Mødedato: 18.09.2013, kl. 19:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Udvikling og tilpasning af Center for Specialinstitutioner

Se alle bilag
Socialudvalget skal tage stilling til et forslag om at udvikle og tilpasse forvaltningens behandlingstilbud til udsatte børn og unge med psykiatriske problemstillinger.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,
  1. at Socialudvalget godkender, at Ertodetos afd. Rundforbivej flyttes til Jacob Michaelsens Minde
  2. at Socialudvalget godkender, at forvaltningen opretter et ambulant behandlingstilbud til unge med spiseforstyrrelser, som finansieres inden for Socialudvalgets egen ramme jf. økonomiafsnittet

Problemstilling

Center for Specialinstitutioner rummer forvaltningens tilbud til udsatte børn og unge med psykiatriske problemstillinger. Der er tale om børn og unge, der har brug for socialpsykiatriske tilbud, der placerer sig på grænsen mellem psykiatrisk hospitalsregi og socialforvaltningens socialpædagogiske indsatser.

En af centerets døgninstitutioner, Ertodeto, har igennem længere tid haft en meget lav belægning, da der ikke har været tilstrækkelig efterspørgsel efter institutionens tilbud. Det har ført til, at Ertodeto har en udfordring med at håndtere et større merforbrug i 2013 og få økonomien til at hænge sammen i 2014 og frem.
Forvaltningen ser derfor et behov for at tilpasse institutionens behandlingstilbud, så det imødekommer målgruppens ændrede behov og efterspørgslen fra Børnefamiliecenter København. Derudover er der et  behov for at omorganisere Ertodetos afdelinger, som omfatter Limfjordshøj, Jacob Michaelsens Minde, Rundforbivej og Skodsborg, så de kan drives mere hensigtsmæssigt.

Løsning

Forvaltningen foreslår en række ændringer i Center for Specialinstitutioner, som beskrives i det følgende. Se desuden bilag 1 for at få et grafisk overblik over ændringerne.

Centeret skifter navn i forbindelse med de foreslåede ændringer og vil fremover hedde Center for Socialpædagogik og Psykiatri. Det nye navn er mere rammende for centerets målgruppe og behandling.

Udvikling og tilpasning af Ertodeto/Jacob Michaelsens Minde
Ertodetos afdeling på Rundforbivej er i dag et døgntilbud til unge med spiseforstyrrelser. Afdelingen har oplevet en faldende efterspørgsmål fra Børnefamiliecenter København, hvilket er i tråd med børne- og unge psykiatriens vurdering af, at ambulant behandling ofte er mere egnet end døgnanbringelser for unge med spiseforstyrrelser.

Forvaltningen foreslår, at Ertodetos pladser på Rundforbivej flyttes til Jacob Michaelsens Minde, hvor Ertodetos to øvrige afdelinger er placeret. Disse afdelinger er i dag målrettet unge med psykiatriske problemstillinger. Flytningen indebærer, at der ikke længere vil være en særskilt døgnafdeling til unge med spiseforstyrrelser, men Ertodeto vil fortsat kunne tilbyde døgnanbringelser til målgruppen. Der er ledige værelser på Jacob Michaelsens Minde, som kan tages i brug med det samme, og der vil derfor ikke være større udgifter forbundet med flytningen af pladserne på Rundforbivej. Forvaltningen er ved at undersøge, om lokalerne på Rundforbivej kan bruges til andre formål, eller om lejemålet skal opsiges.

Samlingen af Ertodeto på Jacob Michaelsens Minde giver mulighed for faglig synergi og udvikling mellem Ertodetos specialistfunktioner, da de nu samles et sted. Derudover vil det være muligt at lave en fælles nattevagtsordning og mindske transport i forbindelse med eksempelvis mødeaktivitet, da medarbejder- og ledergruppen vil være samlet på en matrikel. Ertodeto vil efter samlingen på Jacob Michaelsens Minde have 18 pladser, men forvaltningen vil midlertidigt nøjes med at udbyde 14 pladser, så det stemmer overens med den aktuelle efterspørgsel. Forvaltningen vil følge med i efterspørgslen efter Ertodetos pladser det kommende år. Hvis den lave efterspørgsel viser sig at være permanent, vil forvaltningen vende tilbage med en ny indstilling til Socialudvalget.

Forvaltningen vil styrke Ertodetos faglige tilbud ved at implementere en evidensmodel, så der fortsat leveres et attraktivt, solidt og relevant behandlingstilbud med gode effekter for de anbragte unge. Projektet indgår som en del af børneområdets strategi 2012-2014, da forvaltningen ser et behov for at arbejde mere evidensbaseret i den socialpsykiatriske indsats over for anbragte børn og unge med psykiske lidelser.

Hidtil har evidensbaserede metoder på anbringelsesområdet primært rettet sig mod adfærdsvanskelige børn og unge. Forvaltningne vil afdække eksisterende evidensbaserede metoder til Ertodetos målgruppe og undersøge, hvordan de kan bruges i en dansk kontekst. Derefter vil en eller flere metoder blive implementeret i behandlingsarbejdet på Ertodeto. 

Som led i ændringerne for Ertodeto vil forvaltningen ændre institutionens navn, så det fremover bliver Specialinstitutionen Jacob Michaelsens Minde. Det nye navn skal være med til at markere institutionens nye behandlingstilbud. 

Økonomisk genopretning
Samlingen af Ertodeto på Jacob Michaelsens Minde giver en besparelse, som skal være med til at genoprette institutionens økonomi. Besparelsen er på 1,4 mio. kr. i 2013 og 4,4 mio. kr. i 2014 og frem på baggrund af følgende tiltag:

  • Besparelse på husleje inkl. forbrug på Rundforbivej, som fraflyttes (0,225 mio. kr.) 
  • Færre udgifter til nattevagter, da der kan etableres en fælles nattevagtsordning (0,4 mio. kr.)
  • Mere optimal udnyttelse af medarbejderressourcer, da medarbejer- og ledergruppen bliver samlet på en matrikel. Det har betydning ift. mødeaktivitet og transportudgifter. 

Pengene skal bruges til at dække det merforbrug, som institutionen forventer i 2013 og frem, hvis der ikke sker de foreslåede ændringer. 

Som led i den økonomiske genopretning foreslår forvaltningen, at en del af besparelsen bruges til at oprette et ambulant behandlingstilbud til unge med spiseforstyrrelser. Det vil være i tråd med den aktuelle efterspørgsel på området, og dermed styrke centerets tilbudsvifte og økonomi.

De foreslåede ændringer vil samlet set styrke forvaltningens indsats til unge med spiseforstyrrelser, da der fremover både kan tilbydes døgnpladser og et ambulant tilbud. Ændringerne vil give en besparelse, da forvaltningen vil kunne drive Jacob Michaelsens Minde mere effektivt. Den nuværende opdeling på flere matrikler kræver unødig mange ressourcer og tager tid fra medarbejdernes tid sammen med de unge. 

I forbindelse med omorganiseringen vil der blive nedlagt stillinger på Specialinstitutionen Jacob Michaelsens Minde. Det skyldes den lave belægning, som det tidligere Ertodeto har haft igennem flere år og som også indebærer, at der sker en midlertidig nednormering fra 18 til 14 pladser jf. ovenstående. Der er aktuelt vakante stillinger i centeret, og forvaltningen vil i videst muligt omfang forsøge at omplacere de medarbejdere, der bliver berørt af ændringerne. Der vil dog være behov for enkelte afskedigelser. Omorganiseringen og nedlæggelsen af stillinger har været på ekstraordinært Lokal-MED den 9. september 2013, hvor der også var Afdelings-MED og orienteringsmøde for alle medarbejdere. Derudover er der, sammen med kommmunens personalejuridiske afdeling, planlgt en proces for de medarbejdere, der enten skal omplaceres eller får opsagt deres stilling.

Ambulant behandlingstilbud til unge med spiseforstyrrelser
Socialforvaltningen vil fortsat have døgnpladser til unge med spiseforstyrrelser på Jacob Michaelsens Minde, men udviklingen går mere i retning af ambulant behandling af målgruppen. Forvaltningen indstiller derfor til, at der i Center for Socialpædagogik og Psykiatri oprettes et ambulant behandlingstilbud med 6 pladser til unge med spiseforstyrrelser pr. 1. januar 2014.

En rapport fra ViOSS (Videnscenter om Spiseforstyrrelser og Selvskade) påpeger netop nødvendigheden af, at kommunerne har rehabiliteringstilbud til unge med spiseforstyrrelser, bl.a. for at undgå genindlæggelser. Børne- og Ungdomspsykiatrien fremkommer med samme ønske.  Udviklingen af tilbuddet samt varetagelsen af arbejdsopgaverne vil ske i tæt samarbejde med det personale, der hidtil har været på døgnafdelingen for spiseforstyrrelser på Rundforbivej.

Det ambulante behandlingstilbud vil blive etableret på Limfjordsvej i Vanløse, og får dermed en bynær placering, der sikrer en kort afstand til de unges bopæl. Det gør, at de unge kan blive i deres skoletilbud og familien i højere grad kan inddrages i behandlingsarbejdet. Der er tale om familier, hvor den unges spiseforstyrrelse er hovedproblemstilingen og de sociale udfordringer er afledt heraf. Derfor vil fokus også være på at støtte de unge og deres familier i hverdagens rammer, så de på sigt kan klare sig selv. Medarbejderne vil få en udgående funktion, så de eksempelvis kan støtte den unge under spisesituationer i hjemmet eller i frokostpausen på uddannelsesinstitutionen. Der er derved tale om et mindre indgribende tilbud end de døgnanbringelser, som forvaltningen hidtil har tilbudt.

Det ambulante behandlingstilbud forventes at koste 2 mio. kr. om året og finansieres af den besparelse, der opnås ved at flytte afdelingen fra Rundforbivej til Jacob Michaelsens Minde.

Specialinstitutionen Skodsborg som en selvstændig institution
Socialudvalget godkendte den 29. februar 2012, at Skodsborg blev omstillet til en afdeling for unge med psykiske og psykiatriske vanskeligheder under døgninstitutionen Ertodeto. Desuden blev det med budget 2013 besluttet, at der skal være en delvist lukket afdeling på Skodsborg. Den nye afdeling åbnede den 1. marts 2013 og det har vist sig, at der er behov for, at afdeling Skodsborg fremover er en selvstændig institution under Center for Socialpædagogik og Psykiatri og dermed ikke være en afdeling under Ertodeto. Institutionens navn vil fremadrettet være Specialinstitutionen Skodsborg.

Udskillelsen af Skodsborg som en selvstændig institution vil give det højt specialiserede døgntilbud en skarpere profil som Danmarks første institution med delvist lukkede pladser. Derudover er der behov for, at der er en daglig leder til stede på institutionen. Det skyldes bl.a., at der er en stor administrativ opgave forbundet med de delvist lukkede pladser, og at der er brug for en tæt opfølgning i forhold til den nye personalegruppe, der skal arbejde med evidensbaserede metoder, som de ikke tidligere har anvendt.

Økonomi

Jf. 2. at-punkt finansieres det nye ambulante behandlingstilbud til unge med spiseforstyrrelser inden for Socialudvalgets egen ramme på bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov.

Det sker ved at anvende 2 mio. kr. af den besparelse, der opnås ved at flytte døgntilbuddet på Rundforbivej til Jacob Michaelsens Minde. Derfor skal der flyttes 2,0 mio. kr. fra funktion 5.28.23.1 Døgninstitutioner for børn og unge til funktion 5.35.40.1 Rådgivning og rådgivningsinstitutioner.

Videre proces

Intet at bemærke.



            Anette Laigaard    /
                                                Ane K. Christensen

Beslutning

Kontorchef Ane K Christensen overværede punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt

Til top