Mødedato: 09.12.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset

Godkendelse af samarbejdsaftaler og fastsættelse af afregningspriser for tre Friplejehjem og delegation af kompetence

Se alle bilag

Når der etableres et friplejehjem i en kommune, skal kommunen godkende de nærmere afregningstakster overfor friplejehjemmet. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal her godkende, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indgår aftale med tre friplejeboligleverandører.

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal også godkende, at forvaltningen får delegeret kompetencen til at indgå aftale om afregningstakster med friplejehjem beliggende i andre kommuner.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indgår aftale med OK Arendse, Louise Mariehjemmet og Grønttorvets Friplejehjem, jf. bilag 1.
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen tildeles kompetencen til at afsætte afregningsaftaler med friplejehjem for Københavnere, der vælger et friplejehjem beliggende i en anden kommune.

Problemstilling

Friplejehjem etableres efter Lov om friplejeboliger, som privat alternativ til kommunale og selvejende plejehjem. Borgere, der er visiteret til en plejebolig, kan frit vælge mellem et privat friplejehjem eller et kommunalt eller selvejende plejehjem.

Friplejehjem er ikke en del af kommunens plejeboligforsyning, og er ikke en del af kommunen. Friplejehjemmet er derfor ikke underlagt kommunens politikker eller de politisk fastsatte betingelser og krav som kommunens plejehjem eller de selvejende plejehjem. Men kommunen har pligt til at betale det private plejehjem for hver plads, som en københavnsk borger optager på friplejehjemmet.

Kommunen skal efter Serviceloven føre tilsyn med friplejehjemmet. Ved et friplejehjems manglende opfølgning på kommunens påbud efter kritik fra tilsyn skal kommunen indberette sagen til Sundhedsstyrelsen, der er myndighed angående opfølgning herpå overfor friplejehjemmene. Kommunen er myndighed efter Serviceloven angående reglerne om magtanvendelse, hvor kommunen meddeler afgørelser og modtager indberetninger på samme måde, som det gælder for de kommunale og selvejende plejehjem.

Når en borger er visiteret til en plejebolig, kan borgeren også vælge en plejebolig på et friplejehjem i en anden kommune. Når en københavner vælger at flytte til et friplejehjem beliggende i en anden kommune, skal Københavns Kommune aftale en afregningspris med det udenbys beliggende friplejehjem.

Løsning

Friplejehjemmene certificeres af Sundhedsstyrelsen som friplejeboligleverandør. Kommunen skal herefter i medfør af Lov om friplejeboliger aftale takster med eller fastsættetakster for friplejehjem. En sådan aftale omfatter alle borgere fra Københavns Kommune på friplejehjemmet.

Foruden aftale om afregningstaksten, kan der med fordel også frivilligt indgås aftale om det praktiske samarbejde f.eks. angående arbejdsgange og snitflader angående hjælpemiddelbevillinger, sygepleje og træning.

Københavns Kommune står for visitationen af den enkelte borger, som herefter frit kan vælge plejebolig, herunder et privat eller kommunalt tilbud. Vælges et privat, så skal friplejehjemmet levere ydelser i overensstemmelse med borgerens visitationsafgørelse. Det er denne ydelse, som afregningstaksten omfatter. Da det er kommunen, der visiterer borgeren til den enkelte ydelse, betyder det i praksis, at plejehjemmet skal levere ydelserne i overensstemmelse med Københavns Kommunes indsatskatalog.

Rammerne for samarbejdsaftalen (bilag 1) er udarbejdet på baggrund af forvaltningens nuværende aftale med Valby Friplejehjem. Samarbejdsaftalen tilbyder for at sikre lige behandling samme forhold, som allerede gælder i aftalen med Valby Friplejehjem til OK Arendse, Louise Mariehjemmet og Grønttorvets Friplejehjem, herunder arbejdsgange som myndighedsopgaver, træning og sygepleje.

Borgerrepræsentationen godkendte den 30. januar 2020, at Sundheds- og Omsorgsudvalget herefter har delegation til at træffe beslutninger vedrørende indgåelse af aftaler med friplejeboligleverandører.

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget, udover den lovbundne indgåelse af aftale om eller fastsættelse af takster, godkender, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indgår samarbejdsaftale med de tre friplejehjem om det praktiske samarbejde som nævnt ovenfor, vil forvaltningen i størst muligt omfang forhandle indsættelse af kommunens arbejdsklausul (overenskomster, elevforpligtelser mv.) samt klausul om, at friplejehjemmet i størst muligt omfang følger bestemte kommunale politikker. I så fald vil friplejehjemmet bliver økonomisk kompensereret for det. De nærmere rammer for at indgå supplerende aftale er beskrevet i bilag 2.

Hvis der ikke kan opnås aftale om afregningstakst således, at denne efter loven fastsættes af kommunen alene, er det forvaltningens vurdering, at kommunen ikke ensidigt kan forlange indsættelse af arbejdsklausul, eller klausul om, at et friplejehjem følger bestemte kommunale politikker, for eksempel mad og måltidspolitikken, da de private plejehjem ikke har pligt til at indgå aftale herom. Dette skyldes, at private plejehjem ikke er leverandører til Københavns Kommune, men et konkurrerende tilbud til borgerne efter Lov om friplejeboliger.

Lov om friplejeboliger giver mulighed for, at Københavns Kommune aftaler med en friplejeboligleverandør, at kommunen får anvisningsret til et antal pladser, som derved kommer til at indgå i kommunens boligforsyning. OK Arendse, Louise Mariehjemmet og Grønttorvets Friplejehjem har ikke fremsat ønske herom, hvorfor det ikke er en del af aftalen.

Kommunens forslag til takst udregnes på baggrund af de samlede gennemsnitlige, langsigtede omkostninger, der direkte og indirekte er forbundet med at varetage opgaven på et tilsvarende kommunalt plejehjem. Med tilsvarende menes et kommunalt plejehjem med fx sammenlignelig størrelse, fordeling af servicearealer, beliggenhed, tilbuddets målgrupper, specialiseringsgrad, samt hvilke ydelser tilbuddet kan levere i øvrigt. Puljer og projekter indlagt bloktilskud, som for eksempel ’Flere hænder om aftenen’, ’Demensindsats’, ’Bedre Bemanding’ og ’Klippekort’, indregnes i den beregnede takst. Forvaltningen følger op på, at puljemidler / statslige tilskud anvendes i henhold til formålet. Klippekortet indgår som det eneste i det nuværende politisk godkendte tilsynskoncept.

For at sikre et så korrekt beregningsgrundlag som muligt udarbejdes afregningspris på baggrund af rådgivning fra revisionsselskabet BDO og vurdering fra Københavns Kommunes Intern Revision.

Vejledende er taksten i 2021 for den allerede etablerede samarbejdsaftale med Valby Friplejehjem kr. 1485,77 pr. borger pr. dag.

Er leverandøren uenig i kommunens fastsatte takst, kan de indbringe den for Konkurrencestyrelsen, som så vil efterprøve kommunens takstberegninger. Ved indgåelse af en aftale om takst fraskriver den private leverandør sig denne mulighed.

Delegation af kompetencer til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Når en københavner vælger at flytte til et friplejehjem beliggende i en anden kommune, skal Københavns Kommune aftale en afregningspris for de ydelser, der knytter sig til den enkelte borger og ikke for hele friplejehjemmet.

Som det fremgår ovenfor, så har Borgerrepræsentationen delegeret kompetencen til at træffe beslutning om afregningstaksten for friplejeboliger til Sundheds- og Omsorgsudvalget. Det omfatter også pladser uden for Københavns Kommune, når en borger vælger en plejebolig uden for København.

Der er her tale om ganske få personer. I oktober 2021 bor 27 københavnske borgere på et friplejehjem i en anden kommune end Københavns Kommune.

Det indstilles, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremover tildeles kompetencen i forhold til afregningsaftaler med friplejehjem for Københavnere, der vælger en friplejeboligleverandør beliggende i en anden kommune, jf. 2. at-punkt. På den måde skal Sundheds- og Omsorgsudvalget ikke tage stilling til afregningspriser i enkeltsager.

Det er også muligt at fastsætte en fast takst for alle friplejehjem uden for Københavns Kommune. Det anbefaler Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ikke, da taksterne udregnes på baggrund af sammenlignelige, kommunale tilbud i beliggenhedskommunen, og det kan derfor betyde, at den generelle takst ikke bliver fastsat hensigtsmæssigt. Samtidig kan det påvirke det forhandlingsrum, som forvaltningen har til at indgå supplerende samarbejde med friplejehjemmet.

Økonomi

Udgifterne til friplejehjem afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens budget til køb af pladser, som årligt reguleres af Økonomiforvaltningen i forbindelse med demografireguleringen af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens budget.

Videre proces

Såfremt udvalget tiltræder indstillingen, vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen søge at indgå aftaler med henblik på, at afregningspriserne kan træde i kraft den 1. januar 2022.

Katja Kayser

/Helle Hartmann-Madsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top