Mødedato: 11.12.2019, kl. 16:45
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Første drøftelse af Borgercenter Børn og Unges omstillingsplan for 2021-2024

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal have en første drøftelse af temaerne til en omstillingsplan for Borgercenter Børn og Unge for perioden 2021-2024 og komme med input til forvaltningens videre arbejde med denne. Der vil i forbindelse med drøftelsen blive holdt et oplæg, som bl.a. vil indeholde konkrete spørgsmål, som udvalget kan tage udgangspunkt i. Omstillingsplanen skal beskrive, hvordan Borgercenter Børn og Unge vil sikre udsatte børn og unge og deres familier den bedst mulige indsats inden for de ressourcer, som borgercenteret har til rådighed. I august 2020 skal Socialudvalget tage stilling til det endelige forslag til en omstillingsplan for borgercenteret.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget drøfter de skitserede udfordringer og foreslåede temaer for omstillingsplanen for Borgercenter Børn og Unge og giver input til forvaltningens videre arbejde med omstillingsplanen.

Problemstilling

Socialudvalget blev d. 20. november 2019 orienteret om, at forvaltningen har påbegyndt arbejdet med omstillingsplaner for de tre store borgercentre. Med nærværende indstilling præsenteres de indledende skitser til den første af disse omstillingsplaner, omstillingsplanen for Borgercenter Børn og Unge.

Borgercenter Børn og Unge har i perioden 2015-2020 arbejdet med en langsigtet faglig omstilling af borgercenterets indsatser under titlen ”Tæt på Familien”. Tæt på Familien udløber ved udgangen af 2020, og der er derfor brug for en politisk drøftelse af den videre faglige udvikling i borgercenteret.

Borgercenter Børn og Unge har de seneste år været økonomisk udfordret af, at budgettet er blevet reduceret, samtidig med at antallet af underretninger og deraf afledte foranstaltninger er steget betydeligt. Med budget 2020 blev der afsat midler til at håndtere det stigende antal underretninger og til at investere i de nødvendige forebyggende foranstaltninger. Det betyder dog ikke, at der kommer til at ske et løft af serviceniveauet i 2020, men det betyder, at det forventes at kunne undgås, at serviceniveauet på området falder yderligere i 2020. Området har med andre ord stadig meget stramme økonomiske rammer. Børnetallet i København er stigende, og tendensen er særligt tydelig for de 12-17-årige, hvor der forventes en årlig stigning på 2,6 procent frem mod 2023. Denne udvikling kan blive en økonomiske udfordring, da de 12-17-årige både har den højeste foranstaltningssandsynlighed og de største udgifter pr. foranstaltning. Fremadrettet vil der derfor kunne opstå økonomiske udfordringer i forbindelse med håndteringen af en potentielt større og mere udgiftstung målgruppe.

Derudover oplever Borgercenter Børn og Unge en række faglige udfordringer. De handler bl.a. om, at et stigende antal sager er med til at sætte pres på kvaliteten i sagsbehandlingen, da det medfører et højere antal sager pr. sagsbehandler. Ligesom der fortsat er en opgave i at skabe positive relationer og et relevant socialt netværk i almensamfundet for udsatte børn og deres familier. Der er således brug for i endnu højere grad at finde løsninger i familiens netværk og bygge bro til civilsamfundet. Der er ligeledes udfordringer i forhold til udsatte børn og unges skolegang, som fortsat er præget af højt fravær. Endelig er det en udfordring, at indsatserne til de mest udsatte familier på tværs af kommunens forvaltninger langt fra altid er koordinerede, hvilket risikerer at skabe ineffektive indsatser.

Løsning

Socialforvaltningen ønsker at finde nye og andre måder at hjælpe borgerne på, så de får den bedst mulige indsats inden for de ressourcer, som borgercentrene har til rådighed. Derfor er forvaltningen i gang med at udarbejde faglige og økonomiske omstillingsplaner for de tre store borgercentre.

Borgercenter Børn og Unge er således ved at udarbejde et forslag til en større faglig og økonomisk omstilling, som skal sætte rammen for borgercenterets arbejde fra 2021-2014. Omstillingsplanen er tæt koblet til borgercenterets investerings- og budgetforslag for 2021.

Tendensen i Københavns Kommune såvel som i en række andre kommuner er, at der arbejdes stadigt mere hen mod indsatser, hvor forvaltningen i højere grad finder løsninger sammen med borgeren – med inddragelse af de ressourcer, der er i borgerens netværk og i positive fællesskaber i almensamfundet. Familien og familiens netværk er de blivende relationer i barnets liv. De er der, før Socialforvaltningen får kendskab til familiens udfordringer – og de er der, efter at Socialforvaltningen har afsluttet en indsats. Derfor er familien, dennes netværk samt positive fællesskaber helt afgørende for at finde gode, holdbare løsninger for barnet.

Borgercenter Børn og Unge overvejer pt. følgende kerneelementer i omstillingsplanen:

  • Løsninger i samarbejde med familiens netværk: Borgercenteret vil inddrage og aktivere familiens netværk fra første kontakt mellem familie og Socialforvaltning og gennem hele samarbejdet med familien. Familien og netværket skal være medskabere af løsninger for barnet, hvor de får en aktiv rolle.
  • Løsninger i samarbejde med positive fællesskaber: Borgercenteret vil udvikle konkrete samarbejder med frivillige foreninger og andre relevante arenaer i børnene og de unges liv, såsom skoler, klubber, fritidsjobtilbud m.m. Sagsbehandlere og medarbejdere i tilbuddene vil blive understøttet i at sammensætte indsatser til børn og unge på tværs af kommunale tilbud og tilbud i lokal- og civilsamfund.
  • Kortere og sammenhængende forløb: Borgercenteret vil blive bedre til at skabe sammenhængende, kortere og faseopdelte forløb, så barnet, familien og de professionelle omkring barnet altid ved, hvad der er målet for den aktuelle indsats, hvornår den slutter, og hvad der følger derefter.
  • Løsninger med fokus på god skolegang: Borgercenteret vil arbejde målrettet mod at iværksætte relevante sociale indsatser, der kan være med til at sikre barnet eller den unge et stabilt fremmøde i skolen og et skoleunderstøttende miljø i hjemmet. Dette arbejde skal ske i tæt samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen og familiens eget netværk.
  • Helhedsorienterede løsninger: Borgercenteret vil samarbejde målrettet med andre forvaltninger, bl.a. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, omkring udsatte familier med komplekse problemstillinger og tage ansvar for at bygge bro og koordinere, så familien får én samlet plan, der virker for dem.

De foreslåede kerneelementer er beskrevet mere uddybet i bilag 1. De foreslåede temaer vil desuden blive mundtligt uddybet på udvalgsmødet, hvor udvalget vil blive bedt om at komme med forslag og input.

Borgercenter Børn og Unge har derudover lagt en proces for arbejdet med omstillingsplanen, hvor der løbende vil ske inddragelse af medarbejdere, borgere samt relevante samarbejdspartnere.

Skønt Tæt på Familien først udløber med udgangen af 2020, er der lagt en relativt stram proces frem mod foråret 2020, da dele af den foreslåede omstilling vil kunne gennemføres inden for den eksisterende ramme, mens andre vil kræve finansiering. Borgercenter Børn og Unge forventer derfor allerede i februar 2020 at kunne præsentere udvalget for et udkast til et samlet investeringsforslag til budget 2021, der skal bidrage med finansiering af nogle af omstillingsplanens elementer.

Socialudvalget vil på baggrund af den planlagte studietur til Swindon i maj 2020 få mulighed for at give yderligere input til Borgercenter Børn og Unges omstillingsplan, inden udvalget d. 26. august 2020 skal tage stilling til den endelige omstillingsplan.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen vender tilbage med et udkast til et investeringsforslag for dele af den faglige omstilling i forbindelse med Socialudvalgets budgetseminar d. 21-22. februar 2020.

Forvaltningen forventer at præsentere en midtvejsstatus og et foreløbigt forslag til en omstillingsplan for Borgercenter Børn og Unge på udvalgsmødet den 1. april 2020.

Nina Eg Hansen                                                     

                                          / Lise Stidsen Vandahl & Sven Bjerre

Beslutning

Konstitueret borgercenterchef Lise Stidsen Vandahl og Sven Bjerre borgercenterchef deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev drøftet.

 

 

Til top