Mødedato: 16.01.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Medlemsforslag om muligheder for flere bemandede nødovernatningstilbud til hjemløse

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal behandle et medlemsforslag fra Dansk Folkeparti (O) om at udarbejde et forslag til politisk behandling om 1) sikring af et tilfredsstillende antal nødovernatningspladser til hjemløse i vintermånederne, 2) sikring af at målgruppen ved, hvor de kan sove indendørs, hvor der er ledig plads, og om transport til ledige pladser, samt 3) at flere udenlandske hjemløse kan indgå i Transitprogrammet og blive hjulpet retur til hjemlandet. Borgerrepræsentationen har henvist medlemsforslaget til behandling i Socialudvalget. Socialforvaltningen fremlægger samtidigt indstilling om de tre punkter i medlemsforslaget. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager forvaltningens status på nødovernatningsberedskabet til efterretning,

  2. at Socialudvalget beslutter, at Socialforvaltningen skal udarbejde budgetnotat til overførselssagen 2018/ 2019 vedrørende medlemsforslagets punkt 1 om sikring af et tilfredsstillende antal nødovernatningspladser til hjemløse i vintermånederne,

  3. at Socialudvalget beslutter, at Socialforvaltningen skal udarbejde budgetnotat til overførselssagen 2018/ 2019 vedrørende medlemsforslagets punkt 2 om sikring af, at målgruppen ved, hvor de kan sove indendørs, hvor der er ledig plads, og om transport til ledige pladser,

  4. at Socialudvalget beslutter, at Socialforvaltningen skal udarbejde budgetnotat til Budget 2020 om, at flere udenlandske hjemløse kan indgå i Transitprogrammet og blive hjulpet retur til hjemlandet og

  5. at Socialudvalget beslutter, at medlemsforslaget nu er håndteret.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede d. 13. december 2018 at henvise et medlemsforslag fra Dansk Folkeparti til behandling i Socialudvalget. Medlemsforslaget lød:

1. at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen i samarbejde med andre relevante forvaltninger, at udarbejde et forslag til politisk behandling om hvorledes det kan sikres, at der er et tilfredsstillende antal bemandede nødovernatningspladser målrettet hjemløse i vintermånederne, således at overnatning udenfor på gaden ikke skyldes mangel på kapacitet på kommunens eksisterende tilbud,

2. at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen i samarbejde med andre relevante forvaltninger, at udarbejde et forslag til politisk behandling om hvordan det kan sikres, at hjemløse på gaden så vidt muligt forsynes med viden om, hvor de kan gå hen for at sove indendørs på et reelt ledigt nødovernatningstilbud. Forslaget skal også indeholde løsninger i forhold til transport af den/de hjemløse til dette/disse ledige nødovernatningstilbud,

3. at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen i samarbejde med andre relevante forvaltninger, at udarbejde et forslag til politisk behandling om hvorledes det kan sikres, at flere udenlandske hjemløse på forsvarlig vis indrulles i Københavns Kommunes Transitprogram, således at et langt højere antal uregistrerede hjemløse migranter kan vende hjem til oprindelseslandet i trygge rammer, som det er set i Projekt Udenfors fokus: ”Den Gode Hjemrejse”. Forslaget skal fremlægges til politisk behandling i Borgerrepræsentationen den 17. januar 2019.

Socialforvaltningen fremlægger forslag vedrørende medlemsforslagets enkelte punkter.

Løsning

Vinterhalvårets kommunale og private nødovernatningspladser drives for de flestes vedkommende med støtte fra Socialstyrelsens Nødovernatningspulje, som har følgende formål:

Ansøgningspuljens målgruppe er gadesovende hjemløse med behov for et akut overnatningstilbud i vintermånederne, og som ikke benytter et midlertidigt botilbud efter serviceloven eller andre etablerede tilbud til målgruppen. Det bemærkes, at gældende ret skal følges, og at der dermed ikke må gives husrum til personer uden lovligt ophold i landet i forbindelse med etablering af nødovernatningspladser.” Og “Der kan gives tilskud til etableringsudgifter (soveposer, madrasser, liggeunderlag, linned o.l.), husleje og mindre driftsudgifter til vask, rengøring, let forplejning mv. Endvidere kan der ydes tilskud til evt. lønudgifter (udgifterne til løn må maksimalt udgøre 50.000 kr. pr. måned ved etablering af 20 pladser eller derunder).

Der er generelt en høj belægning på herberger efter servicelovens §110 i Københavns Kommune, men der er fortsat plads på en af kommunens tre natcafeer. Den primære årsag til høj belægning og lange opholdstider på herbergerne er, at det er meget vanskeligt at anvise hjemløse en almen bolig, som borgerne har råd til. Huslejerne i de almene boliger i Københavns Kommune er generelt høje pga. nybyggeri og en fortsat stigende husleje i de øvrige almene boliger.

Socialforvaltningens primære fokus er at hjælpe borgere videre fra herberger, at sikre kvaliteten på herbergerne og at arbejde på alternative boligløsninger og billige byggemuligheder. Socialudvalget godkendte d. 20. juni 2018 en handleplan for området med det beskrevne fokus. Der blev i Budget 2019 afsat midler til afprøvning af nye boligløsninger, modernisering af et herberg og en planlægningsbevilling til etablering af 40 botilbudspladser. I handleplanen indgår derudover forslag til både styrket kvalitet og øget kapacitet på hjemløseområdet, der ikke indgik i forhandlingerne om Budget 2019.

Første punkt om tilfredsstillende kapacitet af nødovernatningspladser

Socialforvaltningen vurderer, at der er et tilstrækkeligt antal nødovernatningspladser til hjemløse i Københavns Kommune i denne vinter. Det er ikke altid, at der er plads, hvor en borger i første omgang henvender sig, fordi det enkelte tilbud kan være fuldt belagt. I sådanne situationer henvises borgeren til et andet tilbud. Der er forskel på karakteren af pladserne, hvor natcafépladser og nødovernatningspladser typisk er simple og sparsomme. Der henvises til bilag 1 for en nærmere beskrivelse af pladstyper, kapacitet, belægning og antal borgere, der sover ude.

Muligheder for udvidelse af indsatsen som kræver ny finansiering

De nuværende lokaler på Sundholm, hvor de kommunale nødovernatningspladser er placeret, er udnyttet fuldt ud. Hvis der i næstkommende vinter skal etableres yderligere kommunale nødovernatningspladser, skal der findes lokaler hertil. Man kan desuden overveje at afsætte midler efter servicelovens § 18 (frivilligt socialt arbejde), som kan søges af frivillige sociale organisationer, der ønsker at etablere nødovernatningspladser og som selv råder over lokaler, frivillige mv. Frivillighedspuljen kan forhøjes med 0,4 mio. kr., hvis man eksempelvis tager udgangspunkt i, hvad der ansøgt om og bevilget fra Socialstyrelsens nødovernatningspulje i 2018 til Vendepunktet IVS, der har etableret 12 pladser denne vinter og modtaget tilskud på 320 t.kr. hertil fra nødovernatningspuljen. Den løsning kræver tid til gennemførelse af ansøgningsrunde, sagsbehandling og politisk uddeling af midlerne.

Andet punkt om information til hjemløse om ledige pladser samt transport hertil

Borgercenter Voksne opgør løbende, hvor der er ledige pladser på de almindelige herbergpladser, på natcafeerne og i vinterhalvåret på nødovernatningspladserne. Disse informationer deles på tværs af de kommunale tilbud og tilbud med driftsoverenskomst med kommunen. Formålet er, at medarbejderne ved, hvor de kan henvise en hjemløs til, hvis der ikke er plads på det tilbud, hvor borgeren er mødt frem. Borgere, der ikke vurderes at have ressourcer til selv at transportere sig til et andet tilbud, tilbydes en interimistisk overnatningsplads eller der tages kontakt til Sociolancen, som kan bistå med transport af hjemløse borgere med særlige vanskeligheder, jf. afsnit om Sociolancen herunder. Se bilag 1 for data om antal henvisninger og afvisninger.

Socialforvaltningen igangsatte i vinteren 2018 en informationskampagne i lokalaviser og på sociale medier om, hvordan københavnerne kan støtte hjemløseområdet og de tilbud, der findes til målgruppen. Her informeres blandt andet om nødovernatningspladserne og Hjemløseenhedens frostberedskab, hvor der er øget fokus på de borgere, der sover ude. Derudover opfordres til at kontakte den sociale døgnvagt, hvis man får kendskab til en hjemløs, der har brug for akut hjælp.

Er der tale om en særlig akut situation, som også kræver en sundhedsfaglig indsats, kan der alle dage fra kl. 11.00 til 23.00 ringes 112, hvor man vurderer, om der er behov for at sende Sociolancen ud. Sociolancen er et køretøj, der er bemandet med både en socialfaglig og en sundhedsfaglig medarbejder. Sociolancen kan bl.a. henvise borgere til væresteder, herberger og natcaféer og kan også køre dem derhen i særlige tilfælde. Sociolancen kan også tilkaldes via en sundheds- eller socialfaglig medarbejder fra Københavns Kommune eller Politiet.

Muligheder for udvidelse af indsatsen som kræver ny finansiering

Borgere med behov for et overnatningstilbud kan henvende sig og få hjælp til at finde et relevant tilbud med ledige pladser. På baggrund af tidligere overvejelser om, at etablere en app eller hjemmeside med opdateret information over ledige pladser, så vurderes det ikke at være en bedre løsning end den nuværende, hvor tilbuddene løbende er i telefonisk kontakt med hinanden om, hvor der er ledig kapacitet. Løbende opdatering af hjemmeside eller en app kræver, at der afsættes personaleressourcer.

Sociolancen har ikke kapacitet til fast at transportere borgere mellem overnatningstilbud. Hvis mulighederne for transport skal udvides, skal der i stedet etableres en anden ordning. Det kan eksempelvis være to medarbejdere, der i vinterperioden benytter en lejet bil.

Samarbejde mellem frivillige organisationer om transport

Røde Kors Hovedstaden oplyser, at de sammen med andre frivillige organisationer vil koordinere og styrke indsatserne på hjemløseområdet i de kolde måneder. Blandt andet vil Røde Kors, i tilfælde af meget lave temperaturer, stille busser til rådighed, der kan transportere de mest sårbare borgere på tværs af byen, til natcafeer, nødovernatningstilbud eller herberger med ledige pladser. Røde Kors finansierer indsatsen i år, men vil samarbejde med andre frivillige organisationer om bemanding af busserne med frivillige.

Tredje punkt om at flere udenlandske hjemløse indrulleres i Transitprogrammet

Københavns Kommunes Transitprogram har eksisteret siden 2015 og er et tilbud til marginaliserede arbejdsmigranter og særligt sårbare migranter. Transitprogrammet er fra 2016 til 2019 finansieret af en særpulje af midler til frivilligt socialt arbejde (servicelovens § 18). Der er afsat 0,7 mio. kr. årligt til Socialforvaltningens Hjemløseenhed samt 2 mio. kr. årligt, som er fordelt mellem syv frivillige organisationer. Formålet er at give særligt udsatte migranter med lovligt ophold i Danmark et mere værdigt liv. Det sker ved at give migranterne omsorg, stabilisering, sundhedstilbud og hjælp til hjemrejse. Det anslås, at Transitprogrammet hvert år hjælper mellem 100 og 150 personer til at vende hjem. Erfaringerne fra Transitprogrammet viser, at de udsatte migranter har mangesidige og ofte komplekse udfordringer, som gør, at de har behov for hjælp fra flere forskellige aktører. Samarbejdet på tværs af kommune og NGO’er styrker den samlede indsats og skaber kontinuitet for den enkelte migrant.

Muligheder for udvidelse af indsatsen som kræver ny finansiering

Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen har tidligere vurderet, at det eksisterende Transitprogram kan intensiveres med styrket fokus på hjemrejse, afklaring og stabilisering. Det blev dengang vurderet, at en tilførsel af 1 mio. kr. årligt kan styrke indsatsen og medføre at flere sårbare migranter kan stabiliseres og hjælpes til en bedre tilværelse i hjemlandet. Transitprogrammets nuværende bevilling udløber med udgangen af 2019 og en udvidelse på 1,0 mio. kr. årligt betyder derfor, at der fra 2020 skal afsættes samlet 3,7 mio. kr. årligt til Transitprogrammet. Løsningen med tilførsel af midler til Transitprogrammet kræver tid til gennemførelse af ansøgningsrunde, sagsbehandling og politisk uddeling af midlerne.

Økonomi

Socialforvaltningen kan ikke anvise finansiering til iværksættelse af de tiltag, der indgår i medlemsforslaget. Der er tre alternative muligheder for at finansiere nye tiltag på området; 1) afsættelse af midler i overførselssagen 2018/2019 og Budget 2020; 2) implementering af effektiviseringsforslag som forvaltningen tidligere har fremsat til Budget 2019, som Socialudvalget ikke ønskede gennemført; 3) en generel besparelse på forvaltningens servicebudget.

Hvis Socialudvalget godkender indstillingens beslutningspunkter 2 og 3 vil Socialforvaltningen udarbejde budgetnotater til overførselssagen 2018/ 2019 herom. Hvis Socialudvalget godkender indstillingens beslutningspunkt 4 vil Socialforvaltningen udarbejde budgetnotat herom til forhandlingerne om Budget 2020. Forvaltningens anslåede bud på udgifterne til de tre tiltag fremgår af tabel 2. herunder.

Tabel 2: Anslåede årlige udgifter til de forslag, der indgår i medlemsforslaget

10 – 15 nødovernatningspladser:
0,3 til 0,4 mio. kr. årligt for 10-15 nød-overnatningspladser i privat regi, finansieret via en § 18 særpulje i perioden november til marts.

Transportordning mellem overnatningstilbud:
0,4 mio. kr. årligt til etablering af særlig transportordning til opgaven.

 

Løbende information om belægning:
0,1 mio. kr. årligt til deltidsmedarbejder, der kan indhente data og vedligeholde hjemmeside.

Udvidelse af Transitprogrammet:
1 mio. kr. til udvidelse af det eksisterende Transitprogram, finansieret via en § 18 særpulje.

 

Nuværende bevilling på 2,7 mio. kr. årligt til Transitprogrammet udløber med udgangen af 2019. Det samlede finansieringsbehov er fra 2020 derfor på 3,7 mio. kr. årligt.

Socialudvalget vedtog i foråret 2018 en række besparelses- og effektiviseringsforslag til Budget 2019. Ud over disse var der en række forslag, som udvalget ikke ønskede gennemført. Socialudvalget kan genoverveje, om nogle af disse forslag kan indgå i finansiering af tiltagene i medlemsforslaget.

Alternativt kan Socialudvalget beslutte en generel besparelse på forvaltningens servicebudget. Konsekvensen af de generelle besparelser på servicebudgettet kan bl.a. være et lavere serviceniveau på forvaltningens tilbud i form af reduceret personale på tilbuddene, færre aktiviteter samt tilbageholdenhed ved genbesættelse af vakante stillinger. Endvidere kan det medføre strammere visitering af borgerne til foranstaltninger og reduktion i foranstaltninger (fx kortere forløb).

Videre proces

Socialforvaltningen udarbejder budgetnotater til overførselssagen 2018/ 2019 og forhandlingerne om Budget 2020, hvis Socialudvalget træffer beslutning herom, jf. indstillingens beslutningspunkter 2 til 4.

 

Nina Eg Hansen

                                    / Eva Stokbro Jensen          

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

 

Socialudvalget stemte om stillingens fem at-punkter.

 

Et enigt Socialudvalg besluttede, at indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

 

Et enigt Socialudvalg besluttede, at der skal udarbejdes et budgetnotat til overførselssagen 2018/2019 jf. indstillingens 2. at-punkt.

 

Et enigt Socialudvalg besluttede, at der skal udarbejdes et budgetnotat til overførselssagen 2018/2019, jf. indstillingens 3. at-punkt.

 

Socialudvalget stemte om indstillingens 4. at-punkt.

 

For: A, B, F, V, Å (8 stemmer)

Imod: Ø (2 stemmer)

Undlod at stemme: Ingen

 

Ø afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Enhedslisten mener ikke, at hjemsendelser er en kommunal opgave, derfor kan vi ikke stemme for indstillingens 4. at-punkt”.

 

Et enigt Socialudvalg besluttede, at medlemsforslaget nu er håndteret jf. indstillingens 5. at-punkt.

 

Til top