Mødedato: 22.05.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Temadrøftelse om vold og overgreb mod børn og unge med handicap

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget har ønsket en drøftelse af, hvordan Københavns Kommune sikrer børn og unge med handicap mod vold og seksuelle overgreb på egne institutioner. Sagen beskriver centrale dele fra Socialstyrelsens håndbog om emnet, som er skrevet på baggrund af Ombudsmandens anbefalinger. Endvidere beskrives, hvordan Socialforvaltningens Center for Børn med Handicap arbejder med forebyggelse, opsporing og håndtering ved hjælp af skriftlige retningslinjer, seksualvejledere samt et seksualambassadørnetværk.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget drøfter Socialforvaltningens indsats omkring vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap samt drøfter, om der eventuelt er områder, som Socialforvaltningen skal sætte fokus på i arbejdet.

Problemstilling

Socialudvalget bad d. 31. oktober 2018 Socialforvaltningen om en drøftelsessag, hvor udvalget kan drøfte vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap på baggrund af Ombudsmandens fokus på området samt Håndbogen fra Socialstyrelsen fra 2017: “Vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap. Håndbog om forebyggelse, opsporing og håndtering” (bilag 1).

Løsning

Undersøgelser fra Socialforskningsinstituttet (SFI) og Det Kriminalpræventive Råd viser, at børn og unge med handicap er i større risiko for at blive udsat for vold og seksuelle overgreb end andre børn. Dette skyldes øget afhængighed af omsorgspersoner, behov for plejeomsorg samt bevægelseshandicap, kommunikative- eller kognitive handicap. Børn og unge med handicap kan endvidere være uvidende om, at seksuelle overgreb ikke er normalt, og særligt børn og unge med kognitive handicap kan have vanskeligt ved at aflæse og have indlevelse i andre grænser, og kan derfor selv have en grænseoverskridende adfærd overfor andre børn.

Det er også sværere at opspore et overgreb mod et barn eller ung med handicap, da de signaler, der almindeligvis kan være udtryk for et overgreb, kan være forårsaget af barnets eller den unges handicap eller bivirkning af medicin.

Ombudsmanden anbefaler, at institutioner, hvor børn og unge på grund af vidtgående og varigt nedsat funktionsevne opholder sig eller bor, udarbejder skriftlige retningslinjer for, hvordan institutionen forebygger overgreb, og hvilken fremgangsmåde institutionen følger ved mistanke om overgreb. Ombudsmanden anbefaler også, at der rettes ekstra opmærksomhed mod, at børn og unge med handicap trænes i at sætte grænser, ligesom at der må arbejdes med, at børnene og de unge tilegner sig en hensigtsmæssig seksuel adfærd, for på den måde at forebygge at børn med handicap krænker hinanden.

Socialstyrelsens håndbog “Vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap. Håndbog om forebyggelse, opsporing og håndtering” fra 2017 er skrevet på baggrund af ombudsmandens anbefalinger, for at hjælpe kommunerne med arbejdet mod at sikre børn og unge med handicap mod overgreb. Håndbogen sætter fokus på forebyggelse, opsporing og håndtering af overgreb mod børn og unge med handicap og er henvendt til det personale, som arbejder direkte med børn og unge med handicap.

Herudover indeholder håndbogen også vejledning til, hvordan der kan udvikles skriftlige retningslinjer i form af en lokal politik til forebyggelse, opsporing og håndtering af mistanke om overgreb, således at håndtering af problematikken beror på bedste viden og en fælles faglighed fremfor den enkelte fagpersons kompetencer, moral og erfaringer.

Socialforvaltningens indsats for at sikre børn med handicap imod overgreb

I Socialforvaltningens Center for Børn med Handicap arbejdes der prioriteret og strategisk med at sikre børn og unge imod overgreb på egne institutioner. Center for Børn med Handicap består af fem forskellige institutioner, der stiller enten døgn-, aflastnings- eller skolepladser til rådighed for børn og unge med forskellige psykiske og fysiske handicaps i aldersgruppen 0-23 år. Deres udviklingsniveau spænder fra svær udviklingshæmning til normal begavelse. Flere har diagnoser inden for autismespektret, og herudover kan de have én eller flere andre psykiske lidelser samt fysiske handicaps.

Socialforvaltningen har udarbejdet en inspirationsguide Tryghed for borgere og medarbejdere - Faglig forebyggelse af voldsomme episoder (bilag 2), som er opdateret i 2019 og indeholder en introduktion til forebyggelse af voldsomme episoder inden for det sociale område. Inspirationsguiden er delt op i tre hovedtemaer: Identifikation, Forebyggelse og Håndtering

Center for Børn med Handicap har desuden i 2017 revideret den gældende seksualpolitik med tilhørende beredskabsplan (bilag 3), hvor det beskrives, hvordan mistanke om overgreb skal håndteres samt øvrig vejledning på området, som alle medarbejdere skal være bekendt med og efterleve. På baggrund af Ombudsmandens rapport og lokale temadage med Socialstyrelsen er politikken løbende revideret. Herudover efterleves Socialforvaltningens “Handlevejledning for håndtering af overgreb” (bilag 4), ligesom Socialstyrelsens håndbog også findes hos medarbejdere på alle afdelinger til inspiration.

Tre medarbejdere fra Center for Børn med Handicap er blevet uddannet som seksualvejledere i december 2018, for at kunne understøtte arbejdet med børn med handicaps seksualitet og forebygge overgreb. Seksualvejlederne arbejder med medarbejderne på alle fem institutioner, med blandt andet handicapkonventionen og forholdet mellem seksualitet og handicap, børn og unges seksualitet, grænser og overgreb - og om, hvordan medarbejdere kan arbejde professionelt og kompetent med børn og unges seksualitet. Endelig er de ved at udarbejde en materialesamling om emnet, som forventes færdig i maj 2019. Materialesamlingen skal fungere som et opslagsværk for medarbejderne, hvis der opstår tvivl om, hvordan de forskellige trin i processen skal håndteres.

Ude på de enkelte institutioner er der i hver afdeling udpeget en medarbejder som seksualambassadør. De fungerer i et tværgående netværk, hvor de udveksler erfaringer og arbejder med børnenes køn, krop, pubertet og seksualitet. Seksualambassadørerne fungerer som ressourcepersoner i den enkelte afdeling og superviseres direkte af seksualvejlederne. 

I Center for Børn med Handicap vurderes det som nødvendigt og meget berigende at have de specialkompetencer i form af seksualvejledere i kommunen, da overgreb blandt børn og unge med handicap er et meget specialiseret felt. Som det næste fokuspunkt, ønsker seksualvejlederne blandt andet at arbejde med brug af de sociale medier ift. at forebygge overgreb.

Opbygningen med seksualvejledere og -ambassadører følges med interesse fra andre kommuner, og flere andre kommuner har også sat konceptet i gang.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen arbejder fortsat videre med at sikre børn og unge med handicap imod overgreb, og tager udvalgets drøftelser samt eventuelle fokusområder til efterretning.

Nina Eg Hansen                 

                                        / Eva Stokbro

 

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev drøftet.

Til top