Mødedato: 19.09.2024, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Status på ´Sammen om demens – strategi for den tidlige indsats´

Se alle bilag

I 2020 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget ’Sammen om demens – Strategi for tidlig indsats’. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen giver her en status på arbejdet med strategien med afsæt i en netop gennemført evaluering af Center for Demens.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status på ’Sammen om demens – strategi for den tidligere indsats’ til efterretning

Problemstilling

I dag lever ca. 5.500 borgere med demens i Københavns Kommune. Demens er en af de mest livsomvæltende og omkostningstunge sygdomme, bl.a. fordi borgeren gennem hele sygdomsforløbet har behov for støtte. Borgere med omfattende demens bor oftest på plejehjem eller i egen bolig med varierende grad støtte fra fx hjemmeplejen, aktivitetstilbud m.v. Forvaltningen har derfor gennem mange år arbejdet med at styrke den demensfaglige kvalitet i tilbuddene.

Nyere forskning viser imidlertid, at 1/3 af alle demenstilfælde kan forebygges, og at en rettidig demensdiagnose og faglig indsats kan være med til at udskyde og mindske behovet for hjælp og støtte i længere tid. Med det afsæt godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2020 demensstrategien ’Sammen om demens – Strategi for den tidlige indsats’ (bilag 1).

Løsning

Demensstrategien har særligt fokus på at skabe de bedste rammer for, at borgere og pårørende får det bedst mulige demensforløb. Dvs. rammer der understøtter, at borgerne tidligt i sygdommens udvikling får stillet en demensdiagnose, så de kan få tilbudt den hjælp og støtte, som erfaringerne viser, medvirker til at fastholde en aktiv og meningsfuld hverdag og forhale demenssymptomer. Dertil fokuserer strategien på at udbrede viden om, at demens kan forebygges samt integrere den nyeste viden om forebyggelse i tilbud og samarbejder.

Siden 2020 er der ad flere omgange politisk afsat midler til at udmønte strategiens mål.

Status på demensstrategien

I direkte forlængelse af strategiens mål, er der siden 2020 opbygget et fagligt stærkt og bredspektret tilbud til borgere med begyndende demens og deres pårørende forankret i Center for Demens, Træning og Rådgivning (CFD). Centeret blev etableret i 2017 som et snævert visiteret trænings- og rådgivningstilbud for målgruppen, men er sidenhen blevet udbygget - blandt andet gennem flere budgettilførsler -  så det i dag fungerer som kommunens samlede indgang for borgere, der har fået konstateret demens. Tilbuddene i CFD er derfor en konkret udmøntning af demensstrategiens mål, hvor borgere og pårørende i dag tilbydes:

  • En fast demenskoordinator, der hjælper borgeren og de pårørende med at skabe et overblik over deres forløb på tværs af sektorer og understøtter, at borgeren løbende tilbydes relevant hjælp og støtte.
  • Et 15-ugers fysisk og kognitivt trænings- og rådgivningstilbud.
  • Rådgivning i demensvenlig indretning og støtte til anskaffelse af relevante hjælpemidler og velfærdsteknologier.
  • Socialrådgiverbistand om fx økonomi, lovgivning og rettigheder.
  • Pårørendeaktiviteter som undervisning, rådgivning, pårørendegrupper for fx ægtefæller, unge, børn og mænd og højskoleophold.
  • Udredningsstøtte til borgere med begrænset netværk.

CFD arbejder derudover med at udbrede viden om demens gennem samarbejder med civilsamfund og etniske minoritetsmiljøer.

Under strategien er der desuden igangsat en række andre mere tværgående demensindsatser i forvaltningen, som er afsluttet og evalueret. Disse vil kort blive gennemgået mundtlig på udvalgsmødet. Se desuden bilag 2 for overblik.

Evaluering af Center for Demens, herunder demensstrategiens mål

CFD er i efteråret 2023 blevet evalueret for at undersøge, om borgere, pårørende og samarbejdspartnere oplever, at centeret bidrager til at styrke det tidlige demensforløb og dermed intensionerne i strategien. Evalueringen viser, at centeret i høj grad er lykkedes med sin opgave.

Borgerne finder, at overgangen fra af få stillet en demensdiagnose på hospitalernes hukommelsesklinikker til CFD fungerer gnidningsfrit. Dette skyldes blandt andet centerets fokus på samarbejde mellem kommunen og hospitaler, som har medvirket til en stigning af borgere, der får tilknyttet en kommunal demensforløbskoordinator efter endt udredning på hospitalet. Den opgave overtog CFD i slutningen af 2022. Derefter er antallet af borgere i demensforløbskoordination steget fra 492 borgere i 2022 til 964 i 2023. Det skal ses i lyset af, at ca. 550 københavnere årligt bliver diagnosticeret med demens. I evalueringen giver borgerne udtryk for, at de i høj grad oplever at få den vejledning, de har behov for. Alle 16 adspurgte borgere og pårørende i evalueringen er meget tilfredse med CFD’s tilbud og oplever en høj faglig kvalitet i de indsatser, de tilbydes. Dertil fremhæver borgerne vigtigheden af de venskaber, netværk og samvær med ligesindede, som de får gennem indsatserne, da demens i mange tilfælde virker socialt isolerende.

Evalueringen viser imidlertid også, at der er et stort ønske hos borgerne om at fortsætte i et inkluderende demensfællesskab efter endt træningsforløb i CFD. Det tilbud findes ikke i dag.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fortsætter arbejdet med at udvikle de tidlige indsatser på demensområdet i tråd med strategien. 

Karen Nørskov Toke/
Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev udskudt til et kommende udvalgsmøde.
Til top