Mødedato: 15.03.2023, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Plan for det videre arbejde med anbefalinger fra analysen af Den Sociale Hjemmepleje

Se alle bilag

Socialudvalget skal tage stilling til Socialforvaltningens planer for det videre arbejde med tiltag i den Sociale Hjemmepleje, som opfølgning på forslag fra den eksterne analyse af Den Sociale Hjemmepleje fra 2022. Socialforvaltningen foreslår at arbejde videre med 5 ud af 7 anbefalinger (1, 3, 4, 5 og 7).

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender forvaltningens foreløbige plan for det videre arbejde med de anbefalinger, som fremgår af ekstern analyse fra 2022 (bilag 2).

Problemstilling

Den Sociale Hjemmepleje har de seneste år været igennem en vanskelig periode, hvor der har skullet gennemføres en genopretning og stabilisering af økonomi, drift og kvalitet. Medio 2019 iværksatte forvaltningen derfor en genopretnings- og stabiliseringsplan. En tidligere analyse fra Implement viser, at denne genopretning og stabilisering i høj grad er lykkedes. Samtidig står det klart, at hjemmeplejen fortsat er udfordret af en række strukturelle forhold, herunder ikke mindst fastholdelses- og rekrutteringsudfordringer, som bl.a. betyder en meget høj vikarandel på sygeplejeområdet.

Sygefraværet i Den Sociale Hjemmepleje er faldet fra 21,9 dage pr. medarbejder i 2019 til 20,1 dage pr. medarbejder i 2022, men er stadig et stykke fra måltallet og kræver fortsat tæt ledelsesfokus. Trivselsundersøgelserne for 2019 og 2021 viser tydeligt forbedret trivsel blandt medarbejdere (gns. score er steget fra 4,5 til 5,4 på en skala fra 1-7), og tilsynsrapporterne fra BDO er væsentligt forbedret fra 2018 til 2021. Dog har Den Sociale Hjemmepleje i 2022 fået et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed pga. manglende sundhedsfaglig dokumentation. Hertil kommer en stigende opgavemængde på sygeplejeområdet bl.a. som følge af flere borgere med større og mere komplekse sundhedsudfordringer og tidligere udskrivning fra hospital.

De strukturelle udfordringer er baggrunden for, at forvaltningen i 2022 gennemførte den eksterne analyse af Den Sociale Hjemmepleje med henblik på at få strategiske anbefalinger til langsigtet håndtering af hjemmeplejens udfordringer. Socialudvalget fik forelagt en afrapportering af analysen i oktober 2022. Med nærværende sag fremlægges forvaltningens konkrete vurdering af potentialet i analysens anbefalinger og i forlængelse heraf, hvilke anbefalinger der prioriteres i det videre arbejde.

De tiltag, som forvaltningen sætter i gang på baggrund af Implements analyse, vil styrke den faglige kvalitet og bidrage til en mere faglig og økonomisk bæredygtig hjemmepleje. Det bemærkes, at tiltagene ikke vil have kortsigtet effekt på økonomien og dermed ikke afhjælpe den ubalance i hjemmeplejens økonomi, der forventedes ved indgangen til 2023. Forvaltningen vil vende tilbage til dette spørgsmål ved første kvartalsprognose i 2023.

Løsning

Nedenfor angives, hvordan arbejdet med Implements forslag prioriteres fremadrettet. Forslagene er kategoriseret efter, hvordan de prioriteres i det videre arbejde. Den forventede effekt, det videre arbejde og økonomien i de forslag, der arbejdes videre med, er nærmere beskrevet i bilag 1.

Arbejdet med forslagene vil ligge i forlængelse af de tiltag, som forvaltningen de seneste år har iværksat mhp. at styrke hjemmeplejen og gøre den mere fagligt og økonomisk bæredygtig. Dette har bl.a. været driftsoptimerende tiltag vedr. vagtplanlægning, køreruter, ansigt-til-ansigt-tid mv.

Yderligere er forvaltningen med midler fra budgetforslaget SO26 ”Mere tid til faglig ledelse” fra Budget 2023 i gang med at ansætte fire ledere i Den Sociale Hjemmepleje og i hjemmeplejevisitationen samt tre udviklingssygeplejersker, som samlet set skal være med til at styrke den faglige ledelse, nærhed til leder og større medarbejdertrivsel.

Desuden er § 83 hjemmepleje og § 85 socialpædagogisk støtte til borgere i egen bolig blevet samlet under samme borgercenterchef ved en organisationsændring i Borgercenter Voksne 1. januar 2023. I den forbindelse vil der blive arbejdet med at skabe større sammenhæng mellem indsatserne på tværs af de to paragraffer, hvilket er et muligt tiltag, som Implement også nævner.

Forslag som igangsættes her og nu

Forslag 4 - Brug af sygeplejeklinikker: Forvaltningen arbejder videre med forslaget. Der er indledt dialog mellem Socialforvaltningen og Sundheds- og omsorgsforvaltningen om mulighederne for samarbejde. Sundheds- og omsorgsforvaltningen har oplyst, at de ikke p.t. har ledig kapacitet til at modtage borgere fra Den Sociale Hjemmepleje i deres kliniktid. Socialforvaltningen afsøger derfor muligheden for at indgå en samarbejdsaftale om brug af en af Sundheds- og omsorgsforvaltningens sygeplejeklinikker, hvor sygeplejersker fra Den Sociale Hjemmepleje bemander klinikken. Det vil i første omgang køre som et pilotforsøg i et afgrænset tidsrum. Der kan endnu ikke fastlægges et implementeringstidspunkt for forslaget, da det afhænger af samarbejdsaftalen med Sundheds- og omsorgsforvaltningen. En eventuel samarbejdsaftale om brug af konkret klinik forsøges indgået i første halvår 2023. Sundheds- og omsorgsforvaltningen har i øvrigt igangsat en analyse af behov for en større kapacitetsudvidelse på sygeplejeklinikkerne, hvor Socialforvaltningen vil blive inddraget.

Forslag 5 - Styrket samspil med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på sygeplejeområdet: Forvaltningen arbejder videre med forslaget, da det vil betyde, at Den Sociale Hjemmepleje i højere grad vil kunne imødekomme borgernes behov for kvalificeret hjælp på specifikke områder og på særlige tidspunkter af døgnet. Forvaltningen er i dialog med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om muligheden for konkrete samarbejder på demensområdet og i forhold til palliative forløb. Det forventes, at eventuelle samarbejdsaftaler med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan være på plads senest ved udgangen af 2023.

Forslag som forudsætter implementeringsressourcer

 Forslag 1 - Styrket vurdering, opfølgning og brug af rammeordination i sygepleje: Forvaltningen arbejder videre med forslaget, dog ikke særskilt i forhold til rammeordination. Forslaget indeholder både økonomisk og fagligt potentiale og vurderes at øge sygeplejens robusthed i forhold til at håndtere nuværende og et forventet stigende antal modtagere af sygepleje i fremtiden. Forvaltningen foreslår, at forslaget løftes som et investeringsforslag i budgetforhandlingerne 2024 i september måned (investeringsforslaget er endnu ikke udarbejdet), da implementeringen af forslaget kræver en samlet investering på 1,7 mio. kr. 2024-26, og da der efter fuld implementering forventes en årlig besparelse på 0,5 mio. kr. Forslaget ventes fuldt implementeret i 2027, jf. bilag 1.

Forslag 3 - Øget brug af rehabilitering og analyse af rengøringsområdet: Forvaltningen arbejder videre med forslaget, da andre kommuner har gode erfaringer med optimering af rehabiliterings- og rengøringsområdet. Forvaltningen kortlægger pt. erfaringer fra disse kommuner og tidligere projekter om rehabilitering og rengøring i henhold til serviceloven. Herefter kan der træffes beslutning om evt. videre tiltag. Tidspunkt for endelig implementering kan derfor ikke fastlægges på nuværende tidspunkt.

Forslag 7 - Fortsat fokus på rekruttering, sygefravær og fastholdelse: Forvaltningen arbejder videre med forslaget. Det bemærkes, at midler til en særskilt rekrutteringskonsulent i Den Sociale Hjemmepleje udløber medio 2023. Socialforvaltningen overvejer at forelægge ønske om styrkelse af rekrutteringsområdet i hele Socialforvaltningen, herunder Den Sociale Hjemmepleje, i forbindelse med 2024-budgetforhandlingerne i september.

Forslag der er forbundet med igangværende indsatser

Forslag 2 - Styrket opfølgning og afslutning af sager på hjemmeplejeområdet: Forvaltningen har allerede inden Implements analyse igangsat og intensiveret en styrket opfølgnings- og afslutningspraksis i den faglige opfølgning i visitationen, og der sættes derfor ikke nye tiltag i gang pba. dette forslag.

Forslag 6 - Reducere medicinydelserne: Forvaltningen har allerede i sin nuværende praksis fokus på at reducere medicinydelserne, herunder at samarbejde med lægerne om dosisdispensering og afprøve medicinrobotter, og sætter derfor ikke nye tiltag i gang pba. dette forslag.

Yderligere forslag

Foruden de 7 forslag, har Socialforvaltningen i forlængelse af Implements analyse også undersøgt mulighederne for at indføre et blokkoncept, som det kendes fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, hvor indsatser pakkes i blokke med hovedydelser med en samlet visiteret tid i stedet for, at der visiteres til enkeltydelser. Forvaltningen vurderer, at blokkonceptet kan give en faglig gevinst i form af blandt andet mere fleksibilitet i forhold til borgerens behov. Overgangen til blokkonceptet vil dog være meget krævende både ressourcemæssigt og organisatorisk og dermed også kræve betydelige investeringsmidler, da det eksempelvis vil indebære en ny timeprismodel, genskabelse af kørelister, opdatering af besøgsplaner og kompetenceudvikling af medarbejdere i Visitationen og den udførende del af organisationen. Af hensyn til implementeringskraften i Den Sociale Hjemmepleje på de øvrige forslag, der foreslås igangsat, foreslår forvaltningen, at blokkonceptet ikke prioriteres på nuværende tidspunkt. Spørgsmålet vil blive taget op igen ifm., at forvaltningen primo 2024 forventer at fremlægge en statussag til Socialudvalget om implementering af initiativerne.

Det bemærkes, at Implement understreger i analysen, at det er vigtigt, at behovet for den nødvendige implementeringskraft i Den Sociale Hjemmepleje adresseres i det videre forløb. Udarbejdelse af forslag, gennemførelse af projekter og implementering af nye forhold i driften forudsætter derfor, at der foregår en tidsmæssig prioritering af besluttede forslag. Derfor har det været nødvendigt at prioritere forslagene, sådan at alle forslag ikke implementeres sideløbende.

Endelig bemærkes, at sagen blev behandlet på HovedMED-møde den 10. februar 2023. HovedMED var generelt positive overfor den fremlagte plan for opfølgning på analysen fra Implement, men lagde samtidig vægt på, at der bør være stor opmærksomhed på implementeringskraften i Den Sociale Hjemmepleje i det videre arbejde med at implementere anbefalingerne. Budskabet fra HovedMED var, at processen ikke bør forceres, og at det er vigtigt, at forandringsprocesserne planlægges, så alle kan følge med.   

Økonomi

Økonomien er beskrevet i sagen.

Videre proces

Efter Socialudvalgets behandling vil forvaltningen arbejde videre med implementeringen af anbefalingerne som beskrevet i sagen. Forvaltningen forventer primo 2024 at vende tilbage til Socialudvalget med en statussag.

Mikkel Boje / Anders Johannes Kristensen og Anders Møller Jakobsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Fra Socialforvaltningen deltog vicedirektør Anders Møller Jakobsen, borgercenterchef Britt Bergsted og kontorchef Anders Johannes Kristensen.

Til top