Orientering om kommende dobbeltdiagnosetilbud i regi af Regionen
Resumé
Socialudvalget orienteres om det kommende dobbeltdiagnosetilbud i Region Hovedstadens Psykiatri. Tilbuddet etableres på baggrund af Lov om ændring af sundhedsloven, lov om social service og lov om anvendelse af tvang i psykiatrien m.v. (Flytning af behandlingsansvar fra kommunerne i forbindelse med regional integreret dobbeltdiagnosebehandling og omlægning af de særlige pladser på psykiatrisk afdeling).Tilbuddet indfases gradvist fra september 2024 og frem til og med 2027. Det kommunale bloktilskud til rusmiddelbehandling reduceres i takt med indfasningen af tilbuddet.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager orienteringen om det kommende dobbeltdiagnosetilbud i Region Hovedstadens Psykiatri til efterretning.
Problemstilling
Den 21. maj 2024 vedtog Folketinget Lov om ændring af sundhedsloven, lov om social service og lov om anvendelse af tvang i psykiatrien m.v. (Flytning af behandlingsansvar fra kommunerne i forbindelse med regional integreret dobbeltdiagnosebehandling og omlægning af de særlige pladser på psykiatrisk afdeling). Loven muliggør indfrielse af økonomiaftalen for 2024, hvor der mellem Regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening blev indgået aftale om, at regionerne fra september 2024 og frem til og med 2027 trinvist skal indfase et integreret dobbeltdiagnosetilbud. Tilbuddet skal sikre en mere sammenhængende og helhedsorienteret behandling for mennesker, der har brug for behandling af både psykisk lidelse og problematisk brug af rusmidler (dobbeltdiagnose) og som ikke formår at indgå i parallelle behandlingsforløb mellem kommunal rusmiddelbehandling og psykiatrisk behandling i regionen.
Det har været et fælles ønske blandt kommunerne og regionerne, at der skulle etableres et integreret tilbud til borgere med dobbeltdiagnoser for at imødekomme deres behandlingsbehov. Etableringen af tilbuddet forventes at medføre en række faglige, organisatoriske og økonomiske konsekvenser for Socialforvaltningen, som løbende drøftes med Region Hovedstadens Psykiatri.
Løsning
Som følge af den nye lovgivning får regionen ansvar for at tilbyde en integreret rusmiddel- og psykiatrisk behandling til borgere, der ikke kan profitere af en parallel og koordineret behandling, hvor kommunen leverer rusmiddelbehandlingen og regionen den psykiatriske behandling. Tilbuddet er finansieret dels ved statslige midler og dels ved en overflytning af midler fra kommunerne til regionerne. Det betyder, at det kommunale bloktilskud til rusmiddelbehandling reduceres i takt med indfasningen af tilbuddet.
Sundhedsstyrelsen har i samarbejde med Social- og Boligstyrelsen udarbejdet en visitationsretningslinje for det nye tilbud. Kommunerne har været inddraget i processen via KL og Socialforvaltningen har i den forbindelse deltaget i en arbejdsgruppe. Visitationsretningslinjen lægger de overordnede rammer for tilbuddet og beskriver målgruppen for det integrerede behandlingstilbud som ”mennesker over 18 år med behandlelige psykiske lidelser af moderat til svær grad, som har et psykiatrisk behandlingsbehov og samtidig rusmiddelproblematik. Derudover er funktionsevnen samtidig påvirket i en sådan grad […], at den enkelte ikke vurderes at kunne følge eller profitere af behandling i et parallelt behandlingstilbud”. Det nye tilbud igangsættes pr. 1. september 2024 med en trinvis indfasning over tre faser, jf. skema 1. Borgere med et psykiatrisk behandlingsbehov, som indgår i Rusmiddelbehandling Københavns behandlingstilbud i dag, indgår ikke i fase 1. Fra fase 2 indgår også borgere i behandling i Rusmiddelbehandling København.
Skema 1: Indfasning af integreret behandlingstilbud for dobbeltdiagnose
Opstart af faser |
Målgruppe |
Fase 1: september 2024 |
Borgere i kontakt med psykiatrien, men ingen samtidig behandling for rusmidler |
Fase 2: juli 2025 |
Borgere i aktuel behandling både i psykiatrien og i kommunal rusmiddelbehandling |
Fase 3: juli 2026 |
Borgere alene i behandling i kommunal rusmiddelbehandling, men formodes med moderat til svær psykisk lidelse |
Socialforvaltningen har en række etablerede og tætte samarbejder med Region Hovedstadens Psykiatri omkring målgruppen. Det drejer sig bl.a. om SPOR (tilbud til mennesker med svær psykisk sygdom og samtidig rusmiddelproblematik), APU (tilbud til borgere med ikke-psykotisk psykisk sygdom og en samtidig rusmiddelproblematik) og det Tværsektorielle Fællesteam (Region Hovedstadens Psykiatri, Rusmiddelbehandling København, Hjemløse- og Udsatteenheden og Jobcenter) samt forvaltningens eget tilbud til målgruppen URUS (udgående og opsøgende rusmiddelbehandling på socialpsykiatriske botilbud).
Samarbejdsflader i udviklingen af tilbuddet
Siden efteråret 2023 har Socialforvaltningen primært været inddraget i udviklingen af tilbuddet gennem deltagelse i en referencegruppe for integreret dobbeltdiagnosebehandling, som har understøttet regionens løbende design og implementeringsproces. Referencegruppen blev nedlagt i foråret 2024, da den sidste del af arbejdet frem mod fase1 i stedet består af bilaterale processer med kommunerne, herunder også Københavns Kommune.
Borgercenter Voksne har nedsat en arbejdsgruppe, der forbereder Rusmiddelbehandling København på samarbejdet med Region Hovedstadens Psykiatri om det kommende tilbud. Der er samtidig tæt dialog mellem direktionerne i forvaltningen og Region Hovedstadens Psykiatri om tilrettelæggelsen og implementeringen af tilbuddet. Socialforvaltningen har i udviklingen af det nye integrerede dobbeltdiagnosetilbud fokus på at understøtte, at der skabes et tilbud, der matcher behov og rummer målgruppen samtidig med, at der skabes klarhed omkring tilbuddets rammer og økonomien ift. opgaveoverflytningen.
Opmærksomhedspunkter
Socialforvaltningen ser frem mod, at der etableres et integreret behandlingstilbud for borgere med dobbeltdiagnose i regi af regionen, men er løbende opmærksomme på en række uklarheder og uvisheder, som kan have konsekvenser for forvaltningens indsatser for målgruppen. Uklarhederne drejer sig primært om tilbuddets målgruppe, regionens behandlingslængde i tilbuddet og økonomien forbundet med opgaveoverflytningen.
Uafklarede økonomiske og organisatoriske konsekvenser for Socialforvaltningen
Etableringen af dobbeltdiagnosetilbuddet betyder en reduktion i bloktilskuddet, jf. økonomiafsnittet. Konkret reduceres Københavns Kommunes bloktilskud med 1,8 mio. kr. i 2025, 13,1 mio. kr. i 2026 og 17,1 mio. kr. i 2027 og frem som følge af opgavebortfald svarende til den del af den kommunale rusmiddelbehandling, som forventes at overgå til det nye tilbud. Den aktuelle beregning ift. budgetreduktionen er dog behæftet med stor usikkerhed pga. nedenstående uklarheder omkring tilbuddet. Forvaltningen vurderer, at der er risiko for, at budgetreduktionen overstiger det antal borgere, der reelt overgår til regionens tilbud. Forvaltningen har derfor løbende en opmærksomhed på, at det kommende opgaveflyt og opgavevaretagelse mellem kommunen og regionen kommer til at stemme overens med den økonomi, der med det nye tilbud flytter fra kommunerne til regionerne. Forvaltningen forventer i forbindelse med budgetreduktionen at foretage tilpasninger i af tilbudsviften i løbet af 2025, 2026 og 2027.
Uklarhed ift. målgruppen for tilbuddet og regionernes ansvar for målgruppen
Trods visitationsretningslinjen er der pt. en opmærksomhed fra kommunerne på, hvilke borgere der reelt kommer til at være i målgruppen for det integrerede tilbud. Det er således uklart, hvornår en borger af regionen vil blive vurderet til at være ”behandlelig”, og hvornår en borgers funktionsevne vurderes at være så nedsat, at borger ikke kan indgå i parallel behandling. Pga. uklarheden vurderer forvaltningen, at estimatet på, hvor mange borgere der kommer til at overgå til det regionale tilbud kan væres sat for højt. Der er således risiko for, at kommunerne fortsat skal tilbyde behandling til en gruppe borgere, der i modellen er forudsat at overgå til det nye regionale tilbud, men som reelt ikke gør det.
Dette skyldes, at kommunerne stadig har behandlingsforpligtigelsen ift. de borgere, der ikke vurderes at være i målgruppen for regionens kommende tilbud. Kommunerne får samtidig borgere tilbage i de kommunale rusmiddelbehandlingstilbud, når den integrerede behandling i regionen er afsluttet, og de skal indgå i parallel behandling igen. Det er desuden et opmærksomhedspunkt, at indskrivning i det integrerede tilbud kræver samtykke fra borgeren, og dermed er frivilligt. Forvaltningen vurderer, at det vil være vanskeligt at motivere alle borgere til at tage imod det integrerede tilbud i regionen. Kommunerne har også behandlingsforpligtigelsen for de borgere, der takker nej til tilbuddet. Forvaltningen forventer derfor at skulle tilbyde behandling til borgere, der i princippet skulle overgå til det regionale tilbud, men reelt ikke gør det, uden at kommunen kompenseres økonomisk herfor.
Forvaltningen forventer som følge af de nævnte forhold at skulle fortsætte med at tilbyde behandling til et ukendt antal borgere med forskellige grader af dobbeltdiagnoseproblematikker, på trods af det reducerede bloktilskud til rusmiddelbehandling. Det er ikke muligt på det forelæggende grundlag at estimere, hvor mange borgere det drejer sig om. Forvaltningen vil følge udviklingen tæt i forbindelse indfasningen af tilbuddet.
Input fra Dialogforum og Udsatterådet
Forvaltningen har i foråret 2024 drøftet etableringen af det kommende dobbeltdiagnosetilbud med Dialogforum og Udsatterådet. Se bilag 2. Forvaltningen tager rådenes input med i det videre samarbejde med Region Hovedstadens Psykiatri.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Som følge af indfasningen af tilbuddet reduceres bloktilskuddet til kommunerne gradvist.
Skema 2: Reduktion af bloktilskud til Københavns Kommune
I mio. kr., 2024 pl | 2025 | 2026 | 2027 |
Forventet justeret bloktilskud ift. rusmiddelbehandling som følge af opgavebortfald – Københavns Kommunes andel (i mio. kr.) |
- 1,8 |
- 13,1 |
- 17,1 |
Videre proces
Forvaltningen vender tilbage til Socialudvalget, når der foretages konkrete tilpasninger af tilbudsviften. HovedMED vil blive inddraget i denne proces.
Mikkel Boje
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.