Uddeling af § 18-midler til frivilligt socialt arbejde 2018
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
-
at Socialudvalget godkender underudvalgets forslag til fordeling af § 18-midlerne til frivilligt socialt arbejde for 2018.
-
at Socialudvalget tager til efterretning, at for sent ankomne ansøgninger har fået afslag.
Problemstilling
Socialudvalget skal hvert år uddele puljen til frivilligt socialt arbejde i henhold til § 18 i serviceloven.
Socialforvaltningen har i år modtaget 269 rettidige ansøgninger, hvor der er ansøgt om i alt 43,5 mio. kr. Der er 11,8 mio. kr. til nyuddeling i 2018. Den samlede § 18-pulje er på 16,4 mio. kr., hvoraf 3,4 mio. kr. er reserveret til tidligere års tildelte tre-årige bevillinger. Endvidere er der reserveret 1,05 mio. kr. til kommunal finansiering af tre frivilligcentre. De tre frivilligcentre får hver årligt 350.000 kr. for at sikre statens medfinansiering af et tilsvarende beløb.
Løsning
Et underudvalg, bestående af Taner Yilmaz (A), Bente Møller (Ø) og Karina Rohrberg Jessen (V), har lavet et forslag til fordeling af § 18-puljen for 2018 på baggrund af en oversigt over samtlige ansøgninger (bilag 1). Heri indgår også Socialforvaltningens faglige vurdering.
Det fremgår af bilag 1, i hvilke tilfælde underudvalget har valgt at prioritere anderledes end forvaltningen, samt hvorfor. Der er primært tale om op- og nedjusteringer på nær to tilbud, Dugnad - Café & Beskæftigelse og Thora Center, der ikke får støtte. Det er underudvalgets fordeling af midler, Socialudvalget skal godkende.
Underudvalget anbefaler 260 ud af de 269 rettidigt modtagne projektansøgninger til bevilling.
Midler fordelt på tre-årige bevillinger og samskabelsesprojekter
Socialudvalget vedtog den 17. maj 2017, at 15 % af midlerne afsættes til tre-årige bevillinger, hvor der også indgår ansøgere, der ønsker at arbejde samskabelsesorienteret. Med samskabelse menes, at det enkelte projekt ikke på forhånd har defineret problem og løsning, men i stedet vægter at inddrage flere aktører i en proces omkring problemforståelser og mulige løsninger. Samskabelsesprojekterne følges tættere af forvaltningen end de øvrige projekter, bl.a. afholder forvaltningen årlige netværksmøder.
57 projekter har ansøgt om tre-årige bevillinger for i alt 18,9 mio. kr., og heraf har 41 projekter søgt om at komme i betragtning som samskabelsesprojekt. Underudvalget anbefaler 12 projekter til en tre-årig bevilling, heraf anbefales fire projekter til det særlige samskabelsesspor. Samlet set anbefales for 1,5 mio. kr., der svarer til 13 % af puljen til nyuddeling. De 45 projekter, som ikke er anbefalet til en tre-årig bevilling, behandles på samme vilkår som puljens øvrige ansøgere.
Beskæftigelse og frivillighed
Socialudvalget besluttede på sit møde den 17. maj 2017, at der i 2018 skal prioriteres 1 mio. kr. af puljens midler til projekter med fokus på beskæftigelse og frivillighed.
Projekterne skal indeholde aktiviteter, der bringer borgeren nærmere en meningsfuld og struktureret hverdag. Det kan f.eks. være aktiviteter, hvor borgeren selv deltager som frivillig, eller aktiviteter, der på anden vis bidrager til, at borgeren kommer i beskæftigelse.
Der er 84 projekter som har angivet, at de arbejder med temaet 'Beskæftigelse og frivillighed'. Heraf anbefales, at 17 projekter får en bevilling under temaet 'Beskæftigelse og frivillighed'.
Afslag og reduktioner
Underudvalget anbefaler, at der gives afslag til ni rettidigt ansøgte projekter, jf. bilag 1. Der blev sidste år og forrige år givet 14 afslag.
Yderligere 11 projekter er anbefalet til at få en reduktion på mere end 35 % i 2018 i sammenligning med den bevilling, som projekterne fik ved 2017-uddelingen. Se bilag 2, hvor det fremgår, hvilke foreninger der indstilles til afslag og reduktioner over 35 % i forhold til den bevilling, de fik sidste år.
Koordinering af § 79 og § 18 i Lov om Social Service
Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget traf i foråret 2013 beslutning om, at ansøgninger til § 18-midlerne, hvor foreningen også modtager støtte efter § 79 (midler til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte), fremadrettet koordineres særligt mellem de to forvaltninger. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen har derfor foretaget en fælles vurdering af de overlappende § 18-ansøgere med det formål at sikre, at en frivillig indsats ikke modtager støtte til den samme aktivitet via to forskellige paragraffer.
Øvrige bevillinger til § 18-ansøgere
Der henvises til bilag 3, der indeholder en oversigt over:
-
§ 18-ansøgere der bliver tilgodeset i Københavns Kommunes budget 2018,
-
foreninger, der modtager driftsstøtte fra Socialforvaltningen,
-
foreninger der har ansøgt § 18-midler og samtidig får en tre-årig bevilling i 2018 samt tre-årige bevillinger der udløber i 2017.
For sent modtagne ansøgninger
Socialforvaltningen har modtaget tre ansøgninger efter ansøgningsfristen fra hhv. SIND Ungdom, JobEventKøbenhavn og Brohusklubben. Forvaltningen har ikke behandlet disse ansøgninger i henhold til Socialudvalgets beslutning den 17. maj 2017 om, at for sent modtagne ansøgninger afvises. De tre ansøgere er blevet henvist til at søge næste år.
I forbindelse med næste års uddeling af § 18-puljen vil Frivilligrådet blive inddraget både i evalueringen af processen for § 18-midlerne for 2018 og i udarbejdelsen af kriterierne for uddelingen af § 18-midlerne for 2019.
Økonomi
Udgifterne afholdes indenfor Socialudvalgets pulje til støtte til frivilligt socialt arbejde (§ 18-puljen).
Videre proces
Der udsendes bevillingsbreve og afslagsbreve til ansøgerne inden udgangen af 2017.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.
Henrik Appel og Charlotte Lund forlod lokalet pga. inhabilitet.
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt og 2. at-punkt blev taget til efterretning.