Mødedato: 20.09.2017, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Satspuljeansøgning til projekt målrettet udsatte grønlændere

Se alle bilag

Socialforvaltningen har fremsendt puljeansøgning til Socialstyrelsen til overgangs- og peerstøtte projekt målrettet udsatte grønlændere i Danmark med forbehold for politisk godkendelse i Socialudvalget.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. At Socialudvalget godkender Socialforvaltningens ansøgning til Socialstyrelsens ansøgningspulje til overgangs- og peerstøtte til udsatte grønlændere i Danmark.

Problemstilling

Som led i satspuljeaftalen på det sociale område for 2017 blev der afsat 15,2 mio. kr. til metodeafprøvning i to til fire kommuner med overgangs- og peer støtte til udsatte grønlændere i Danmark. Projektperioden løber fra 15. oktober 2017 til 31. december 2020. Det er kommuner, der kan ansøge om støtte til at afprøve en indsats med CTI-metoden (Critical Time Intervention), hvor en koordinerende, gennemgående kommunal støtteperson yder en intensiv, tidsafgrænset indsats i kombination med frivillig peer støtte. For at kommuner kan opnå tilskud fra ansøgningspuljen, skal der være indgået en formel samarbejdsaftale med en eller flere civilsamfundsorganisationer, der har erfaring med at arbejde med målgruppen af udsatte grønlændere.    

Løsning

København er en af de byer, hvor mange nytilkomne udsatte grønlændere tager til, når de rejser fra Grønland, og Københavns Kommunen har oplevet et stigende antal af unge udsatte grønlændere. I 2016 blev der optalt mindst 50 unikke unge hjemløse grønlændere i aldersgruppen 18-29 år, hvor halvdelen var under 25 år. En del af de unge grønlændere vurderes at være socialt udsatte på en række parametre som fx sprog, uddannelse, psykisk, arbejde/uddannelse, bolig og misbrug. Denne gruppe af unge benytter ikke de etablerede ungetilbud. På den baggrund har forvaltningen, i samarbejde med NGO’er på området, udarbejdet en projektansøgning, jf. bilag 1.

Formål

Formålet med projektet er at imødekomme de unge udsatte grønlænderes problematikker ved brug af CTI-metoden kombineret med en peer indsats. Det giver de udsatte unge mulighed for afklaring af drømme, ønsker, ressourcer og støtte til at foretage nogle valg, som kan ændre deres livssituation i en positiv retning og gøre dem mere selvhjulpne. Socialforvaltningen har erfaring med at arbejde efter CTI metoden fra bl.a. hjemløseområdet. 

Projektet forventes at have en forebyggende effekt for målgruppen ved, at der hurtigt bliver etableret en relevant brobyggende indsats. Projektet vil have fokus på arbejdsgange i forhold til de unge i den kritiske fase i overgangen fra det grønlandske samfund/kultur til det danske samfund.

Projektets mål på borgerniveau er, at:

  • Borgeren får en bedre kontakt til det kommunale hjælpesystem og herved opnår bedre resultater af den sociale indsats og en samlet forbedret livssituation, herunder sundhed og beskæftigelse.
  • Borgeren gennem peer støtte får opbygget et støttenetværk, der kan medvirke til, at borgeren kan forsætte den positive udvikling efter endt CTI-forløb.

Målgruppe

 Projektets primære målgruppe er unge udsatte grønlændere i København i alderen fra 18 år og til omkring de 30 år, som har opholdt sig i Danmark i kortere eller længere tid. Der fokuseres særligt på nytilkomne udsatte grønlændere. Målgruppen omfatter både mænd og kvinder, dog er der observeret flere mænd i målgruppen end kvinder. Projektets sekundære målgruppe er udsatte grønlændere, her skelnes ikke til alder, der har opholdt sig i København i kortere tid, og som endnu ikke har fået fodfæste i det grønlandske misbrugs- og hjemløsemiljø.  

Der forventes at være 55 borgerforløb i alt gennem hele projektperioden.

Afprøvning af en ny model i projektet

København Kommune vil sammen med NGO’erne på området afprøve en ny model, hvor CTI-medarbejderen, den unge og koordinatoren for peerstøtten i samarbejde planlægger et individuelt støtteforløb for den enkelte unge. Modellen indebærer, at aktivitetsmidlerne til peer støtten i højere grad følger den unge, så peer støtten skræddersys til den unges ønsker og behov frem for, at den unge skal passe ind i et bestemt peer-forløb. NGO’erne på området har peget på, at Det Grønlandske Hus København skal varetage peer-koordinatorfunktionen. Peer-koordinatoren rekvirerer den rette peer støtte blandt de øvrige NGO’er. Koordinatoren er ansvarlig for, at sikre at den unge får den rette peer støtte både inden for de eksisterende tilbud for målgruppen samt iværksættelse af nye aktiviteter. Det er koordinatorens ansvar at sikre, at der er aktivitetsmidler til peer støtte til alle borgere, der deltager i projektet.

Organisering og finansiering

Projektet forankres i Hjemløseenheden under Borgercenter Voksne i Socialforvaltningen. Hjemløseenheden har det ledelsesmæssige ansvar for CTI-medarbejderne og CTI-støtten. Socialforvaltningen  har indgået en fælles samarbejdsaftale med Det Grønlandske Hus København, Foreningen Grønlandske Børn, Reden København, Frederiksberg Centeret og Kofoed Skole, LivaRehab og Kirkens Korshær, jf. bilag 2. Det Grønlandske Hus varetager peer-kordinatorfunktionen. Det Grønlandske Hus har dermed ansvaret for koordinering, ledelse af peerstøtten samt administration af aktivitetsmidlerne.

Under strategien for udsatte grønlændere i Danmark blev der nedsat to centrale netværk. Det ene forum er et lederforum, hvor ledere fra kommunale tilbud og NGO’er inden for området for socialt udsatte grønlændere mødes. Der ligger beslutningskompetence i dette forum.

Lederforum vil udgøre projektets følgegruppe, hvilket giver løbende muligheder for at målrette og tilpasse peerstøtten efter projektets behov.

Der søges i alt om 5,8 mio. kr. Projektet kræver ikke kommunal medfinansiering for at opnå støtte.  Københavns Kommune har gode erfaringer med at samarbejde med NGO’erne fra strategien, og dette projekt understøtter en videreudvikling og en styrkelse af dette gode samarbejde.

Økonomi

Projektet kræver ikke kommunal medfinansiering for at opnå støtte. Der søges i alt om 5,77 mio. kr. for årene 2017 til og med 2020. Projektets aktiviteter ophører ved projektets afslutning og vil dermed ikke ændre på det nuværende serviceniveau for målgruppen.  

Aktivitet

Beløb i mio. kr. for projektperioden

To CTI- medarbejdere, svarende til to fuldtidsstillinger, der er ansat i kommunalt regi.

3.165.982

To ½ koordinatorstillinger, hvor ½ stilling er ansat i kommunalt regi og ½ stilling er ansat i NGO regi.

1.603.997

Midler til aktiviteter målrettet projektets målgruppe i NGO-regi. (kan både være gruppe- og individuelle forløb)

910.000

Øvrige administrative omkostninger

90.500

I alt

5.770.479

Såfremt Socialudvalget godkender forvaltningens ansøgning om midler til CTI/peer projekt  til udsatte grønlændere i Danmark, og Socialstyrelsen imødekommer ansøgningen, placeres indtægts- og udgiftsbevillingen fordelt på årerne 2017 til 2020 på bevillingsområde Udsatte voksne i forbindelse med førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer. Projektet vil ikke medføre økonomiske konsekvenser på Socialudvalgets ramme, når det ophører.

Videre proces

Socialudvalgets beslutning eftersendes til Socialstyrelsen.

 

Nina Eg Hansen

                                         /     Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Charlotte Lund (Ø) forlod mødet under behandlingen af punkt 6 pga. inhabilitet.

Til top