Mødedato: 30.05.2024, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af udmøntning af midler til kvalitetsstandarder for kronisk sygdom

Se alle bilag

Resumé

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde i januar 2024 nye kvalitetsstandarder for kommunale forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Kvalitetsstandarderne skal sikre, at borgere med kronisk sygdom får kommunale forebyggelsestilbud af ensartet og høj kvalitet på tværs af landets kommuner.

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges hermed en plan for implementering af kvalitetsstandarderne og udmøntning af de midler, der tilføres området i forbindelse med kvalitetsstandarderne. Planen forelægges til godkendelse.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender plan for udmøntning af midler for 2024 samt varigt ifm. de nye kvalitetsstandarder for kommunale forebyggelsestilbud

Problemstilling

Sundhedsstyrelsen har offentliggjort nye kvalitetsstandarder for forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. For så vidt angår krav vedr. nikotinafvænning og forebyggende samtale om alkohol omfatter kvalitetsstandarderne alle kommunens borgere, som måtte ønske at ændre deres forbrug, uanset om de lider af en kronisk sygdom eller ej. I forbindelse med de nye standarder har forvaltningen i 2024 modtaget 12.6 mio. kr. stigende til 13.3 mio. kr. frem mod 2029 og varigt.

Udvalget forelægges en plan for udmøntning af midler med henblik på, at forvaltningen kan leve op til de nye standarder. Udvalget har den 9. november 2023 godkendt en delvis udmøntning af midler for 2024, hvorfor denne indstilling dækker en udmøntningsplan for resten af midlerne for 2024 samt varigt.

Løsning

De nye kvalitetstandarder sætter krav og anbefalinger til kommunernes forebyggelsestilbud på de syv områder, som er vist i figuren: 

Forvaltningen tilbyder i dag forebyggelsestilbud på et højt specialiseret niveau og i overensstemmelse med en stor del af de nye krav og anbefalinger. Nedenfor følger et overblik over overordnede krav samt en vurdering af, i hvilket omfang forvaltningen i dag lever op til disse, samt om der er behov for videreudvikling. 

Krav

Lever forvaltningen op til krav eller er der behov for videreudvikling?

Tilrettelæggelse

 

Det er et krav, at kommunen tilbyder en afklarende samtale til henviste borgere med kronisk sygdom. Det er desuden et krav, at forebyggelsestilbuddene differentieres med udgangspunkt i den enkelte borger samt, at der aktivt støttes op om videreførelse og vedligehold af effekt efter endt indsats.

SUF leverer i dag afklarende samtale til borgere med KOL, hjertesygdomme, diabetes og kræft. Der er behov for at udvikle og implementere den afklarende samtale til borgere med muskelskeletsygdomme. Der er desuden behov for videreudvikling ift. differentiering samt videreførelse og vedligehold af effekt for alle borgere i målgruppen med kronisk sygdom.

Sygdomsmestring

 

Det er et krav, at kommunerne tilbyder sygdomsmestring til borgere med kronisk sygdom ud fra en sundhedsfaglig vurdering af funktionsevne og helbredsforhold.

SUF tilbyder i dag sygdomsmestring til borgere med KOL, hjertesygdomme, diabetes og kræft, men sygdomsmestring skal videreudvikles og implementeres til borgere med muskelskeletsygdomme.

Nikotinafvænning

 

Det er et krav, at kommunerne tilbyder nikotinafvænning til borgere, som anvender tobaks- og nikotinprodukter, herunder cigaretter, pibe, cerutter, vandpibe, opvarmet tobak, e-cigaretter og røgfrie nikotinprodukter (snus, tyggetobak, nikotinposer mv.) dagligt eller lejlighedsvist, og som ønsker at stoppe.

SUF har i dag et velafprøvet tilbud målrettet borgere, der anvender alle slags nikotinprodukter. Der kan dog med fordel iværksættes en fokuseret indsats ift. rekruttering af borgere.

Fysisk aktivitet

 

Det er et krav, at kommunerne tilbyder en indsats om fysisk aktivitet (vejledning om fysisk aktivitet eller superviseret fysisk træning) til borgere med kronisk sygdom ud fra en sundhedsfaglig vurdering af funktionsevne og helbredsforhold. Det er desuden et krav, at der indgår test i starten og slutningen af superviseret fysisk træning.

SUF lever op til kravet om fysisk aktivitet for borgere med kronisk sygdom, men der er behov for at arbejde videre med systematisk test, vedligehold og opfølgning efter endt forløb.

Ernæringsindsats

 

Det er et krav, at kommunerne tilbyder en ernæringsindsats (kostvejledning eller diætbehandling) til borgere med kronisk sygdom, som ud fra en sundhedsfaglig vurdering af funktionsevne og helbredsforhold kan have gavn af indsatsen.

SUF leverer i dag en ernæringsindsats til borgere med KOL, hjertesygdomme, diabetes og kræft, men indsatsen skal udvikles og implementeres til borgere med muskelskeletsygdomme.

 

Forebyggende samtale om alkohol

 

Det er et krav, at kommunerne tilbyder forebyggende samtale om alkohol både til borgere, der ud fra en sundhedsfaglig vurdering kan have gavn af indsatsen og til borgere uden kronisk sygdom med ønske om at ændre forbrug. Det er endvidere et krav, at forebyggende samtale om alkohol foregår individuelt.

SUF tilbyder i dag forebyggende samtaler om alkohol til borgere med KOL, hjertesygdomme, diabetes og kræft. Der skal udvikles et tilbud til borgere med muskelskeletsygdomme samt øvrige københavnere (uden kronisk sygdom).

 

Monitorering og kvalitetsudvikling

 

Det er et krav, at kommunerne anvender tilgængelige data om deres population. Populationsdata kan sammenholdes med data om de borgere, som modtager kommunens forebyggelsestilbud.

SUF arbejder i dag på mange områder datadrevet og vil fremadrettet have øget fokus på at udvikle og implementere med udgangspunkt i data med henblik på at opfylde de nye krav.

Forvaltningen lever således på mange områder op til de nye kvalitetsstandarder, men der er behov for videreudvikling på følgende to områder:

  • Nye forebyggende indsatser til borgere med muskelskeletlidelse samt eksisterende indsatser til borgere med KOL, hjertesygdomme, diabetes og/eller kræft.
  • Eksisterende tilbud om nikotinafvænning samt et nyt tilbud om forebyggende samtale om alkohol til alle københavnere.

Forebyggende indsatser til borgere med kronisk sygdom

Et gennemgående fokus i de nye standarder er, at der skal arbejdes med differentiering og tilgængelighed, så borgere med forskellige behov og sundhedskompetencer kan få gavn af tilbuddene i kommunen. Dette er både for at mindske ulighed i sundhed, samt at bruge ressourcerne på de borgere, der har de største behov. Derfor skal tilbuddene kunne leveres på forskellige måder – fx digitalt, individuelt eller på hold, ved hjælp af udgående funktioner m.m. – så tilbuddene kan rumme borgeres forskellige forudsætninger og behov. I den forbindelse skal det, bl.a. i samarbejde med Socialforvaltningen, afdækkes, hvordan man bedst kan understøtte borgere, der kunne have gavn af en indsats, men som i dag ikke benytter eksisterende tilbud. I dette arbejde skal der også være fokus på det tværsektorielle samarbejde, både for at få henvist borgerne samt for at skabe sammenhæng i komplekse forløb. 

Forebyggende indsatser til borgere med muskelskeletlidelser
Som skitseret ovenfor skal eksisterende forløb for borgere med muskelskeletlidelser udvides med afklarende samtale og forebyggende indsatser (sygdomsmestring, ernæringsindsats, samtale om alkohol og nikotinafvænning).

For at sikre et højt fagligt niveau ifm. ernæringsindsatsen, arbejdes der med en model, hvor forvaltningens eksisterende tilbud i Center for Diabetes og Hjertesygdomme styrkes, og så fremadrettet dækker borgere med muskelskeletlidelser. Borgeren vil modtage indsatsen som en integreret del af genoptræningsforløbet. Der er desuden behov for videreudvikling ift. differentiering af tilbuddene samt at udvikle og implementere videreførelse og vedligehold af effekt for borgerne.  

Forvaltningen vurderer, at der er behov for 6.2 mio. kr. til at udvikle og implementere afklarende samtale og øvrige forebyggende indsatser til borgere med muskelskeletlidelser fra 2024 og varigt.

Rehabiliteringsforløb til borgere med diabetes, hjertesygdomme, KOL og kræft
Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte i november 2023, at forvaltningen videreførte arbejdet indenfor fire igangsatte indsatsområder med henblik på indfrielse af kvalitetsstandarder for tilbud til borgere med diabetes, hjertesygdomme, KOL og kræft, som de var skitsereret i høringsudkastet. Indsatsområderne var: Tilgængelighed og digitalisering, mental sundhed, tilbud til borgere med astma samt omstilling til det nære sundhedsvæsen gennem fokus på lighed i sundhed og tværsektorielt samarbejde. I bilag 2 findes en oversigt med en kort status på disse indsatser.  

Med baggrund i de endelige kvalitetsstandarder er det fortsat vurderingen, at der skal arbejdes systematisk videre indenfor de fire indsatsområder for at styrke vores tilbud til det voksende antal borgere med KOL, hjertesygdomme, diabetes og kræft. De fire indsatsområder bidrager til at opfylde en række af de nye krav og anbefalinger i kvalitetsstandarderne. Samtidig er der behov for, at vi arbejder systematisk og struktureret med de krav, som forvaltningens eksisterende tilbud ikke indfrier fuldt ud, hvilket særligt gælder systematisk brug af test samt vedligehold og opfølgning af effekt efter endt forløb.  

Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt udmøntning af 5.1 mio. kr. i 2024 til dette arbejde. Det er vurderingen, at der er behov for 4,8 mio. kr. fra 2025 og varigt.

Nikotinafvænning og forebyggende samtale til alle københavnere
Ifølge de nye standarder skal forvaltningen tilbyde nikotinafvænning og forebyggende samtaler om alkohol til borgere med kronisk sygdom og til øvrige borgere, som ønsker at ændre deres forbrug.

Implementering af systematisk opsporing og henvisning til nikotin- og rygestopindsatser
Som skitseret har forvaltningen i dag en bred vifte af gratis tilbud til alle københavnere, der ønsker hjælp til ryge- eller nikotinstop. Der er dog behov for styrket rekruttering og koordinering i bl.a. de bydækkende enheder og Center for Genoptræning samt i forhold til borgere med særlige behov og særligt sårbare målgrupper med henblik på, at flere københavnere tager imod tilbuddet. Der skal desuden, i samarbejde med Socialforvaltningen, være et fokus på, hvordan indsatsen kan tilbydes borgere, som i forvejen får indsatser i regi af Socialforvaltningen.

Forvaltningen vurderer, at kravene vedr. nikotinafvænning for nuværende kan håndteres inden for den eksisterende økonomiske ramme. Den tidlige opsporing til nikotinafvænning kan integreres i den tidlige opsporing til samtaler om alkohol.

Nyt tilbud om telefonisk forebyggende samtale om alkohol
Alkoholproblemer er et tabubelagt emne, hvilket kan gøre rekruttering vanskeligt. Som led i implementeringen af de nye kvalitetsstandarder ønsker forvaltningen derfor at kunne tilbyde interesserede borgere et anonymt telefonisk samtaletilbud med mellem 1-5 samtaler. Tilbuddet vil skulle udvikles og udbydes i samarbejde med andre herunder Socialforvaltningen og Alkohol og Samfund. Tilbuddet vil skulle koordineres med eksisterende indsatser på rusmiddelområdet i København. Det telefoniske tilbud skal supplere de allerede eksisterende tilbud om fysiske alkoholsamtaler i de bydækkende enheder samt tilbud om behandling for alkoholafhængighed i regi af Socialforvaltningen. Som en del af indsatsen sættes systematisk fokus på tidlig opsporing og rekruttering fx i Socialforvaltningen, jobcentre, sundhedsplejen, hjemmeplejen og plejehjem, de bydækkende enheder og på genoptræningsområdet.

Forvaltningen vurderer, at der er behov for 1.8 mio. kr. til tidlig opsporing, udvikling, implementering og drift af en ny anonym telefonisk indsats med forebyggende samtaler om alkohol fra 2024 og varigt.

Økonomi

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i 2024 modtaget 12.6 mio. kr. ifm. kvalitetsstandarderne stigende til 13.3 mio. kr. frem mod 2029 og varigt. Desuden er der overført 2.1 mio. kr. fra 2023 til 2024, da forvaltningen afventede de endelige kvalitetsstandarder. Det betyder, at der i 2024 samlet er 14,7 mio. kr. til rådighed.

For 2024 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget på udvalgsmødet den 9/11-2023 en delvis udmøntning på 5,1 mio. kr. til de fire indsatsområder, som blev igangsat i foråret 2023. Det betyder, at det for 2024 er udmøntning af de resterende 9.6 mio. kr., som skal godkendes i denne sag. Derudover skal den varige udmøntning godkendes.

Årstal (mio. kr.)

2024

 

2025

 

2026-2028

2029 og varigt

Forebyggende indsatser til borgere med kronisk sygdom

 

 

 

 

Forebyggende tilbud til borgere med muskelskeletlidelser

6.2

6.2

6.2

6.2

Rehabiliteringsforløb til borgere med diabetes, hjertekarsygdomme, KOL og kræft

5.1*

 

4.8

4.8

4.8

Nikotinafvænning og forebyggende samtale til alle københavnere

 

 

 

 

Tidlig opsporing til alkoholsamtaler og nikotinafvænning samt udvikling af nyt telefonisk tilbud om forebyggende samtale om alkohol

1.8

1.8

1.8

1.8

Projektledelse, implementeringsstøtte og monitorering af effekt

1.6

0.0

0.3

0.5

I alt

14.7**

12.8

13.1

13.3

* Godkendt i SOU d. 9/11-2023
** 12.6 mio. kr. i 2024 og 2.1 mio. kr. i 2023

Videre proces

Med Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen iværksætte de foreslåede indsatser og herunder, som beskrevet, koordinere med Socialforvaltningen.

Per Bennetsen/Karen Toke
Sine Mutanu Jungersted/Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Udvalget bestilte et notat om, hvorfra forvaltningen modtager henvisninger til forebyggelsestilbud og rehabiliteringstilbud, herunder andel fra hospitaler, almen praksis mv.

Til top