Mødedato: 28.08.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Indsatser til overholdelse af kommunens forsyningsforpligtelse på botilbudsområdet

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget er tidligere orienteret om Socialforvaltningens udfordringer med at overholde kommunens forsyningsforpligtelse på botilbudsområdet og forelægges med denne sag en status. Forvaltningen forventer med de nuværende midler kun at se et mindre årligt fald i ventelisten. Det er således fortsat en udfordring at overholde forsyningsforpligtelsen, hvilket medfører en risiko for myndighedskritik fra Ankestyrelsen. Sagen indebærer derfor forslag om udarbejdelse af budgetnotater til at løfte problemstillingen til forhandlingerne om Budget 2020.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager status på arbejdet med at overholde kommunens forsyningsforpligtelse på botilbudsområdet til efterretning,
  2. at Socialudvalget tager til efterretning, at forvaltningen med de nuværende redskaber og budgetter kun forventer at se et mindre årligt fald i ventelisten og dermed fortsat vil være udfordret ift. at overholde forsyningsforpligtelsen på botilbudsområdet,
  3. at Socialudvalget drøfter forvaltningens løsningsforslag, og
  4. at Socialudvalget beslutter, om der skal udarbejdes yderligere budgetnotater til forhandlingerne om Budget 2020 mhp. forvaltningens overholdelse af forsyningsforpligtelsen.

Problemstilling

Efter servicelovens § 4 skal kommuner tilbyde bl.a. midlertidige og længerevarende botilbud (§§ 107 og 108) til alle borgere, der opfylder betingelserne for at blive visiteret hertil. Bestemmelsen omtales som forsyningsforpligtelsen og indbefatter, at der i udgangspunktet ikke må være lang ventetid.

Socialforvaltningen har gennem flere år oplevet en stigende efterspørgsel efter botilbud, samtidig med at budgettet løbende er mindsket. I foråret 2017 kunne det følgeligt konstateres, at en række borgere ventede for lang tid. Forvaltningen iværksatte flere initiativer med det samme og har kontinuerligt arbejdet med at nedbringe ventelisten siden. De mest centrale initiativer omfatter:

  1. Bevilling af need-to budgetmidler til køb af eksterne pladser samt udvidelse, omlægning og specialisering af botilbudskapacitet (se bilag 3 for oversigt over tidligere bevillinger). Der er i alt bevilget 76,4 mio. kr. i service og 80,6 mio. kr. i anlæg siden 2017.
  2. Øget fokus på brug af og overgang til mindre indgribende indsatser.
  3. Ny fælles ramme for visitation til botilbud, hvor visitationer godkendes i flere led.

Hensynet til forsyningsforpligtelsen har gjort det nødvendigt kun at visitere borgere med størst behov til botilbud, hvilket har mindsket tilgangen til ventelisten. Socialforvaltningen ønsker derfor at indføre kvalitetsstandarder på botilbudsområdet, der kan ensrette og synliggøre niveauet af service inden for rammen. Forvaltningen har indført kvalitetsstandarder i Borgercenter Handicap og arbejder på det samme i Borgercenter Voksne. Således skal ét yderligere initiativ nævnes: 

    4. Udvikling og implementering af kvalitetsstandarder på botilbudsområdet.

Der har siden efteråret 2017 været en løbende dialog med Borgerrådgiveren om udviklingen i ventelisterne, som Socialudvalget senest er orienteret om den 24. maj 2019. Borgerrådgiveren har i januar 2019 konstateret, at Københavns Kommune endnu ikke opfylder sin forsyningsforpligtigelse. Dette forhold samt praksis fra Ankestyrelsen i andre kommuner, jf. bilag 1, indikerer en risiko for myndighedskritik af Socialforvaltningens ventelister til botilbud. I bilag 1 fremgår en uddybet definition af forsyningsforpligtelsen, samt en sondring mellem typer af ventende. Alle ventelistetal i indstillingen vedrører borgere, der er omfattet af forsyningsforpligtelsen (kaldet ”nettoventende”).

Ventelisterne er samlet set faldet siden 2017, men der er fortsat mange borgere, som venter. Antallet af nettoventende på handicapområdet er faldet fra 146 i 2016 til 54 i juni 2017 og 24 ved udgangen af 2018. Tallet er dog steget til 40 ventende i august 2019. Tilsvarende er antallet af nettoventende på området for sindslidende faldet fra 146 i 2016 til 69 borgere i juni 2017. Tallet er dog steget til 112 i august 2019. På udsatteområdet ventede 16 borgere i oktober 2017, mens der aktuelt er 33 nettoventende borgere. Flere borgere med ventetid over 6 mdr. forventes at kunne tilbydes en plads inden for den nuværende ramme, enten ved planlagt nyopførelse/ ibrugtagning af nye tilbud eller køb af eksterne pladser. Efter de planlagte initiativer udestår dog stadig en gruppe af borgere (se tabel 1). Udviklingen i ventende samt gennemsnitlig ventetid fremgår af bilag 2. 

Tabel 1. Udviklingen i ventelister til botilbud fra 2018 til 2019 (nettoventende)

Målgruppe

områder

Ventende borgere pr. dec. 2018

Heraf borgere med ventetid over 6 mdr.

Ventende borgere pr. aug. 2019

Heraf borgere med ventetid over 6 mdr.

Borgere med ventetid over 6 mdr., som ikke kan rummes inden for rammen

Handicap

24

2

40

8

1

Udsatte

30*

16

33

21

0**

Psykiatri

122

59

112

57

33

*) Tallet stammer fra november 2018, da data for december ikke haves.

**) Under forudsætning af, at der bevilges need-to midler til køb af pladser i Budget 2020.

Det medfører, at forvaltningen på trods af de ovenfor beskrevne initiativer kun forventer at se et mindre årligt fald i ventelisten. Det skyldes bl.a. en fortsat tilgang af nye borgere fra behandlingspsykiatrien og af yngre borgere, bl.a. fra Socialforvaltningens Borgercenter Børn og Unge.

Løsning

Der arbejdes kontinuerligt og intensivt med opgaven med mindre resultater til følge. Hvis udviklingen skal fortsætte, er det nødvendigt, at der vedtages nye kvalitetsstandarder i Borgercenter Voksne, som viderefører den nye strammere visitationspraksis. Selv med indførelsen af nye kvalitetsstandarder, forventer Socialforvaltningen dog fortsat kun mindre årlige fald i ventelisten og vil dermed ikke kunne overholde forsyningsforpligtelsen. Der ses nu tre mulige veje at gå:

1. Socialforvaltningen fortsætter med de eksisterende indsatser

Udviklingen i antallet af ventende de kommende år er svær at forudsige, da der dels planlægges ny kapacitet til imødekommelse af efterspørgslen, og dels ses et fortsat stigende pres på området, særligt på området for sindslidelse. Samtidig må det konstateres, at afviklingen af ventelisterne kun sker meget langsomt. Socialforvaltningen forventer et mindre årligt fald i antallet af ventende, men en samlet overholdelse af kommunens forsyningsforpligtelse på botilbudsområdet kan ikke, med de eksisterende indsatser og budgetter, forventes realiseret i de kommende år.

2. Behovet for midler løftes ved budgetforhandlingerne

Behovet for midler til køb af pladser til ventende borgere kan løftes ved budgetforhandlingerne for 2020 og årene frem for at nedbringe ventetid og antal ventende hurtigere. Problemstillingen kan på sigt løses ved opførelse af ny kapacitet. Som det fremgår af tabel 1, er den nye kapacitet, der er planlagt på nuværende tidspunkt, ikke tilstrækkelig til at kunne tilbyde alle ventende en plads. Problemstillingen vil således også kunne løftes via yderligere anlægsmidler. Køb af pladser vil dog medføre en markant hurtigere reduktion af ventelisterne end alene ved nybyggeri.

Til budgetforhandlingerne i 2020 foreslår forvaltningen, at der som i tidligere år fokuseres på borgere, der har ventet i mere end 6 mdr., som ikke kan tilbydes en plads inden for den givne ramme. Der gøres hvert halve år forud for forhandlingerne om budget og overførsel status over antallet af borgere, der falder under problemstillingen. Det aktuelle budgetbehov til køb af pladser til gruppen fremgår af nedenstående tabel 2. Det bemærkes, at behovet er skalerbart, da et mindre beløb også reducerer antallet af ventende. Det bagvedliggende budgetnotat er vedlagt som bilag 4.

Tabel 2. Estimeret behov for køb af pladser til nettoventende borgere* og midler hertil

Udestående behov

Borgere med ventetid over 6 mdr., som ikke kan rummes inden for rammen, jf. tabel 1

Udgift til køb af pladser pr. år

Antal borgere

Handicap

1

1,1 mio. kr.

Psykiatri

33

31,0 mio. kr.

Udsatte

0

0 kr.

Totalt budgetbehov (ved køb af alle pladser)

32,1 mio. kr.

*) Budgetbehovet er kun for nettoventende borgere, da bruttoventende borgere jf. bilag 2 ikke omfattes af forsyningsforpligtelsen.

3. Socialforvaltningen gennemfører generel besparelse mhp. køb af pladser

Overholdelse af forsyningsforpligtelsen kan også realiseres inden for den eksisterende ramme, hvis der tilvejebringes finansiering fra andre områder i Socialforvaltningen. En generel besparelse på 1 pct. på det samlede servicebudget i Socialforvaltningen (budget til køb af døgntilbud undtaget) kan give et provenu på 50,2 mio. kr., hvilket kan finansiere køb af ca. 56 pladser. Såfremt der skal tilvejebringes finansiering til fuld afvikling af den aktuelle udfordring med mere end 6 mdrs. ventetid, vil det kræve en generel besparelse på 32,1 mio. kr., svarende til ca. 0,6 pct.

Økonomi

Sagen har ikke i sig selv nogen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Afhængigt af Socialudvalgets beslutning om 4. at-punkt vil Socialforvaltningen udarbejde budgetnotater til forhandlingerne om Budget 2020. Prognoserne for udviklingen i ventelisterne samt budgetbehovet til køb af pladser vil blive kvalificeret yderligere. Derudover forelægger Socialforvaltningen Socialudvalget en sag med forslag til nye kvalitetsstandarder for Borgercenter Voksne.

Nina Eg Hansen

                 / Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev taget til efterretning, og 3. at-punkt blev drøftet. Under indstillingens 4. at-punkt blev det besluttet at bestille et skalerbart budgetnotat om køb af pladser til borgere, som har ventet mere end 6 måneder på en bolig.  

Til top