Mødedato: 29.08.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Tredje afrapportering på ledelsestilsyn i Borgercenter Børn og Unge

Se alle bilag
Socialudvalget orienteres om resultatet af tredje runde af ledelses­tilsynet med myndighedsindsatsen i Borgercenter Børn og Unge.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager tredje afrapportering om resultatet af ledelsestilsynet med myndighedsindsatsen i Borgercenter Børn og Unge til efterretning.

Problemstilling

Socialforvaltningen iværksatte i efteråret 2016 en handleplan for styrket myndighedsindsats i Borgercenter Børn og Unge. Baggrunden var, at Borgerrådgiveren havde kunnet konstatere, at der ikke var den fornødne kvalitet i de 77 anbringelsessager, han havde gennemgået, og at der var fundet fejl i alle sagerne. Borgerrådgive­ren rejste på den baggrund en kritik af forvaltningen. I forlængelse heraf har forvaltningen indledt et udviklingsforløb med Socialstyrelsens task force, hvis indledende analyse konkluderede, at Københavns Kommune generelt har god kvalitet i sagsarbejdet, men at der stadig er udviklingsområder at arbejde med.

Et af tiltagene i handleplanen er et udvidet ledelsestilsyn, der indebærer, at fire niveauer af ledelse og centralt placerede controllere i forvaltnin­gen gennemgår et antal udtrukne sager. Sagerne dækker både anbrin­gelser og forebyg­gende indsatser.

Resultaterne fra første og anden runde af ledelsestilsynet blev forelagt Socialudvalget hhv. d. 13. december 2017 og d. 25. april 2018. Tredje runde af ledelsestilsynet blev gennemført i perioden januar-maj 2018. Områdechefer og områdejuristers gennemgang fra ledelsestilsynets første runde i efteråret 2017 fungerer som baseline. I det følgende orienteres Socialudvalget om resultaterne af denne tredje runde.

Løsning

Der er over det seneste år gennemført en række tiltag i Borgercenter Børn og Unge, der har haft til formål at styrke myndighedsarbejdet. Blandt andet er der udarbejdet arbejdsgangsbeskrivelse for de forskel­lige sagstrin i sagsbehandlingen og en række standardiserede brev­skabeloner, der understøtter den juridiske dokumentationen i sagen. Brevskabelonerne understøtter dokumentationen i de typer af sager, som sagsbehandlerne oftest støder på, fx skriftlige afgørelser ved anbringelser. I de nyere sager ses det tydeligt, at brugen af de nye brev­skabeloner kvalificerer dokumentationen, ligesom ledelsestilsynet har konstateret, at der generelt skrives mere relevant i sagerne, og at syste­matikken generelt er forbedret. Dette skal ses i sammenhæng med tiltag fra den første handleplan, herunder arbejdet med skabeloner, fælles fag­lige standarder og introduktionskursus for nye sagsbehandlere.

Generelle tendenser i tredje runde af ledelsestilsynet

I tredje runde af ledelsestilsynet ses der særligt fremskridt på følgende områder:

  • Handleplanerne ift. forebyggende foranstaltninger indeholder i højere grad konkrete mål opstillet på baggrund af § 50-undersø­gelsen og fokusområderne fra denne

  • Der udarbejdes i højere grad handleplaner inden anbringelsen i forbindelse med anbringelse uden for hjemmet

  • Barnet eller den unge tilbydes i højere grad en støtteperson i forbindelse med anbringelse.

Tredje runde viser også, at der er behov for et særligt fokus på:

  • Inddragelse af barn/ung og forældre i sagerne
  • Inddragelse af forældre i udarbejdelse af handleplan
  • Rettidig opfølgning på anbringelsessagerne – herunder person­rettet tilsyn.

Områderne uddybes herunder.

Områder med særlige fremskridt

Handleplanerne i forhold til forebyggende foranstaltninger indeholder i højere grad konkrete mål opstillet på baggrund af § 50-undersøgelsen og fokusområderne fra denne

For at sikre systematik i børnesager, sikre en god opfølgning på effekten af indsatsen, give familien et overblik over sagens forløb mv. er det et krav i serviceloven, at der udarbejdes en handleplan. Handleplanen skal blandt andet indeholde formålet med indsatsen, opstille konkrete mål for barnet eller den unge, indsatsens forventede varighed og hvilken form for støtte, der iværksættes. Konkrete mål kan fx være, at bar­net/den unge skal komme i skole hver dag og deltage aktivt i timerne, eller at øge barnet/den unges selvforståelse og handlekraft ift. at leve med en udviklingsforstyrrelse.

Der er i Borgercenter Børn og Unge blevet arbejdet med, hvordan man opstiller konkrete mål i en handleplan på baggrund af den udarbejdede undersøgelse af barnet og familiens forhold. I tredje runde af ledelses­tilsynet ses der i de forebyggende foranstaltningssager en fremgang i forhold til at opstille klare mål for barnets udvikling.   Der udarbejdes i højere grad handleplaner i forbindelse med anbrin­gelse uden for hjemmet

Udviklingen ift. udarbejdelse af handleplaner for anbringelse forud for anbringelsen har været positiv siden sidste ledelsestilsyn. Den væsent­ligste udvikling er nedgangen i antallet af anbringelser, der gennemfø­res, uden at der først er udarbejdet en handleplan. Mellem første og andet tilsyn steg andelen af anbringelser, hvor der er lavet handleplaner inden anbringelsen, fra 33 pct. til 44 pct. og er nu på 88 pct. ved tredje ledelsestilsyn. Udviklingen kan ses som udtryk for, at forvaltningen er blevet bedre til at planlægge og forberede en evt. anbringelse.

Ved de tidligere tilsyn sås manglende afgørelser ved anbringelse. Dette gør sig i mindre grad gældende denne gang. Hvor der ved første ledel­sestilsyn var truffet afgørelse i 72 pct. af sagerne om anbringelse uden for hjemmet, er der i dette ledelsestilsyn truffet afgørelse i 88 pct. af sagerne. Ledelsestilsynet viser desuden, at der er nået et fast højt leje for afholdelse af børnesamtaler forud for afgørelse om anbringelse.

Barnet eller den unge tilbydes i højere grad en støtteperson i forbin­delse med anbringelse

Forud for en anbringelse skal barnet eller den unge tilbydes en støtte­person. Der ses i tredje runde af ledelsestilsynet en markant fremgang i forhold til andelen af sager, hvor barnet eller den unge tilbydes en støt­teperson. Som en del af handleplanen for styrket myndighedsindsats har der været et fokus på blandt andet støttepersoner, ligesom borgercente­ret har et generelt fokus på netværk til anbragte børn og unge.

Områder, der kræver et fortsat fokus

Ser man på de parametre, som Socialstyrelsens task force vurderer sags­behandlingens faglige kvalitet ud fra, viser tredje runde også, at der fremadrettet er behov for et særligt fokus på en række områder.

Inddragelse af børn og forældre i sagen

For at sikre, at afgørelser træffes på det bedst mulige oplysningsgrund­lag og med fokus på familiens ressourcer, er det et krav i serviceloven, at børn og forældre inddrages i sagen – bl.a. i forbindelse med den bør­nefaglige undersøgelse og handleplanen.  

Tredje afrapportering af ledelsestilsynet viser, at inddragelse af børn og forældre sker forskelligt afhængigt af, hvilket sagstrin sagen befinder sig på, dvs. om det er i undersøgelsesfasen, i forbindelse med udarbej­delse af handleplan eller opfølgning på anbringelse hhv. forebyggende foranstaltning. Selv om der fortsat er behov for at sikre en endnu højere grad af inddragelse af barnet/den unge, er der generelt sket en relativt høj grad af inddragelse af barnet/den unge selv, fx ved udarbejdelsen af den børnefaglige under­søgelse, hvor der i tredje runde af ledelsestilsy­net er sket relevant ind­dragelse af barnet/den unge i 78 pct. af sagerne, eller ved opfølgning ifm. anbringelse uden for hjemmet (73 pct.) og opfølgning ifm. fore­byggende foranstaltning (73 pct.). Derimod er for­ældremyndigheds­inde­haver i anbringelsessager kun blevet inddraget af i udarbejdelsen af handleplansmål for barnet/den unge i 35 pct. af sagerne, mens inddra­gelsen af forældre­myndighedsindehaver er sket i højere grad ved opfølgning ifm. anbringelse uden for hjemmet (77 pct.) og opfølgning ifm. forebyggende foranstaltning (68 pct.).

Borgercenter Børn og Unge arbejder målrettet med at styrke fokus på inddragelse af barn/ung og forældre i sagsbehandlingen – både via nyt introduktionskoncept for nye medarbejdere, lokale læringsforløb på baggrund af ledelsestilsynet, samt implementeringen af et nyt dialog­baseret vejledningsmateriale i efteråret 2018. Dette vejledningsmateri­ale indeholder bl.a. en fast vejledning af forældrene om deres ret til bisidder ved alle møder med forvaltningen. Det er forventningen, at dette vil bidrage til en øget inddragelse af forældrene.

Inddragelse af forældre i udarbejdelse af handleplan

Der er, som beskrevet, en udfordring ift. inddragelsen af forældremyn­dighedsindehaver i udarbejdelsen af mål for handleplan ved anbringelse uden for hjemme. Der ses i tredje runde af ledelsestilsynet et fald fra 44 pct. til 35 pct. i andelen af sager, hvor denne inddragelse er sket.

Udover at inddragelse af forældrene indgår i ovenfornævnte initiativer omkring at styrke inddragelse af børn, unge og forældre i sagsbehand­lingen, vil Borgercenter Børn og Unge i forbindelse med udviklingsfor­løbet med task forcen stille konkrete mål op for borgerinddragelse – både ift. inddragelse af forældre, i udarbejdelsen af handleplaner og mere generelt, så borgeren i højere grad føler sig inddraget. 

Rettidig opfølgning på anbringelsessagerne – herunder personrettet tilsyn

Der er i serviceloven krav til den løbende opfølgning på anbringelses­sager for at sikre, at en foranstaltning tilgodeser barnets/den unge behov og bidrager til at nå de mål, der beskrives i handleplanen.

Der ses i tredje runde af ledelsestilsynet et fald i andelen af sager, hvor der er sket en rettidig opfølgning, og hertil også et fald fra 75 pct. til 64 pct. i andelen af sager, hvor der er ført rettidigt personrettet tilsyn.

Borgercenter Børn og Unge har udviklet og kvalificeret ledelses­informationen ift. tidsfrister på sagstrinnene. Tiltaget er i implemente­ringsfasen og vil give lederne mulighed for at udøve den nødvendige ledelsesmæssige opfølgning ift. de lovmedholdelige opfølgninger på tidsfrister.

Sager udtaget til særlig opmærksomhed

Der er i denne tredje runde af ledelsestilsynet identificeret fem sager, hvor ledelsestilsynet har givet anledning til konkret handling i den enkelte sag. Der henvises til bilag 2 for en beskrivelse af sagerne. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen ønsker at revidere det nuværende ledelsestilsyn, så der bliver et større fokus på læring. På nærværende møde skal Socialudval­get tage stilling til en fremtidig model for ledelsestilsynet.

Derudover har Socialforvaltningen indledt et udviklingsforløb med Socialstyrelsens task force, der skal bidrage til at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen. Forløbet varer halvandet år. Forløbet er indledt med en juridisk analyse foretaget af Ankestyrelsen af 20 sager udtrukket efter en række kriterier. Task forcen konkluderer, at Køben­havns Kom­mune samlet set har god kvalitet i sagsarbejdet. Forløbet med Social­styrelsens task force afsluttes ligeledes med en analyse af 20 sager udtrukket efter de samme kriterier. I bilag 1 er markeret hvilke para­metre, Ankestyrelsen kigger på i sin analyse. Udover de enkelte para­metre indeholder Ankestyrelsens sagsgennemgang også en vurde­ring af særlige styrker og svagheder i de enkelte sager.

Efter Socialudvalgets behandling af sagen sendes materialet i sagen videre til orientering til Økonomiudvalget, Borgerrådgiveren og Ombuds­manden.

 

Nina Eg Hansen

                                            / Lise Stidsen Vandahl

 

Beslutning

Kontorchef Lise Stidsen Vandahl deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top