Mødedato: 23.02.2019, kl. 10:30
Mødested: Comwell Borupgaard, Nørrevej 80, Snekkersten

Anvendelse af kvalitetsstandarder i Borgercenter Handicap

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget vedtog i forbindelse med Budget19 et forslag om at udarbejde serviceniveauer på handicapområdet for herved at indhente en besparelse. Udvalget forelægges til godkendelse et udkast til kvalitetsstandarder på visse bestemmelser i serviceloven.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. At Socialudvalget godkender de vedlagte vejledende kvalitetsstandarder for Borgercenter Handicaps anvendelse af servicelovens §§ 84, stk. 1, jf. § 44, 85, 103 og 105, stk. 2, 104, 107 og 108 samt almenboliglovens § 105.

  2. At Socialudvalget godkender proces for godkendelse af fremtidige opdateringer af kvalitetsstandarderne.

Problemstilling

Socialudvalget vedtog i forbindelse med 2. behandlingen af Budget19, at der på handicapområdet udarbejdes og indføres kvalitetsstandarder med vejledende lavere serviceniveauer end i dag, jf. effektiviseringsforslaget HA01 Serviceniveauer på handicapområdet.

Med udarbejdelsen af kvalitetsstandarder på handicapområdet i bilag 2 er HA01 håndteret, da de nye serviceniveauer indfrier det fastsatte provenu for HA01. Kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau og beskriver indholdet og omfanget af de ydelser, kommunen som udgangspunkt tilbyder borgerne. 

Løsning

Formålet med at de nye kvalitetsstandarder i Borgercenter Handicap er:

  • at indfri de vedtagne besparelser på en fuld transparent måde,

  • at sikre en ensartet vurdering af niveauet for hjælp til borgere,

  • at sikre en bedre forventningsafstemning ml. borger og myndighed.

Politisk vedtagne vejledende kvalitetsstandarder skaber større klarhed over niveauet for hjælp og forslaget giver klarere rammer for politikerne ift. at beslutte de vejledende serviceniveauer for borgerne.

Der er udarbejdet kvalitetsstandarder, jf. bilag 2, på følgende områder: Efter servicelovens §§ 84, stk. 1, jf. §44, (aflastning/afløsning til børn og unge), 85 (socialpædagogisk bistand), 103 og 105, stk. 2 (beskyttet beskæftigelse), 104 (aktivitets- og samværstilbud), 107 (midlertidigt botilbud) og 108 (længerevarende botilbud) samt almenboliglovens § 105 (længerevarende botilbud).

Ovenstående indsatser udgør ca. 72 % af det samlede budget på hele servicerammen i Borgercenter Handicap (dvs. de direkte borgerrettede ydelser, fraregnet administration og sagsbehandling). Det svarer til ca. 92 % af udgifterne til servicerammen på voksenområdet i borgercentret.

Bilag 1 giver en nærmere introduktion til arbejdet med kvalitetsstandarder, hvorfor de ovenstående indsatser er udvalgt, og hvad arbejdet medfører i praksis. Bilag 2 beskriver kvalitetsstandarder og angiver et vejledende niveau for, hvad forvaltningen som udgangspunkt tilbyder. De foreslåede besparelser angives efter hver kvalitetsstandard.

De nye kvalitetsstandarder vil blive effektueret ved nyvisitationer samt løbende ved opfølgninger og revurderinger af borgernes støttebehov.

Brugen af kvalitetsstandarder er reguleret af servicelovens § 138, hvorefter kommunalbestyrelsen (her Socialudvalget) inden for lovens rammer kan beslutte at fastsætte generelle vejledende niveauer for service for den lokale udmøntning af hjælp efter loven. En kvalitetsstandard angiver rammen for, hvad forvaltningen typisk tilbyder, og hvad der er gældende i langt de fleste situationer. Forvaltningen skal dog altid træffe en konkret og individuel afgørelse i forhold til den enkelte borger.

Socialudvalget godkender pt. de lovbundne kvalitetsstandarder såsom personlig/praktisk hjælp, stofbrugsbehandling og kvindekrisecentre.

Niveausænkninger

Forslaget forudsætter, at serviceniveauet sænkes. Der må derfor særligt i starten af implementeringsfasen forventes en stigning i afprøvningen af sager i Ankestyrelsen

Størst provenu forventes på botilbudsområdet via en ændring af målgruppen og en reduktion i køb af eksterne pladser. I dag er en borger med et moderat støtte-behov (VUM-udredning C) omfattet af målgruppen til et botilbud. Fremover vil det i udgangspunktet være for borgere med mere omfattende støttebehov (VUM-udredning D).

Dette er i tråd med Visitationskompasset fra 2011 (udarbejdet af Socialministeriet, KL og fire kommuner). Det fremgår endvidere, at borgere med en VUM-udredning på niveau A-C får andre tilbud. Bilag 3 er en oversigt over, hvilken VUM-udredning der anvendes ved visitation i tre andre kommuner. Det fremgår, at niveauet for forvaltningens forslag genfindes i andre kommuner, men det ændrer ikke på, at serviceniveauet er lavt sammenlignet med f.eks. 6-byerne.

Kataloget over kvalitetsstandarder omfatter ikke alle bestemmelser, dog er hensigten over tid at udarbejde vejledende serviceniveauer for alle bestemmelser, der anvendes i Borgercenter Handicap.

Bilag 1 og 2 har været i høring i Handicaprådet, som i deres høringssvar, jf. bilag 5, overordnet tilkendegiver, at fastsættelsen af serviceniveauer på flere måder kan give et godt sammenligningsgrundlag og overblik. Dog udtrykker de stor bekymring for de reducerede serviceniveauer i kvalitetsstandarderne. Socialforvaltningens kommentarer til Handicaprådets høringssvar fremgår af høringsnotatet i bilag 4.

Økonomi

Kvalitetsstandarderne er tilrettelagt med en indfasning af en række ændringer i udvalgte indsatser i 2019, så det forudsatte provenu på 5,8 mio. kr. indfries. I 2020 forventes der næsten fuld implementering, og i 2021 forventes fuld implementering. Den fulde implementering fra 2021 og frem vil, jf. bilag 2, give en årlig besparelse på 15,6 mio. kr. Den stigende profil på de forventede besparelser skyldes, at det tager tid at tilpasse indsatserne.

Beregningerne af provenu er omfattet af nogen usikkerhed, idet der i tildelingen af indsatser altid skal foretages en konkret og individuel vurdering af den enkelte borgers behov.

Videre proces

Hvis forslaget vedtages:

Så vil implementeringen af kvalitetstandarderne begynde umiddelbart herefter. Det vil dog ske gradvis på de enkelte bestemmelser og hurtigst ved nye bevillinger, da der ved eksisterende bevillinger skal foretages revisiteringer over en periode.

Der vil blive udarbejdet en borgerrettet version af kvalitetsstandarderne på handicapområdet, samt ske en generel udmelding om brugen heraf.

Serviceloven forudsætter, at når det er besluttet at fastsætte kvalitetsstandarder, skal større indholdsmæssige ændringer fremover godkendes. Derfor vil udvalget få forelagt nye udkast ved fremtidige ændringer af kvalitetsstandarderne, evt. ifm. budgetforhandlingerne.

Hvis forslaget ikke vedtages:

Hvis forslagene helt eller delvist afvises, skal de foreslåede besparelser opnås på anden vis, idet besparelsen, der foreslås via kvalitetsstanderne, pt. er indarbejdet i Borgercenter Handicaps økonomi for 2019 og frem, da besparelsen er del af det vedtagne budget 2019.

 

Nina Eg Hansen/

 

                                                                 Eva Stokbro

 

Beslutning

Borgercenterchef Mette Boskov Vedsmand deltog under punktets behandling.

Der blev begæret afstemning om indstillingens 1. at-punkt.

For stemte: 8 (A, B, C, F og V)

Imod stemte: Ingen

Undlod at stemme: 3 (Ø og Å)

Indstillingens 1. at-punkt blev dermed godkendt.

Der blev ligeledes begæret afstemning om indstillingens 2. at-punkt.

For stemte: 8 (A, B, C, F og V)

Imod stemte: Ingen

Undlod at stemme: 3 (Ø og Å)

Indstillingens 2. at-punkt blev dermed godkendt.

Til top