Mødedato: 22.06.2022, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Håndtering af medlemsforslag vedr. menneskehandel, kønnet vold og tvangsprostitution

Se alle bilag

Resumé

Den 3. februar 2022 vedtog Borgerrepræsentationen et medlemsforslag om udarbejdelse af en handleplan for et København uden menneskehandel, kønnet vold og tvangsprostitution. Socialudvalget skal nu tage stilling til Socialforvaltningens forslag til håndtering af medlemsforslaget.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens forslag til håndtering af medlemsforslag vedr. menneskehandel, kønnet vold og tvangsprostitution
  2. at Socialudvalget godkender, at medlemsforslaget fra Borgerrepræsentationen d. 3. februar 2022 om udarbejdelse af en handleplan for et København uden menneskehandel, kønnet vold og tvangsprostitution er håndteret.

Problemstilling

Den 3. februar 2022 besluttede Borgerrepræsentationen at vedtage følgende medlemsforslag stillet af Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten: ”Det foreslås, at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen med inddragelse af øvrige relevante forvaltninger at udarbejde en handleplan for, hvordan København kan blive den første by uden menneskehandel, kønnet vold og tvangsprostitution.” Medlemsforslaget blev vedtaget uden afstemning. Af medlemsforslaget fremgik det, at opgaven med bekæmpelse af menneskehandel ikke alene kan løftes kommunalt, og at Københavns Kommune derfor har brug for hjælp fra Folketinget og for at samarbejde med civilsamfundet for at sikre kvindernes rettigheder, sundhed og værdige leveforhold.

Løsning

I Socialforvaltningens forslag til håndtering af medlemsforslaget er der taget udgangspunkt i målgruppen af ofre for menneskehandel, der også omfatter mennesker handlet til tvangsprostitution. Det er Hjemløseenhedens erfaring, at størstedelen af ofrene for menneskehandel i Københavns Kommune ikke har lovligt ophold. Personer, der opholder sig i Danmark uden lovligt ophold, hører under lovgivningen på udlændingeområdet og under Udlændingestyrelsens forsørgelsespligt. Det betyder også, at de ikke har ret til ydelser efter serviceloven, og at Københavns Kommune derfor ikke har hjemmel til at tilbyde støtte.

Det har derfor ikke været muligt for Socialforvaltningen at udarbejde en egentlig kommunal handleplan på området, og forvaltningen peger i stedet på nedenstående initiativer. Det skal i forlængelse heraf bemærkes, at der siden fremsættelsen af medlemsforslaget er kommet en ny national handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel 2022-2025, som blev udgivet den 8. april 2022 (bilag 1). Forvaltningen har været i dialog med Stenbroens jurister, Røde Kors, Danner, LivaRehab, The Red Van, Reden International og Kirkens Korshær om medlemsforslaget og deres forslag og ønsker til en styrket indsats for målgruppen. Foreningernes høringssvar er vedlagt som bilag 2. Ifølge foreningerne er der behov for at få præciseret medlemsforslagets sigte, ligesom der er behov for, at målgruppen indsnævres, hvis civilsamfundet skal kunne pege på relevante udfordringer og indsatser. De inddragede organisationer har også peget på målgrupperne menneskehandel/tvangsprostitution og kønnet vold som relevante at finde løsninger for, jf. bilag 2. De påpeger dog samtidig, at der er stor forskel på de skitserede målgrupper og problemstillinger og foreslår derfor, at Borgerrepræsentationen drøfter medlemsforslaget med henblik på at præcisere sigtet med forslaget og målgruppen, og at Socialforvaltningen herefter igen indgår i dialog med foreningerne.  

Som nævnt har Socialforvaltningen valgt i nærværende indstilling at sætte fokus på ofre for menneskehandel, der også omfatter mennesker handlet til tvangsprostitution. Indstillingen forholder sig omvendt ikke til fx kønnet vold som bredere problemstilling. Socialforvaltningen ser denne problemstilling som markant bredere end forvaltningens ressort, men vil fx kunne komme med forslag på krisecenterområdet og ift. vold i hjemmet.

1. Henvendelse til transportminister og minister for ligestilling

Forvaltningen foreslår, at socialborgmesteren på vegne af Socialudvalget retter henvendelse til transportminister og minister for ligestilling, jf. udkast hertil i bilag 3. I brevet hilser Socialudvalget den nye nationale handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel 2022-2025 velkommen. Socialborgmesteren efterspørger dog samtidig hjælp fra nationalt hold til indsatsen mod menneskehandel, idet kommunen ikke har hjemmel til at hjælpe langt hovedparten af målgruppen af ofre for menneskehandel, nemlig mennesker uden lovligt ophold. Konkret foreslås det i brevet, at Folketinget øger mulighederne for, at ofre for menneskehandel kan opnå lovligt ophold, hvis de samarbejder med myndighederne. En henvendelse til ministeren er også i tråd med foreningernes opfordring til Københavns Kommune om gå i dialog med regeringen med opfordring til en mere lempelig lovgivning på området, jf. bilag 2.

2. Opkvalificering af gadeplansmedarbejdere gennem Center Mod Menneskehandel

Forvaltningen foreslår, at der sker en opkvalificering af Socialforvaltningens gadeplansmedarbejdere med henblik på at ruste medarbejderne til at kende tegn og signaler på, at en person kan være offer for menneskehandel og være opmærksom på, hvornår Center Mod Menneskehandel skal kontaktes. Socialforvaltningen har været i dialog med hhv. Ligestillingsafdelingen i Transportministeriet og Center Mod Menneskehandel herom, og de finder, at der er et potentiale i opkvalificering af gadeplansmedarbejderne i Københavns Kommune. Dette kan ske gennem undervisning af Center Mod Menneskehandel, som centret gratis tilbyder relevante aktører på området. Samarbejdet med de nationale myndigheder støttes op af foreningerne, jf. bilag 2.

3. Input fra Civilsamfundet

Socialforvaltningen har inviteret til og afholdt møde med foreninger på området, og de fremmødte foreningers høringssvar fremgår af bilag 2. Ifølge foreningerne er medlemsforslaget for bredt, og der er behov for, at Borgerrepræsentationen især indsnævrer medlemsforslagets målgruppe. De gør opmærksom på, at kønnet vold er en ret bred målgruppe i sig selv, som ikke kun knytter sig til udsatte grupper. Samtidig er der også en målgruppe af kvinder, der arbejder i escort- og sexklinikker. Endeligt kan menneskehandel ikke afgrænses til alene at omhandle kvinder. Foreningerne mener også, at Københavns Kommune skal kunne hjælpe borgere med ikke-lovligt ophold, og at Københavns Kommune skal inddrage de nationale myndigheder i udarbejdelse af handleplanen og samtænke denne med den nationale handleplan.

4. Øvrige opmærksomhedspunkter

Regeringen udkom den 8. april 2022 med sin handleplan for bekæmpelse af menneskehandel for perioden 2022-2025. I planen lægges der bl.a. op til at øge fleksibiliteten i indkvartering for ofre for menneskehandel uanset opholdsgrundlag på eksisterende boformer, fx tilbud godkendt efter serviceloven, hvis tilbuddene opnår særskilt godkendelse hertil. Ofrene kan i dag kun indkvarteres på boformer godkendt efter serviceloven, hvis de har lovligt ophold, herunder processuelt ophold, og i øvrigt falder inden for målgruppen for botilbuddet og er godkendt hertil af Socialtilsynet. Socialforvaltningen vil derfor følge med i regeringens arbejde med at skabe lovhjemmel for indkvartering af ofre for menneskehandel på boformer og i, hvilken økonomisk kompensation til kommunerne der vil følge med et evt. forslag.

Eksisterende indsatser i Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I Socialforvaltningen er det Hjemløseenheden og Den Sociale Døgnvagt, som typisk møder og hjælper mennesker i prostitution. Hvis en person ønsker at stoppe i prostitution eller har brug for anden hjælp relateret til prostitution, kan personen få anonym rådgivning og vejledning om tilbud og muligheder. Den pågældende kan få hjælp af sagsbehandlere med særlig viden på området, de såkaldte ”brobyggere”, som typisk tager den indledende samtale med borgeren. I forhold til udenlandske personer i prostitution spørger Hjemløseenheden til opholdets varighed og eventuelt visum. De rådgiver om afklaring af opholdsgrundlag, hjælpemuligheder og om tilbagevenden til hjemlandet. Endelig er Hjemløseenheden med til at vurdere, om personen er omfattet af servicelovens målgruppe og kan i forlængelse heraf træffe afgørelse om hjælp. Hjemløseenhedens gadeplansmedarbejdere henviser personer med ikke lovligt ophold til Center Mod Menneskehandel, hvis en person potentielt er ofre for menneskehandel.

Herudover har Socialforvaltningen et Transitprogram, der hjælper udsatte migranter og hjemløse med lovligt ophold med råd og vejledning, omsorg, kontaktsteder, sundhedstilbud, overnatningstilbud og ledsagerordninger i forbindelse med hjemrejse. Det er Socialforvaltningens Hjemløseenhed og syv frivillige foreninger, herunder Blå Kors Danmark, Hugs and Food, Internationalt Kristent Center, Kirkens Korshær, Mændenes Hjem, Projekt Udenfor og Vendepunktet, som står for at udføre indsatsen.

Socialforvaltningens Hjemløseenhed modtager midler fra Socialstyrelsen til en exitpakke til mennesker i prostitution og samarbejder med LivaRehab, Reden og Reden International herom. NGO’erne varetager den direkte kontakt med borgerne og tilbyder både individuelle og gruppebasseret rådgivningsforløb, beskæftigelsesfremmende aktiviteter samt 1:1 håndholdt indsats til både danske og udenlandske borgere over 18 år med lovligt ophold i Danmark (København), der er i prostitution og har sociale vanskeligheder som følge af prostitutionen. Typisk får projektet kontakt til borgerne igennem NGO’ernes opsøgende arbejde, hotlines og væresteder.

Socialforvaltningen har været i dialog med de øvrige relevante forvaltninger, og både Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen oplyser, at de ikke tilbyder målrettede indsatser til målgruppen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Opkvalificering gennem Center Mod Menneskehandel er et gratis tilbud og vil således ikke medføre udgifter for Socialforvaltningen.

Videre proces

Godkender Socialudvalget indstillingen, sendes brevet fra Socialudvalget til transportminister og minister for ligestilling. Socialforvaltningen fortsætter dialogen med Center Mod Menneskehandel mhp. opkvalificering af forvaltningens gadeplansmedarbejdere og følger regeringens arbejde med at skabe lovhjemmel for indkvartering af ofre for menneskehandel på boformer.

Mikkel Boje

                                     / Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. 

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top