Opfølgende sag om grønlændere i udsatte positioner
Socialudvalget får en opfølgende sag om indsatser til grønlændere i udsatte positioner, som Socialudvalget bestilte på udvalgsmødet den 17. maj 2023. Udvalget fremsatte ifm. budget 2024 tre budgetforslag med indsatser til målgruppen, hvoraf et blev finansieret: ”SO47 Fremskudt sagsbehandling på civilsamfundstilbud”. Denne sag giver kort status på området, og i bilag 1 findes en liste over indsatser for målgruppen, som Udvalget kan tage stilling til.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller:
- at Socialudvalget tager sagen til efterretning.
- at Socialudvalget drøfter, om udvalget ønsker at iværksætte yderligere tiltag i relation til grønlændere i udsatte positioner.
Problemstilling
Socialudvalget bad på mødet den 17. maj 2023 om at få en opfølgende sag i foråret 2024 vedr. indsatser til grønlændere i udsatte positioner. Formålet med sagen er, at udvalget kan tage stilling til, om der skal iværksættes yderligere tiltag på området - med udgangspunkt i det katalog med forslag, som indgik i sagen den 17. maj 2023. Forslaget om fremskudt sagsbehandling i civilsamfundsorganisationer blev finansieret i budget 2024 (SO47) og indgår derfor ikke længere i kataloget. De øvrige forslag blev ikke løftet, og derfor fremlægger forvaltningen dem på ny, da forvaltningen fortsat vurderer, at de resterende foreslåede initiativer til Budget 2024 er relevante og vil kunne gøre en forskel for målgruppen. Et opdateret katalog er vedlagt denne sag som bilag 1.
Løsning
Socialforvaltningen har ikke en specialiseret social indsats for udsatte borgere med grønlandsk baggrund, men har kontakt til målgruppen gennem forvaltningens generelle indsatser og tilbud til socialt udsatte borgere i København. Socialforvaltningen har i samarbejde med Fagforum, som består af medarbejdere på tværs af kommunale og private tilbud, som til daglig arbejder med udsatte grønlændere i København, udarbejdet pjecen ”Samarbejde med udsatte mennesker med grønlandsk baggrund”. Pjecen er målrettet medarbejdere, der i deres arbejde møder borgere med grønlandsk baggrund, og er med til at give medarbejdere bedre forudsætninger for at kommunikere på tværs af kulturer. Pjecen er vedlagt som bilag 2. Herudover står Socialudvalget for den årlige uddeling af støtte til frivilligt socialt arbejde (§ 18-midler). I uddelingen af § 18-midler for 2024 blev bl.a. bevilget støtte til følgende projekter, der retter sig særligt mod målgruppen af grønlændere i udsatte positioner. Det drejer sig om:
- Reden Københavns projekt om styrket indsats for udsatte grønlandske kvinder med brug af stoffer og alkohol, der modtog en 2-årig bevilling på 220.000 kr.
- SydhavnsCompagniets oprettelse af Grønlandsk udviklingsselskab i København til støtte for, at udsatte grønlændere kan deltage i frivilligt arbejde, der modtog en 2-årig bevilling på 54.000 kr.
- Kirkens Korshær Fedtekælderens aktiviteter målrettet udsatte grønlændere, der modtog en 3-årig bevilling på 190.000 kr.
- SydhavnsCompagniet og Settlementets arbejde med at fremme frivilligheden blandt målgruppen, der modtog en 2-årig bevilling på 130.000 kr.
I alt blev der således bevilget 594.000 kr. fra § 18-puljen i 2023 til indsatser til målgruppen i 2024. Herudover har foreningen Herfra og Videre modtaget en 3-årig bevilling på 180.000 kr. i 2022 til brug i 2023-2025.
I Socialforvaltningens interaktion med målgruppen er der en række særlige hensyn og udfordringer, der skal tages højde for. Først og fremmest eksisterer der ofte en sprogbarriere, som gør, at kommunikationen begrænses, eller at det er nødvendigt at benytte tolk. Herudover er der kulturelle forskelle, som påvirker samarbejdet med borgerne. Relationen mellem borger og forvaltning i Danmark er ikke den samme som i Grønland, ligesom de krav og tilbud, der eksisterer i Danmark, kan variere ift. Grønland. Dette betyder, at der skal bruges en del ressourcer fra både borger og forvaltning for at sikre, at borgeren har en god forståelse af det danske system, samt opbygge tillid mellem borger og forvaltning.
I februar 2023 afholdt Socialforvaltningen en mini-konference om socialt udsatte borgere med grønlandsk baggrund i København, hvor der blev udpeget mulige fremtidige indsatser til brug for en bestilling fra Socialudvalget. Forslagene fra mini-konferencen blev forelagt Socialudvalget på deres møde den 17. maj 2023. Udvalget bestilte derefter budgetnotater på udvalgte indsatser. Parterne bag budget 2024 prioriterede midler til ansættelse af to socialfaglige sagsbehandlere til fremskudt sagsbehandling på civilsamfundstilbud, hvor målgruppen opholder sig (SO47). Oprettelsen af den fremskudte indsats er på nuværende tidspunkt i gang. Målet med indsatsen er at tilbyde rådgivning og vejledning i kendte rammer til personer med grønlandsk baggrund i socialt udsatte positioner, med mulighed for hurtigt at kunne afklare problemstillinger og eventuel støtte til borgerne. Derigennem gøres hjælpen mere tilgængelig for målgruppen, og indsatsen kan bidrage til at forebygge et senere behov for mere omfattende indsatser fra Socialforvaltningen. Det har været et ønske fra civilsamfundet, at forvaltningen blev mere tilgængelig for målgruppen, da det kan bidrage til at overkomme nogle af de kulturelle og sproglige barrierer der kan være i mødet mellem borgeren og forvaltningen.
I forbindelse med oprettelsen har forvaltningen været i dialog med Kofoeds Skole, Fedtekælderen, SydhavnsCompagniet og Stenbroens Jurister mhp. at sikre den rette placering af indsatsen. Ansættelsesprocessen er ligeledes i gang, og det forventes, at indsatsen kan starte op i løbet af juni måned. Årsagen til den relativt sene opstart er, at det først skulle sikres, at det samlede budget var på plads lokalt, samt at det dernæst skulle sikres, at indsatsen fulgte formålet i de politiske intentioner. Budgetforslaget SO47 er vedlagt som bilag 3.
Det bemærkes desuden, at der med budgetaftalen for 2024 blev vedtaget budgetforslag BI28 ”Initiativer målrettet inuit/ grønlændere under handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser”. Dette initiativ er forankret i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Med forslaget blev der afsat midler til et frivilligt venskabsprogram mellem København og Nuuk, en informationsindsats til forebyggelse af racisme, diskrimination og hadforbrydelser samt en udvikling af særskilt beskæftigelses- og uddannelsesprogram for oprindelige folk. Der er ikke umiddelbart overlap mellem dette budgetforslag, og de forslag der fremgår af bilag 1. I forbindelse med den ovennævnte mini-konference og efterfølgende sag til Socialudvalget blev der udarbejdet et katalog over mulige indsatser for målgruppen. Dette katalog findes i en opdateret version som bilag 1 til denne sag. Kataloget er opdateret, så det fremgår hvilke indsatser, der er blevet bestilt budgetnotater på, og tal for fx §18 puljen er opdateret, så de er gældende for 2024 mv. Som det fremgår af bilaget, har Socialforvaltningen tidligere haft succes med at benytte Intensive Case Management (ICM) ifm. målgruppen i perioden 2019 til 2021. Denne indsats var finansieret af statens daværende satspulje. Socialforvaltningen har søgt denne pulje i 2023, men fik ikke midler til at genoprette en ICM-indsats for målgruppen.
Ifm. forhandlingerne til Budget 2024 blev der ud over SO47 bestilt to budgetforslag med afsæt i kataloget, som ikke opnåede finansiering. SO66 omhandlede oprettelsen af et velkomsthus for nyankomne fra Grønland. Velkomsthuset skulle yde råd og vejledning til nyankomne grønlændere i København og dermed sikre, at de borgere som har behov for støtte, bliver visiteret til rette tilbud i kommunen. SO48 omhandlede opkvalificering af socialfagligt personale indenfor grønlandsk kultur- og sprogforståelse.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser, men nye initiativer vil kræve yderligere finansiering.
Videre proces
Hvis Socialudvalget ønsker, at der iværksættes nye initiativer, vil Socialforvaltningen udarbejde budgetnotater på disse.
Mikkel Boje
/ Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen
Beslutning
1. at-punkt blev taget til efterretning og 2. at-punkt blev drøftet.
Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.