Mødedato: 11.12.2019, kl. 16:45
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialudvalgets ledelsesinformation for 1. halvår af 2019

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalgets ledelsesinformation for 1. halvår af 2019 forelægges Socialudvalget. Ledelsesinformationerne fremlægges samlet, da udvalget har bedt om dette, og omhandler et bredt udsnit af forvaltningens områder, som udvalget i 2013 ønskede afdækket. Sidenhen har Socialudvalget tilføjet yderligere områder, som udvalget også ønskede afdækket, senest en afdækning af udviklingen i vikarforbruget. Ledelsesinformationerne viser både positive og negative udviklingstendenser på områderne. Ledelsesinformationen for hele 2018 blev forelagt Socialudvalget d. 28. august 2019, og Socialudvalget vil blive forelagt ledelsesinformationen for hele 2019 medio 2020.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager Socialudvalgets ledelsesinformation for 1. halvår af 2019 til efterretning (bilag 1).
  2. at Socialudvalget drøfter, om udvalget ønsker yderligere ledelsesinformation i sagen, f.eks. ledelsesinformation på børneområdet.

Problemstilling

Socialudvalget får forelagt den samlede oversigt over ledelsesinformationerne. Det nuværende Socialudvalg fik diverse ledelsesinformationer for 2018 forelagt den 28. august 2019. Socialforvaltningen forelægger nu Socialudvalget ledelsesinformation for 1. halvår af 2019 (1. januar - 30. juni 2019).

Løsning

I bilag 1 er den samlede ledelsesinformation uddybende beskrevet i forhold til alle de emner, som Socialudvalget har ønsket. I det følgende fremhæves udvalgte positive og negative tendenser for 1. halvår af 2019, som forvaltningen vurderer har særlig interesse:

Belægning på herberg og krisecentre

  • I 1. halvår af 2019 var den gennemsnitlige belægningsprocent for krisecentrene på 97 %, hvilket er en stigning i belægningen set ift. 2018. For herbergerne var belægningen 96 %, hvilket er en lille stigning ift. 2018.
  • Det lovfastsatte selvhenvenderprincip på herberger og krisecentre giver styringsmæssige udfordringer på området. Der kan f.eks. gå lang tid fra en borger er indskrevet på et privat eller udenbys tilbud, til forvaltningen får oplysning om det og kan handle på borgerens situation. Herudover er belægningsprocenten for krisecentre behæftet med en vis usikkerhed, da flere tilbud i 1. halvår af 2019 ikke har fået registreret alle udflytninger. Socialforvaltningen arbejder på at forbedre registreringspraksis.

Antal borgere på anvisningsliste til et botilbud efter servicelovens §§ 107 og 108

  • Antallet af borgere med sindslidelse, der har ventet i mere end seks måneder på et botilbud, har ligget på et højt niveau gennem hele 1. halvår af 2019, fra 65 borgere i januar til 61 borgere i juni. Niveauet ligger en del over samme periode sidste år. Det fortsatte høje niveau af ventende borgere, kan ses i lyst af behovet for botilbud, som endnu ikke kan modsvares af den eksisterende tilbudsvifte. Antallet af udsatte borgere, der har ventet i mere end seks måneder på et botilbud, er steget fra 16 borgere i januar til 21 borgere i juni 2019.
  • Antallet af borgere med handicap, der har ventet i mere end seks måneder på et botilbud, var i juni 2019 otte borgere, mens der i juni 2018 var 19 borgere med handicap på venteliste.

Status på sygefravær

  • Prognosen for sygefraværet i 2019 er i øjeblikket 12,1 fraværsdagsværk pr. fuldtidsansat, hvilket er 0,6 dagsværk mindre end årsresultatet for 2018. Måltallet for både 2018 og 2019 er 11,0.
  • Socialforvaltningen har arbejdet målrettet med at nedbringe sygefraværet, og derfor er det tilfredsstillende, at sygefraværet er faldet. Forvaltningen er dog stadig langt fra måltallet, særligt Borgercenter Hjemmepleje. Socialforvaltningen er i gang med at implementere de administrative fællesskaber på HR-området, som skal professionalisere og styrke systematikken i den almindelige sygefraværshåndtering – med fokus på forebyggelse, opfølgning og fastholdelse.   

Status på Socialtilsynet

  • For tre af Borgercenter Handicaps tilbud er der truffet afgørelse om skærpet tilsyn med påbud fra Socialtilsynet i 1. halvår af 2019, henholdsvis Arenahuset, Viben og Musvågevej. For Arenahuset blev påbuddene opfyldt med det resultat, at det skærpede tilsyn blev ophævet i maj 2019. Herefter gennemførte tilsynet et nyt tilsynsbesøg i august 2019, hvorefter tilsynet har truffet afgørelse om, at Arenahusets godkendelse ophører. På den baggrund er processen med at oprette to nye tilbud på samme adresse som Arenahuset påbegyndt. Viben fik ligeledes skærpet tilsyn med påbud. Påbuddene er nu opfyldt, hvorfor det skærpede tilsyn er ophævet. Musvågevej fik påbud i maj 2019, som blev ophævet. Herefter har Musvågevej fået skærpet tilsyn med påbud i november 2019. I 2018 modtog ingen af forvaltningens tilbud påbud eller skærpet tilsyn.

Status på overholdelse af sagsbehandlingsfrister

  • Socialudvalget præsenteres ligeledes for sagsbehandlingsfrister i Borgercenter Handicap i sagen "Status på Borgercenter Handicaps udviklingsplan for myndighedsområdet" den 11. december 2019. I sagen fremgår det, at sagsfristoverholdelsen for de tre største paragraf-områder i Borgercenter Handicap forventes at ligge på 82,4 % ved udgangen af 2019, mens den samlede overholdelsesprocent for Borgercenter Handicap med en vis usikkerhed forventes at ligge på 80,5 %. Nærværende sag indeholder data t.o.m. 2. kvartal af 2019.
  • Overholdelse af sagsbehandlingsfrister er et af Socialstrategiens Tegn på Succes, med baseline for fristoverholdelse på 77 % i 2017. I 1. halvår af 2019 viser tallene, at sagsfristoverholdelsesprocenten for de udvalgte paragraffer ligger på 63 % i Borgercenter Voksen og på 61 % i Borgercenter Handicap.
  • Bilag 2 viser et flowchart af sagsforløbet for ansøgning af personlige hjælpemidler i Borgercenter Handicap, hvilket svarer til 50 % af Borgercenter Handicaps afgørelsesområde. Processen forudsætter, at tredjemands oplysninger kan indhentes indenfor 10-12 dage, samt at partshøring kan ske indenfor 10-12 dage. Hvis én af disse processer skrider, eller hvis borgeren er undtaget elektronisk post, holder sagsbehandlingstiden ikke.

Status på risikobaseret tilsyn af patientsikkerhed

  • I perioden 1. halvår af 2019 har Styrelsen for Patientsikkerhed gennemført to reaktive tilsynsbesøg i Socialforvaltningen på baggrund af bekymringshenvendelser. Borgercenter Hjemmepleje fik tilsynsbesøg i Center Nord, hvor tilbuddet blev placeret i kategori 2, som bruges når der konstateres større problemer af betydning for patientsikkerheden og resulterede i påbud. Socialudvalget blev orienteret særskilt herom den 28. juni 2019. Tilsynet foretog et nyt tilsynsbesøg i august 2019, hvor de vurderede, at påbuddene ikke var opfyldt. Socialudvalget blev orienteret herom den 30. august 2019. Der er varslet et nyt tilsynsbesøg i Center Nord den 3. december 2019.
  • Styrelsen for patientsikkerhed gennemførte den 7. oktober et reaktivt tilsyn i Center Syd. Forvaltningen har på nuværende tidspunkt alene modtaget høringsversionen af rapporten, hvor styrelsen konstaterer, at der er mindre problemer af betydning for patientsikkerhed, men at problemerne dog er i omfang, der kræver en handleplan. Forvaltningen har den 12. november sendt en handleplan til styrelsen og afventer nu den endelige tilsynsrapport.
  • Efter Styrelsen for Patientsikkerheds afgørelser under tilsynsbesøget i Borgercenter Hjemmepleje, er der indsat et genopretningsteam, som bistår Borgercenter Hjemmepleje med genopretningen.
  • I Borgercenter Handicap blev tilbuddet Arenahuset placeret i kategori 1, hvilket betyder, at der er mindre problemer af betydning for patientsikkerheden.
  • Til sammenligning var der i 1. halvår af 2018 fire tilsyn i Socialforvaltningen, fordelt på tre tilsyn i Borgercenter Voksne og ét i Borgercenter Handicap. To tilbud blev placeret i kategori 0 og to tilbud i kategori 1.

Klagesagsstatistik på myndighedsområdet

  • Socialudvalget præsenteres ligeledes for klagesagsstatistik for formalitetsklager (klager over selve sagsbehandlingen) i Borgercenter Handicap i sagen "Status på Borgercenter Handicaps udviklingsplan for myndighedsområdet" den 11. december 2019. Sagen indeholder en fremskrivning af formalitetsklager i Borgercenter Handicap for hele 2019. Borgercenter Handicap forventes at modtage 148 formalitetsklager i 2019, hvilket svarer til, at andelen af formalitetsklager ift. antallet af afgørelser er 0,86 %. Nærværende bilag og indstilling indeholder kun bagudrettede data t.o.m. 2. kvartal af 2019.
  • Socialforvaltningen modtog i 1. halvår af 2019 815 realitetsklager (klager over selve afgørelsen), svarende til et fald på 7 % i antallet sammenlignet med samme periode i 2018. I BCV og BCH er har andelen af realitetsklager ift. antal afgørelser ligget forholdsvist stabilt mellem 3 og 6 % i 1. halvår af 2019.
  • Forvaltningen modtog i 1. halvår af 2019 i alt 307 formalitetsklager, svarende til en stigning på 10 % i antallet ift. samme periode i 2018. I BCV og BCH har andelen af formalitetsklager ift. antallet af afgørelser i 1. halvår af 2019 ligget stabilt mellem 1 og 2 %.
I bilag 1 kan man læse nærmere om udviklingen på samtlige områder. Bilag 2 viser sagsforløbet for ansøgning af personlige hjælpemidler i Borgercenter Handicap.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget får forelagt næste afrapportering om diverse ledelsesinformationer medio 2020.

 

Nina Eg Hansen

                                               / Christina Skytte Christensen

 

Beslutning

Konstitueret borgercenterchef Lise Stidsen Vandahl deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev drøftet.

Til top