Handleplan for velfærdsteknologi på det sociale område - UDSAT SAG
Tidligere beslutninger
Indstillingen blev udsat.
Indstilling og beslutning
1. at Socialudvalget godkender handleplanens vision og mål for Socialforvaltningens arbejde med velfærdsteknologi (bilag 1)
2. at Socialudvalget tager handleplanens fokusområder, forslag til indsatser og den videre proces til efterretning (bilag 1 og bilag 2)
Problemstilling
Der er nu brug for et målrettet fokus, en vision og mål, der samler området og som kan bruges internt som styring og eksternt i dialog med samarbejdspartnere med henblik på at realisere potentialerne på området. Derfor fremlægger Socialforvaltningen en handleplan for velfærdsteknologi på det sociale område.
Løsning
Socialforvaltningen har i det sidste år haft øget fokus på velfærdsteknologi gennem:
- dialog med brugere og medarbejdere
- dialog med eksterne partnere (virksomheder, forskningsinstitutioner, organisationer, forvaltninger (SUF/ØKF)
- igangværende projekter med velfærdsteknologi (bilag 2)
Med de første erfaringer i ryggen vil Socialforvaltningen nu tage de næste store skridt med handleplanen for velfærdsteknologi på det sociale område.
Handleplanen indeholder:
1) forslag til vision for velfærdsteknologi
2) forslag til 3 mål, som skal være styrende for den kommende periodes arbejde med velfærdsteknologi
3) 5 tværgående fokusområder for det videre arbejde med velfærdsteknologi, samt
4) En række forslag til målgruppespecifikke indsatser, der kan indgå i det videre arbejde.
Effekt – vækst, livskvalitet og social mobilitet
Handleplanen bidrager til Københavns mål om at skabe vækst ved at efterspørge teknologiske løsninger til det sociale område – et nyt område for virksomheder og vækstpartnere. Samtidig skaber handleplanens indsatser øget livskvalitet og et bedre liv for socialt udsatte borgere og borgere med funktionsnedsættelser hvilket bidrager til øget social mobilitet i København.
Forslag til vision:
Velfærdsteknologi skal i fremtiden give flere muligheder
Visionen betyder flere muligheder for borgerne, og flere muligheder for Socialforvaltningen for at hjælpe borgerne. Visionen sigter mod, at velfærdsteknologi i fremtiden både kan supplere og i nogle tilfælde erstatte hjælp.
Hvis vi skal nå den vision, kræver det, at vi tænker velfærdsteknologi som en serviceydelse på lige fod med andre ydelser. Det gør vi ikke i dag.
Forslag til mål for velfærdsteknologi:
Forvaltningen arbejder med velfærdsteknologi forstået som teknologier, som genskaber eller udvider livsbetingelserne for de borgere, der har brug for støtte i hverdagen.
Målet er, at velfærdsteknologiske løsninger skal bidrage til:
1) Bedre livskvalitet for borgerne
Velfærdsteknologiske løsninger skal bidrage til øget livskvalitet for den enkelte borger: Det kan f.eks. være i form af øget selvhjulpenhed, mere tryghed, bedre helbred og styrkede sociale relationer og netværk.
2) Bedre arbejdsmiljø for medarbejderne
Velfærdsteknologiske løsninger kan også bidrage til et bedre arbejdsmiljø: Det kan være i forhold til mindsket nedslidning i forbindelse med tunge løft og fysisk krævende arbejdsopgaver, bedre trivsel og psykisk arbejdsmiljø gennem nye arbejdsgange og bedre kommunikation med borgerne.
3) En bedre udnyttelse af de givne ressourcer
Velfærdsteknologi skal bidrage til, at vi udnytter de økonomiske ressourcer bedre. Enten ved at mindske omkostningerne ved den måde vi hjælper på i dag, eller ved at gøre borgerne i stand til at gøre flere ting selv og dermed have mindre behov for hjælp.
De konkrete indsatser som igangsættes skal bidrage til at opfylde mindst 2, og gerne 3 af målene, og de skal som minimum kunne løftes med de samme ressourcer som anvendes på at hjælpe borgerne i dag.
Størstedelen af de konkrete indsatser i handleplanen har fokus på at bidrage til bedre livskvalitet for borgerne og en bedre ressourceudnyttelse på kort eller lang sigt. Flere af indsatserne bidrager ligeledes til bedre arbejdsmiljø for medarbejderne (jf. oversigt i bilag 2).
Fokusområder og forslag til indsatser med velfærdsteknologi
Handleplanen udpeger områder med potentiale og beskriver konkrete projekter, der kan indgå i forvaltningens fremadrettede arbejde.
I handleplanen beskrives derfor Socialforvaltningens tværgående fokusområder i arbejdet med velfærdsteknologi. Det er prioriterede områder, der skal styrke forvaltningen internt med at afprøve og implementere velfærdsteknologi, og styrke samarbejdet med andre om udvikling af nye løsninger.
Handleplanen indeholder derudover en række forslag til målgruppespecifikke indsatser med velfærdsteknologi. De er resultatet af forarbejdet med handleplanen, der har givet en lang række af forslag til konkrete indsatser. Disse er blevet screenet i forhold til, hvordan de opfylder handleplanens tre mål – og hvor modne teknologierne er. Resultatet er 12 konkrete indsatser og dertil hørende aktiviteter, der varierer fra (jf. oversigt i bilag 2):
- mindre udviklingsprojekter, hvor vi efterspørger nye løsninger (f.eks. løsninger til misbrugere og udsatte),
- afprøvningsprojekter med mere kendte løsninger (f.eks. nye hjælpemidler som robotarme m.fl.), eller
- større implementeringsprojekter (f.eks. apps til en stor gruppe borgere).
Økonomi
Der er indenfor den eksisterende ramme over de næste tre år afsat samlet set 10,8 mio.kr. til indsatser med velfærdsteknologi. Disse midler anvendes i allerede igangsatte projekter, og de finansierer dele af handleplanens aktiviteter.
En fuld implementering af alle handleplanens foreslåede indsatser vil kræve investeringer over tre år på omkring 33 mio. kr. (estimat). De første indsatser kan indgå i budgetforslag til 2015. Socialforvaltningen søger samtidig at finde ekstern finansiering via EU-midler, fonde mv.
Overblik over eksisterende ramme og finansiering til velfærdsteknologi |
Tre-årig periode 2014-2016 |
Eksisterende ramme for igangværende velfærdsteknologiske indsatser |
10.800 |
Velfærdsteknologiske investeringer til fuld implementering af alle foreslåede indsatser (estimeret budget) |
32.440 |
Der henvises til bilag 2 for en oversigt over alle handleplanens aktiviteter og økonomi.
Videre proces
Når handleplanens vision og mål er godkendt, vil Socialforvaltningen bruge handleplanen til både intern og ekstern kommunikation som del af arbejdet med at realisere igangværende indsatser og kvalificere kommende forslag (jf. ovf. om økonomi og bilag 2). Som del af dette vil den igangværende dialog med andre forvaltninger (herunder SUF og ØKF) samt virksomheder, vækstmiljøer, forskningsinstitutioner og organisationer fortsætte.
Socialforvaltningen giver Socialudvalget en status på realisering af handleplanen i første kvartal 2015.
Anette Laigaard
/
Lars Østergaard
Beslutning
Projektchef Dorthe Solgaard Pedersen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt.