Mødedato: 20.03.2019, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Status på implementering af koordineret ungeindsats (FÆLLESINDSTILLING BUF, BIF og SOF)

Se alle bilag
Som opfølgning på Borgerrepræsentationens beslutning d. 20. september 2018 får Børne- og Ungdomsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget hermed forelagt en status på implementeringen af den koordinerede ungeindsats.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget,

  1. at status på implementeringen af den koordinerede ungeindsats - herunder koordinering, tidsplan for den videre implementering samt opfølgning på mål - tages til efterretning 

  2. at fordelingen af økonomi til etablering og drift af ungeindsatsen tages til efterretning 

Problemstilling

Som følge af lovreformen Aftale om bedre veje til uddannelse eller job besluttede Borgerrepræsentationen d. 20. september 2018, at Københavns Kommune fra 1. august 2019 skal etablere en koordineret ungeindsats på tværs af Børne- og Ungdomsforvaltningen, Beskæftigelses og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen, som har til formål at gøre alle unge i alderen 15-24 år parate til at gennemføre en kompetencegivende uddannelse eller komme i beskæftigelse. Indsatsen benævnes fremadrettet ”Københavns Ungeindsats”.

Københavns Ungeindsats skal sikre sammenhænge på tværs af forvaltningerne, så den unge oplever et fælles sigte i de mål og indsatser, der skal få den unge i kompetencegivende uddannelse eller job. Der etableres en ny fysisk ungeindgang på Gammel Køge Landevej. Her forankres den styrkede koordinerede ungeindsats med en sammenlokalisering af medarbejdere fra Børne- og Ungdomsforvaltningen og fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og tilstedeværelse af medarbejdere fra Socialforvaltningen.

Som bidrag til de nationale målsætninger om, at mindst 90 pct. af de 25-årige i 2030 skal have gennemført en ungdomsuddannelse, mens andelen af unge op til 25 år, som ikke har tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarkedet, skal være halveret, vedtog Borgerrepræsentationen et mål om, at 90 pct. af unge opvokset i Københavns Kommune ved det 25. år har gennemført en kompetencegivende ungdomsuddannelse i 2030.

Løsning

Forvaltningerne har siden Borgerrepræsentationens beslutning konkretiseret, hvordan Københavns Ungeindsats skal se ud i praksis. Erfaringer fra de midlertidige indsatser ”Helhedsorienteret indsats” og ”Triangelsamarbejdet” løftes ind i tilrettelæggelsen af den koordinerede ungeindsats og nedlægges som selvstændige indsatser i løbet af 2019.

Om Københavns Ungeindsats

Unge i målgruppen for Københavns Ungeindsats (se bilag 1) vil have varierende behov for koordinering af deres sager. Københavns Ungeindsats vil med styrket koordination mellem fagprofessionelle og den unge sikre, at den unges individuelle behov tilgodeses. Koordinationen understøttes af et fælles fokus på at få den unge i uddannelse, alternativt beskæftigelse. Københavns Ungeindsats understøttes særligt af tre elementer, som skal sikre, at den unge hurtigere end i dag får relevant støtte og oplever kommunen som én enhed:

Fælleskommunal tilstedeværelse på Gammel Køge Landevej – Københavns Ungeindsats forankres på Gammel Køge Landevej, hvor relevante medarbejdere fra alle tre forvaltninger vil være til stede og forestå den faglige koordinering af de unges sager efter behov. Samarbejdet vil tage afsæt i fælles koordineringsprincipper, samarbejdsaftaler mv., som skal sikre en systematisk og effektiv koordinering – så vidt muligt i samspil med den unge. Med dette vil den unge i højere grad opleve kommunens ungeindsats som sammenhængende.

Caseeksempler på, hvordan koordineringen kan tage form for målgruppen, findes i bilag 2-4.

Ungeguide - Unge med behov kan fra 8. klasse få tildelt en kontaktperson, en såkaldt ungeguide. Ungeguiden vil kunne støtte den unge i dialogen med øvrige kommunale sagsbehandlere om den unges sag og uddannelsesplan eller i overgangen mellem uddannelsestilbud. Ungeguiden vil særligt have funktion af en oversætter mellem den unge og kommunen. Ungeguiden vil ikke erstatte eksisterende funktioner som myndighed eller bisidder.

En fælles uddannelsesplan – En it-understøttet plan, hvor mål og indsatser for den unge koordineres på tværs af forvaltningerne, sikrer, at relevant viden om den unge er tilgængelig og deles, hvilket giver mulighed for hurtigere sagsgange, bedre tilrettelagte forløb og at uhensigtsmæssige dobbeltindsatser undgås. Planen er tilgængelig for den unge og giver den unge et nemt overblik over indsatsmål, aftaler og fagpersoner tilknyttet den unges plan.

Ungeindgange i forvaltningerne

Lokalerne på Gammel Køge Landevej vil kun være én af flere indgange for de unge. Unge uden kompetencegivende uddannelse og udenfor beskæftigelse vil fortsat kunne møde i de eksisterende ungeindgange i de tre forvaltninger, og modtage det samme niveau af service som hidtil. En nøjere beskrivelse af ungeindgange i de tre forvaltninger kan ses i bilag 7.

Plan for videre implementering

Fra 1. januar 2019 kan unge søge om optagelse til den nye Forberedende Grunduddannelse (FGU) med skolestart sommeren 2019. Opgaven med at vurdere, om en ung er i målgruppen for FGU, hører under Københavns Ungeindsats.

Københavns Ungeindsats starter d.1. august 2019. I perioden frem mod opstart vil indsatsen blive konkretiseret yderligere, bl.a. ift. fælles koordineringsprincipper, anvendelse af den fælles uddannelsesplan, ungeguidens funktion, konkrete sagsgange, bemanding, ledelse mv. For en uddybet tidsplan se bilag 5.

Opfølgning på mål

Der vil frem mod opstarten af Københavns Ungeindsats blive opstillet en række delmål og nøgletal. Efter d. 1. august 2019 vil der blive udarbejdet kvalitative opsamlinger på, hvordan de unge oplever den koordinerede ungeindsats. Der vil med udgangspunkt i dette datagrundlag løbende blive set på, hvorvidt der er behov for justeringer i organisering og aftaler på tværs af forvaltningerne.

Målgruppeafgrænsning

Målgruppen for Københavns Ungeindsats er unge mellem 15 og 24 år, som ikke er i gang med eller har færdiggjort en kompetencegivende uddannelse eller som ikke er i beskæftigelse. Derudover skal den unge have en sag i mindst to af de involverede forvaltninger. Dette svarer til ca. 2.200 unge (estimeret antal, som skal læses med visse forbehold). Se bilag 1 for en mere uddybet målgruppeafgrænsning.

Økonomi

Etablering og drift af Københavns Ungeindsats finansieres inden for de tre forvaltningers eksisterende økonomiske ramme samt de midler, der er tilføjet via DUT.

Udgifterne i 2019 til etablering af ungeindgangen på Gammel Køge Landevej dækkes af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens samlede ramme. Der estimeres en udgift på mellem 400.000-800.000 kr. afhængig af Socialforvaltningens behov for pladser. Udgifter til IT-understøttelse af den fælles uddannelsesplan dækkes af Børne- og Ungdomsforvaltningens samlede ramme. Der estimeres en udgift på ca. 500.000 kr. i 2019.

De tildelte DUT-midler benyttes dels til at dække løbende udgifter forbundet med ungeindgangen på Gammel Køge Landevej, herunder husleje, dels til ansættelser, der kan styrke koordineringen i Københavns Ungeindsats i øvrigt. Københavns Ungeindsats kan tilføres to årsværk i 2019 og 4 årsværk i årene 2020-22. Årsværkene fordeles ligeligt mellem forvaltningerne (se bilag 6).

Videre proces

I efteråret 2020 vil de tre udvalg blive orienteret om resultaterne af en evaluering af det første år med Københavns Ungeindsats samt få forelagt den årlige status på opfyldelsen af de nationale mål og københavnske mål (jf. afsnit om problemstilling) for målgruppens overgang til uddannelse og beskæftigelse.

 

Tobias Børner Stax

Nina Eg Hansen

Tanja Franck

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt under behandlingen af dagsordenens punkt 1.
Til top