Mødedato: 24.06.2015, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Opfølgning på medlemsforslag om etablering af en indgang for borgere med spiseforstyrrelse

Se alle bilag
Socialudvalget skal behandle model for etablering af én indgang for borgere med spiseforstyrrelse og et budgetforslag for dette.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget, 

  1. at Socialudvalget drøfter model for etablering af èn indgang for borgere med spiseforstyrrelse, og
  2. at Socialudvalget godkender, at vedlagte budgetforslag indgår i budgetforhandlingerne for 2016.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 26. marts 2015 medlemsforslag fra Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative Folkeparti og Venstre om, at Socialforvaltningen med inddragelse af relevante forvaltninger skal udarbejde et forslag til politisk behandling om én indgang for borgere med spiseforstyrrelse. Motivationen for forslaget var, at der i dag er mange forskellige tilbud til borgere med spiseforstyrrelse, men at der mangler et bindeled mellem de forskellige aktører. I motivationen henvises til, at Socialforvaltningen i forbindelse med behandling af et medlemsforslag for borgere med spiseforstyrrelse den 21. maj 2014, har peget på, at det kan overvejes at etablere en form for kompetence- og brobygningsfunktion, der kan knytte de eksisterende indsatser – i og udenfor kommunen – bedre sammen.

 Medlemsforslaget blev henvist til politisk behandling i Socialudvalget.

Løsning

Socialforvaltningen har i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen med udgangspunkt i medlemsforslaget og motivationen herfor, udarbejdet forslag til model for etablering af én indgang til borgere med spiseforstyrrelse i Københavns Kommune. Det vurderes, at forslaget vil medføre økonomiske konsekvenser. Derfor er der udarbejdet et udkast til budgetforslag, der kan indgå i budgetforhandlingerne for 2016.

Model for etablering af én indgang for borgere med spiseforstyrrelse
Københavns Kommune har i dag en række tilbud til borgere med spiseforstyrrelse på tværs af forvaltningerne. Der er forebyggende tilbud som fx sundhedstjek i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og mere specialiserede rehabiliteringstilbud i Socialforvaltningen, som fx et højt specialiseret botilbud til unge med svær spiseforstyrrelse. Praktiserende læger og Region Hovedstadens Psykiatri yder behandling til borgere med spiseforstyrrelse og har specialiserede behandlingstilbud til målgruppen. Derudover er der frivillige og private tilbud til borgere i risiko for eller med spiseforstyrrelse, herunder tilbud udbudt af Landsforeningen mod Spiseforstyrrelse og Selvskade (LMS). Overblik over tilbud i Københavns Kommune for målgruppen er vedlagt som bilag 2.

Viften af tilbud til borgere med spiseforstyrrelse er bred og kan være svær for borgere at navigere i, fordi informationer om tilbud ikke er samlet et sted.

I medlemsforslaget præsenteres to modeller for etablering af én borgerindgang.

Model 1: samling af den kommunale og frivillige indsats mht. opsporing, forebyggelse, hjælp til lettere tilfælde, rehabilitering og anonym rådgivning efter inspiration for det kommunale kræftrehabiliteringscenter.

Model 2: en kommunal enhed, der har det totale overblik over alle kommunale tilbud, hvor man evt. kan henvise videre til fx den frivillige indsats.  

I forhold vil model 1 finder forvaltningen det ikke muligt eller hensigtsmæssigt at etablere en selvstændig fysisk enhed med én indgang, hvor man samlokaliserer eksisterende tilbud. Dels fordi der er mange forskellige aktører, herunder kommunale, regionale, frivillige og private, og dels fordi det er væsentligt at fastholde normalsystemets medansvar for at opspore borgere med psykiske lidelser.

Forvaltningen foreslår med udgangspunkt i medlemsforslagets model 2, at indgangen etableres ved, at en kommunal enhed har overblikket over kommunale tilbud, regionale tilbud og private/frivillige tilbud og at enheden kan yde rådgivning til borgere med spiseforstyrrelse. Det er væsentligt, at enheden også kan rådgive i forhold til eventuelle dobbeltproblematikker fx samtidigt misbrug. Dette kan ske gennem:

 

  • Oprettelse af en telefonlinje, hvor borgere, pårørende og medarbejdere kan få råd og vejledning om kommunale, regionale og frivillige tilbud. Derudover etableres en virtuel indgang, hvor kommunale tilbud, regionale tilbud og frivillige tilbud er samlet. 
  • Etablering af et fagligt netværk på tværs af professionelle i forvaltningerne, herunder Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune. I netværket inviteres endvidere tilbud fra Region Hovedstadens Psykiatri, praktiserende læger samt private og frivillige tilbud, fx Landsforeningen mod Selvskade og Spiseforstyrrelse (LMS). Formålet med det faglige netværk er at sikre faglig sparring og viden om hinandens tilbud. Netværket skal endvidere understøtte personale, der har med målgruppen at gøre fagligt.

Den foreslåede model vil ikke indebære ændringer i selve myndighedskompetencen, dvs. adgangen til og henvisningsmåderne til eksisterende tilbud, herunder bl.a. sundhedstjekket i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningens specialiserede botilbud for borgere med spiseforstyrrelse.

Det vurderes, at etablering af en borgerindgang for spiseforstyrrelse efter et princip om ”no wrong door” vil medvirke til, at borgere og pårørende hurtigere kan få vejledning og den rette indsats. Det vil give bedre rammer for en tidligere indsats i tråd med Københavns Kommunes handleplan for bedre psykisk sundhed og Socialudvalgets grundlagspapir. Det vurderes endvidere, at etablering af et fagligt netværk på tværs af forvaltninger, regionen og andre aktører, bl.a. LMS, vil bidrage til at sikre koordination af indsatser, understøtte faglig udvikling og læring.

Forvaltningerne foreslår, at telefonindgangen og den virtuelle indgang samt faglig netværksfunktion organisatorisk forankres i Rådgivnings- og behandlingsenheden for unge med spiseforstyrrelser (ROBUS), der er et kommunalt behandlingstilbud til børn og unge med spiseforstyrrelse op til 23 år. ROBUS er forankret i Socialforvaltningen og har allerede et samarbejde med øvrige forvaltninger på børne- og voksenområdet, Region Hovedstadens Psykiatri samt private tilbud. Det vurderes, at ROBUS vil være fagligt kompetent til at agere som kommunens indgang til viden om og overblik over tilbud til borgere med spiseforstyrrelse. Den nærmere udvikling af model for én indgang kan ske i samskabelse med borgere og personale, så indgangen imødekommer behovene. 

 

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. Der er udarbejdet budgetforslag, der kan indgå i budgetforhandlingerne for 2016.

Det vurderes, at realisering af forslaget om én indgang til borgere med spiseforstyrrelse vil kunne ske ved, at der afsættes varige midler til 2 årsværk. De to årsværk skal fungere som borgerindgang, herunder varetage telefonrådgivning, vedligehold af virtuel indgang og tovholderfunktion for et fagligt netværkssamarbejde på tværs af tilbud. Der afsættes desuden en etårig bevilling til 1 årsværk til udvikling og etablering af virtuel borgerindgang og et fagligt netværk

(1.000 kr. – 2015 p/l )

2016

2017

2018

2019

I alt

2 årsværk til  varetagelse af borgerindgang  (telefon og virtuel) og fagligt netværk.

1000 

1000 

1000 

1000 

4000 

1 årsværk til udvikling og etablering af borgerindgang og netværk

500 

500 

Etableringsudgift af virtuel indgang

60

0

0

0

60

Løbende drift af virtuel indgang

70

70

70

70

280

Udgifter i alt

1630 

1070 

1070 

1070 

4.840 

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes kan budgetforslaget indgå i budgetforhandlingerne for 2016.
Anette Laigaard

                    / Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning. Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt. Der blev hermed gjort endeligt op med medlemsforslaget.

F og Ø videreførte protokolbemærkning fremsat på møde i Borgerrepræsentationen d. 26. marts 2015, hvor nærværende medlemsforslag blev henvist til behandling i Socialudvalget om:

Enhedslisten og SF bakker naturligvis op om arbejdet for at gøre borgernes vej ind i kommunen så let og overskuelig som mulig. Vi vil foretrække, at det blev gennem en samlet indsats for udsatte borgere og ikke stykke for stykke gennem enkeltsager. Specialiserede indgange til særlige gruppen kan virke stigmatiserende og føre til, at man ikke når de rigtige borgere.  Vi vil foretrække, at én indgang til systemet baseres på en åben tilgang, der så henviser borgeren til det/de rette tilbud, og ikke en tilgang, der i udgangspunktet er baseret på diagnoser

Derudover bemærker vi, at spiseforstyrrelsesområdet har andre udfordringer – ikke mindst i forhold til dobbelt diagnoser, som vi har en stor opgave i at løse.

Til top