Mødedato: 28.10.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på etablering af midlertidige boliger til hjemløse

Se alle bilag
Der er i budget 2014 afsat midler til et pilotprojekt for midlertidige containerboliger til hjemløse, og der blev i september 2014 givet en anlægsbevilling til at gå videre med konceptudviklingen. Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget tager til efterretning, at forvaltningen nu påbegynder etablering af en prøvebolig på en grund med eksisterende skæve boliger til hjemløse.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget tager orientering om status på koncept for midlertidige containerboliger til efterretning herunder, at der etableres en prøvebolig på Vermlandsgade 33, 2300 København S i forbindelse med en eksisterende boligafdeling med skæve boliger.

Problemstilling

Der blev i Budget 2014 afsat 1 mio. kr. til et pilotprojekt med midlertidige containerboliger til hjemløse. Tanken var at afprøve en anderledes boligform til hjemløse, for at vurdere om indretning af containere til boliger kunne opfylde de hjemløses behov for en bolig som supplement til de nuværende boligtyper i København.

Socialudvalget godkendte den 3. september 2014 en indstilling fra forvaltningen om anvendelse af midlerne. Her fik forvaltningen en godkendelse af at lave et koncept for etablering af containerboliger, herunder at finde en egnet placering samt en containerboligtype, der passer til målgruppen og kan etableres indenfor den gældende lovgivning. Der blev i indstillingen fremlagt en tidsplan, hvor forvaltningen beskrev, at der etableres en prøvebolig juni 2016, hvis det vurderes, at der er et holdbart koncept for etableringen.

Forvaltningen er stødt på udfordringer i forhold til at skabe et koncept, der kan udnytte tomme grunde i kommunen til etablering af containerboliger, og hvor boligerne tænkes sammen med f.eks. kreative erhverv ifm. udviklingen af nye byområder. Udfordringen består primært i, at der ikke findes ubenyttede kommunale grunde, hvor der kan etableres midlertidige boliger. Det skyldes, at de egnede kommunale grunde allerede er i en proces med at blive solgt, eller har et plangrundlag, som ikke tillader midlertidighed (perspektivområder). Forvaltningen har dog fundet en bebygget grund, som ikke er fuldt udnyttet og foreslår, at der her etableres et pilotprojekt med det formål at afprøve boligtypen og få konkrete erfaringer med opførsel og drift af midlertidige containerboliger og herudfra kunne arbejde videre med konceptets potentiale.

Løsning

Forvaltningen har igennem det seneste år kørt en dialogproces med forvaltningens egne nøglepersoner på området, forskere, containerboligleverandører samt drøftet med bl.a. SAND, hvorvidt containerboliger er en god løsning til hjemløse. Der er enighed om at containerboliger er en løsning, som fagligt set kan fungere som et fint supplement til etablering af permanente boligløsninger til hjemløse. Den primære interesse hos alle de involverede parter er at udvide antallet og typerne af billige boliger, så København kan tilbyde et varieret boligudbud også til udsatte borgere. 

Den største udfordring har vist sig at være tilvejebringelsen af kommunale grunde. De kommunale grunde falder i tre kategorier:

  • smågrunde som er udlejede eller benyttes til andre formål
  • grundområder som allerede er i proces med at blive udviklet og enten er udbudt eller udbydes til salg i 2016.
  • perspektivområder, som først skal bebygges om 10 år eller mere  

Perspektivområderne er de mest oplagt til containerboliger, men er ikke mulige at sætte i spil, idet plangrundlaget i perspektivområder ikke kan operere med midlertidighed, hvilket grundlæggende betyder, at planloven forhindrer at grunde som f.eks. Refshaleøen, Tippen mm. kan anvendes til containerboliger. 

Hvis projektet skal være økonomisk bæredygtigt ift. andre boligtyper som forvaltningen allerede arbejder med, kræver det, at containerboligerne kan stå på den samme grund i en længere årrække, da der er udgifter forbundet med at flytte containerne og ikke mindst at få grunden gjort klar til containerne med vand, el, indkapsling af forurening mm. ( op til 200.000 kr. afhængig af grundforhold). 

Herudover er der den udfordring ved at bygge midlertidigt i en by som København, at man faktisk ikke må fjerne husene igen. Ifølge Boligreguleringsloven må man ikke nedlægge en bolig uden kommunalbestyrelsens accept, og i København vil kommunalpolitikerne ifølge kommunens nuværende retningslinjer kræve, at der bliver opført erstatningsboliger. Denne udfordring har forvaltningen endnu ikke fundet en løsning på.  

Etablering af prøvebolig
Forvaltningen foreslår, at der etableres et pilotprojekt på en grund på Vermlandsgade/Uplandsgade, som kommunen i dag lejer af DSB. Grunden er delvist bebygget med 12 skæve boliger, der kaldes "På Sporet" (Link foto "På Sporet"). Etableringen giver mulighed for at få konkrete erfaringer med opførelse, drift og boformens rentabilitet, samt erfaringer med hvordan boligen udformes til at skabe den bedst mulige ramme for målgruppen.

Prøveboligen opføres hurtigst muligt og kan forventeligt stå færdig senest medio 2016. Forvaltningen har været i dialog med flere udbydere af containerløsninger, som med forskellige koncepter og udformninger forsøger at udnytte de muligheder, som containere giver i forhold til at skabe gode boliger. Forvaltningen foreslår, at der i samarbejde med Byggeri København laves en udbudsrunde, hvor interesserede udbydere har mulighed for at byde ind på projektet ud fra de kriterier, der opstilles såsom f.eks. pris og boligkvalitet. Boligerne udformes ud fra det input, der er kommet igennem dialogfasen samt erfaringer fra andre små boligtyper såsom skæve boliger og basisboliger. 

Forvaltningen har også været i dialog med almene boligselskaber om, hvorvidt de kunne indgå i projektet, men har ikke fundet et godt koncept for, hvordan boligselskaberne ville skulle kunne indgå. Forvaltningen vurderer derfor, at kommunen selv skal opføre og eje prøveboligen. Der er dog stor interesse for contanerboligbyggeri i den almene branche, særligt ift. ungdomsboliger. Forvaltningen vil holde kontakten til boligselskaberne med henblik på, hvordan der arbejdes videre med udviklingen af forskellige koncepter, hvor forvaltningens målgrupper kan indtænkes.    
 
Det forventes, at boligen kan stå på grunden på Vermlandsgade i op til 2 år. Forvaltningen arbejder p.t. på en plan for, hvad der fremadrettet skal ske med "På Sporet". Afdelingen blev oprindeligt opført som midlertidige boliger, og de samarbejdsaftaler, lejekontrakter og byggetilladelser der ligger, vil udløbe indenfor de kommende 2 år. Forvaltningen forventer herefter, at kunne flytte containerboligen til en ny placering i forbindelse med genhusningen af "På Sporet" og får derved også erfaring med flytning af containerboligen. 

 Projektet har været til høring i Byggeri København. Høringssvaret er vedlagt.

Økonomi

Socialforvaltningen har den 3. september 2014 fået en anlægsbevilling til projektet på 1.000.000 kr. Udgifterne til projektet ligger indenfor den givne anlægsbevilling og forventes på nuværende tidspunkt at være ca. 800.000 kr. Da det er Byggeri København, der skal opføre boligen, vil Socialforvaltningen overføre 695.000 kr. til Byggeri København i forbindelse med bevillingsmæssige ændringer. Herudover kommer udgifter på ca. 100.000 kr. som Socialforvaltningen afholder til montering, projektadministration, vedligehold samt nedtagning af containerboligen.

Tabel over de forventede udgifter til projektet.
1.000 kr. 2015 2016 2017 I alt
(2015 pl) 
Ekstern rådgivning 40 60    
Bygherrerrådgivning, forundersøgelser 40 60              5  
Interne udgifter 53 0    
Heraf SOF (projektudvikling samt 1% i administrationsudgifter 40      
Heraf Byggeri København 13      
Anlæg af projektet   623 31  
Containerbolig, byggemodning, vedligehold, nedtagning, eftermontering, uforudsete udgifter (10%)   623 31  
I alt 93 683 36 812

Videre proces

Hvis indstillingen om etablering af en containerbolig godkendes, vil Socialforvaltningen i samarbejde med Byggeri København iværksætte etableringen af boligen.

Anette Laigaard

                                  /Katrine Bagge Thorball

Beslutning

Kontorchef Katrine Bagge Thorball deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top