Mødedato: 11.12.2019, kl. 16:45
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Femte status på omstillingen af socialpsykiatrien

Se alle bilag

Resumé

Socialforvaltningen har siden 2016 arbejdet på en omstilling af socialpsykiatrien. Det overordnede formål er, at alle københavnere med psykiske lidelser får mulighed for at leve værdige, meningsfulde og selvstændige hverdagsliv. Omstillingen skal også styrke det faglige arbejde i socialpsykiatrien og sikre høj kvalitet i indsatserne. Socialudvalget vedtog et oplæg til omstillingen den 30. november 2016, og forvaltningen har siden løbende forelagt Socialudvalget en status på arbejdet. Socialudvalget fik senest en status den 3. april 2019. Siden sidst har forvaltningen blandt andet uddannet flere medarbejdere i recovery og rehabilitering, specialiseret botilbud, opstartet tilbuddet Grib København og gennemført første del af en evaluering af omstillingen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager status på arbejdet med omstillingen af socialpsykiatrien til efterretning.

Problemstilling

Socialforvaltningen igangsatte i 2016 en omstilling af socialpsykiatrien. Omstillingen har fokus på at hjælpe flere borgere til et liv i egen bolig, og sikre dem et mere selvstændigt og værdigt liv på egne præmisser. Derudover skal den også medvirke til en øget faglighed i socialpsykiatrien, samt sikre et større fokus på tryghed og specialisering af botilbud til borgere med særlige og komplekse problemstillinger. Endelig er en væsentlig del af omstillingen også, at der er tidssvarende rammer på en række botilbud, og at den samlede tilbudsvifte svarer til borgernes behov.

Baggrunden for omstillingen er blandt andet en række strukturelle udfordringer på psykiatriområdet. De skyldes især ændringer i behandlingspsykiatrien, der har medført en reduktion i antallet af sengepladser, kortere indlæggelsestider og flere genindlæggelser. Udviklingen betyder, at socialpsykiatrien i stigende grad skal støtte en større gruppe af borgere med sværere psykiatriske og sociale problemstillinger, og det betyder, at der er et behov for en større kapacitet og øget specialisering i forvaltningens socialpsykiatriske botilbud.

Løsning

Omstillingen er opdelt i en række forskellige spor, som blandt andet har fokus på faglighed, kompetenceudvikling samt byggeri og modernisering af botilbud. I bilag 1 er der en oversigt over de forskellige spor, mens arbejdet med hvert spor er beskrevet i bilag 2. Nedenfor følger en beskrivelse af de væsentligste tiltag i omstillingen siden den seneste status til Socialudvalget.

Styrkelse af det fælles faglige fundament i socialpsykiatrien

En stor del af omstillingen handler om at styrke det fælles faglige fundament i socialpsykiatrien, så indsatserne har en mere rehabiliterende tilgang og i højere grad understøtter borgernes recoveryproces. Recovery betyder ”at komme sig” og er den enkeltes personlige og individuelle udviklingsproces. Det er forskelligt, om et menneske kommer sig helt eller delvist af sin psykiske sygdom, ligesom det er forskelligt, hvor lang tid det tager at komme sig. Rehabilitering kan beskrives som rammen om borgerens recoveryproces og er et udtryk for et sammenhængende forløb med forskellige indsatser, der skal støtte borgeren i at genetablere og mestre sin hverdag.

Forvaltningen arbejder aktuelt på at implementere grundfortællingen for socialpsykiatrien, der beskriver visionen og det fælles faglige fundament, og den faglige guide om rehabilitering i praksis. De to produkter bliver blandt andet brugt i forbindelse med etableringen af en ny centerstruktur i socialpsykiatrien, der træder i kraft ved årsskiftet. Derudover har halvdelen af medarbejderne og lederne i socialpsykiatrien nu gennemført uddannelsen i recovery og rehabilitering. Evalueringen af uddannelsen viser, at der stadig er en stor tilfredshed med det faglige indhold, den pædagogiske form og underviserne, men også at flere deltagere har vanskeligt ved at oversætte den teoretiske viden til konkrete handlinger i hverdagen. Forvaltningen arbejder derfor med forskellige tiltag for at styrke implementeringen.

Tidlig og forebyggende indsatser til borgere med psykiske lidelser

Siden sidste status har Socialforvaltningen opstartet Grib København (tidligere kaldet Københavnermodellen). Tilbuddet er etableret efter servicelovens §§ 82 a, b og d og skal være med til at sikre, at støtten til borgerne matcher deres aktuelle behov og livssituation, at borgerne får det mindst mulige indgribende tiltag, og at støtten gives med et rehabiliterende sigte. Grib København skal hjælpe borgerne med at benytte sig af aktivitets- og samværstilbud samt frivillige tilbud. Tilbuddet har indtil nu været i kontakt med ca. 120 borgere.

Specialisering af botilbud til borgere med særlige behov

Socialforvaltningen arbejder fortsat på at specialisere en række botilbud til borgere med særligt komplekse og sammensatte behov. Det gælder blandt andet botilbuddet Granvej til borgere med komplekse psykosociale udfordringer og samtidigt misbrug, der kan medføre udadreagerende adfærd (se bilag 3). Forvaltningen har også gennemført en specialisering af botilbuddet Borgervænget, så det nu er et specialiseret botilbud til unge mellem 18-30 år med komplekse psykosociale problemstillinger og ikke-psykotiske lidelser samt unge med et misbrug af hash, alkohol og andre rusmidler. Specialiseringen af tilbuddene sker blandt andet gennem kompetenceudvikling af medarbejderne.

Flere og mere tidssvarende botilbudspladser

Omstillingen indeholder også et fokus på at få flere boliger til borgere med psykiske lidelser og at tilpasse tilbudsviften, så den modsvarer borgernes behov. Forvaltningen har derfor åbnet botilbuddet Nansensgade med 9 botilbudspladser til borgere i alderen 18-30 år. Derudover er der en række pladser undervejs på to andre tilbud. Det drejer sig om 12 nye pladser på Orienten i Nordhavn. Byggeriet forventes at kunne tages i brug i starten af 2020. Derudover er der ved at blive etableret 17 ekstra ungepladser på Hans Knudsens Plads (3. sal) på etagen over ungetilbuddet Borgervænget. Projektet er i gang, men på grund af forlænget byggesagsbehandlingstid er ibrugtagningen udskudt fra juni 2020 til primo 2021.

Forvaltningen er derudover også i gang med at renovere og modernisere en række botilbud. Dette drejer sig blandt andet om Stubberupgård, Thorupgården og Boserupvej.

Evaluering og løbende tilpasning af omstillingsplanen

Socialforvaltningen har udarbejdet et koncept for en løbende evaluering af omstillingen, der blandt andet skal undersøge, om der er fremdrift i implementeringen, og om omstillingen har de forventede effekter. Der er til evalueringen opstillet en række mål, og der følges blandt andet med i, hvordan borgerne selv oplever forandringerne.

Evalueringen er inddelt i en række loops af ca. seks måneders varighed, og det første loop, der har haft fokus på implementering, er afsluttet i efteråret 2019. Resultaterne viser, at der er forskel på, hvor langt de forskellige tilbud og enheder er kommet med implementeringen af en rehabiliterende praksis. På nogle tilbud ses væsentlige forandringer, f.eks. i medarbejdernes sprogbrug, tilgangen til borgerne og den faglige refleksionspraksis, mens andre tilbud endnu ikke er kommet knap så langt. Fokus i det kommende loop er ledelse, og der skal blandt andet ses på, hvad der virker og under hvilke betingelser, så den faglige ledelse i socialpsykiatrien kan styrkes.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen arbejder videre med de enkelte spor i omstillingen. De forskellige spor revideres løbende og forelægges til politisk behandling i takt med, at de forskellige delelementer realiseres. Socialudvalget vil blive forelagt en ny status på omstillingen i august 2020.

Nina Eg Hansen

                                                       / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen.
Til top