Status på tiltag på Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager forvaltningens sidste status på arbejdet med at styrke den socialfaglige indsats på Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej til efterretning.
Problemstilling
I december 2015 modtog Socialforvaltningen en socialtilsynsrapport for det daværende botilbud Sundbygård, som i dag er opdelt i de to selvstændige tilbud Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej. Rapporten fremsatte tre vilkår som forudsætning for godkendelse: Ny målgruppebeskrivelse, opdeling af økonomien i delbudgetter og opdeling i to selvstændige tilbud. De tre vilkår blev efterlevet primo 2016. På et senere socialtilsynsbesøg er Røde Mellemvej godkendt uden opmærksomhedspunkter, mens Socialforvaltningen fortsat afventer et nyt besøg på Sundbygårdsvej.
I forlængelse af socialtilsynsrapporten iværksatte Socialforvaltningen en undersøgelse, som viste, at der var behov for at styrke indsatsen yderligere på fire områder, der også dækker udviklingspunkter fra rapporten: Forebyggelse og mindskelse af ensomhed blandt beboerne, forbedring af sikkerheden, tydeliggørelse af rollefordelingen mellem tilbudsledelsen og ledelsen af Center Amager og reducering af dokumentationsopgaven.
Socialforvaltningen udarbejdede en handleplan for de fire områder, som Socialudvalget blev orienteret om den 20. april 2016 og fik en status på den 29. marts 2017. Socialudvalget får nu en fornyet status på handleplansarbejdet samt på besøg fra Socialtilsynet, Arbejdstilsynet og Folketingets Ombudsmand.
Løsning
Socialforvaltningen har arbejdet på at styrke den socialfaglige indsats for beboerne på Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej og har iværksæt en række tiltag på handleplanens fire områder. I marts, hvor udvalget sidst fik en status, var det forvaltningens vurdering, at arbejdet ikke havde givet tilstrækkelige resultater hurtigt nok. Siden er der iværksat en række yderligere tiltag, herunder også i forlængelse af besøget fra Folketingets Ombudsmand, jf. nedenfor.
I sommeren 2017 tiltrådte en ny centerchef i Center Amager. Centerchefen har et stort fokus på fortsat at arbejde med de fire indsatsområder. Det er Socialforvaltningens samlede vurdering, at tilbuddene er på rette vej. Men det er også vurderingen, at der er behov for et stort ledelsesmæssigt fokus på at fortsætte og bygge videre på udviklingen, herunder særligt på Sundbygårdsvej. Dette ledelsesmæssige fokus er tilstede.
Socialtilsyn
Socialtilsynet aflagde i november og december 2016 besøg på Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej. I tilsynsrapporterne fra besøgene var der en række opmærksomhedspunkter, som Socialtilsynet ville have fokus på ved opfølgende besøg i marts 2017. Socialudvalget blev orienteret om tilsynsrapporternes indhold den 29. marts 2017.
Efter et opfølgende besøg på Røde Mellemvej den 21. marts 2017 konstaterede Socialtilsynet, at kvaliteten i tilbuddet er øget, og at den daglige tryghed og trivsel for beboerne er steget markant. Tilbuddet blev derfor godkendt uden opmærksomhedspunkter.
Socialtilsynet har ikke afholdt et opfølgende besøg på Sundbygårdsvej, og Socialforvaltningen har derfor ikke fået en tilbagemelding på, om kvaliteten af tilbuddet er øget som følge af de iværksatte tiltag. Socialtilsynet har varslet et nyt besøg på Sundbygårdsvej den 6. december 2017.
Arbejdstilsyn
Den 14. marts 2016 og den 13. juni 2016 besøgte Arbejdstilsynet Sundbygård, der imidlertid var blevet opdelt i de to tilbud Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej den 29. februar 2016. Opdelingen blev gennemført på baggrund af Socialtilsynets vilkår herom, jf. socialtilsynsrapporten fra december 2015.
Arbejdstilsynets besøg medførte to strakspåbud af 21. marts 2016 og 20. juni 2016 til det tidligere Sundbygård. Påbuddene omhandlede dels forebyggelse af vold, dels at der skulle være auditiv eller visuel kontakt mellem medarbejdere. Socialforvaltningen handlede på påbuddene, umiddelbart efter de blev modtaget.
I et brev af 9. august 2017 har Arbejdstilsynet meddelt Socialforvaltningen, at de to strakspåbud ikke vil medføre politianmeldelse eller bøde. Årsagen er processuel og skyldes, at Arbejdstilsynet i begge sager har udstedt påbuddene til en institution, der allerede før tilsynsbesøgene var opdelt i to nye tilbud, og at adressaten på påbuddene ikke kan ændres med tilbagevirkende kraft.
Socialforvaltningen er fortsat meget opmærksom på at øge sikkerheden på Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej. I bilag 1 uddybes det, hvordan forvaltningen arbejder med sikkerheden og trygheden på de to tilbud.
Ombudsmanden
Socialudvalget blev den 26. april 2017 orienteret om, at Folketingets Ombudsmand besøgte botilbuddet Røde Mellemvej den 8. marts 2017 i forbindelse med et landsdækkende tilsyn på socialpsykiatriske botilbud. Som følge af anbefalinger under besøget er der udarbejdet velkomstmateriale og husorden på både Røde Mellemvej og Sundbygårdsvej, og det er besluttet, at beboernes oplevede tryghed skal indgå i Socialforvaltningens brugertilfredshedsundersøgelse i 2018.
Socialforvaltningen har derudover nedsat en arbejdsgruppe, som skal udarbejde en systematisk proces for registrering og opfølgning på trusler og vold mellem beboere på tværs af hele forvaltningen. Arbejdsgruppens resultater er klar i starten af 2018.
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialforvaltningen vil fortsat have fokus på de fire indsatsområder fra handleplanen i arbejdet på Sundbygårdsvej og Røde Mellemvej. Socialtilsynet har godkendt Røde Mellemvej uden opmærksomhedspunkter, og forvaltningen forventer derfor ikke at orientere Socialudvalget yderligere om udviklingen på tilbuddet. Socialforvaltningen vil orientere Socialudvalget om udviklingen på Sundbygårdsvej, når Socialtilsynet har aflagt deres næste besøg på stedet.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev taget til efterretning.