Mødedato: 11.12.2019, kl. 16:45
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

SSP-afrapportering af urolige byområder for 1. halvår 2019

Se alle bilag

Resumé

SSP-Sekretariatet udarbejder to gange årligt en status over urolige byområder i København. Socialudvalget orienteres om SSP-Sekretariatets afrapportering vedrørende urolige byområder for 1. halvår af 2019.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager SSP-afrapporteringen vedrørende urolige byområder for første halvår af 2019 til efterretning.

Problemstilling

SSP København er et samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi. Formålet med samarbejdet er at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet. SSP-Sekretariatet udarbejder to gange årligt en status over urolige byområder samt en årlig afrapportering, som sammenfatter de væsentligste tendenser og udviklinger. Denne orientering drejer sig om afrapporteringen for første halvår af 2019. Vedlagt er en sammenfatning af afrapporteringen, jf. bilag 1, og en oversigt over afrapporteringens fund fordelt på bydele, jf. bilag 2. Ved sagens drøftelse på udvalgsmødet den 11. december 2019 vil chefen for SSP-sekretariatet Riad Nadji Tolba være til stede, og udvalget vil have mulighed for at stille uddybende spørgsmål til afrapporteringerne.

Løsning

Nedenfor gennemgås hovedelementerne af SSP-afrapporteringen for 1. halvår af 2019.

Afrapportering for 1. halvår 2019

I 1. halvår 2019 har størstedelen af de registrerede hændelser i Københavns Kommune omhandlet utryghedsskabende adfærd hos unge under 18 år. Der tages hånd om de involverede unge, som er behandlet som SSP-enkeltsager i et samarbejde mellem skole, politi og Socialforvaltningen.

Unge har i løbet af foråret og forsommeren 2019 forsamlet sig i større grupper på offentlige arealer, f.eks. Islands Brygge og Kongens Have. Det er positivt, at der er områder i København, der tiltrækker mange unge, og langt de fleste benytter områderne på en hensigtsmæssig måde. Men enkelte unge udviser i perioder uroskabende adfærd, hvilket virker utrygt på de øvrige gæster. Nogle af de unge er ikke bosiddende i København, hvilket betyder, at hverken de lokale gadeplansmedarbejdere, de udgående klubmedarbejdere eller lokalpolitiet kender dem.

I 1. halvår af 2019 har indsatser i relation til Rasmus Paludans og Stram Kurs’ demonstrationer og valghandlinger trukket væsentligt på SSP-parternes ressourcer. Det er vurderingen, at samarbejdet mellem Københavns Kommunes forvaltninger og politiet har været vellykket. Dette kommer blandt andet kommet til udtryk ved, at lokale unge efter Rasmus Paludans demonstration på Blågårdsplads den 14. april 2019 har reageret mere roligt ved efterfølgende demonstrationer og valghandlinger i deres lokalområde.

Akutte beredskaber

I strategien for SSP København har SSP en beredskabsfunktion, der igangsættes ved voldsomme eller akutte uroligheder, som vedrører unge. SSP akutberedskabet har været aktiveret to gange i første halvdel af 2019. Det første beredskab blev aktiveret den 15. april 2019, da en demonstration den 14. april 2019 på Blågårdsplads med Rasmus Paludan affødte uroligheder på og omkring pladsen. Her vurderede SSP, at der var behov for en længerevarende og bydækkende handleplan, som kunne aktiveres ved kommende demonstrationer og valghandlinger. Formålet med handleplanen var bl.a. at forhindre, at unge over og under 18 år involverede sig i eventuelle nye uroligheder afledt af partiet Stram Kurs’ valghandlinger. Efter den 14. april 2019 var der ikke væsentlig uro ved Stram Kurs’ efterfølgende valghandlinger.

Det andet beredskab blev iværksat den 9. maj 2019 i Brønshøj-Bellahøj på baggrund af bekymrende adfærd blandt grupper af unge på og omkring Brønshøj Torv. Formålet med handleplanen var at normalisere forholdene i område. Det er ved udgangen af 1. halvår 2019 vurderingen, at der er roligt omkring Brønshøj Torv og i Bellahøj. Der er fortsat fokus på flere ungegrupper i området.

Uro forvoldt af grupper af unge under 18 år

I 1. halvår 2019 udviste flere lokale grupper af unge under 18 år en uhensigtsmæssig adfærd i København. På Østerbro har der været episoder med utryghedsskabende adfærd omkring Idrætshuset i den ubemandede åbningstid. En SSP-indsats blev iværksat, og der har efterfølgende ikke været anledning til bekymring.

På Vesterbro har grupper af unge udvist utryghedsskabende adfærd på blandt andet nogle af områdets skoler og børneinstitutioner. Københavns Politi har intensiveret patruljering i nærområdet. De konkrete sager håndteres i regi af SSP-samarbejdet.

I Sydhavnen har lokale unge udvist generende adfærd over for enkelte forretninger i lokalområdet og f.eks. begået simpelt tyveri. De konkrete sager håndteres i regi af SSP-samarbejdet.

I Valby opholdte ungegrupper sig ulovligt i Valby Kulturhus i vinterperioden. De konkrete sager håndteres i regi af SSP-samarbejdet. I Valby har der også verseret en konflikt mellem ungegrupper fra Folehaven og fra Sjælør Boulevard/Ydre Valby. Udfordringen er løst, og der har efterfølgende ikke været anledning til bekymring.

I Brønshøj-Bellahøj har der været forøget fokus på utryghed i området omkring Brønshøj Torv og i Bellahøj og på bekymrende adfærd hos ungegrupper i områderne. Situationen gav anledning til aktivering af et akutberedskab, jf. afsnittet akutte beredskaber på side 2.

Uro forvoldt af grupper af unge over 18 år

Der har i 1. halvår 2019 ikke været hændelser med unge i alderen 18-25 år, der har medført væsentlig uro eller givet anledning til alvorlig bekymring.

Udviklingen i sager til SSP+

SSP+ er en indsats, der har til formål at hjælpe unge mellem 17 og 25 år med at komme ud af kriminalitet. SSP+ havde i løbet af 1. halvår 2019 17 unge i handleplansforløb, mens seks unge blev indstillet til en handleplan i perioden. 24 unge blev drøftet mellem SSP og SSP+ på et overdragelsesmøde i en SSP koordinationsgruppe. Det overordnede billede viser en nedgang i SSP+ sagerne, hvilket blandt andet skyldes et øget antal indsatser ift. målgruppen og styrket samarbejde og koordinering vedrørende gruppen af stærkt kriminalitetstruede unge, som fylder 18 år inden for 6-12 måneder.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil i første halvdel af 2020 modtage status for 2. halvår af 2019.

 

Nina Eg Hansen 

                                            / Lise Stidsen Vandahl     

 

Beslutning

Konstitueret borgercenterchef Lise Stidsen Vandahl og chef for SSP, Riad Tolba, deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top