Mødedato: 22.02.2006, kl. 20:15

Socialudvalget - budget 2007 (Bilag)

Se alle bilag

Socialudvalget - budget 2007 (Bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. februar 2006

 

 

3.      Socialudvalget  - budget 2007 (Bilag)

 

SUD  72/2006  J.nr. 72/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller:

 

at Socialudvalget tager orienteringen om indkaldelsescirkulæret til budget 2007 til efterretning.

 

 

RESUME

Økonomiudvalget har den 7. februar 2006 vedtaget indkaldelsescirkulæret til budget 2007. Indkaldelsescirkulæret udstikker de økonomiske rammer, som alle udvalg, herunder Socialudvalget, skal udarbejde deres budgetforslag indenfor samt retningslinierne for budgetforslaget.

 

Indkaldelsescirkulæret pålægger Socialudvalget følgende hovedopgaver:

 

-         Udarbejde et budgetforslag for Socialudvalgets område

(behandles i Socialudvalget den 19. april 2006, afleveringsfrist til Økonomiforvaltningen den 15. maj 2006)

 

-         Udarbejde en redegørelse vedrørende effekten af kommunalreformen indenfor Socialudvalgets område

(behandles i Socialudvalget 8. marts 2006 og Økonomiudvalget den 4. april 2006)

 

-         Udarbejde en økonomisk status på området for døgnanbringelser

 

-         Udarbejde en redegørelse for Socialudvalgets ressourceanvendelse på integrationsområdet

(afleveringsfrist til Økonomiforvaltningen den 15. maj 2006)

 

I forbindelse med indkaldelsescirkulæret til budget 2007 er det besluttet, at forvaltningerne tilsammen skal spare 200 mill. kr., som skal anvendes til nye politiske initiativer. Socialudvalget skal bidrage med 39,2 mill. kr. til denne omprioritering.

 

Omstillingsbidraget er beregnet på baggrund af en række tekniske indikatorer. Socialudvalget skal således spare 18,1 mill. kr. på baggrund af, at nogle af Socialforvaltningens enhedspriser (primært familieforanstaltninger) fremstår som højere end gennemsnittet for 6-by samarbejdet.

 

 

Udover omstillingsbidraget, skal Socialudvalget bidrage med 14,2 mill. kr. til finansieringen af de faldende integrationsindtægter i kommunen.

 

Integrationsindtægterne er refusion fra staten, som Københavns Kommune hvert år modtager for personer som deltager i integrationsprogrammet. Refusionen kommer dels i form af dækning af udgifter og dels i form af en ekstra kompensation. Den ekstra kompensation har løbende været anvendt til at finansiere den stigende efterspørgsel efter sociale ydelser blandt andet som følge af et stigende antal af borgere med anden etnisk baggrund i befolkningen.

 

På baggrund af faldet i antallet af udlændige, der kommer til Danmark, falder antallet af personer, som deltager integrationsprogrammet, og dermed Københavns Kommunes refusion fra staten. Udgifterne på serviceområderne, hvor integrationsindtægterne er anvendt, falder imidlertid ikke. Det "hul" i kommunens budget, der opstår som følge af de faldende integrationsindtægter, udgør 32 mill. kr. i 2007, hvoraf Socialudvalget skal finansiere de 14,2 mill. kr.

 

Foruden omstillingsbidraget og "hullet" efter de faldende integrationsindtægter, mangler der på Socialudvalgets område midler til daghøjskoler (10,3 mill. kr.). De manglende midler skyldes, at Socialforvaltningen ikke har fået tilført tilstrækkelige midler til opgaven i forbindelse med strukturændringen i Københavns Kommune. Endelig forventer Socialforvaltningen merudgifter i forbindelse med fremskrivningen af budgettet til køb/salg af pladser (3,0 mill. kr.), samt et merforbrug på hjemmeplejen (15,0 mill. kr.) og hjælpemidler (3,0 mill. kr.).

 

Samlet set betyder ovenstående, at Socialudvalget skal finde en intern omstilling af budgettet på 84,7 mill. kr. når der ses bort fra effekterne af kommunalreformen (jf. tabel 1).

 

Tabel 1: Socialudvalgets interne omstilling i budget 2007

Finansieringsproblem (200 7 pl)

Udgift i 2007 (mill. kr.)

Omstillingsbidrag/prioriteringsrum

39,2

Faldende integrationsindtægter

              14,2

Daghøjskoler

              10,3

Forventet merforbrug – hjemmeplejen

              15,0

Forventet merforbrug – hjælpemidler

                3,0

Fremskrivning af budgettet til køb/salg af pladser

3,0

I alt

84,7

 

Kommunalreformen har i budget 2007 effekt på fem områder under Socialudvalget jf. tabel 2. Det drejer sig om finansiering af de sociale institutioner på Christiania (2,6 mill. kr.), betaling for færdigbehandlede i H:S (40 mill. kr.), genoptræning af handicappede (16,7 mill. kr.), alkoholbehandlingen fra H:S (8,0 mill. kr.) og finansiering af Socialforvaltningens bidrag til VISO, som er en landsdækkende videns- og specialrådgivningsorganisation under Socialministeriet (12,3 mill. kr.).

 

Socialforvaltningen skal ligesom de øvrige forvaltninger udarbejde en redegørelse over kommunalreformens effekter på forvaltningens område. Redegørelsen skal behandles i Socialudvalget den 8. marts 2006 og i Økonomiudvalget den 4. april 2006.

 

Tabel 2: Effekter af kommunalreformen på Socialudvalgets område

Finansieringsproblem (2007 pl)

Udgift i 2007 (mill. kr.)

Betaling for færdigbehandlede patienter i H:S

36,4

VISO

12,3

Genoptræning af handicappede1

16,7

Alkoholbehandlingen fra H:S1

8,0

Christiania

2,6

I alt

76,0

1)      De økonomiske effekter af genoptræning af handicappede og alkoholbehandlingen fra H:S er behæftet med en betydelig usikkerhed.

 

Socialudvalgets samlede finansieringsbehov udgør hermed 160,7 mill. kr. inkl. effekterne af kommunalreformen. Socialforvaltningen forventer dog, at finansieringen af effekterne af kommunalreformen findes udenfor forvaltningen.

 

Endelig skal Socialudvalget i forbindelse med budget 2007 tage stilling til en række udfordringer blandt andet i forbindelse med udmøntningen af budgetforliget for 2006 på psykisk syge og handicapområdet

 

SAGSBESKRIVELSE

Økonomiudvalget har den 7. februar 2006 vedtaget indkaldelsescirkulæret til budget 2007. Indkaldelsescirkulæret udstikker de økonomiske rammer, som alle udvalg, herunder Socialudvalget, skal udarbejde deres budgetforslag indenfor, samt retningslinierne for budgetforslaget.

 

Indkaldelsescirkulæret pålægger Socialudvalget følgende opgaver:

 

-         Udarbejde et budgetforslag for Socialudvalgets område

(behandles i Socialudvalget den 19. april 2006, afleveringsfrist til Økonomiforvaltningen den 15. maj 2006)

 

-         Udarbejde en redegørelse vedrørende effekten af kommunalreformen indenfor Socialudvalgets område

(behandles i Socialudvalget 8. marts 2006 og Økonomiudvalget den 4. april 2006)

 

-         Udarbejde en økonomisk status på området for døgnanbringelser

 

-         Udarbejde en redegørelse for Socialudvalgets ressourceanvendelse på integrationsområdet

(afleveringsfrist til Økonomiforvaltningen den 15. maj 2006)

 

-         Udarbejde en redegørelse om mulighederne for at overføre styringskonceptet på ældreområdet til handicapområdet

(frist – inden sommeren 2006)

 

-         Udarbejde en redegørelse for hvilke konsekvenser Socialudvalgets ressourceanvendelse vil have for ligestillingen mellem kønnene i kommunen

(afleveringsfrist til Økonomiforvaltningen den 15. maj 2006)

 

-         Udarbejde en redegørelse vedrørende styring af institutionernes og serviceområdernes økonomi

(afleveringsfrist til Økonomiforvaltningen den 15. maj 2006)

 

Af indkaldelsescirkulæret til budget 2007 fremgår det, at Socialudvalget skal bidrage med 39,2 mill. kr. til kommunens prioriteringsrum. Socialudvalget skal jf. Økonomiudvalgets beslutning sikre, at så meget af omstillingsbidraget indhentes ved at reducere sygefraværet med 1-2 dage, ved øget brug af kommunens indkøbssystem og ved besparelser på administration.

 

Udover de 39,2 mill. kr. som Socialudvalgets skal bidrage med til prioriteringsrummet, er Socialudvalget pålagt at løse en række finansieringsproblemer som følge af at finansieringen bortfalder i 2007. Samlet set står Socialudvalget overfor at skulle finde besparelser for i alt 84,7 mill. kr. i 2007 jf. tabel 1. De 84,7 mill. kr. svarer til ca. 4 pct. af Socialforvaltningens samlede lønsum.

 

Kommunalreformen har en række effekter, som får betydning for Socialudvalget i 2007. Det drejer sig om finansiering af de sociale institutioner på Christiania (2,6 mill. kr.), betaling for færdigbehandlede i H:S (40 mill. kr.), genoptræning af handicappede (16,7 mill. kr.), alkoholbehandlingen fra H:S (8,0 mill. kr.) og finansiering af Socialforvaltningens bidrag til VISO, som er en landsdækkende videns- og specialrådgivningsorganisation under Socialministeriet (12,3 mill. kr.).

 

Socialudvalgets redegørelse vedr. effekten af kommunalreformens effekter på udvalgets område skal behandles sammen med redegørelserne fra de øvrige fagudvalg på Økonomiudvalgets møde den 4. april 2006. På mødet skal der blandt andet træffes en beslutning om finansieringen af de fem problemstillinger på Socialudvalgets område.

 

I forbindelse med budget 2007 skal Socialudvalget endvidere tage stillingen til en række yderligere udfordringer, herunder moder nisering af bocentre til psykisk syge og handicappede samt etablering af pladsgaranti for psykisk syge og handicappede.

 

Socialudvalgets interne omstilling i budget 2007

I nedenstående afsnit er de forskellige finansieringsproblemer under Socialudvalget i budget 2007 beskrevet.

 

Omstillingsbidrag

Af indkaldelsescirkulæret til budget 2007 fremgår det, at Socialudvalgets skal bidrage med i alt 39,2 mill. kr. (2007 pl) til kommunens prioriteringsrum.

 

Omstillingsbidraget er blandt andet beregnet på baggrund af en række tekniske indikatorer. Socialudvalget skal således spare 18,1 mill. kr. på baggrund af, at nogle af Socialforvaltningens enhedspriser (primært familieforanstaltninger) fremstår som højere end gennemsnittet for 6-by samarbejdet. Det skyldes blandt andet, at beregningerne er baseret på pris pr. indbygger frem for pris pr. plads, samt at der ikke er korrigeret korrekt for sociale forskelle kommunerne imellem.

 

Socialforvaltningen m.fl. er ikke enig i beregningerne af omstillingsbidraget. Beregningerne betyder, at der på familieforanstaltninger skal spares 17,8 mill. kr. svarende til en reduktion på ca. 55 helårsanbragte på anbringelsesområde eller en forventet reduktion på ca. 570 foranstaltninger på forebyggelsesområdet. Da disse serviceforringelser er umulige, skal besparelsen findes på Socialudvalgets øvrige områder. Det betyder at områder, som eksempelvis psykisk syge og misbrugsområdet, skal spare midler, på grund af at der er høje enhedsudgifter til familieforanstaltninger. Denne måde at udmønte besparelserne på, mener Socialforvaltningen ikke er hensigtsmæssig.

 

Økonomiudvalget har besluttet, at fordelingen af omstillingsbidraget kun er 1-årig, og at fordelingen skal tages op igen i forbindelse med budget 2008.

 

Faldende integrationsindtægter

Af indkaldelsescirkulæret til budget 2007 fremgår det, at Socialudvalget i 2007 skal afgive i alt 72,1 mill. kr. til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedr. integration. De 40,1 mill. kr. er Socialudvalgets budgetterede integrationsindtægter, mens de 32 mill. kr. er finansieringen af engangsbesparelsen på området i 2006.

 

Som kompensation for de 72,1 mill. kr. som Socialudvalget skal afgive, reserveres 72 pct. af kommunens samlede integrationsindtægter i 2007 til Socialudvalget. Økonomiforvaltningen forventer, at integrationsindtægterne i alt vil udgøre ca. 70 mill. kr. hvilket betyder, at Socialudvalget modtager 50,3 mill. kr. Samtidig har Økonomiudvalget den 7. februar 2006 besluttet, at de øvrige forvaltninger skal bidrage til finansieringen af de faldende integrationsindtægter. For Socialudvalget betyder det, at udvalgets besparelse reduceres med 7,6 mill. kr. I alt indebærer det, at Socialudvalget i 2007 skal finde finansiering til de faldende integrationsindtægter på 14,2 mill. kr. (2007 pl).

 

Økonomiforvaltningen har i beregningerne af finansieringen af de faldende integrationsindtægter forudsat, at integrationsindtægterne bliver på ca. 70 mill. kr. Socialforvaltningen forventer, at de samlede integrationsindtægter i kommunen kun bliver på ca. 60 mill. kr. hvilket vil medføre yderligere krav til den interne omstilling i Socialforvaltningen. Integrationsindtægterne er dog behæftet med meget stor usikkerhed og det vides ikke hvordan Økonomiforvaltningen vil håndtere denne usikkerhed i budget 2007.

 

Af indkaldelsescirkulæret til budget 2007 fremgår det, at finansieringen af de faldende integrationsindtægter skal ske ved en aktivitetsnedgang. For Socialudvalget er det ikke muligt, da de budgetterede integrationsindtægter under Socialudvalget ikke er hæftet op på bestemte aktiviteter. Integrationsindtægterne er ikke anvendt til særlige integrationsprojekter, men til at finansiere den stigende efterspørgsel efter sociale ydelser blandt andet som følge af et stigende antal af borgere med anden etnisk baggrund i befolkningen.

 

Modellen for håndteringen af integrationsindtægterne giver Socialudvalget yderligere problemer i 2008, da Socialudvalgets andel af integrationsindtægterne falder til 50 pct. Herudover indebærer modellen, at risikoen ved yderligere bortfald af integrationsindtægter placeres på Socialudvalget og Beskæftigelsesudvalget.

 

Daghøjskoler

Socialudvalget har i 2006 fået overdraget daghøjskolerne fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget. I 2007 reduceres budgetrammen til daghøjskoler fra 23,1 mill. kr. til 12,8 mill. kr. jf. budgetaftalen for 2006, hvilket betyder, at der i 2007 er et finansieringsbehov på 10,3 mill. kr. hvis der skal sikres et uændret aktivitetsniveau. Såfremt budgetrammen ikke øges skal aktivitetsniveauet reduceres med 47 pct., hvilket vil betyde nedlæggelse af 3-4 daghøjskoler.

 

Forventet merforbrug hjemmeplejen

Budgettet i 2005 vedrørende hjemmepleje er 134,7 mill. kr.. Regnskab 2005 udviser et merforbrug på hjemmeplejen på ca. 15 mill. kr. Endvidere har der gennem 2003 og 2004 vist sig et stadig stigende udgiftsniveau, der dels skyldes flere klienter og dels en ændring i plejetyngden. Således er andelen af ressourcekrævende brugere steget. På den baggrund forventes der et merforbrug i hjemmeplejen i 2007 på ca. 15 mill. kr.

 

Endvidere har det vist sig, at implementeringen af Bestiller, Udfører og Modtager-modellen (BUM) som følge af fritvalgslovgivningen skaber en række udfordringer i forhold til det styringsmæssige grundlag af hjemmeplejen.

 

Problemet med modellen er, at bestillerfunktionen ikke konsekvent er adskilt fra udførerfunktionen, idet visitatorerne indgår i de faglige fællesskaber med det udførende personale. Samtidig er visitationen sårbar på grund af visitatorernes placering på hvert center. Således er der behov for en reorganisering af hjemmeplejen gennem en centralisering af visitationen. Målet er at styrke myndighedsansvaret i hjemmeplejen og derved sikre, at Socialforvaltningens kvalitetsstandarder udmøntes i visitationen og sker i overensstemmelse med de økonomiske rammer. Endvidere vil en centralisering af visitationen skabe et fagligt miljø i visitationen og få en klar adskillelse mellem bestiller og udfører.

 

Forventet merforbrug hjælpemidler

Budgettet i 2005 vedrørende hjælpemidler er 100,3 mill. kr. Regnskab 2005 udviser et merforbrug på ca. 3 mill. kr. på hjælpemidler. Der forventes et tilsvarende merforbrug i 2007.

 

Med baggrund i en stigning i udgifterne i 2004 bestilte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget en analyse af hjælpemiddelområdet (FAU 356/2004). Herefter er der udarbejdet en foranalyse (FAU 67/2005), som forklarer en del af udgiftsstigningen med nye typer af hjælpemidler, et stigende pres på invalidebilsområdet og en stigning i udgifterne til boligændringer. Derudover påpeger analysen, at der er en udbredt mangel på økonomi- og IT-redskaber til økonomistyring på området.

 

Fremskrivning af budgettet til køb/salg af pladser

Budgettet til køb af udenamtslige pladser udhules hvert år ved budgetlægningen. Økonomiforvaltningen fremskriver således budgettet vedr. køb af pladser med fremskrivningen for øvrig drift (1,9 pct. i 2006 og 2,4 pct. i 2007), mens de faktiske udgifter stiger med fremskrivningen for løn (2,1 pct. i 2006 og 3,2 pct. i 2007), idet køb af pladser primært vedrører lønudgifter.

 

For 2007 betyder problemstillingen omkring fremskrivningen af budgettet en udhulning af budgettet i forhold til 2005 budgettet på 3,0 mill. kr. på bevillingsområdet Handicappede 

 

Effekter af kommunalreformen

Kommunalreformen har en række effekter, som får betydning for Socialudvalget i 2007. Det drejer sig om finansiering af de sociale institutioner på Christiania, betaling for færdigbehandlede i H:S, genoptræning af handicappede, alkoholbehandlingen fra H:S og finansiering af Socialforvaltningens bidrag til VISO, som er en landsdækkende videns- og specialrådgivningsorganisation under Socialministeriet.

 

Socialudvalget skal behandle redegørelsen vedr. kommunalreformens effekter på Socialudvalgets område den 8. marts 2006, hvorefter den skal behandles sammen med redegørelserne fra de øvrige fagudvalg på Økonomiudvalgets møde den 4. april 2006.

 

Betaling for færdigbehandlede patienter på hospitaler

I forbindelse med Kommunalreformen er det jf. den nye Sundhedslov §238  blevet besluttet, at kommunerne skal betale for indlagte borgere der er færdigbehandlede. Taksten pr. dag udgør 1522 kr. (2004 n iveau). For Socialforvaltningen vil det først og fremmest få konsekvenser for målgruppen psykisk syge.

 

Målgruppen vedrører færdigbehandlede i behandlingspsykiatrien, primært på Sct. Hans Hospital men også på de psykiatriske afdelinger i byen, der er indlagte og på venteliste til et socialpsykiatrisk botilbud (godkendte). Tallet svinger, men det ligger på ca. 60-70 personer.

 

Derudover eksisterer der en gruppe af langtidsindlagte psykisk syge på Sct. Hans Hospital, hvor til der ikke i dag findes egnede tilbud og som ikke er indstillet til eller godkendt til en socialpsykiatrisk bolig. Botilbudsformen, der er behov for, ligger et sted imellem en psykiatrisk langtidsafdeling og et §92 botilbud. De seneste tal omhandler knap 60 personer, men da tallene er fra 2003 vil der formodentlig være tale om en mindre gruppe i dag. Denne gruppe vil sandsynligvis komme i fokus i forbindelse med at behandlingspsykiatrien overgår til Hovedstadsregionen og for Skt. Hans's vedkommende Region Sjælland.

 

Alt i alt vurderer Socialforvaltningen, at den nye Sundhedslov vil betyde merudgifter for forvaltningen på i alt 36,4 mill. kr.

 

VISO

Som følge af Opgave- og strukturreformen flyttes ansvaret for amternes specialrådgivnings- og udredningsopgaver til kommunerne. I den forbindelse etableres under Socialministeriet en landsdækkende videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO). VISO skal tilbyde kommuner og borgere vejledende specialrådgivning og udredning i de mest specialiserede og komplicerede sager.

 

Københavns Kommune skal på det sociale område i alt bidrage med 24,1 mill. kr. til VISO. Heraf forventes Børneudvalget at finansiere 1,0 mill. kr., hvorfor Socialudvalget skal finansiere 23,8 mill. kr. På baggrund af Socialministeriets foreløbige opgørelse over VISO's forventede køb af ydelser forventer Socialforvaltningen en afledt besparelse på 11,1 mill. kr. som følge af VISO. Således har Socialudvalget et udækkede finansieringsbehov på 12,7 mill. kr., der enten vil skulle tilføres Socialudvalgets samlede rammer til budget 2007 og frem eller finansieres gennem kompenserende besparelser på eksisterende tilbud under Socialudvalget, dvs. væsentlige serviceforringelser enten i form af nedlæggelser af årsværk eller lukning af tilbud.

 

Genoptræning af handicappede

I efteråret 2003 indgik H:S, Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune en politisk rammeaftale om at forbedre samarbejdet om genoptræning efter udskrivelse fra sygehus. Som et led i samarbejdet har rammeaftalens parter etableret projekt ISAG (Implementering af Samarbejdsaftale om Genoptræning).

 

Kommunalreformen betyder, at kommunerne bl.a. overtager ansvaret for genoptræning til personer, der efter udskrivning fra sygehus, har et lægefagligt begrundet behov for genoptræning. I Københavns Kommune er det vedtaget at Sundhedsforvaltningen varetager genoptræningsindsatsen efter udskrivelse fra hospital for alle kommunens borgere, mens Socialforvaltningen selv skal varetage den vedligeholdende træning, der følger efter den planlagte og udførte genoptræning. Sundhedsforvaltningen råder i øjeblikket over ca. 150 genoptræningspladser, som primært benyttes til de over 65 årige. Der eksisterer ikke tilsvarende tilbud i Socialforvaltningen.

 

Der er ikke taget stilling til, hvordan genoptræningsindsatsen skal løses for Socialforvaltningens målgruppe, men undersøgelser i H:S regi viser at der er et markant behov for genoptræning af handicappede, f.eks. personer med erhvervet hjerneskade eller apopleksi-ramte.

 

I projekt ISAG er der lavet et regneeksempel på, hvordan genoptræningsindsatsen kan løses for de under 65 årige. Forslaget vedrører oprettelse af 20 midlertidige døgnpladser til genoptræning og rehabilitering samt aflastning af apopleksi-ramte. Det svarer til ca. 80 genoptrænings- og rehabiliteringsforløb samt ca. 10 aflastningsforløb årligt.

 

Som udgangspunkt foreslås det, at bruge eksisterende boligmasse, idet det dels er billigst, og dels fordi det tidsmæssigt er en langsommelig proces at etablere nybyggeri. Anlægsudgifterne beløber sig således kun til modernisering af de eksisterende rum, f.eks. maling, mindre ombygningsarbejder og nyt inventar. Et forsigtigt skøn vil således være, at der skal afsættes ca. 4,0 mill. kr. til ombygning og modernisering. 

 

Driftsprisen er skønnet til 12,7 mill. kr. på baggrund af et handicaptilbud i Socialforvaltningen, hvor personalesammensætningen kan sammenlignes med det genoptrænings- og rehabiliteringstilbud, som ønskes oprettet. Driftsudgiften er excl. faste ejendomsudgifter.

 

Det må forventes, at der vil kunne opnås modgående besparelser på vederlagsfri fysioterapi, idet det typisk er det tilbud borgeren får efter færdigbehandling i sygehusregi. Der er ikke lavet beregninger på, hvor stor besparelsen vil være.

 

Det må ligeledes forventes, at der vil være en modgående besparelse i sygehusregi, idet indlæggelsestiden forkortes, når der kan udskrives direkte til et intensivt genoptrænings- og rehabiliteringsforløb i den primære sektor.  Besparelsens størrelse afhænger af, hvordan snitfladen mellem sygehus og primærsektor defineres. Umiddelbart vurderes det, at der kan spares ca. 1.000 kr. pr. sengedøgn i sygehusregi.

 

Alkoholbehandlingen fra H:S

I forbindelse med kommunalreformen overflyttes ansvaret for alkoholbehandling fra amterne til kommunerne den 1. januar 2007. Alkoholbehandlingen for Københavns Kommunes borgere er hidtil varetaget af Hovedstadens Sygehusfællesskab ved Alkoholenheden på Hvidovre Hospital.

I henhold til procedureloven skal alkoholbehandlingen overtages af kommunerne pr. 1. januar 2007, men efter aftale herom kan regionerne stille behandlingen til rådighed, hvorefter kommunerne kan råde over/købe pladserne. På den baggrund forventes det, at Alkoholenheden fra 2007 drives af Region Hovedstaden, og at kommunerne, herunder Københavns Kommune, køber ydelserne.

Som følge heraf har H:S udarbejdet et udkast til aftale om fordelingen af H:S' aktiver, passiver, pligter og ansatte. Udkastet er et forhandlingspapir til de endelige forhandlinger omkring fordelingen af H:S' opgaver. Parterne der indgår i forhandlingerne er Staten, Dragør Kommune, Frederiksberg Kommune, Hvidovre Kommune, Københavns Kommune, Tårnby Kommune og Forberedelsesudvalget i Region Hovedstaden.

Af aftaleudkast fremgår det hvor mange udgifter, der forventes at være for de kommuner, der indgår i aftalen. H:S' samlede driftsudgifter til alkoholenheden i 2004 udgjorde i alt 23,9 mill. kr. På baggrund af patienternes bopælskommune er Københavns Kommunes andel af udgifterne opgjort til 70 pct., svarende til 16,7 mill. kr. Dertil skal lægges pris- og lønfremskrivning fra 2004 til 2007, svarende til 1,4 mill. kr., hvorfor udgifterne i 2007 forventes at udgøre 18,1.

Socialforvaltningen er ikke blevet oplyst det budget, som forvaltningen er blevet tildelt til varetagelsen af alkoholbehandlingen pr. 1. januar 2007. Efter forespørgsel hos Økonomiforvaltningen er det dog oplyst, at Socialforvaltningen fra 2007 har 34,9 mill. kr. (pl. 2007) til varetagelse af hele alkoholområdet, dvs. inkl. de opgaver som Socialforvaltningen overtog fra Sundhedsforvaltningen pr. 1. januar 2006 og som i 2007 udgør 24,8 mill. kr. På baggrund heraf må det forventes, at Socialforvaltningen fra 2007 har 10,1 mill. kr. til varetagelse og køb af alkoholbehandling hos Alkoholenheden i Region Hovedstaden.

Der er således en difference på 8,0 mill. kr. (2007 pl) mellem de forventede udgifter i 2007 og det anviste budget. Da der på alkoholområdet er behandlingsgaranti er det ikke muligt for Københavns Kommune at tilpasse aktiviteten til det lavere budget. Såfremt budgetrammen til alkoholbehandling ikke øges, er Socialforvaltningen nødsaget til at ansøge Region Hovedstaden om at sænke serviceniveauet, således at antallet af patientforløb kan bibeholdes til det fastsatte budget.

 

Christiania

Christiania er overgået fra staten til Københavns Kommunen fra 2006. I den forbindelse overgik en række sociale institutioner til Københavns kommune. Herfra og Videre (HOV) samt daginstitutioner og Stjerneskibet udgør de samlede sociale institutioner på Christiania.

 

HOV ledes af en bestyrelse, der har tilskrevet Københavns Kommune i 2005 med henblik på at få et klart tilsagn om, at det årlige budget på 2,6 mill. kr. fortsatte i 2006 af hensyn til opsigelse af medarbejdere m.m. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bad Økonomiforvaltningen om at sikre det økonomiske fundament for overdragelsen af de sociale institutioner i forbindelse med forhandlingerne med staten.

 

Efter presseomta le gik staten med til at medfinansiere HOV med 1,3 mill. kr. De resterende 1,3 mill. kr. blev drøftet i budgetforligskredsen. Økonomiforvaltningen har imidlertid stadig ikke opskrevet Socialudvalgets ramme med 2,6 mill.kr. Finansieringen udestår derfor fortsat.

 

Yderligere udfordringer

Ud over ovennævnte finansieringsproblemer og effekter af kommunalreformen, skal Socialudvalget i forbindelse med budget 2007 tage stilling til en række yderligere udfordringer blandt andet i forbindelse med udmøntningen af budgetforliget for 2006 på psykisk syge og handicapområdet jf. tabel 3.

 


Tabel 3 – Yderlige udfordringer for Socialudvalget

Udfordring

Udgift i 2007 (mill. kr.)

Engangsbevilling til børnehandicapområdet

42,7

Engangsbevilling til modernisering af bocentre til psykisk syge og handicappede

40,0

Merudgifter på børneområdet

31,6

I alt

114,3

 

Engangsbevilling til børnehandicapområdet

I budgetforliget 2006 er der afsat en ét-årig bevilling på 42,7 mill. kr. til at påbegynde etablering af pladsgaranti til døgntilbud og aflastning af handicappede børn. Med denne forstærkede indsats forventes en mulig reduktion af ventelisten på børnehandicapområdet på over 75 pct.

 

I budgetforliget 2006 fremgår det, at den videre finansiering i 2007 og frem skal drøftes i forbindelse med budget 2007. Den ét-årige bevilling gør det imidlertid fagligt og menneskeligt uansvarligt at iværksætte døgn- eller aflastningsforløb, der skal afbrydes igen efter en kun ét år. Bevillingen har på nuværende tidspunkt været forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget to gange med tre modeller for implementering (FAU 576/2005). Punktet er begge gange blevet udskudt. Pt. afventer sagen behandling i budgetforligskredsen.

 

Engangsbevilling til modernisering af bocentre til psykisk syge og handicappede

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er i forbindelse med budgetaftalen for 2006 bevilget 40 mill. kr. til modernisering af boliger for psykisk syge og handicappede. Da der er tale om en etårig bevilling, og da der ikke er afsat midler til drift, vurderer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at det ikke er muligt at gennemføre en større moderniseringsplan for de to områder.

 

Ligeledes vurderes det ikke muligt at erstatte de nuværende store bocentre med mindre boenheder, da dette medfører yderligere forøgede driftsudgifter i forhold til en moderniseringsplan, hvor de nuværende bocentre bibeholdes. Socialforvaltningen vurderer således, at det ikke er forsvarligt at påbegynde en omfattende investeringsproces med afledte stigninger i driftsudgifterne uden bevillingsmæssig dækning.

 

Merudgifter på børneområdet

På baggrund af den demografiske udvikling forventes der en stigning i antallet af børn og unge i alderen 0-22 år på 2 pct. fra 2005 til 2006. Fra 2006 til 2007 forventes ligeledes en stigning på 2 pct. Den demografiske udvikling forventes at få effekt på antallet af foranstaltninger indenfor området Børnefamilier med særlige behov. Til at dække de forventede stigende udgifter som følge af den demografiske udvikling forventer Socialforvaltningen at anmode om demografimidler på ca. 20 mill. kr.   

 

Pr. 1. januar 2006 er der indført en ny anbringelsesreform. Børnefamilier med særlige behov har i denne forbindelse modtaget DUT-kompensation. DUT-kompensationen dækker dog ikke fuldt ud de udgifter, som Socialforvaltningen forventer, der er forbundet med reformen. De væsentligste forskelle mellem Socialforvaltningens beregning og den tildelte DUT-kompensation vedrører den anvendte enhedspris vedrørende hhv. netværksfamilier og indsatsen overfor de unge 15-17-årige.  I 2006 er der en forskel mellem den tildelte DUT-kompensation og den beregnede udgift på 3,4 mill. kr. I 2007 er forskellen på 11,6 mill. kr. og i 2008 er forskellen på 17,0 mill. kr. 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

ØKONOMI

Socialudvalget står overfor at skulle finde intern omstilling for i alt 84,7 mill. kr. i 2007. Herudover står Socialudvalget overfor en række yderligere udfordringer såsom modernisering af bocentre til psykisk syge og handicappede.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Bilag 1 - Budget og antal medarbejdere

Bilag 2 – Økonomiske rammer for udvalgenes budgetbidrag 2007 og budgetoverslag 2008-2010 (Indkaldelsescirkulære til budget 2007) – Bilag ikke vedlagt

 

 

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 


 

Bilag

Til top