Grundlæggende drøftelse af § 18-puljens anvendelse og proces
Resumé
Socialudvalget bad den 12. oktober 2022 om en sag primo 2023, hvor udvalget kan drøfte anvendelse og proces for § 18-puljen. Socialudvalget uddeler hvert år støtte til frivilligt socialt arbejde, også kaldet § 18-midler.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget drøfter den fremtidige procedure for uddeling af midler til frivilligt socialt arbejde (§ 18-puljen).
Problemstilling
Socialudvalget bad den 12. oktober 2022 Socialforvaltningen om en grundlæggende drøftelse af § 18-puljens anvendelse og proces. Der var ønske fra udvalget om, at drøftelsen sker over to udvalgsmøder. En drøftelsessag med mulige temaer til, hvordan puljen kan tilrettelægges anderledes, samt en beslutningssag hvor udvalget på baggrund af drøftelsessagen skal beslutte den fremtidige proces samt nye kriterier for uddeling af § 18-midlerne. I nærværende sag beskrives forskellige temaer i forbindelse med uddeling af § 18-midler til Socialudvalgets drøftelse.
Løsning
Det følger af servicelovens § 18, at kommunerne skal samarbejde med frivillige sociale foreninger og organisationer. Som en del af samarbejdet er kommunerne forpligtet til årligt at afsætte et beløb til støtte af frivilligt socialt arbejde. Udvalget har årligt til perioden 2021- 2023 nyuddelt mellem 9,3 og 14,2 mio. kr. Som kompensation for støtten modtager kommunalbestyrelsen et tilskud fra staten via bloktilskuddet.
Socialudvalget godkendte de nuværende kriterier senest den 19. januar 2022. I den forbindelse blev der tilføjet et nyt kriterie om, at projekter der er forkyndende og/eller diskriminerende skal afvises. For at se den fulde oversigt over de vedtagne kriterier henvises der til bilag 1.
Socialforvaltningen anbefaler, at proceduren gælder for resten af valgperioden.
Temaer til drøftelse
I det følgende præsenteres forskellige bud på temaer, der er inspireret af de øvrige 6-byer (bilag 2) og Københavns Kommunes Frivilligråds og Udsatteråds anbefalinger (bilag 3 og 4). Temaerne er ikke udtømmende, og nogle af dem kan kombineres, mens andre udelukker hinanden. Tema 1 omkring procedure for underudvalget er relevant for alle de øvrige temaer. Der henvises til bilag 5 for fordele og ulemper ved de enkelte temaer.
Tema 1: Ny procedure for underudvalget
Praksis har i mange år været, at Socialudvalget nedsætter et underudvalg, da det i praksis vil være meget svært at vurdere de enkelte ansøgninger på selve udvalgsmødet. Underudvalget mødes og fremsætter på baggrund af Socialforvaltningens indstilling en indstilling til Socialudvalget om fordeling af midlerne, som Socialudvalget behandler på et udvalgsmøde. Socialudvalget får 14 dage inden behandlingen af indstillingen tilsendt underudvalgets fordeling i høring.
Forvaltningen forslår en ny procedure, hvor underudvalget mødes to gange forud for behandlingen af sagen i Socialudvalget, hvorimellem underudvalgets indstilling af fordeling af midler sendes i skriftlig høring hos de resterende medlemmer af Socialudvalget. Medlemmerne af Socialudvalget får derved mulighed for at sende eventuelle bemærkninger til underudvalget, som underudvalget kan tage i betragtning. På det andet møde vil underudvalget drøfte den endelige indstilling til Socialudvalget på baggrund af de eventuelt indkomne høringssvar fra de øvrige udvalgsmedlemmer.
Flere medlemmer af underudvalget har ikke været til stede ved behandlingen af sagen, da de har erklæret sig inhabile. Forvaltningen foreslår, at det drøftes, hvordan denne udfordring håndteres i behandlingen af sagen. En mulighed er, at der lægges enkelte sager op for tildeling af § 18-midler til de enkelte ansøgere, hvis et medlem af underudvalget er inhabil. Dermed vil udvalget kunne tage stilling til disse indstillinger, mens det inhabile medlem er uden for døren. Herefter kan indstillingen om den resterende del af puljen blive behandlet af det samlede udvalg. Fordelen er, at et samlede underudvalg har mulighed for at forsvare fordelingen af § 18-puljen.
Tema 2: Nuværende kriterier med få justeringer
Med de nuværende kriterier sigtes der mod en balance mellem at give støtte til både små, mellemstore og store projekter. Der gives mange små bevillinger og få store. Der gives kun bevillinger til Socialforvaltningens målgrupper. Udvalget kan drøfte i hvor høj grad, der skal gives midler til andre målgrupper, fx flygtninge, indvandrere, borgere med kroniske sygdomme og ældre, hvis det vurderes, at der er tale om udsatte personer.
Frivilligrådet anbefaler, at Socialudvalget fortsat uddeler § 18-midlerne til foreninger af forskellig størrelse, men anbefaler samtidig, at Socialforvaltningen og udvalget forholder sig mere kritisk til, om det i det enkelte tilfælde er uhensigtsmæssigt at tildele en væsentlig mindre bevilling end den, der er søgt om.
Socialforvaltningen finder, at det i praksis er svært at anvende kriteriet om forkyndelse og/eller diskrimination. Udsatterådet anbefaler, at forkyndelsesbegrebet defineres tydeligere, så foreninger med religiøst ophav, som kan have aktiviteter der bygger på religiøse traditioner eller anskuelser, bedre kan navigere ift. hvilke aktiviteter, der ligger inden for kriteriet. Udsatterådet finder diskriminationskriteriet overflødigt.
Socialudvalget kan endvidere drøfte, om der skal indføres en begrænsning på antallet af ansøgninger som den enkelte forening kan indsende. På den måde tager enkelte foreninger ikke en for en for stor andel af puljen, og flere foreninger kan få en større bevilling end i dag.
Tema 3: Foreninger, der får driftsmidler og har egenkapital, bevilges i mindre omfang § 18-midler
Socialudvalget kan drøfte, om foreninger, der får driftstilskud af Socialforvaltningen eller selv har mulighed for at finansiere, i mindre grad skal komme i betragtning til midlerne. Det vil betyde, at puljen i højere grad kommer de mindre foreninger til gode, som ikke modtager driftstilskud eller har midler til selv at finansiere deres projekter. Frivilligrådet finder dette uhensigtsmæssigt, og Udsatterådet advarer imod det. Esbjerg Kommune giver ikke støtte til foreninger, som har en større formue og Aalborg Kommune prioriterer foreninger uden formue (se evt. bilag 2).
Tema 4: Fordeling af midler efter temaer
Socialudvalget kan vælge at prioritere hele eller dele af § 18-midlerne til et eller flere temaer. Midlerne kan fx prioriteres til projekter, der understøtter Socialforvaltningens strategiske indsatsområder. Udsatterådet advarer imod, at forvaltningen og Socialudvalget udelukkende tildeler § 18-midler til projekter, der taler ind i bestemte temaer i forvaltningens opgaveløsning, da det ikke er befordrende for det innovative udviklingsarbejde i civilsamfundet. Aarhus Kommune har udvalgte fokusområder (se evt. bilag 2).
Tema 5: Store længerevarende bevillinger overgår til drift
Socialudvalget kan vælge at prioritere de foreninger, der gennem en årrække har leveret en central frivillig indsats af høj kvalitet og give dem en driftsbevilling. Det vil betyde, at en større del af § 18-puljen anvendes til faste driftsbevillinger, hvormed § 18-puljen bliver mindre, medmindre de faste bevillinger finansieres i forbindelse med budgetforhandlingerne. Både Udsatterådet og Frivilligrådet anbefaler, at der ses på, hvordan projekter, der over en længere årrække har modtaget § 18-midler, kan overgå til varige bevillinger, dvs. prioriteres ved de årlige budgetforhandlinger og dermed overgå til drift.
Endeligt har Socialforvaltningen undersøgt, hvordan Kultur- og Fritidsforvaltningens praksis er i forhold til uddeling af disponible midler til arrangementer. Kultur-og Fritidsudvalget uddeler midler flere gange årligt og har dermed en løbende uddeling. Forvaltningen vurderer, at en lignende praksis med § 18-midlerne ikke vil være hensigtsmæssig. Dels adskiller §18 ansøgningerne ved, at projekterne strækker sig over hele året, hvorfor det for de fleste projekter ikke vil give mening at få midler til fx et halvt år. Dels vurderes det at ville trække på betydeligt flere administrative ressourcer at have flere runder.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser
Videre proces
Socialudvalget arbejder videre med § 18-kriterierne ud fra Socialudvalgets drøftelse af sagen. Udsatterådet og Frivilligrådet inddrages i relevant omfang i den videre proces. Socialudvalget får forelagt en ny sag i marts 2023, hvor udvalget skal drøfte og beslutte sig for den fremtidige proces samt kriterier for uddeling af § 18-midlerne forud puljens åbning ultimo marts 2023.
Mikkel Boje
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingen blev drøftet.
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.