Strategi for børn og unge med handicap og deres familier
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,
- at Socialudvalget godkender, at udkast til strategi for børn og unge med handicap og deres familier sendes i ekstern høring, og
- at Socialudvalget godkender, at Socialudvalget efter endt høring forelægges en ny indstilling vedrørende udkast til strategi for børn og unge med handicap og deres familier inklusiv høringssvar med henblik på drøftelse og endelig godkendelse.
Problemstilling
Socialudvalget godkendte den 6. februar 2013 en indstilling vedrørende fokusområder og procesplan for en strategi for børn og unge med handicap og deres familier. Strategien var foranlediget af et ønske om at sikre en mere helhedsorienteret udvikling af området fremadrettet, idet børn og unge med handicap og deres familier ikke er tilstrækkeligt tilgodeset i Socialforvaltningens Handicapplan og Børnestrategi.
Behovet for en ny strategi for børn og unge med handicap og deres familier aktualiseredes yderligere i løbet af foråret 2013, hvor Socialforvaltningen oplevede en del kritik af sagsbehandlingen på børnehandicapområdet. Denne kritik gav først og fremmest anledning til, at forvaltningen i løbet af foråret 2013 iværksatte en omfattende handleplan for at forbedre myndighedsarbejdet på børneområdet i Handicapcenter København (jf. SUD 22. april 2013). Kritikken gav derudover også anledning til en revision af procesplanen og de udvalgte fokusområder for en ny strategi for børn og unge med handicap og deres familier, så strategien kunne tage hensyn til den iværksatte handleplan i Handicapcenter København. Strategien er i forlængelse heraf blevet udvidet med fokusområdet ”Bedre myndighedsarbejde”, ligesom procesplanen for strategien også er blevet forlænget.
Socialforvaltningens udkast til en ny strategi for børn og unge med handicap og deres familier er nu færdig (jf. bilag 1), hvorfor Socialudvalget skal godkende, at udkastet sendes i fire ugers ekstern høring.
Løsning
Socialforvaltningen har udarbejdet et udkast til en strategi, der skal være retningssættende for forvaltningens samarbejde med børn og unge med handicap og deres familier, jf. bilag 1. Der har ikke tidligere været udarbejdet en overordnet strategi for området. Strategien skal være med til at skabe sammenhæng mellem det daglige arbejde i forvaltningen og de politiske prioriteringer for området. Strategien skal dermed være med til at udvikle og forbedre den socialfaglige indsats, så børn og unge med handicap og deres familier oplever øget livskvalitet og øget selvhjulpenhed.
Strategien udfoldes indenfor fem overordnede fokusområder, der skal vise retningen for forvaltningens samarbejde med børn og unge med handicap og deres familier de kommende år. De fem fokusområder er:
- Tidlig indsats i forhold til børn og unge med handicap og deres familier
- God overgang til voksenlivet for unge med handicap
- Udvikling og kvalificering af tilbudsviften til børn og unge med handicap og deres familier
- Styrkede rammer for dialog mellem Handicapcenter København og Center for Børn med Handicap
- Bedre myndighedsarbejde
Derudover er der defineret et tværgående fokusområde, som rammesætter strategien og har indflydelse på alle ovenstående fokusområder, hvilket er:
- En mere vidensbaseret udvikling og praksis
Der er i strategiudkastet opstillet en forandringsteori for hver af strategiens fem overordnede fokusområder. En forandringsteori er et værktøj, der kortlægger årsagssammenhængen mellem konkrete aktiviteter og forventede resultater/effekter på kort og længere sigt. En forandringsteori er med andre ord teorien om, hvilke årsagssammenhænge der gør, at en indsats bør virke. I udkastet til strategi for børn og unge med handicap og deres familier er hver af forandringsteorierne bygget op af et fokusområde, et mål på kortere sigt og evt. et mål på længere sigt (jf. bilag 1, s. 6).
Nedenstående oversigt viser målene for strategiens fokusområder.
Tværgående fokusområde: |
Fokusområde |
Mål |
Tidlig indsats i forhold til børn og unge med handicap og deres familier |
- Flere børn og unge får en tidligere indsats. - Øget samarbejde med og inddragelse af familie og netværk. |
|
God overgang til voksenlivet for unge med handicap |
- Flere unge får en smidig og koordineret overgang til voksenlivet |
|
Udvikling og kvalificering af tilbudsviften |
- Børn og unge med handicap får øget trivsel. |
|
Styrkede rammer for dialog mellem Handicapcenter København og Center for Børn med Handicap |
- Flere børn og unge med handicap og deres familier får en sammenhængende indsats fra Handicapcenter København og Center for Børn med Handicap |
|
Bedre myndigheds-arbejde |
- Kvaliteten af sagsarbejdet øges
|
Strategien er blevet til i samarbejde med medarbejdere og ledere på området for børn og unge med handicap og deres familier. Strategiens fokusområder og aktiviteter er ligeledes blevet fremlagt og drøftet på et temamøde den 29. oktober 2013, hvor Handicaprådet og Forældrerådet på Handicapcenter København var inviteret til at deltage med forældre-, bruger- og pårørenderepræsentanter. Deltagernes bemærkninger er forsøgt indarbejdet i strategien.
Afslutningsvist skal det bemærkes, at Socialforvaltningen allerede på nuværende tidspunkt arbejder ud fra mange af de tanker og intentioner, der ligger i strategien. Herunder skal det fx nævnes, at Handicapcenter København i forlængelse af den iværksatte handleplan for at forbedre myndighedsarbejdet på børneområdet i Handicapcenter København medio 2013 opstartede et omfattende arbejde med at forbedre myndighedsarbejdet på børneområdet ved hjælp af en styrkelse af kommunikationen og samarbejdet med borgeren og dennes pårørende.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. Aktiviteter under strategien, der mangler finansiering, kan indgå i de kommende års budgetforhandlinger. Oversigt over hvilke af strategiens forskellige aktiviteter, der er finansieret eller ej fremgår at bilag 1 til strategien.
Videre proces
Hvis indstillingen godkendes, vil udkast til strategi for børn og unge med handicap og deres familier blive sendt i ekstern høring i Handicaprådet og relevante bruger- og pårørendeorganisationer samt faglige organisationer.
Efter endt høring forelægges Socialudvalget strategien inklusiv høringssvar med henblik på drøftelse og endelig godkendelse. Strategien skal herefter godkendes i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen
Fremadrettet skal vil strategien for børn og unge med handicap og deres familier blive indarbejdet i Socialforvaltningens strategi for udsatte børn og deres familier./ Ane K. Christensen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.