Uddybende redegørelse vedr. Fensmarksgade
Resumé
Socialudvalget behandlede den 24. april 2024 Socialforvaltningens foreløbige redegørelse for udviklingen på Fensmarksgade Døgninstitution siden april 2023. Udvalget bad på mødet om en opfølgende sag om Fensmarksgade, hvor en række punkter skulle uddybes. Derudover er den seneste tilsynsrapport fra Socialtilsynet vedlagt. Forvaltningen modtog denne den 22. maj 2024, og tilsynsrapporten er overordnet set uændret ift. det høringsudkast, som Socialudvalget blev orienteret om den 26. april 2024.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller:
- at Socialudvalget tager den uddybende redegørelse om Fensmarksgade Døgninstitution til efterretning.
Problemstilling
Socialudvalget behandlede den 24. april 2024 Socialforvaltningens foreløbige redegørelse for udviklingen på Fensmarksgade Døgninstitution siden april 2023. Udvalget bad på mødet om en opfølgende sag om Fensmarksgade, hvor en række punkter skulle uddybes.
Fensmarksgade er en døgninstitution under Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge (CUKU) i Borgercenter Børn og Unge. Tilbuddet har 10 pladser, og målgruppen er børn og unge mellem 12 og 17 år, med mulighed for efterværn til det 23. år. Der er tale om unge, som er karakteriserede ved at være risikovillige, ved at have et vist misbrug af rusmidler og ved at være kriminalitetstruede. Fensmarksgade har indtil sommeren 2023 været beliggende centralt på Nørrebro, men er pga. en renovering af de eksisterende bygninger flyttet til midlertidige faciliteter på Sundholmsvej på Amager.
Fensmarksgade blev den 18. december 2023 sat under skærpet tilsyn af Socialtilsynet frem til april 2024. Socialtilsynet har den 22. maj meddelt Socialforvaltningen, at tilsynet har truffet afgørelse om at forlænge det skærpede tilsyn til den 1. august 2024. Socialtilsynets tilsynsrapport er vedlagt som bilag 4. Fensmarksgade er aktuelt ved at revidere handleplanen på baggrund af Socialtilsynets afgørelse.
Social-, Bolig og Ældreministeriet anmodede den 7. maj 2024 om en redegørelse for forholdene på bl.a. Fensmarksgade Døgninstitution. Socialforvaltningen fik 14 dage til den 23. maj 2024 til at svare og har efterfølgende fået udskudt fristen yderligere 14 dage til den 6. juni 2024. Den uddybende redegørelse til Socialudvalget vil blive vedlagt svaret til ministeriet, og udvalget vil blive orienteret om svaret, når det er afsendt.
Løsning
Den uddybende redegørelse (bilag 1) og tidslinje (bilag 2) er vedlagt som fortrolige bilag til sagen og indeholder to typer af opdateringer ift. den foreløbige version, som Socialudvalget fik forelagt på sit møde den 24. april. Dels er der opdateringer som følge af tiden, der er gået, siden udvalget fik forelagt den foreløbige redegørelse. Dels er der tilføjet nye afsnit og tilføjelser til eksisterende afsnit, hvor forvaltningen har undersøgt yderligere eller uddybet eksisterende forhold.
Den uddybende redegørelse viser grundlæggende samme billede som den foreløbige redegørelse. Det er således tydeligt, at der har været udfordringer med arbejdsmiljøet og trivslen i en del af personalegruppen, der bl.a. har omfattet en eskalerende splitting mellem dele af personalegruppen. Redegørelsen viser også, at der bl.a. har været behov for at tydeliggøre retningslinjer for tilbuddets arbejdet og sikre implementering af disse i hele medarbejdergruppen, fx ift. håndtering af vold og trusler i arbejdet og ift. tilbuddets håndtering af rusmidler. Socialforvaltningens undersøgelse kan dog på det foreliggende grundlag ikke bekræfte en række konkrete påstande, herunder ift. adfærd hos ledelse og personale samt ift. de unges generelle trivsel.
Fensmarksgade har siden sommeren 2023 arbejdet med handleplaner for at rette op på arbejdsmiljø og trivsel, ligesom der i efteråret 2023 har været fokus på fuld implementering af tilbuddets retningslinjer. Forløbet har bl.a. omfattet inddragelse af ekstern ekspertise til arbejdet med kulturforandringer på tilbuddet, herunder feedbackkultur. Socialforvaltningen vurderer, at stabiliteten i personalegruppen er genoprettet, og at tilbuddet har de rette forudsætninger for at skabe et godt arbejdsmiljø og sikre den nødvendige faglige kvalitet gennem igangsatte handleplaner. Forvaltningens vurdering skal også ses i sammenhæng med seneste tilsynsrapport fra tilsynet på baggrund af fire besøg i 1. kvartal 2024. Følgende fremgår af den samlede vurdering i rapporten, der er vedlagt som bilag 4:
Samlet set vurderer Socialtilsynet, at tilbuddet har gennemført en række tiltag, der var beskrevet i egen tids- og handleplan for tilbuddet, herunder med henblik på at sikre et styrket fagligt blik, at skabe mere plads til ledelse, samt at sikre ansættelse af kvalificeret arbejdskraft. Derudover var der fokus på en styrkelse af interne retningslinjer og procedurer. Socialtilsynet oplever det positivt, at der er indhentet eksterne faglige kræfter til at gennemføre opkvalificerende forløb for den samlede medarbejdergruppe og bemærker ligeledes positivt, at tilbuddets indsatser omkring skolegang fremstår mere systematiske og insisterende. Samtidig bemærker Socialtilsynet positivt, at tilbuddet sammen med en række nyansættelser har omlagt ledelsens skema, hvormed der er frigivet mere ledelseskapacitet, samtidig med at der sikres adgang til faglig sparring fra ledelsen til medarbejderne, og at de unge sikres adgang til ledelsen gennem faste skemalagte dage.
Det fremgår ligeledes af tilsynsrapporten, at tilsynet fortsat opfordrer til, at både beskrivelse og dokumentation af indsatser vedrørende misbrug styrkes for at sikre transparens og ensartethed, ligesom der fremgår observationer om tilbuddets fysiske rammer og rengøringsstandard.
Forløbet om Fensmarksgade har givet anledning til en række ledelsesmæssige refleksioner, som redegørelsen også samler op på. Det er som tidligere nævnt forvaltningens vurdering, at ledelsen på institutionen reagerede for sent på den negative udvikling i arbejdsmiljøet og den splittelse i personalegruppen, der fandt sted på institutionen. Det står samtidig klart, at institutionslederen tidligere skulle have haft mere støtte og sparring fra sin egen leder til at håndtere de udfordringer, lederen stod med. Forløbet understreger derfor vigtigheden af at understøtte en ledelseskultur i Socialforvaltningen, hvor det som leder er i orden og en del af ledelsesopgaven at bede om hjælp og støtte til at håndtere svære situationer, herunder svære arbejdsmiljø- og trivselsmæssige problemstillinger, som der har været tale om på Fensmarksgade.
Som et led i forvaltningens aktuelle arbejde med at forebygge forråelse og sikre kvalitet i Socialforvaltningens tilbud, har forvaltningen fokus på, hvordan psykologisk tryghed på alle forvaltningens arbejdspladser fremmes. Dette skal bl.a. medvirke til at nedbringe risikoen for, at forråelse opstår samt sikre, at ledere og medarbejdere i højere grad kan spotte problemerne i tide, tale åbent om dem og sætte ind over for dem i fællesskab. Her vil erfaringerne fra forløbet med Fensmarksgade blive inddraget.
Forvaltningen vil have fokus på, hvordan man i ledelsesstrengen arbejder med og handler på den type af information, som er indgået til forvaltningen via anonyme medarbejdere, herunder både inden for og uden for whistleblowerordningen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Fensmarksgade Døgninstitution arbejder videre for at gennemføre handleplanen. Socialudvalget vil blive orienteret om status på institutionen i august 2024 i forbindelse med, at Socialtilsynet skal tage stilling til, om det skærpede tilsyn skal ophøre. Socialudvalget vil som nævnt også blive orienteret, når redegørelsen til Social-, Bolig- og Ældeministeriet er afsendt.
Mikkel Boje
/ Sven Bjerre og Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.