Mødedato: 15.05.2024, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Håndtering af BR-medlemsforslag om afkriminalisering af narkotika i København (udsat fra 24. april 2024)

Se alle bilag

Resumé

På baggrund af et medlemsforslag, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 2. februar 2023, skal Socialudvalget tage stilling til godkendelse af brev til regeringen med anmodning om at indgå i dialog med Københavns Kommune om at iværksætte et eller flere forsøgsmæssige tiltag med afkriminalisering af narkotika i København. Sagen skulle behandles af udvalget den 13. marts 2024, men regeringen sendte den 7. marts 2024 et lovforslag om ændring af lov om euforiserende stoffer i høring, hvilket medførte, at sagen blev udskudt med henblik på opdatering.

Herudover orienteres udvalget om et notat om internationale erfaringer med afkriminalisering af narkotika, notat om mulige spor som led i forsøg med afkriminalisering af narkotika i København, høringsnotat og høringssvar vedr. forsøg med afkriminaliseringstiltag i Københavns Kommune samt forvaltningens høringssvar til regeringens lovforslag.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialborgmesteren sender vedlagte brev (bilag 1 til regeringen.
  2. at Socialudvalget tager notat om mulige spor som led i forsøg med afkriminalisering af narkotika i Københavns Kommune (bilag 2),  notat om internationale erfaringer med afkriminalisering af narkotika (bilag 3), høringsnotat (bilag 4) og høringssvar (bilag 5)  samt forvaltningens høringssvar til regeringens lovforslag (bilag 8) til efterretning.
  3. at Socialudvalget godkender, at medlemsforslaget, stillet af Radikale Venstre, om afkriminalisering af narkotika vedtaget på Borgerrepræsentationens møde den 2. februar 2023 (bilag 6), hermed er håndteret.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 2. februar 2023 medlemsforslag stillet af Radikale Venstre om:

1. at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen, med inddragelse af andre relevante forvaltninger, at udarbejde et forslag til politisk behandling om at rette henvendelse til regeringen med forslag om, at København bliver forsøgsby for afkriminalisering af narkotika jf. motiveringen,

2. at Socialforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger undersøger, hvordan man i andre lande har afkriminaliseret eller er i gang med at afkriminalisere narkotika. Derudover skal forvaltningen invitere Socialministeren og Justitsministeren til et offentligt debatarrangement om afkriminalisering af narkotika.

Medlemsforslaget blev vedtaget med 44 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme. For stemte: Ø, A, B, F, V, Å og I. Imod stemte: C og O (bilag 6).

Regeringen sendte den 7. marts 2024 et udkast til lovforslag om ændring af lov om euforiserende stoffer i høring forud for Socialudvalgets oprindeligt planlagte behandling af nærværende sag den 13. marts 2024. Socialudvalgets behandling af sagen blev derfor udskudt med henblik på opdatering, da lovforslaget taler ind i det ene af forvaltningens forslag til mulige spor i en forsøgsramme med afkriminalisering af narkotika for målgruppen af stærkt afhængige stofbrugere.

Løsning

Socialforvaltningen har udarbejdet vedlagte forslag til henvendelse til regeringen med forslag om, at København bliver forsøgsby for afkriminalisering af narkotika. Se bilag 1.

Som led i håndteringen af medlemsforslaget har forvaltningen:

  • Afholdt et offentligt debatarrangement om afkriminalisering af narkotika, hvor Social- og Boligministeren og Justitsministeren var inviteret. 
  • Udarbejdet  notat om mulige spor som led i forsøg med afkriminalisering af narkotika i København i Københavns Kommune, der skal indgå som bilag i regeringshenvendelsen. Notatet har ligeledes været i høring hos relevante parter.
  • Udarbejdet et notat om internationale erfaringer med afkriminalisering af narkotika med inddragelse af Økonomiforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Forvaltningen fremsendte et høringssvar til lovforslag om ændring af lov om euforiserende stoffer den 4. april 2024, som fremgår af bilag 8.  Forvaltningen har tilføjet en beskrivelse af lovforslagets indhold samt ligheder og forskelle ift. forvaltningens forslag i notat om mulige spor som led i forsøg med afkriminalisering af narkotika i Københavns Kommune (bilag 2).

Nedenfor gennemgås  håndtering af de førnævnte behandlingspunkter.

Debatarrangement om afkriminalisering af narkotika den 28. september 2023

Socialforvaltningen blev med medlemsforslaget pålagt at invitere til et offentligt debatarrangement om afkriminalisering af narkotika, hvor Social- og Boligministeren og Justitsministeren var inviteret. Begge ministre meldte afbud til arrangementet. Debatarrangementet fandt sted i Festsalen på Københavns Rådhus den 28. september, hvor både fagfolk, civilsamfundsaktører, politikere og københavnere deltog for at høre om erfaringer med afkriminalisering og debattere mulige tiltag i en forsøgsordning for afkriminalisering af narkotika i København. Arrangementet bød på oplæg fra Esben Houborg, lektor ved Center For Rusmiddelforskning og Dr. Nuno  Capaz, repræsentant for det portugisiske sundhedsministerium, hvor lov om afkriminalisering af narkotika blev vedtaget i 2001. Arrangementet sluttede med en faglig og politisk paneldebat. 

Notat om mulige afkriminaliseringsspor som forsøgsby for afkriminalisering af narkotika 

Forvaltningen har udarbejdet et notat med forslag om mulige afkriminaliseringstiltag som kan indgå i et forsøg med afkriminalisering af narkotika i Københavns Kommune  (bilag 2).  Notatet fokuserer på tiltag for to centrale målgrupper:

  • Stærkt afhængige stofbrugere
  • Unge i risiko for at udvikle problematisk forbrug af euforiserende stoffer

Forvaltningen har, med udgangspunkt i de to målgrupper, udarbejdet tre spor med forskellige mulige afkriminaliseringstiltag. Det drejer sig konkret om to spor for målgruppen af stærkt afhængige stofbrugere – et afkriminaliseringsspor og et supplerende behandlingsspor – samt et afkriminaliseringsspor for unge i risiko for at udvikle problematisk forbrug af euforiserende stoffer. 

Notatet har været i høring hos relevante råd, udvalg og organisationer fra mandag den 6. november til fredag den 24. november 2023. Forvaltningen modtog en række høringssvar, som er behandlet i bilag 4. Høringssvarene i deres fulde længde fremgår af bilag 5.

Notat om internationale erfaringer med afkriminalisering af narkotika

Forvaltningen har i notat om internationale erfaringer med afkriminalisering af narkotika beskrevet forskellige afkriminaliseringspolitikker i en række lande (bilag 3). Notatet  har efterfølgende været til kommentering i hhv. Økonomiforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen mhp. en kvalitetssikring af indholdet.

Måderne, hvorpå der er afkriminaliseret i landene/staterne varierer. For at skelne mellem de forskellige afkriminaliseringspolitikker har forvaltningen inddelt lande/stater i tre overordnede kategorier: 1) Ingen sanktioner, 2) Konfiskation og evt. påbud/anden sanktion og 3) Konfiskation og bøde og/eller administrativ straf.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Der var ikke afsat midler til arbejdet med medlemsforslaget. Socialforvaltningen har anvendt ressourcer på afholdelse af debatarrangement samt udarbejdelse af vedlagte materiale samt høring. Et eventuelt yderligere arbejde med uddybende beskrivelse af forsøgsordning og dialog med staten og andre aktører herom, vil også trække ressourcer i Socialforvaltningen.

Politisk handlerum

Der findes alternative handlemuligheder til forvaltningens indstilling, herunder muligheden for at udvælge andre end de angivne spor  som forslag til regeringen om mulige afkriminaliseringstiltag i forbindelse med at blive forsøgsby for afkriminalisering af narkotika.

 Hvis der på et tidspunkt skal igangsættes forsøg med afkriminaliserings- og/eller behandlingstiltag, skal der afsættes ressourcer hertil.

Videre proces

Godkendes indstillingen i Socialudvalget, vil forvaltningen fremsende regeringshenvendelsen og medlemsforslaget om afkriminalisering af narkotika betragtes dermed som håndteret.

 

Mikkel Boje

/ Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen

 


Beslutning

Socialudvalget bad om at få indarbejdet nogle konkrete rettelser i brevet til regeringen. Der var derefter afstemning om indstillingens 1. og 2. at-punkter.

Stemmer for: 7 (A, B, F, V og Ø)

Stemmer imod: 2 (C)

Undlod at stemme: 0

1. at-punkt blev dermed godkendt og 2. at-punkt blev taget til efterretning.

3. at-punkt blev taget til efterretning.

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top