Diverse ledelsesinformation for 2015
Socialudvalget forelægges diverse ledelsesinformation for 2015.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller over for Socialudvalget,
1. at Socialudvalget tager vedlagt ledelsesinformation for 2015 til efterretning (bilag 1).
Problemstilling
Socialudvalget får i løbet af året forelagt informationer om forvaltningens drift, politik og økonomi. Årshjulet for en række rapporteringer fremgår af bilag 2, hvor årets budget - og regnskabsmæssige rapporteringer om økonomien er oplistet, sammen med en årlig status for de politiske pejlemærker og 2 årlige ledelsesinformationer om driften samt urolige områder, magtanvendelser og forandringskompasset.
Socialudvalget forelægges den årlige rapport om forvaltningens drift med diverse ledelsesinformation for 2015. Der er tale om data om belægningen på herberg, krisecentre og natcafeer, handleplaner på hjemløseområdet, udsættelser af almene boliger, job på særlige vilkår, ledelsestilsyn på personsagsområdet og sygefravær.
Orienteringer om antallet af indberettede magtanvendelser og urolige områder vil blive forelagt for udvalget som to separate indstillinger, fordi de er ikke egnet til at blive afrapporteret i diverse ledelsesinformation.
Løsning
I det følgende gennemgås den vedlagte ledelsesinformation for 2015.
Belægning på herberger og krisecentre (servicelovens §§ 109 og 110)
- I 2015 var den gennemsnitlige belægningsprocent for krisecentrene 98 % og for herbergerne 97 %, hvilket ligger indenfor målsætningen om en belægning mellem 95 - 105 %.
- På herbergerne har belægningen været stabil henover året. Forvaltningen oplever imidlertid en stigende efterspørgsel på pladser til unge hjemløse, der ønskes skærmet fra det traditionelle herbergsmiljø.
- Der er et lovfastsat selvhenvenderprincip på herberger og krisecentre. Princippet giver styringsmæssige udfordringer på området. Der kan fx gå lang tid fra en borger er indskrevet på et privat eller udenbys tilbud, til forvaltningen får oplysning om det og kan begynde at handle på borgerens situation. Derudover kan forvaltningen ikke selv fastlægge serviceniveauet på private og udenbys tilbud.
Belægning på natcafeerne (servicelovens § 110)
- Den gennemsnitlige belægningsprocent var i 2015 på 79 %. Året før var den gennemsnitlige belægningsprocent på 77 %. Der er ingen måltal for antal sovende på natcafeerne, der både bruges til besøgende og til sovende borgere. Tilsammen har der gennemsnitligt været 95 sovende og 105 besøgende på alle natcafeer pr. nat.
- Socialforvaltningen kan fortsat tilbyde en plads til hjemløse, der henvender sig med ønske om at overnatte.
- Den gennemsnitlige belægningsprocent på natcafeerne fremstår lav, fordi der skelnes mellem sovende og besøgende. Natcafeerne på Aktivitetscentret og Mændenes Hjem har et generelt højt antal besøgende og et relativt lavt antal sovende.
Handleplaner på hjemløseområdet (servicelovens § 141)
- I 2015 var der gennemsnitligt 396 københavnere indskrevet på et herberg efter servicelovens § 110. Disse borgere skal tilbydes en social handleplan efter servicelovens § 141, men det er et tilbud, borgeren kan takke nej til. Af dem, der var indskrevet i under 3 måneder, havde 94 % fået tilbudt en social handleplan, og 33 % havde fået udfærdiget en social handleplan. Af dem, der var indskrevet i over 3 måneder, havde 95 % fået tilbudt en social handleplan, og 43 % havde fået udfærdiget en social handleplan.
- Socialforvaltningens resultat ligger over landsgennemsnittet. Til sammenligning vurderede SFI i 2015, at 36 % ikke er blevet tilbudt en handleplan på landsplan. Københavns Kommune ligger ligeledes over de 23 % på landsplan i forhold til udarbejdelse af handleplaner.
- Det er målsætningen, at alle indskrevne københavnere skal have tilbudt en social handleplan, og forvaltningen har løbende fokus på, at flest muligt også får udarbejdet en handleplan.
Status på udsættelser af egen bolig
-
Der har i alt været 361 udsættelser af egen bolig i 2015, hvilket betyder, at målet for pejlemærket om højst 458 årlige udsættelser er nået i 2015. Der er tale om en forbedring i forhold til 2014, hvor der i alt var 474 udsættelser. Fogeden har i 2015 modtaget i alt 2.154 sager, hvoraf 361 sager resulterede i en effektueret udsættelse. Dette svarer til en andel på 17 %.
Job på særlige vilkår
-
Det er ikke lykkedes at leve op til målene om job på særlige vilkår. Der er oprettet i alt 179,4 job på særlige vilkår ud af i alt 407 planlagte job – se bilag 1 for nærmere detaljer. Der har bl.a. været følgende udfordringer:
-
I forhold til virksomhedspraktik har det bl.a. været svært at sammensætte et virksomhedspraktikforløb med reelle arbejdsopgaver.
-
Der har fx været en udfordring for forvaltningen at finde tilstrækkelig mange arbejdsopgaver, der kan udgøre et nyttejob.
-
Med ændret lovgivning fra den 1. januar 2015, der bl.a. har betydet ændret refusionsregler, er antallet af personer, der kan foretage et jobrotationsforløb, blevet væsentligt mindre.
-
Ledelsestilsyn på personsagsområdet
-
Formålet med ledelsestilsyn på personsagsområdet er at opdage og rette eventuelle fejl hurtigt, sikre ledelsesinformation og øge kvaliteten og styringen på området, således at der hjemtages korrekt statsrefusion. Ledelsestilsynet er indrettet således, at der udtages stikprøver til indikation af om der er fejl indenfor områderne.
-
I 2015 er 553 sager blevet kontrolleret. Der har været fejl i 14 sager, hvilket svarer til, at der var fejl i 3 % af de kontrollerede sager. De kontrollerede sager beløber sig til en samlet værdi på 3.226.858 kr., hvoraf der er sket berigtigelse for 73.678 kr., hvilket svarer til 2 % af det samlede kontrollerede beløb.
-
Socialforvaltningen finder resultatet for 2015 tilfredsstillende.
Status på sygefravær
- Årsresultatet for sygefraværet i 2015 blev 12,2 fraværsdagsværk pr. fuldtidsansat, hvilket er 1,2 dagsværk over måltallet for 2015. Det er en forbedring på 0,6 dagsværk i forhold til 2014.
- Der er fortsat brug at arbejde med at sikre den ønskede nedbringelse af sygefraværet i forvaltningen. Det er i samarbejde med MED-organisationen besluttet, at man skal have særligt fokus på forbyggende indsatser.
I det vedhæftede bilag 1. kan man læse nærmere om udviklingen på de enkelte områder.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Næste afrapportering om diverse ledelsesinformationer forelægges for Socialudvalget i 4. kvartal 2016.
Forvaltningen vil fortsat arbejde på at forbedre konceptet for ledelsesinformation, herunder kigge på om der er flere udvalgssager, der kan indgå i fremtidige afrapporteringer, såsom afrapportering om overholdelse af sagsbehandlingsfrister, den årlige brugertilfredshedsundersøgelse, klagesagsstatistikken og på at udarbejde et årshjul for ledelsesinformation.
Nina Eg Hansen
/ Dorte Bukdahl og Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Vicekontorchef Eva Stokbro Jensen og kontorchef Dorte Bukdahl deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev taget til efterretning