Mødedato: 19.09.2024, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Fremtidig kapacitet for aktivitetscentre i SUF

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget præsenteres for et oplæg til fremtidig kapacitetsudvidelse for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens (SUF) 21 aktivitetscentre. Aktivitetscenterområdets kapacitet udvides løbende finansieret af den årlige tilførsel af demografimidler på området. I lyset af det stigende antal ældre i København samt øremærkede anlægsmidler til aktivitetstilbud på kommende plejehjem er der behov for en langsigtet plan for områdets kapacitet og udvikling.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender oplæg til kapacitetsudvidelse for aktivitetscentre i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Problemstilling

Andelen af hjemmeboende ældre københavnere vil stige de kommende år. Det kræver, at SUF fortsat kan sikre gode forebyggende tilbud af høj kvalitet, der understøtter den enkelte borger i at leve et aktivt og selvstændigt liv med bedst mulig mestring og livskvalitet.

Aktivitetscentrene spiller en central rolle i kommunens forebyggende indsats for hjemmeboende ældre, og centrene har kontinuerlig høj brugertilfredshed (jf. BRUS-målinger 2019-2023). Med sigte på at fremtidssikre området og styrke den faglige kvalitet på tværs af byens aktivitetstilbud godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2021 en ny strategi for aktivitetscentrene, Aktive Fællesskaber – gennem helt livet (bilag 2). Strategien bygger på et stort potentiale i at styrke det forebyggende aspekt i aktivitetscentrene, så centrene bedre kan imødegå den voksende demografi og fremme borgernes evne til at mestre hverdagen og forebygge (yderligere) funktionstab.

Aktivitetscentrene har i dag 674 pladser svarende til en kapacitet på ca. 1700 københavnere over 65 år. Frem mod 2040 skal der forventeligt etableres 343 nye pladser. Samtidig er der afsat midler og m2 til aktivitetstilbud på kommende plejehjem. Det giver anledning til en bredere drøftelse af den fremtidige organisering af området. 

Løsning

Et aktivitetstilbud er et sundhedsfremmende, visiteret tilbud i dagtimerne med fokus på meningsfulde aktiviteter og fællesskaber. Målgruppen er københavnere med lette til svære funktionsnedsættelser, der har behov for støtte til at vedligeholde fysisk og mental sundhed i trygge rammer og med uddannet personale. Der er 16 almene aktivitetscentre og fem aktivitetscentre for borgere med svær demens i København.

Organisatoriske principper for aktivitetscentre

Aktivitetscenterstrategien udfolder den faglige retning for området gennem tre spor: 1) Mangfoldige tilbud tæt på borgeren, 2) Styrket og ensartet kvalitet, 3) Øget samarbejde på tværs af forvaltningens øvrige tilbud og med civilsamfundet. Siden 2021 er der arbejdet kontinuerligt med at indfri strategiens visioner og mål ved at styrke kvaliteten af træningen(OFS 21/22), gennem kompetenceudvikling af medarbejdere og ledere og via forskellige borgerettede fællesskabsfremmende aktiviteter.

Med sigte på at skabe en ramme for den fremtidige kapacitetsudvidelse har forvaltningen omsat aktivitetscenterstrategiens mål om styrket og ensartet kvalitet og lokal tilknytning i et sæt retningsgivende principper. Ifølge principperne skal nye aktivitetstilbud blandt andet have en tilstrækkelig kapacitet (min. 40 pladser) for at sikre et økonomisk og fagligt bæredygtigt grundlag og placeres med bred geografisk spredning, så ældre københavnere har mulighed for at bibeholde tilknytning til deres nærområde. Se bilag 1 for et skematisk overblik over principperne .

Kapacitetsudvidelse af aktivitetscentrene frem mod 2030

Frem mod 2030 skal der oprettes 132 nye aktivitetscenterpladser. Med afsæt i principperne, demografiprognosen, kommende plejehjem og aktuelle behov på området har forvaltningen udarbejdet nedenstående forslag til kapacitetsudvidelse. Forslaget indebærer matrikelskift for i alt tre af 21 aktivitetscentre, der flyttes til kommende plejehjem. Plejehjemmene forventes først færdige i 2028-2030, og tidshorisonten giver derfor gode muligheder for at sikre en rettidig og inddragende proces med de berørte centres medlemmer og personale. De resterende 18 aktivitetscentre fortsætter som udgangspunkt i nuværende form.

Dertil foreslås det at anvende en del af kapacitetsudvidelsen til at oprette et nyt aktivitetstilbud målrettet borgere over 65 år med demens i den tidlige fase af sygdommen, som i dag har vanskeligt ved at få imødekommet deres behov på de eksisterende tilbud. Tilbuddet oprettes i tilknytning til Center for Demens for at sikre en tryg overgang for borgerne og bæredygtige organisatoriske rammer.

Kapacitetsudvidelse for (udvalgte) aktivitetscentre

Nuværende tilbud*

Fremtidige tilbud

Almene aktivitetscentre

AC Vigerslevhus (16 pladser)
AC Vesterbro (15 pladser)

AC Vigerslevhus og Vesterbro sammenlægges og flyttes til nyt plejehjem i Jernbanebyen (2028-2030).
Udvides med yderligere 30 nye pladser (i alt 61 pladser).

AC Østerbro – Randersgade
(39 pladser)

AC Østerbro - Randersgade flyttes til nyt plejehjem på Østre Gasværksvej (2028-2030).
Udvides med yderligere 20 nye pladser (i alt 59 pladser).

AC Indre By (34 pladser)

Lokaler hos AC Indre By på Rosenborgcentret renoveres. Udvides med 10 nye pladser (i alt 44 pladser).

-

Nyt aktivitetscenter på Christianshavn (BU25). 15 nye pladser.

Demensaktivitetscentre

-

Nyt demensaktivitetscenter målrettet borgere på +65 år i den tidlige fase af sygdommen etableres i Center for Demens – Lindehusene. 10 nye pladser.

* AC Damsøgård er i dag midlertidigt integreret på AC Bonderupgård. Løsningen gøres permanent som led i kapacitetsudvidelsen for aktivitetscenterområdet.

Ovenstående fordeling forventes at placere omkring 85 af de i alt 132 pladser, der skal oprettes frem mod 2030. Forvaltningen vurderer løbende, hvordan de resterende 47 pladser mest hensigtsmæssigt kan placeres i tråd med behovet og udviklingen på området, fx via udvidelse af kapaciteten på eksisterende enheder eller på et kommende plejehjem på Amager Øst (jf. princip om geografisk spredning). Den ledelsesmæssige organisering for området tilpasses i overensstemmelse med kapacitetsoplægget og den langsigtede plan for aktivitetscentrene.

Økonomi

Kapacitetsudvidelsen finansieres via demografimidler for aktivitetscenterområdet, der tilføres årligt i forbindelse med den voksende demografi, og via anlægsmidler afsat ifm. kommende plejehjemsbyggerier til oprettelsen af nye aktivitetstilbud.

Videre proces

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender oplæg til fremtidig kapacitet på aktivitetscenterområdet, vil forvaltningen arbejde videre med at implementere forslaget i dialog med berørte enheder.

Kapacitetsudvidelsen for aktivitetscentre afhænger af, at kommende plejehjemsbyggerier i SUF gennemføres planmæssigt. Oplægget revideres i tilfælde af ændringer i byggeplaner for særligt Østre Gasværksvej og Jernbanebyen, og udvalget orienteres nærmere herom.

Karen Nørskov Toke/
Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev udskudt til et kommende udvalgsmøde.
Til top