Mødedato: 28.08.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Indstilling om 18+ centre

Se alle bilag

Resumé:

Socialudvalget drøftede 18+ indsatsen på udvalgsmødet d. 26. juni 2019.

Der er bevillingsudløb med udgangen af 2019 på to 18+ centre for kriminalitets- og bandetruede unge i København. 18+ centrene er finansieret under Sikker by-pakken. Driften af især det ene 18+ center, Voldparken, har været forbundet med tiltagende udfordringer det seneste års tid, og tilbuddet har været lukket siden 24. december 2018 som følge af en skudepisode ved matriklen. Der søges under Sikker by-pakken om en videreførelse af 18+centrene. SUD skal forholde sig til den midlertidige lukning af Voldparken og en omlægning af indsatsen i Voldparken.  

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller

  1. At Socialudvalget godkender, at den midlertidige lukning af 18+ center Voldparken opretholdes, indtil bevillingen udløber d. 31. dec. 2019.
  2. At Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen sammen med KFF har beskrevet en omlægning af 18+ center Voldparken indenfor den eksisterende bevilling. Omlægningen beskrives i budgetnotat for bevillingsudløbet for 18+ satelitten Husum/Voldparken under Sikker By-pakken (Bilag 1).

Baggrund

Der er fem 18+ centre i København; tre på indre Nørrebro og to i hhv. Voldparken i Husum og Crossroad i Tingbjerg. Der er bevillingsudløb på de to sidstnævnte med udgangen af 2019.

18+ centrene blev oprettet i 2008 i forlængelse af en periode med uroligheder i form af containerafbrændinger, hærværk og anden uroskabende adfærd. Formålet var at få kriminalitets- og bandetruede unge over 18 år væk fra gaderne, hvor der var risiko for uhensigtsmæssig gadeadfærd og rekruttering til kriminelle bander. Formålet var ligeledes at arbejde med de unges motivation og færdigheder for at få dem i uddannelse og beskæftigelse.

Det har generelt været en udfordring for 18+ centrene at øge brugernes sociale mobilitet, idet en udpræget klubtankegang hos brugerne har stået i vejen for dannelsen af nye positive fællesskaber med andre unge. Ligeledes har det vist sig vanskeligt at håndtere et højt konfliktniveau blandt organiserede kriminelle, hvor nogle af brugerne, qua deres involvering, har udsat medarbejdere og andre brugere for en sikkerhedsrisiko.

Særligt 18+ center Voldparken har været præget af tilbagevendende udfordringer, som også har ført til flere lukninger. Voldparken har været lukket siden d. 24. december 2018 pga. af en skudepisode udenfor matriklen. Forvaltningen har siden lukningen arbejdet matrikelløst og været opsøgende i området.

Frem mod budgetforhandlingerne om budget 2019 blev der udarbejdet forskellige pilotprojekter for, hvordan der på tværs af flere forvaltninger kunne finde en nytænkning af 18+ indsatsen sted. Der blev ikke afsat midler til projekterne i budgetforhandlingerne.

Løsning

Kommunens 18+ centre løser langt hen ad vejen opgaven med at holde kriminalitetstruede unge over 18 år væk fra gaden og fra et rekrutteringspres fra organiserede kriminelle miljøer. 18+ centrene har endvidere en god kontakt med kriminelle og kriminalitetstruede unge, som politiet drager nytte af i tilspidsede situationer i lokalområdet.

Politiet påpeger, at der ved en matrikelløs indsats er risiko for, at der vil være utryghedsskabende unge, der befinder sig på gaden. Politiet har dog ikke siden lukningen af Voldparken i december 2018 konstateret øget uro, og understreger, at den matrikelløse indsats er et udmærket alternativ til de åbne centre, og at det væsentlige er, at der er en relation til målgruppen.

Et andet centralt formål med 18+ centrene er imidlertid at arbejde med brugernes motivation, positive udvikling og brobygning til job og uddannelse. Det er tvivlsomt, om alle 18+ centre i tilstrækkelig grad formår at bidrage til brugernes sociale mobilitet indenfor de nuværende rammer. Flere brugere ser således mere 18+ centrene som et klubtilbud for voksne end et sted hvor der arbejdes målrettet med at opbygge kompetencer, som kan bringe dem tættere på arbejde og uddannelse.

En af udfordringerne er, at brugerne har en relativt høj belastningsgrad, og at det har været vanskeligt at åbne tilbuddene op for mere ressourcestærke brugere. Det medfører en risiko for, at koncentrationen af kriminalitetstruede unge i centrene forstærker brugernes udsathed og er med til at fastholde dem i uhensigtsmæssige gruppeidentitet og manglende motivation til at indgå i andre, positive fællesskaber. Dertil kommer, at nogle af brugerne er involveret i organiseret kriminalitet og risikerer at udgøre en sikkerhedsmæssig risiko for personalet og for de øvrige brugere af centeret, hvis konflikter fra miljøet tages med ind i 18+ centrene.

Disse udfordringer er kendt i alle 18+ centre, men særligt kendetegnende for 18+ center Voldparken, hvilket de tilbagevendende lukninger også kan ses som et udtryk for. Forvaltningen mener, at det vil være hensigtsmæssigt med en gradvis omlægning af kommunens 18+ centre fra værestedslignende tilbud med en fast matrikel til aktivitetsbaserede tilbud med udgangspunkt i eksisterende faciliteter i byen.   

Forvaltningen foreslår, at der startes med en omlægning af tilbuddet i Voldparken, som ikke vurderes at kunne fortsætte i sin nuværende form. På sigt kan det vurderes, om også nogle af de øvrige 18+ centre skal overgå til matrikelløse tilbud.

Uagtet omlægningen til flere aktiviteter på forskellige lokaliteter vil der fortsat være behov for en opsøgende 18+ indsats i områderne, der dels kan medvirke til at holde ro i området i samarbejde med politiet, dels kan understøtte 18+ målgruppens motivation til at indgå i aktiviteter, der øger deres sociale mobilitet og inklusion i lokalsamfundet.

Ift. Voldparken lægges der op til en omlægning inden for den eksisterende økonomiske ramme. Det skal bemærkes, at omlægningen vil kunne ske hurtigere og gøres mere omfattende, såfremt der tilføres midler, fx som foreslået i de pilotprojekter, der blev beskrevet frem mod budgetforhandlingerne for 2019. Uden tilførsel af ekstra ressourcer kan der komme kritik af omstillingen for, at den ikke afsætter tilstrækkelige ressourcer til at håndtere lokalt opstået uro.

Omlægningen i Voldparken

Brugerne af Voldparken vurderes at have affundet sig med lukningen og forstår lukningen som en konsekvens af skyderiet. Forvaltningen vurderer, at det vil være uhensigtsmæssigt at genåbne matriklen frem mod bevillingsudløbet med udgangen af 2019, idet der er stor risiko for, at de unge vil reagere negativt på en efterfølgende lukning af matriklen, også selv om der fortsat vil være et tilbud for målgruppen fra 2020. Flere brugere af Voldparken har siden lukningen vist sig villige til at deltage i aktiviteter, bl.a. fællesmadlavning og sportsaktivitet i Hafnia-hallen i Valby, og flere har modtaget råd og vejledning på biblioteker og andre steder, hvor det har været muligt. Denne indsats fortsættes i Voldparken resten af 2019.

Budgetnotat om bevillingsudløb for 18+ satellitten Husum/Voldparken

Kongstanken i omlægningen af 18+ indsatsen i Voldparken, som forvaltningen vil beskrive sammen med KFF er, at arbejdet ikke skal tage udgangspunkt i en fast matrikel, som målgruppen kan misforstå som et klublokale, men at tilbuddet bygges op af løbende planlagte aktiviteter, der i videst muligt omfang skal bringe 18+ målgruppen ind i fællesskaber med andre unge. Det skal være muligt at samle 18+ målgruppen på en base, fx lokaler i Grøndals Multicenter, til ugentlige aktiviteter, men der skal være et langt større fokus på målgruppens inklusion i civilsamfundet.

Derfor ser forvaltningen i omlægningen af 18+ indsatsen et øget behov for samarbejde med andre forvaltninger, i særdeleshed KFF og BIF, frivillige aktører og lokale instanser for at undgå en isolering af målgruppen og øge den sociale mobilitet. En omlægning af 18+ indsatsen vil derfor i videst muligt omfang være båret af et bredt samarbejde, både lokalt og bydækkende.

I den aktivitetsbaserede tilgang arbejdes med 18+ målgruppen både individuelt og i grupper. Der skal være dialog og relationsdannende aktiviteter (fx madlavning), aktiviteter der er afgrænset til målgruppen (fx besøg på virksomheder, uddannelsesinstitutioner mv.) og aktiviteter der blander målgruppen med andre unge i foreningsliv og civilsamfund (fx deltagelse i sportsaktiviteter med foreninger eller kulturarrangementer). På individ niveau skal der ydes råd og vejledning og peer to peer aktiviteter (fx rådgivning om nem-id, gæld eller misbrug og mentorarbejde).

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Såfremt der ønskes en styrket indsats til det forebyggende, opsøgende arbejde, vil det kræve ekstra ressourcer, og der kan frem til budgetforhandlingerne bestilles budgetnotater på dette.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget beslutter, at den midlertidige lukning af 18+ center Voldparken kan opretholdes til bevillingen ophører d. 31. december 2019, vil forvaltningen fortsætte den matrikelløse og aktivitetsbaserede indsats til 18+ målgruppen i området, i det omfang det er muligt indenfor den eksisterende ramme. Lejemålet i Voldparken opsiges inden udgangen af september, idet der er en 6 måneders opsigelsesfrist. Derudover vil forvaltningen udarbejde en overgangsplan med inddragelse af medarbejdere, politiet og SSP København.

Bevillingsudløbsnotatet 18+ satellitten Husum/Voldparken er udarbejdet sammen med KFF. Notatet beskriver en omlægning af 18+ centeret indenfor den eksisterende bevilling, som søges genbevilliget under Sikker by-pakken til Budget 2020. 

Nina Eg Hansen

                                    Lise Stidsen Vandahl

Beslutning

Konstitueret borgercenterchef Lise Stidsen Vandahl deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt, og 2. at-punkt blev taget til efterretning.

Der blev afgivet følgende protokolbemærkning fra Socialdemokratiet:

For Socialdemokratiet er det vigtigt, at nogen af midlerne stadig går til lokale indsatser i Husum, så vi ikke taber lokale unge og skaber mere utryghed i et allerede udsat område”.

Til top