Mødedato: 20.11.2019, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på arbejdet med udviklingsplanen for styrket myndighedsindsats i Borgercenter Børn og Unge

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres om status på arbejdet med udviklingsplanen for styrket myndighedsindsats i Borgercenter Børn og Unge. Socialudvalget orienteres fast to gange årligt om arbejdet. Socialforvaltningen har siden sidste status arbejdet med en række tiltag, der skal sikre en bedre myndighedssagsbehandling. Arbejdet med udviklingsplanen forløber planmæssigt. Socialudvalget orienteres i første halvdel af 2020 om det videre arbejde.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager status på arbejdet med udviklingsplanen for styrket myndighedssagsbehandling i Borgercenter Børn og Unge til efterretning.

Problemstilling

Socialforvaltningen indledte i 2017 et udviklingsforløb med Socialstyrelsens nationale Task Force og Ankestyrelsen.  Forløbet er en del af arbejdet med styrket myndighedssagsbehandling i Borgercenter Børn og Unge. Task Forcen udarbejdede indledningsvist en analyse af sagsbehandlingen på børneområdet, som viste, at forvaltningen i de gennemgåede 20 sager i vidt omfang overholder de lovkrav, som indgår i sagsgennemgangen, og generelt iværksætter relevante og tilstrækkelige indsatser. På den baggrund har forvaltningen udarbejdet en udviklingsplan, der sætter fokus på de udfordringer, som Task Forcen fandt i deres analyse, samt forvaltningens egne fund i regi af ledelsestilsynene, pointer fra drøftelser med Ankestyrelsen, nedslagspunkter fra Borgerrådgiverens gennemgang af forvaltningens børnesager fra 2016 samt ønsker fra Socialudvalget. Med udviklingsplanen vil forvaltningen sikre, at der arbejdes systematisk med området, og at der sker opfølgning i forhold til de identificerede udfordringer. Som et fast element i udviklingsforløbet orienteres Socialudvalget to gange årligt om status på udviklingsplanen.

Løsning

I efteråret 2018 igangsatte Borgercenter Børn og Unge arbejdet med udviklingsplanen (se bilag 1). Planen indeholder tre overordnede indsatsområder, der hver især indeholder fokusområder og aktiviteter, der skal understøtte arbejdet på det enkelte område. Arbejdet med udviklingsplanen forløber planmæssigt. Nedenfor gives en status for hvert enkelt initiativ i planen.

Indsatsområde 1: Faglig ledelse, tidlig indsats og tværfagligt samarbejde
Området skal sikre en faglig og juridisk understøttelse af sagsbehandlingen. Et centralt element er understøttelse af den læring, der igangsættes ifm. ledelsestilsynet. Forvaltningen ønsker desuden at skabe en ensartet tilgang på tværs af almen- og myndighedsområdet til vurdering af bekymringsgraden hos et barn eller en ung.

  • Ledelsestilsyn
    En aktivitet under området er ledelsestilsynet. Socialudvalget bliver på nærværende møde præsenteret for resultatet af sjette runde af ledelsestilsynet.

  • Fælles redskab til vurdering af bekymringsgraden

    Task Forcen har anbefalet, at forvaltningen finder et fælles redskab med Børne- og Ungdomsforvaltningen, der kan sikre en ensartet tilgang til vurdering af bekymringsgraden hos et barn eller ung. Forvaltningen har besluttet at benytte KL's Trivselslineal og vil drøfte med Børne- og Ungdomsforvaltningen på et samarbejdsforum i november 2019, hvordan Trivselslinealen kan implementeres på tværs af de to forvaltninger, og hvad trivselslinealen gør ift. samarbejdet om børnene.

Indsatsområde 2: Myndighedsarbejdet
Området skal sikre en ensartet praksis for: Modtagelse af underretninger og oprettelse af sager, faglig udredning samt inddragelse af børn, forældre og netværk. Forvaltningen har desuden fokus på at sikre en ensartet praksis for valg af foranstaltning og opfølgning herpå.

  • Inddragelse af barnet, familie og netværket

    Efter anbefaling fra Task Forcen arbejder borgercenteret med at styrke inddragelsen af barnet, familien og netværket i sagerne, og at inddrage relevant tværfaglig viden i sagsbehandlingen. Borgercenteret har derudover rekvireret tre kursusforløb fra Børnekataloget om netværksinddragende metoder, som vil blive afholdt i 2019-2020.

  • Ny børnefaglig undersøgelse og revideret handleplan

    Efter anbefaling fra Task Forcens  har Borgercenter Børn og Unge udarbejdet klarere retningslinjer for, hvornår den børnefaglige undersøgelse skal opdateres, og hvornår handleplanen skal revideres. Resultatet af arbejdet ses i det sjette ledelsestilsyn, hvor der er markant færre forældede dokumenter i sagerne, hvilket giver et kvalitetsløft.

  • Mål i handleplanerne

    Task Forcen har anbefalet forvaltningen at styrke og kvalificere målene i handleplanerne, så de er konkrete og målbare. Handleplansmålene er kvalificeret i regi af Borgerens Plan. Formålet med arbejdet er at forankre et formaliseret samarbejde på tværs af enheder og mellem borger og myndighed. Fokus er at få borgerens stemme frem, så denne bliver retningsgivende for indsatsen. Status er, at alle myndighedssagsbehandlere har været på efteruddannelse i at opstille borgernære mål og implementeringen er i gang. Projektet vil gå i drift i løbet af efteråret.

  • Sikkerhedsplaner

    Forvaltningen ønsker at styrke kvaliteten og lovmedholdeligheden i sikkerhedsplanssagerne. Borgercenteret har i september 2019 gennemført et ledelsestilsyn på 28 pct. af de sikkerhedsplanssager, der er opstartet i 2019. Tilsynet er gennemført som en del af udviklingsplanen og viser, at der fortsat er behov for at arbejde med kvaliteten og lovmedholdeligheden i sikkerhedsplanssagerne, hvorfor det fortsat vil være et fokus.

  • Underretninger
    Som led i udviklingsplanen har Socialudvalget ønsket, at borgercenteret ved underretninger i eksisterende sager arbejder med at inddrage forældremyndighedsindehaveren som led i genvurderingen. Borgercenteret har sammen med områdejuristerne igangsat lokale læringsaktiviteter i efteråret 2019, der indeholder en juridisk del og en faglig del, hvor der indgår casearbejde og ’best practice’ ift. at inddrage og involvere forældrene.

Indsatsområde 3: Politik, strategi og styring
Området har til formål at sikre, at Borgercenter Børn og Unges styringsdokumenter er sammenhængende, aktuelle, lovmedholdelige og retningsgivende.

  • Styringsdokumenter
    Borgercenteret arbejder med projektet ’Styringsdokumenter’, som skal sikre, at medarbejderne kender og benytter de retningsgivende styringsdokumenter. Som led i dette er der blandt andet sket en opdatering og reduktion af alle eksisterende styringsdokumenter. 
  • Beredskabsplan
    Borgercenter Børn og Unge har sammen med Borgercenter Handicap og Børne- og Ungdomsforvaltningen udviklet en beredskabsplan gældende for myndighedsenhederne i Borgercenter Børn og Unge. Det er gjort på baggrund af Task Forcens anbefaling om at skabe ens systematik og arbejdsgange om Borgercenter Børn og Unges beredskabsplan ifm. overgrebssager. Beredskabsplanen med navnet ”Når du er bekymret for et barn” er en underliggende handlevejledning af den politisk godkendte beredskabsplan for Socialforvaltningen. Beredskabsplanen er færdig og offentliggjort på København Kommunes hjemmeside. 

Det tidligere samarbejde med Metropol ifm. uddannelse af nye medarbejdere er afsluttet til fordel for uddannelse i eget regi i andet halvår af 2019. I første halvår af 2020 får nye medarbejdere uddannelse ifm. med implementering af forvaltningens kommende fagsystem på området, DUBU, og en introduktion til forvaltningsret i kommunalt regi. 

Socialforvaltningens samarbejde med Task Forcen afsluttes i februar 2020. Task Forcen måler ved endt samarbejde på 20 af Borgercenter Børn og Unges sager, hvorefter Socialforvaltningen modtager en endelig rapport med Task Forcens konklusioner. I den forbindelse vil der blive taget stilling til handleplanens videre virke.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen orienteres i slutningen af februar 2020 om den endelige rapportering ifm. afslutningen af samarbejdet med Task Forcen.

Nina Eg Hansen

                                                           / Lise Stidsen Vandahl

Beslutning

Konstitueret borgercenterchef Lise Stidsen Vandahl deltog under punktets behandling.

Punktet blev behandlet sammen med punkt 4.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top