. 91).

Derudover har Økonomiforvaltningen opdateret diverse nøgletal for byens udvikling i de tilfælde, at der er kommet nye data, samt indarbejdet nyt forord og resumé (s. 6-9).

Løsning

Økonomiforvaltningen præsenterede udkast til Kommuneplan 2024 med særlig fokus på sundheds- og omsorgsområdet for Sundheds- og Omsorgsudvalget på møde den 2. maj 2024. På samme møde havde udvalget en temadrøftelse om ’sund by’.

Forvaltningen har udarbejdet et udkast til høringssvar til kommuneplanen i forlængelse af Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til Kommuneplansstrategien 2023 og med afsæt i udvalgets drøftelse d. 2. maj 2024. Forvaltningen har foretaget en faglig vurdering af høringsmaterialet og givet forslag til enkelte konkrete justeringer og tilføjelser i forlængelse heraf. Udkast til høringssvar berører følgende områder:

  • Bæredygtigt at løse flere af byens udfordringer samtidigt: Sundhed skal integreres med andre fagområder, når byen udvikles. Med et sundhedsvæsen, der er under øget pres, er der brug for endnu større fokus på strukturel forebyggelse for at understøtte københavnernes fysiske og mentale sundhed. Derfor er det vigtigt, at sunde byrum udvikles i tæt samarbejde mellem flere forvaltninger.
  • Klimasikring for at afbøde negative sundhedskonsekvenser: Der er et potentiale i at samtænke klima og sundhed i endnu højere grad og fx arbejde med klimasikring mod høje temperaturer og hedebølger for at mindske sygdom og gener blandt københavnerne.
  • En sund og ældrevenlig by: Boliger til seniorer og ældre og på tværs af generationer er vigtigt for at sikre en ældrevenlig by fremover. Derudover er adgang til toiletter, offentlige transport og ældrevenlige uden- og indendørsfaciliteter også faktorer med betydning for en sundt og bæredygtigt senior- og ældreliv.
  • Rekrutteringsudfordringer på pleje- og omsorgsområdet: En blandet by betyder plads til sosu-medarbejdere, der er vigtige for at sikre pleje og omsorg til ældre fremover.
  • Folkesundhed har stor relevans i byens fysiske udvikling: Fysiske rammer og strukturer har en vigtig rolle for fremtidens forebyggelse, hvor mange har sygdom eller mistrivsel inde på livet. Særligt rekreation og natur er områder, hvor sundhedsfremme og forebyggelse har en oplagt berøringsflade til byens fysisk udvikling.
  • Folkesundhed og ældreområdet indtænkes i perspektivområder: Byudvikling i nye udviklingsområder giver en unik mulighed for at arbejde med, at sundhedsfremmende og ældrevenlige byrum kan opveje sundhedsudfordringer, der er knyttet til en fortætning af byen.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil på baggrund af høringssvarene fra den interne høring udarbejde en hvidbog og et revideret forslag til Kommuneplan 2024 frem mod behandling i Økonomiudvalget og

Borgerrepræsentationen i august 2024. Herefter følger 8 ugers offentlig høring forventeligt i september og oktober 2024 inden vedtagelse forventeligt i december 2024.

Karen Toke/
Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top