Orientering om udsættelser og afrapportering fra arbejdsgruppe om forebyggelse af udsættelser
Socialforvaltningen orienterer om det stigende antal udsættelser og om arbejdet med at forebygge udsættelser i samarbejde med boligorganisationerne og Beskæftigelses og Integrationsforvaltningen i regi af Samarbejdsforum.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller
- at Socialudvalget tager orientering om det øgede antal udsættelser til efterretning;
- at Socialudvalget tager afrapportering fra arbejdsgruppe om forebyggelse af udsættelser i regi af Samarbejdsforum til efterretning;
- at Socialudvalget tilslutter sig, at Socialforvaltningen arbejder videre med forslag, som involverer forvaltningen;
- at Socialudvalget tager stilling til, hvorvidt forslag om lovændringer skal fremsættes overfor de relevante ministerier.
Problemstilling
Antallet af udsættelser har de seneste år været stigende, dels i Københavns Kommune, dels generelt. Udviklingen i Københavns Kommune vises i tabellen nedenfor. På landsplan er antallet af udsættelser steget fra 3377 i 2007 til 4382 i 2010 (ca. 30 %)
2007 |
2008 |
2009 |
2010 |
Anslået 2011 |
|
Københavns Kommune |
438 |
492 |
605 |
797 |
878* |
Stigning i % i forhold til tidligere år |
|
12,3 |
23,0 |
31,7 |
10,2 |
*439 husstande blev udsat i 1. halvår 2011, hvorfor det skønnes at dobbelt så mange udsættels i løbet af hele 2011.
Denne stigning betød, at udsættelser blev et særligt tema i rammeaftale om udlejning af almene boliger i perioden 2011-14, som blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 16. december 2010 og dermed i det faste samarbejde mellem kommunen og den almene sektor i regi af Samarbejdsforum (samarbejdet på direktørniveau, se bilag 3). I foråret 2011 nedsatte Samarbejdsforum derfor en arbejdsgruppe om forebyggelse af udsættelser, som havde følgende formål:
Ø At skabe fælles viden om parternes forhold, muligheder og interesser i relation til udsættelser
Ø At forsøge at identificere muligheder for bedre at forebygge udsættelser og på den baggrund at komme med forslag til nye mulige initiativer
Gruppens afrapportering (bilag 1 og 2) blev behandlet på Samarbejdsforums møde den 16. december 2011.
Løsning
Arbejdsgruppen har gennemgået de tilgængelige data om udsættelser, herunder data om de borgere, som er identificeret som udsatte fra 3 større boligorganisationer i de første 10 måneder af 2010. Hovedparten af disse data har Socialudvalget løbende fået præsenteret i form af orienteringer.
Udsættelser kan have flere årsager, som huslejerestance, ulovlig fremleje og manglende overholdelse af husordenen. Da boligorganisationerne ikke registrerer udsættelser med årsag, kan det ikke for så vidt angår 2010 afgøres, hvor stor en del af udsættelserne, som skyldes restancer. SFI har imidlertid i 2009 lavet en undersøgelse om udsættelser, hvor det konkluderes at ca. 70 % af udsættelserne skyldes restancer. Det er arbejdsgruppens vurdering, at denne andel ikke er faldet. Udsættelser for så vidt angår ulovlig fremleje kan ikke hindres, mens det er vanskeligt at forebygge udsættelser på grund af husordensproblemer. Arbejdsgruppen har koncentreret sig om forebyggelse af udsættelser på grund af restancer, fordi der i denne sammenhæng kan forebygges i form af rådgivning og vejledning samt eventuelle lovændringer.
Gruppen konkluderer, at der ikke er én entydig forklaring på det stigende antal udsættelser, men mange mulige forklaringer. De borgere, som er blevet identificeret som udsat fra en bolig i de første 10 måneder af 2010 har for en stor dels vedkommende generelle problemer med at fastholde en bolig, både før og efter udsættelsen. De har ofte fastholdt den bolig, de udsættes fra i kort tid, og boligsocialt anviste er overrepræsenterede. De modtager oftest kontanthjælp eller anden overførselsindkomst, og indkomsten er ofte ustabil. Der er ofte skift mellem indkomsttyper og perioder hvor borgeren ikke modtager nogen indtægt. Unge under 25 år ser ud til at være overrepræsenteret, men det er vanskeligt at konkludere uden viden om beboernes alder generelt i almene boliger. Ca. 1/3 af de som varsles udsat har hjemmeboende mindreårige børn, mens børnefamilier alene udgør knap 18 % af de som faktisk udsættes. Det tyder på, at udsættelser i større grad forhindres hos børnefamilier end hos enlige. Dette kan skyldes, at børnefamilier lettere kan låne penge til husleje af familie eller i banker eller at de i højere grad kan opnå en økonomisk ydelse fra Socialforvaltningen, fordi en ekstra bestemmelse giver mulighed for støtte til børnefamilier. Årsagen kan ikke nærmere identificeres. 56,6 % af de udsatte er enlige mænd. Den generelle økonomiske krise og stigende arbejdsløshed kan også sammen med et stigende huslejniveau være baggrund for en del af stigningen i antallet af udsættelser.
Ud over de menneskelige omkostninger for såvel børn som voksne som udsættes, så er udsættelser også økonomisk omkostningstunge for borgeren, for boligorganisationen og for kommunen.
På denne baggrund har arbejdsgruppen fremsat en række anbefalinger, som koncentrerer sig om følgende temaer:
- Bedre information om konsekvenser af lejerestancer, så lejeren forstår, at selv små restancer kan føre til udsættelse af boligen
- Bedre rådgivning om økonomi forud for indflytning, så det sikres at borgere ikke lejer boliger, som de ikke har råd til, så lejere får søgt om f.eks. boligstøtte eller andre ydelser, som de er berettigede til, og så lejere får bistand til at lægge et realistisk budget
- Bedre samarbejde på tværs af kommunen om borgere i risiko for udsættelse, f.eks. så Socialforvaltningen i højere grad og på et tidligere tidspunkt orienteres om borgere, som ikke har overholdt betingelserne for udbetaling af kontanthjælp
- Ændring af lovgivning omkring sanktionering, f.eks. at svage grupper i højere grad sikres indtægt eller at sanktionerede beløb kan efterbetales, når betingelserne for udbetalingen opfyldes
- Ændring af lovgivning om mulige ydelser til borgere i risiko for udsættelse, så Socialforvaltningen i højere grad får mulighed for at afværge truende udsættelser, så forebyggende arbejde kan få effekt
- Ligestilling af private og almene boliger vedr. udsættelse, så også private udlejere får pligt til at varsle udsættelser på et tidligt tidspunkt
Forslagene til forebyggelse af udsættelser er efter arbejdsgruppens vurdering opdelt 3 grupper
1) Forslag, som umiddelbart kan implementeres
2) Forslag, som kræver tilførsel af ressourcer
3) Forslag, som kræver lovændringer
Nogle forslag kan alene implementeres i samarbejde mellem kommunens forvaltninger eller forvaltninger og boligorganisationer, mens andre forsag implementeres af en enkelt part. Oversigt over forslagene findes i bilag 1 til afrapporteringen (bilag 2 til denne indstilling). Hvorvidt forslagene faktisk implementeres afhænger af opbakningen hos forvaltningerne og de enkelte boligorganisationer. Det foreslås derfor, at Socialforvaltningen arbejder videre med de forslag, som involverer forvaltningen, og at Socialudvalget tager stilling til, hvorvidt forslag om lovændringer bør fremsættes overfor de relevante ministerier.
Ingen af disse tiltag kan stå alene, fordi udsættelser kan have mange årsager. Det er dog arbejdsgruppens forventning, at hvert enkelt forslag kan have en positiv virkning i forhold til forskellige grupper af lejere. Indsatserne bør afbalanceres i forhold til, at det fortsat er en lille andel af lejerne i de almene boliger, som udsættes. Det er desuden en lille del af de lejere, som modtager en rykker, som ender i en udsættelse.
Samarbejdsforum gav sin opbakning til de foreslåede initiativer. Der blev dog fra kommunens side taget forbehold for aktiviteter, som kræver tilførsel af midler. Samarbejdsforum besluttede, at opfølgning på afrapporteringen skulle forankres i temagruppen om boligsocial anvisning og boligsocialt arbejde (se bilag 3, hvor organiseringen af kommunens samarbejde med den almene sektor er beskrevet).
Økonomi
Denne indstilling har ikke umiddelbart økonomiske konsekvenser. Såfremt det vedtages at arbejde videre med forslag om kræver øgede personaleressourcer, vil dette have økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil i 2012 opstarte et samarbejde om borgere i særlige boligtyper, hvor Socialforvaltningen vil modtage advisering fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, når borgerne i disse boligtyper partshøres om sanktionering. Derudover vil der blive udarbejdet budgetforslag til budget 2013 vedrørende de forslag, som kræver tilførsel af ressourcer.
Temagruppe om Boligsocial Anvisning og Boligsocialt Arbejde vil desuden følge, hvilke forslag som de involverede parter vælger at implementere.
Anette Laigaard
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Konstitueret kontorchef Eva Stokbro Jensen overværede punktets behandling
Indstillingen blev godkendt.