Mødedato: 15.01.2020, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på indsatsplan i Borgercenter Handicap ift. Handicappolitik

Se alle bilag

Resumé

Den 1. februar 2018 godkendte Borgerrepræsentationen Københavns Kommunes Handicappolitik 2018-2022 (bilag 2). Politikken sætter fælles retning for handicapområdet i hele Københavns Kommune og forpligter alle kommunens forvaltninger. Politikken er udmøntet i indsatsplaner, hvor hver enkelt forvaltning operationaliserer og systematiserer egne indsatser. På Socialudvalgets møde den 28. august 2018 godkendte udvalget Socialforvaltningens indsatsplan, ligesom udvalget besluttede, at udvalget ville have en status på arbejdet med indsatsplanen i 2019. Med denne indstilling gives der en kort status på Socialforvaltningens indsatsplan, inden der i 2020 gennemføres en midtvejsevaluering af implementeringen af hele Handicappolitikken. 

Bilag 1 indeholder en samlet status og oversigt over samtlige indsatser i Socialforvaltningens indsatsplan, mens bilag 2 indeholder Københavns Kommunes Handicappolitik.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager Socialforvaltningens status på indsatsplan for Københavns Kommunes Handicappolitik til efterretning, jf. bilag 1.

Problemstilling

Den 1. februar 2018 godkendte Borgerrepræsentationen Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022 (bilag 2). Politikken udmøntes indenfor de givne økonomiske rammer og følges op af konkrete indsatsplaner, som beskriver, hvordan målsætningerne under de fire temaer omsættes til konkrete indsatser i de enkelte forvaltninger. De fire temaer er:

  1. Det gode liv
  2. Deltagelse
  3. Dagtilbud, skole, uddannelse og beskæftigelse
  4. Netværk

På Socialudvalgsmødet den 28. august 2018 godkendte udvalget Socialforvaltningens indsatsplan. Endvidere besluttede Socialudvalget, at der ud over midtvejsevalueringen i 2020 også skulle gives en status på arbejdet med Socialforvaltningens indsatsplan i 2019.

Handicaprådet mener overordnet, at kommunens serviceniveau ikke giver tilstrækkelig mulighed for at leve op til Københavns Kommunes handicappolitik, men de er blevet hørt om, og er enige i indsatsplanens fire temaer, samt de initiativer der er iværksat indenfor rammen. 

Løsning

Langt de fleste initiativer forløber planmæssigt. For nogle indsatser er tidsplanen justeret, mens enkelte er afsluttet og overgået til drift eller udfaset. I bilag 1 gives en samlet status på indsatserne i Indsatsplanen.

1. Det gode liv

Indsatserne under temaet arbejder for at sikre, at borgere med handicap har de nødvendige forudsætninger for og den bedst mulige støtte i forhold til at leve et selvstændigt liv med mulighed for personlig udfoldelse. Der er et bredt spektrum af indsatser i Borgercenter Handicap inden for temaet.

På myndighedsområdet er en del af aktiviteterne omfattet af deres udviklingsplan og handler bl.a. om styrket borgerdialog og læringspraksis. Endvidere er der tilført flere sagsbehandlere og iværksat kompetenceudvikling af sagsbehandlere, som skal bidrage til, at flere sager behandles til tiden, og at borgernes oplevelse af kontinuitet og sammenhæng i sagsbehandlingen forbedres.

På udførerområdet arbejdes der bl.a. med kompetenceudvikling af medarbejderne – eksempelvis i neuropædagogik. Endvidere arbejder flere af centrene med velfærdsteknologiske løsninger i forhold til både pleje, støtte og kommunikation - eksempelvis forbedret demensudredning eller smertebehandling af børn uden sprog. Generelt varierer udbredelsen/effekten i forhold til  teknologiens modenhed og borgernes kompetencer og lyst til at bruge teknologien.

Flertallet af projekter forløber som planlagt. Nogle projekter er justeret eller forsinket. Enkelte projekter er afsluttede, enten fordi de er overgået til drift, opgaven er fuldført eller projektet er afsluttet pga. manglende midler. 

2. Deltagelse

Indsatserne under temaet handler om, at borgerne skal have indflydelse i deres egen sag og inddrages i beslutningerne om, hvordan den hjælp de har brug for bedst tilrettelægges.

Generelt arbejdes der under temaet med at styrke borgerens mulighed for indflydelse i egen sag og hverdag. Eksempelvis bruges velfærdsteknologi til at styrke kommunikationen med borgerne og dermed øge deres mestring og mulighed for aktiv deltagelse. En uddannelse i pårørendesamarbejde har styrket medarbejderne i at samarbejde og involvere pårørende i den fælles indsats til borgeren, og den årlige Brugertilfredsundersøgelse har til formål at skabe større tilfredshed gennem inddragelse af borgernes meninger og holdninger.

En del af indsatserne er afsluttet som projekt og overgår til almindelig drift.

3. Dagtilbud, skole, uddannelse og beskæftigelse

Det er målsætningen, at alle børn, unge og voksne med et handicap skal inkluderes i dagtilbud, skolegang, uddannelsessystemet samt arbejdsmarkedet. Indsatserne arbejder med at styrke tilknytningen til uddannelse og til arbejdsmarkedet og øge mulighederne for at deltage i socialt samvær. Eksempelvis anvendes projekterne Skoleflex og Tilbageslusningsflex til at styrke inklusionen i skole- og børnefælleskaber indenfor almenskolens rammer, ligesom der er iværksat projekter, som har til formål at styrke voksne borgernes tilknytning til arbejdsmarkedet.

4. Netværk

Det fjerde tema sætter fokus på borgerens muligheder for at skabe netværk. Et netværk med sociale relationer giver tryghed, omsorg, støtte og inspiration. Formålet er at styrke borgerens sociale færdigheder, herunder muligheder for at indgå i relationer med andre. Her løber en række projekter, hvor frivillige indgår i sociale relationer med borgere med handicap. Herudover arbejdes med et gratis, åbent og anonymt tilbud til børn og unge med autismediagnose eller anden handicapdiagnose, hvor de unge oplever nogen der lytter, og får hjælp til at finde nye muligheder, som kan hjælpe dem videre.

De fleste projekter forløber som planlagt.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen.

Videre proces

I 2020 vil alle forvaltninger lave en midtvejsstatus for at samle op på arbejdet med at indfri handicappolitikkens målsætninger, herunder den helhedsorienterede indsats. I den anledning vil Socialforvaltningen afholde et statusmøde, hvor borgere, politikere, interesseorganisationer og forvaltningsrepræsentanter har mulighed for at drøfte, hvordan arbejdet med at realisere politikken forløber.

 

Nina Eg Hansen                                                     

                                                        / Eva Stokbro

 

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen og Borgercenterchef Mette Boskov Vedsmand deltog under punktets behandling.

Punktet blev behandlet sammen med punkt 2.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top