Muligheder for anvendelse af Halmtorvet 15 eller Halmtorvet 17 til sociale formål for udsatte stofafhængige
Socialudvalget forelægges oplysninger vedr. indhold, tid og økonomi for en evt. anvendelse af Halmtorvet 15 eller Halmtorvet 17 til sociale formål målrettet gruppen af udsatte stofafhængige.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
-
At Socialudvalget tager Socialforvaltningens og Københavns Ejendommes undersøgelser af forhold vedr. indhold, tid og økonomi for en evt. anvendelse af Halmtorvet 15 eller Halmtorvet 17 til sociale formål målrettet gruppen af udsatte stofafhængige til efterretning og
-
At Socialudvalget kan lade budgetnotat vedlagt som bilag 8 indgå i budgetforhandlingerne for 2013. Budgetnotatet beskriver de økonomiske konsekvenser af en evt. anvendelse af Halmtorvet 15 eller Halmtorvet 17 til formålet beskrevet i punkt 1.
Problemstilling
Socialudvalget besluttede d. 18. april 2012 at oprette et midlertidigt stofindtagelsesrum i tilknytning til Sundhedsrummet og et permanent stofindtagelsesrum i Mændenes Hjem. Socialudvalget besluttede samtidigt:
”At der arbejdes på at bruge Halmtorvet 15/17 til sociale formål målrettet gruppen af udsatte stofmisbrugere, i form af stofindtagelsesstationer, sundhedsydelser, afrusning, rådgivning/henvisning til behandling, akut overnatning og bufferløsninger ved akutte sociale problemer på Vesterbro.”
Og:
”At Socialforvaltningen i august vender tilbage med vurderinger af indhold, tid og økonomi på en Halmtorvsløsning.”
Løsning
Socialforvaltningen har via bestilling hos Københavns Ejendomme fået en rådgiver til at udarbejde skitseforslag vedr. indretning af hhv. Halmtorvet 15 og Halmtorvet 17 til et ”socialt hus”, som indeholder de elementer, som fremgik af Socialudvalgets beslutning. Resultatet er vedlagt som bilag 1, 2, 3 og 4. Skitseforslagene (bilag 1 og 3) indeholder dels overslag over anlægsøkonomi og tidsplan. Tegningerne (bilag 2 og 4) indeholder en grafisk fremstilling af den mulige placering af de funktioner, der foreslås indeholdt i et ”Socialt hus”.
Københavns Ejendomme har i tillæg udarbejdet en rapport om hver af de to lokaliteter. De to rapporter beskriver særlige forhold, såsom problemstillingen med ammoniak i Kødbyen, lokal- og kommuneplan, forudgående politiske beslutninger og nuværende lejer. Rapporterne indeholder desuden en tidsplan, der også omfatter disse forhold. Rapporterne er vedlagt som bilag 5 og 6.
Københavns Ejendomme har desuden udarbejdet et ”covernotat”, hvori de to lokaliteter sammenlignes ift. de vigtigste forhold, som er udredt i hhv. rådgivers dokumenter og Københavns Ejendommes egne rapporter om de to lokaliteter. Covernotatet er vedlagt som bilag 7.
Det anbefales, at man tager udgangspunkt i bilagene 5, 6, 7 og 8. Derefter kan man læse bilag 1-4 alt efter behov.
Socialforvaltningen gennemgår i det følgende de vigtigste oplysninger fra materialet.
1. Indhold
Socialforvaltningen har i sin bestilling til Københavns Ejendomme og rådgiver taget udgangspunkt i Socialudvalgets beslutning af 18. april 2012, når det gælder indholdet i det såkaldte ”Sociale hus”. Der er udarbejdet et skema over de funktioner, der er indtænkt i ”Det sociale hus”; disse funktioner har et samlet m2-behov på 1.472 m2 bruttoareal. Skemaet fremgår af sidste side i både bilag 1 og 3. I overskrifter er der tale om følgende funktioner:
- Stofindtagelsesrum
- Supplerende sundhedsydelser, herunder basal sygepleje og akut behandling, udlevering af skadesreducerende udstyr til brugerne, råd og vejledning samt brobygning til de almene sundhedstilbud. Tilbuddet vil være at sammenligne med det nuværende Sundhedsrum.
- Værested og Cafe – at sammenligne med det nuværende Cafe D/ Kontaktstedet i Mændenes Hjem.
- Stabiliseringspladser – med overnatning og afrusning – at sammenligne med botilbud efter Servicelovens §110/ herbergspladser.
- Base for opsøgende arbejde, fremskudt behandling og rådgivning samt sociale og kulturelle aktiviteter for målgruppen af udsatte stofafhængige.
Socialforvaltningen vurderer, at det fagligt vil give mening at etablere et sådant ”socialt hus” til målgruppen af udsatte stofafhængige på Indre Vesterbro. Der vil være god mulighed for synergi imellem de forskellige funktioner, hvor den ene funktion kan trække på den andens faglighed og kapacitet, og hvor brugerne kan få let adgang til eksempelvis behandling eller sundhedsydelser i forlængelse af stofindtagelse. Det skal bemærkes, at Socialforvaltningen arbejder på at give rum for tilsvarende synergieffekter ved oprettelsen af det permanente stofindtagelsesrum i Mændenes Hjem, og i det midlertidige stofindtagelsesrum i Sundhedsrummet. Dog er de fysiske rammer mindre, og i et stort hus, som enten Halmtorvet 15 eller 17, vil der givetvis være bedre rammer om disse formål.
Dertil kommer, at man med oprettelsen af et ”socialt hus” i Halmtorvet 15 eller 17 kan udvide kapaciteten for stofindtagelse, udover det, der forventes etableret i det permanente stofindtagelsesrum i Mændenes Hjem. Der er dog ikke – for nuværende – et grundlag for at vurdere, om den planlagte kapacitet i Mændenes Hjem vil være for lille. Det vil vise sig, efter man i august 2013 forventelig åbner det permanente stofindtagelsesrum i Mændenes Hjem.
2. Mulighederne for at indplacere samtlige funktioner i de to lokaliteter
I det følgende gennemgås mulighederne for at rumme de ønskede funktioner i Halmtorvet 15 og 17.
Kommune- og Lokalplantillæg
Det vurderes at der kan blive tale om at udarbejde tillæg til Lokalplanen for både Halmtorvet 15 og 17, hvilket tager ca. 12 - 15 mdr. Hvis der skal etableres overnatning, vil det også være nødvendigt at udarbejde tillæg til Kommuneplanen. Arbejdet med tillæg til hhv. Kommune- og Lokalplan kan gennemføres samtidigt og forventes at tage mellem 12 og 15 mdr.
|
Med overnatning |
Uden overnatning |
||
|
H15 |
H17 |
H15 |
H17 |
Kommuneplan - tillæg |
Ja, grundet overnatning |
Ja, grundet overnatning |
Nej |
Nej |
Lokalplan - tillæg |
Kan ikke udelukkes grundet væsentlig ombygning/nybyg* |
Ja, forventes grundet ændret anvendelse* |
kan ikke udelukkes grundet væsentlig ombygning/nybyg* |
Ja, forventes grundet ændret anvendelse* |
*beror på en konkret vurdering. Se bilag 7, Covernotat
Lejemålets størrelse
Halmtorvet 17 kan med et indskudt dæk (bygningen har en loftshøjde, som muliggør etablering af én ekstra etage inde i bygningen) bringes til at rumme de funktioner, der er opgjort i bestillingen til rådgiver, jf. afsnit 1 ovenfor om ”Indhold”.
I Halmtorvet 15 er der i dag ikke plads til at etablere samtlige de funktioner, der ønskes indplaceret i ”Det sociale hus”, jf. afsnit 1 ovenfor om ”Indhold”. Derudover er baghuset i en sådan stand, at rådgiver vurderer, at det ikke kan anvendes til et socialt tilbud. Baghuset anvendes i dag til lager. Af disse to årsager anbefaler rådgiver, at man river baghuset til Halmtorvet 15 ned, og etablerer et nyt baghus i to etager i stedet for det nuværende et-etages baghus. Hvis man skulle beslutte at undlade at etablere overnatning og dermed fratrække disse kvadratmeter fra det samlede arealbehov, er Halmtorvet 15 fortsat for lille til at rumme de resterende funktioner. For at kunne indplacere samtlige de funktioner, som definerer ”Det sociale hus” vil der således være behov for at etablere en første sal på bygningen, uanset om man vælger at etablere overnatning.
Ammoniak
Københavns Ejendomme bringer 2 modeller for afhjælpning af ammoniak-problematikken i Kødbyen i spil i forbindelse med budget 2013.
Løsning 1 indebærer, at der bevilges penge til, at det centrale ammoniakanlæg bevares, men sikres.Vælges denne løsning, vil det være muligt at etablere overnatning på adresserne Halmtorvet 15 og 17. Ibrugtagning af lokaliteterne med overnatning i 2016 forudsætter, at implementering af løsningen sker først i det område i Kødbyen, hvor Halmtorvet 15 og 17 ligger. Københavns Ejendomme oplyser, at ombygning af anlægget vil starte der, hvor behovet er størst henset til tomgang, lejeres behov for ombygning m.v., samt hvor det er økonomisk forsvarligt.
Løsning 2 betyder at det centrale ammoniakanlæg nedlægges, og der oprettes decentrale anlæg hos lejere med behov for køle/frostfacilitet.
Vælger man denne løsning på ammoniakanlægget, er det endnu usikkert hvordan Center for Miljø vil forholde sig til mulighederne for at etablere overnatning i Halmtorvet 15 og 17. Center for Miljø vil som myndighed på området skulle forholde sig konkret hertil, hvilket de ikke har gjort. Dog oplyser Københavns Ejendomme, at man ikke tror det vil være et problem at etablere overnatning med en sådan løsning. Se desuden bilag 5 eller 6 for Københavns Ejendomems uddybning af forholdene vedr. ammoniakanlægget i Kødbyen.
Udearealer
Et afgørende spørgsmål ved behandlingen af sagen om placering af stofindtagelsesrummmet i Mændenes Hjem, var de relativt begrænsede udearealer omkring Mændenes Hjem – og bekymringen for de gener, et stofindtagelsesrum måtte give for naboer. Undersøgelserne har vist, at det for Halmtorvet 15’s vedkommende er muligt i mindre omfang, at etablere egne afgrænsede udearealer på en rampe omkring huset. Det er ikke muligt at etablere egne afgrænsede udearealer omkring Halmtorvet 17. Konklusionen er derfor, at det vil være muligt for brugerne at gøre ophold omkring begge lokaliteter, men at der ikke vil være tale om et afgrænset udeareal, som er forbeholdt brugerne af ”Det sociale hus”.
Det vil i udgangspunktet ikke være hensigten, at der sker varigt ophold lige omkring et stofindtagelsesrum, da der ikke skal dannes rammer for handel med stoffer. Det vil dog være nødvendigt, at brugerne kan tage ophold kort varigt før og efter stofindtagelse, særligt for at kunne få mulighed for at ryge og for at kunne vente, hvis der i spidsbelastningsperioder skulle være en kort ventetid. Derudover er formålet med et udeareal at undgå gener for naboer.
3. Tid
Det tidligste anslåede tidspunkt for ibrugtagning er 2016 for begge lokaliteter. For Halmtorvet 15 er der risiko for, at tidligste ibrugtagning er 2019, grundet risiko for retssag ifm. frigørelse af lejemålet. Rådgiver og Københavns Ejendomme har givet nedenstående overslag over tidshorisonten for indretning af de to lokaliteter til ”Det sociale hus”.
Center for Byggeri kan først behandle en ansøgning om byggetilladelse, når Københavns Ejendomme har fået sikkerhedsgodkendt ammoniakanlægget i Kødbyen. Da en godkendelse forudsætter tekniske ændringer af anlægget, som er meget dyre, skal der først bevilges midler til at gennemføre ændringerne. Herefter skal opgaven i udbud og anlægget skal godkendes af miljømyndigheden. Der kan formentlig først byggesagsbehandles i Kødbyen igen tidligst omkring sommeren 2013. De tekniske ændringer af ammoniakanlægget forventes gennemført i perioden 2013-2015, hvor de højest prioriterede områder søges godkendt først. Forudsætningen for nedenstående tidsplan er, at det område, hvor Halmtorvet 15 og 17 ligger, prioriteres tidsmæssigt i forhold til andre områder i Kødbyen.
De ovennævnte tidspunkter afhænger af politisk godkendelse af, at de nødvendige midler afsættes til at nedbringe risikoen på et niveau, som kan accepteres af Center for Miljø.
Tidspunktet for ibrugtagning afhænger ifølge Københavns Ejendomme bl.a. af, om der skal være overnatning i bygningen, jf. afsnit 2 herover.
Halmtorvet 15
Halmtorvet 15 - aktivitet |
Ingen overnatning i Halmtorvet 15 |
Overnatning i Halmtorvet 15 |
|
Frigørelse af lejemålet |
Ca. 1-2½ år. |
Ca. 1-2½ år. |
|
Frigørelse af område i Kødbyen |
Ca. 2013-2015. |
Ca. 2013-2015. |
|
Byggesagsbehandling |
Tidligst sommer 2013. |
Tidligst sommer 2013. |
|
Tillæg til kommuneplan |
Nej, muligt i gældende kommuneplan. |
Ja, ca. 12-15 måneder. |
|
Tillæg til lokalplan |
Kan ikke udelukkes ifm. nybyggeri, da det beror på en konkret vurdering. En ændring af lokalplanen tager ca. 12-15 måneder. |
Kan ikke udelukkes ifm. nybyggeri, da det beror på en konkret vurdering. En ændring af lokalplanen tager ca. 12-15 måneder. |
|
Projekt- og byggeperiode |
Ca. 27 måneder. |
Ca. 27 måneder. |
|
Tidligste tidspunkt for ibrugtagning |
2016 |
2016 |
|
Visse forhold kan ske sideløbende, bl.a. ændring af lokalplan og kommuneplan mens andre er indbyrdes afhængige.
Evt. retssag ifm. frigørelse af lejemålet, som pt. er udlejet til 3. mand, kan i værste tilfælde betyde, at ibrugtagning først kan ske i 2019.
Halmtorvet 17
Halmtorvet 17 - aktivitet |
Ingen overnatning i Halmtorvet 17 |
Overnatning i Halmtorvet 17 |
Frigørelse af lejemålet |
Ca. 3 måneder. |
Ca. 3 måneder |
Frigørelse af område i Kødbyen |
Ca. 2013-2015. |
Ca. 2013-2015. |
Byggesagsbehandling |
Tidligst sommer 2013. |
Tidligst sommer 2013. |
Tillæg til kommuneplan |
Nej, muligt i gældende kommuneplan. |
Ja, tager ca. 12-15 måneder. |
Tillæg til lokalplan |
Ja, som følge af ændret anvendelse fra detailhandel m.m. til institution. En ændring af lokalplanen tager ca. 12-15 måneder. |
Ja, tager ca. 12-15 måneder. |
Projekt- og byggeperiode |
Ca. 24 måneder. |
Ca. 24 måneder. |
Tidligste tidspunkt for ibrugtagning |
2016 |
2016 |
Visse forhold kan ske sideløbende, bl.a. ændring af lokalplan og kommuneplan, mens andre er indbyrdes afhængige.
Økonomi
Halmtorvet 15 |
Halmtorvet 17 |
||
Med overnatning |
Uden overnatning |
Med overnatning |
Uden overnatning |
32.192 |
25.375 |
35.400 |
26.506 |
Leje i byggeperioden vedr. Halmtorvet 15 udgør ca. 1,3 mio. kr., som skal tillægges anlægsudgiften. Leje i byggeperioden vedr. Halmtorvet 17 udgør ca. 3 mio. kr., som skal tillægges anlægsudgiften Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Socialudvalget kan jf. sagens 2. at-punkt lade budgetnotat vedlagt som bilag 8 indgå i budgetforhandlingerne for 2013.
Videre proces
Socialforvaltningen vil arbejde videre med sagen i forlængelse af Socialudvalgets beslutning.
Anette Laigaard
/Eva Stokbro Jensen og Lars ØstergaardBeslutning
Der blev stillet ændringsforslag af A, F og Ø om nyt 3. at:
”Socialudvalget anbefaler overfor ØU og BR at:
Teknik og Miljøforvaltningen & Økonomiforvaltningen anmodes om at igangsætte arbejdet med Kommuneplantillæg og lokalplansforslag for Halmtorvet 15 & 17, således at disse lokaliteter kan anvendes til stofindtagelsesrum, såfremt et flertal beslutter dette i forbindelse med forhandlingerne om budgettet for 2014.
Samtidig anmodes Socialforvaltningen sammen med andre relevante forvaltninger om, at afdække alternative placeringer for et stofindtagelsesrum på Vesterbro, og fremlægge dette for Socialudvalget i foråret 2013, sammen med forslagene til løsninger på Halmtorvet. Disse skal være opdateret med udviklingen ift. ammoniakanlægget i Kødbyen”
Finn Rudaizky (O) foreslog, at ændringsforslaget blev delt i nyt 3. og 4. at, hvilket udvalget tilsluttede sig.
3.
”Socialudvalget anbefaler overfor ØU og BR at:
Teknik og Miljøforvaltningen & Økonomiforvaltningen anmodes om at igangsætte arbejdet med Kommuneplantillæg og lokalplansforslag for Halmtorvet 15 & 17, således at disse lokaliteter kan anvendes til stofindtagelsesrum, såfremt et flertal beslutter dette i forbindelse med forhandlingerne om budgettet for 2014.”
4.
”Socialudvalget anbefaler overfor ØU og BR at:
Samtidig anmodes Socialforvaltningen sammen med andre relevante forvaltninger om, at afdække alternative placeringer for et stofindtagelsesrum på Vesterbro, og fremlægge dette for Socialudvalget i foråret 2013, sammen med forslagene til løsninger på Halmtorvet. Disse skal være opdateret med udviklingen ift. ammoniakanlægget i Kødbyen”
Der blev begæret afstemning om 3. og 4. at.
3. at blev vedtaget med følgende stemmeafgivelse:
For: A, F, Ø (6)
Imod: V, O (2)
4. at blev vedtaget enstemmigt.
Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt med bemærkning om, at driften på Mændenes Hjem indgår i budgetforhandlingerne for budget 2013, mens forhandlingerne vedrørende stofindtagelsesrummet i kombination med andre sociale tilbud indgår i budgetforhandlingerne for budget 2014.