Mødedato: 26.02.2014, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Høringssvar til statusrapport 2013 for Sundhedspolitikken 2011-2014 - Længe Leve København

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

1.
at Socialudvalget godkender høringssvar (bilag 1) angående statusrapport 2013 for Sundhedspolitikken 2011-2014 – Længe Leve København (bilag 2).

Problemstilling

Københavns Borgerrepræsentation vedtog d. 26. maj 2011 Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014 – Længe Leve København. Ved samme lejlighed godkendte Borgerrepræsentationen, at de stående udvalg hver især har ansvar for nogle indsatser under Sundhedspolitikken. Indsatserne er beskrevet i udvalgenes handleplaner, der revideres i en årlig statusrapport. Sundheds- og Omsorgsudvalget sender statusrapporten i udvalgshøring i de stående udvalg, og forelægger den efterfølgende for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse. Statusrapporten er baseret på bidrag fra alle forvaltninger.

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte d. 18. december 2013 at sende statusrapport 2013 for Københavns Kommunes Sundhedspolitik (bilag 2) i udvalgshøring. Socialudvalget skal i forlængelse heraf godkende høringssvar til statusrapporten (bilag 1), som er den sidste, da Sundhedspolitikken – Længe Leve København udløber i 2014.

Løsning

Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014 ”Længe Leve København” har som overordnet ambition, at københavnerne skal leve længere, have flere gode leveår og have lige mulighed for at leve et sundt og aktivt liv.

Visionen er, at København i 2020 er blandt de storbyer i Europa, der giver borgerne de bedste muligheder for et godt, sundt og langt liv.

De overordnede mål retter sig mod det, der koster københavnerne leveår og år med dårligt helbred: Fysisk inaktivitet, rygning og alkohol. Ligeledes er der fokus på mental og social sundhed.

Sundhedspolitikken arbejder i fire spor:

Spor 1: Mere liv – bedre byliv

Spor 2: Sund og aktiv hverdag

Spor 3: Mere lighed i sundhed

Spor 4: Bedre forebyggelse og behandling

Inden for disse spor er Socialforvaltningen ansvarlig for fire indsatser, som er oplistet i skema 2 nedenfor sammen med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering af indsatserne i form af smiley’er. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen smiley-system, er beskrevet nedenfor i skema 1:

I bilag 3 findes et samlet overblik over Socialforvaltningens indsatsområder sammen med Socialforvaltningens status for 2013, der klippet ud af den samlede statusrapport fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Skema 1: Oversigt over kategorier i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering af indsatser

J Indsatsen er i planmæssig fremdrift

K Der er mindre udfordringer med at gennemføre indsatsen planmæssigt, fx på grund af forsinkelser eller justeringer i indsatsens indhold

L Der er reelle udfordringer med at få indsatsen gennemført, fx fordi der endnu ikke er bevilget midler til indsatsen.

Skema 2: Indsatser Socialforvaltningen er ansvarlig for:

Spor i Sundheds-politikken – Længe Leve København

Indsatser ift. Sundhedspolitikken – Længe Leve København

SUF’s vurdering af

indsatsen

Spor 1: Mere liv – bedre byliv

”Skabe adgang til udendørs-arealer, så de er tilgængelige for alle københavnere.” (Socialforvaltningen er ansvarlig for væresteder)

K

Spor 2: Sund og aktiv hverdag

”Etablere tilbud om fysisk aktivitet og hjælp til rygestop til beboere og brugere i botil-bud og aktivitets- og samværstilbud.”

(Socialforvaltningen er ansvarlig for indsatsen).

J

”Udarbejde en sundhedspolitik på handicapområdet målrettet borgere på kommunens bo- og dagtilbud for borgere med handicap.” (Socialforvaltningen er ansvarlig for indsatsen).

J

Spor 3: Mere lighed i sundhed

Socialforvaltningen har ingen indsatser ift. dette spor i Sundhedspolitikken – Længe Leve København

Spor 4: Bedre forebyggelse og behandling

”Styrke samarbejdet om forebyggelse og behandling af alkohol- og rusmiddelmisbrug herunder med særligt fokus på unge.” (Socialforvaltningen er ansvarlig for indsatsen).

J

Vurdering af den samlede indsats

Overordnet vurderer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at hovedparten af de igangsatte indsatser i forvaltningerne i Københavns Kommune er i god fremdrift, men at det bliver vanskeligt at nå alle målene i sundhedspolitikken med det nuværende indsatsniveau. En forudsætning for at nå de fireårige mål er, at flere af de eksisterende indsatser udvides, og at der iværksættes yderligere tiltag for at nå tilstrækkeligt mange borgere i forhold til målopfyldelsen.

I forhold til Socialforvaltningens indsats isoleret, opsummerer Sundheds- og Omsorgsforvaltningens tre grønne og en gul smiley, at Socialforvaltningen i høj har grad kunnet gennemføre sine indsatser i overensstemmelse med de oprindelige målsætninger. Den gule smiley vedrører Spor 1: Mere liv – bedre byliv ved adgangen til udendørsarealer, hvor visse botilbud, grundet pladsmangel, ikke kan tilbyde grønne arealer i det ønskede omfang. Socialforvaltningen tænker, så vidt det muligt, adgang til grønne arealer ind i anlæggelsen af nye tilbud både nu og fremadrettet.

Fremadrettede anbefalinger

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen opsamling på de overordnede målsætninger for Sundhedspolitikken – Længe Leve København sammenholdt med den indsats, der er sket i alle de deltagende forvaltninger munder ud i samlet 26 anbefalinger på tværs af alle syv forvaltninger. Det overordnede formål med alle anbefalingerne er at højne sundheden blandt borgerne i København. En oversigt over alle 26 anbefalinger findes i bilag 4.

Socialforvaltningen er kun nævnt i én konkret anbefaling, men er berørt af de dele af sundhedspolitikken, der omfatter Socialforvaltningens borgere.

Den ene anbefaling, hvor Socialforvaltningen nævnes specifikt, er anbefaling nr. 13: ”Øget opsporing af borgere med alkoholproblemer gennem relevante frontmedarbejdere i BIF, SOF, SUF og BUF, herunder eventuel udvidelse af nuværende tilbud om rådgivning og behandling efter behov.”

Forebyggende indsatser, inklusiv opsporende indsatser, er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens ressortområde, hvorimod Socialforvaltningen har ansvaret for alkoholområdets behandlingsdel.  Socialforvaltningen er enig i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering af, at en tidlig opsporing af borgere med alkoholproblemer kan mindske effekterne af et alkoholmisbrug, og bidrager naturligvis gerne til at mindske disse i videst muligt omfang. I forlængelse heraf har Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen påbegyndt et tættere samarbejde omkring forebyggelse og tidlig indsats på alkoholområdet med henblik på at skabe en bedre kobling mellem den opsporende indsats, der hører under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, og behandlingsdelen, hvor Socialforvaltningen har tilbud til borgerne.

Socialforvaltningen har endvidere gennemgået de øvrige anbefalinger på sundhedsområdet, og vurderer, at de opstillede anbefalinger er i overensstemmelse med Socialforvaltningens øgede fokus på sundhed generelt. Dette ses bl.a. i vedtagelsen af en sundhedspolitik på handicap- og psykiatriområdet, at der nu findes en sygeplejerske på alle centre for borgere med handicap for at opprioritere den sundhedsmæssige dimension af borgerne hverdag og liv og ved at sundhed er et parameter i Socialforvaltningens forandringskompas, der skal måle udvikling for de enkelte borgere.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Godkendes indstillingen, sendes høringssvaret til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, der efterfølgende vil sende den endelige statusrapport til godkendelse i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen d. 27. marts 2014. Herefter forelægges statussen for Økonomiudvalget medio maj og Borgerrepræsentationen i april 2014.

 


         Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top