Mødedato: 19.09.2024, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Udmøntning af midler til en styrket uddannelsesindsats for at få flere faglærte og mere kvalificerede medarbejdere

Se alle bilag

Resumé

Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) forelægges model for fortsættelse og udvidelse af uddannelsesindsatser for at få flere faglærte og mere kvalificeret arbejdskraft, idet indsatserne fra 2025 ophører som finanslovsfinansieret projekt og overgår til bloktilskuddet, hvoraf Sundheds- og Omsorgsforvaltningens (SUF) andel svarer til 28,6 mio. kr. årligt. Indsatserne er et væsentligt bidrag til at indfri mål under de tre temaer Elever, Rekruttering og Attraktive arbejdspladser i Strategi for håndtering af arbejdskraftmangel. Indstillingen er til godkendelse.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at

  1. Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender model for udmøntning af midlerne på 28,6 mio. kr. årligt til en styrket uddannelsesindsats for at håndtere manglen på faglært arbejdskraft.

Problemstilling

De markante fastholdelses- og rekrutteringsudfordringer på sundheds- og omsorgsområdet sætter kernevelfærden under pres. For at imødekomme udfordringerne og leve op til de ambitiøse mål i Strategi for håndtering af arbejdskraftmangel (vedtaget i SOU i december 2023), ønsker SUF at gøre det succesfulde projekt ”Flere hænder og højere kvalitet i ældreplejen” permanent. 

Projektet har været finansieret af finanslovsmidler i årene 2021-2024, og fra 2025 overgår midlerne til bloktilskuddet. Med Indkaldelsescirkulæret for budget 2025 blev det nuværende niveau for budget 2024 på 28,6 mio. kr. (2025 p/l) indarbejdet varigt i SUFs budgetter. Variggørelsen af midlerne muliggør, at projektindsatserne kan gøres permanente og udvides. Dermed leveres et væsentligt bidrag til at indfri mål under de tre temaer Elever, Rekruttering og Attraktive arbejdspladser i Strategi for håndtering af arbejdskraftmangel.

Indsatserne er efterspurgt af de borgernære enheder i SUF og vigtigheden af dem underbygges af to analyser, som Sundhedsstyrelsen har udgivet i foråret 2024. Analyserne peger på behovet for fokus på dels onboarding og kompetenceudvikling af ufaglærte medarbejdere, dels på potentialet i at rekruttere dem til SOSU-uddannelserne. Der arbejdes med alle disse elementer i de foreslåede indsatser.

Projektet har indtil nu vist rigtigt gode resultater. Fra august 2021 til september 2024 er over 320 ufaglærte medarbejdere i SUF startet på en SOSU-uddannelse. Det er over fem gange flere end det statslige krav om, at i alt 55 ufaglærte medarbejdere skal starte på en SOSU-uddannelse i projektperioden. Samtidig viser en sammenligning med den samlede gruppe af SOSU-elever i SUF, at der er et markant lavere frafald fra uddannelse blandt elever, der indgår i projektet, og de bliver i langt højere grad ansat som faglærte i SUF efter endt uddannelse. I projektet er desuden en stor søgning af kvalificerede kandidater til brancheskifterstillinger, som er en vej til at skifte branche og blive faglært SOSU.

Løsning

SUF foreslår, at der videreføres og igangsættes i alt seks indsatser i 2025. Indsatserne supplerer hinanden, er udformet ud fra erfaringer fra projektperioden og i en omfattende og involverende proces og dialog med hjemmepleje og plejehjem. Figur 1 viser de seks indsatser, som beskrives kort nedenfor, ligesom koblingen til målene i Strategi for håndtering af arbejdskraftmangel beskrives. Indsatserne uddybes i Bilag 1. 

Samlet set vurderes de seks indsatser at bidrage væsentligt til at få flere faglærte og mere kvalificerede medarbejdere – samtidig med, at de borgernære enheder tilføres betydelige ressourcer til uddannelsesopgaven. Indsatserne udgør derudover et vigtigt supplement til de fastholdelses- og rekrutteringsindsatser, som indgår i Budget 2025 og tidligere budgetter, men som har et andet indhold og/eller andre målgrupper. 

I alt vil 345 medarbejdere årligt være omfattet af de seks indsatser. Dertil kommer alle SUFs SOSU-elever, som vil få gavn af de styrkede ressourcer til uddannelsesopgaven lokalt. Derudover forventes det, at der årligt vil være 100 ufaglærte medarbejdere, der starter på en SOSU-uddannelse.

Figur 1: Oversigt over de 6 indsatser, der ønskes videreført og igangsat fra 2025. Ny markerer indsatser, der er nye ift. nuværende indsatser i projektet. Ikoner viser kobling til temaerne i Strategi for håndtering af arbejdskraftmangel

 

Indsats 1 ”Styrkede kompetencer hos ufaglærte” består af introduktionskurser til ufaglærte sundhedsmedarbejdere og opkvalificering af ufaglærte servicemedarbejdere.

Indsats 2 ”Ufaglært til faglært” giver vejledning om uddannelsesmuligheder, hjælper med tilmelding og ansøgning til uddannelse, rekrutterer brancheskiftere til SOSU-uddannelserne og understøtter forskellige veje til at blive faglært SOSU.

Indsats 3 ”Karriereveje for SOSU-hjælpere” består dels af et længerevarende opkvalificeringsforløb til SOSU-hjælpere, som styrker dem i arbejdet med problemstillinger, der fylder i det daglige arbejde. Dels af støtte til, at talentfulde SOSU-hjælpere kan blive SOSU-assistenter med begrænset lønnedgang under uddannelsen.

Indsats 4 ”Udenlandske sygeplejersker” løfter gennem et opkvalificeringsforløb over 1,5 år de sundhedsfaglige, interkulturelle og sproglige kompetencer markant hos udenlandske sygeplejersker ansat i SUF, enten som ufaglærte eller i en evalueringsansættelse med henblik på at opnå dansk autorisation som sygeplejerske. Indsatsen er koordineret med og et vigtigt supplement til de indsatser, der indgår i budgetforslag ”SU07 Rekruttering af udenlandsk arbejdskraft”, som der er givet midler til i Budget 2025. I SU07 er indsatserne to pilotprojekter om rekruttering uden for landets grænser, støtte til rekruttering og onboarding af udenlandsk arbejdskraft på SUFs borgernære enheder samt delvis finansiering af lønudgiften til udenlandske sygeplejersker, som er ansat i en evalueringsansættelse.

Indsats 5 ”Styrkede grundlæggende færdigheder” understøtter de mange medarbejdere med læse-skrivevanskeligheder ved at gøre læseskriveteknologi lettilgængeligt og giver sprogundervisning til medarbejdere med dansksproglige udfordringer. Indsatsen er koordineret med indsatsen i budgetforslag ”SU07 Rekruttering af udenlandsk arbejdskraft”, hvor der i Budget 2025 er givet midler til fastholdelse af SOSU-elever med dansk som andetsprog gennem sprogstøtte.

Indsats 6 ”Styrkede ressourcer til uddannelsesopgaven lokalt” næsten tredobler de nuværende midler, som de borgernære enheder har til uddannelsesopgaven ift. SOSU-elever og løft af ufaglærte til faglærte. Midlerne skal sikre, at enhederne udvikler endnu flere kompetencer til uddannelsesopgaven og kan afsætte mere tid til dette arbejde.

Kobling til Strategi for håndtering af arbejdskraftmangel

De seks indsatser er et væsentligt bidrag til at indfri mål under temaerne Elever, Rekruttering og Attraktive arbejdspladser i Strategi for håndtering af arbejdskraftmangel:

 Elever

  • Øge andelen af elever, der gennemfører SOSU-uddannelserne (indsats 2, 5 og 6)
  • Øge andelen af nyuddannede SOSU-elever, der ansættes i Københavns Kommune i deres første job (indsats 2 og 6)

Arbejdet med at indfri de to mål sker dels ved, at der kan rekrutteres mere erfarne ufaglærte medarbejdere og brancheskiftere til SOSU-uddannelserne og at deres forudsætninger for at gennemføre styrkes før uddannelsesstart. Dels sker det ved at give et markant løft af ressourcerne til uddannelsesopgaven på de borgernære enheder.

 Rekruttering

  •    Udvide rekrutteringsgrundlaget (indsats 2, 3 og 4)

Arbejdet med dette mål sker gennem uddannelsesløft af erfarne ufaglærte medarbejdere,                brancheskiftere, erfarne SOSU-hjælpere og udenlandske sygeplejersker.

  Attraktive arbejdspladser

  •   Reducere medarbejderomsætningen (indsats 1, 2 og 3)

Arbejdet med dette mål sker gennem tydeligere karriereveje for SOSU-hjælpere, gennem kompetenceudvikling til ufaglærte og ved at understøtte uddannelsesløft fra ufaglært til faglært. Derudover bidrager flere af indsatserne (1, 3, 4 og 5) væsentligt til styrkede kompetencer hos medarbejderne og dermed til øget kvalitet i opgaveløsningen. Endelig bidrager indsatserne til at understøtte partnerskabsaftalen mellem SUF og FOA om uddannelse af ufaglærte medarbejdere.

Økonomi

De foreslåede indsatser finansieres af SUFs andel af midlerne fra Finanslov 2021 om ”Flere hænder og højere faglighed i ældreplejen” som fra 2025 og frem overgår til at blive udmøntet via bloktilskuddet. Med Indkaldelsescirkulæret for Budget 2025 er udgiftsniveauet fra budget 2024 blevet indarbejdet i SUFs budgetter fra 2025 og frem, svarende til 28,6 mio. kr. (2025 p/l).

Tabel 1 viser udgifterne ved de seks indsatser. Ved alle kursus- og uddannelsesaktiviteter er der indtænkt supplerende finansieringsmuligheder (bl.a. Den Kommunale Kompetencefond), så de kommunale udgifter minimeres. Og ved alle kompetenceudviklingsaktiviteter modtager de borgernære enheder lønrefusion. Under indfasning af flerårige aktiviteter vil der i 2025 og 2026 være et restbeløb, som bruges til øvrige aktiviteter.

Videre proces

Efter SOUs beslutning vil SUF forankre og opstarte indsatserne i dialog med de borgernære enheder og tillidsvalgte samt andre relevante samarbejdspartnere. Såfremt SOU ikke godkender indstillingen, vil igangværende aktiviteter blive udfaset.

Anna Schou Johansen/
Nina Allin

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med forbehold for drøftelse i SUF MED.
Til top