Mødedato: 09.10.2013, kl. 08:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Social-, Børne- og Integrationsministeriets decisionsskrivelse for regnskab 2011

Se alle bilag

Social-, Børne- og Integrationsministeriet afgiver hvert år en decisionsskrivelse som opfølgning på revisionsberetningen på det sociale område for Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.    At Socialudvalget tager Social-, Børne- og Integrationsministeriets decisionsskrivelse vedrørende revisionsberetningen 2011 (jf. bilag 1) og Socialforvaltningens redegørelser på baggrund heraf  (jf. bilag 2-4) til efterretning.

Problemstilling

Social-, Børne- og Integrationsministeriet har på baggrund af revisionsberetningen for regnskab 2011 anmodet Socialforvaltningen om at redegøre for forvaltningens status og tiltag på følgende tre områder:

  • Utilstrækkelig økonomistyring
  • Handicappede flygtninge
  • Genopretning af sager vedrørende merudgifter til børn og tabt arbejdsfortjeneste, jf. servicelovens §§41 og 42

Derudover har ministeriet forholdt sig til en række udeståender, som forvaltningen har haft med ministeriet.

Løsning

Decisionsskrivelsen vedrører revisionsberetningen om regnskabet for 2011 og er i den forstand tilbageskuende. Det betyder, at en række af de omtalte punkter ikke længere er aktuelle, da Socialforvaltningen på nuværende tidspunkt allerede har afsluttet opfølgningen på dem, herunder i regi af forvaltningens handleplan for sikker økonomistyring og øget kvalitet i sagsbehandlingen. Socialudvalget blev orienteret herom i revisionsberetningen for 2012 på mødet den 4. september 2013.

Socialforvaltningen har på baggrund af ministeriets anmodning sendt tre redegørelser til ministeriet, den 13. september 2013, jf. bilag 2-4.

1. Redegørelse vedrørende utilstrækkelig økonomistyring:

Ministeriet har anmodet om en redegørelse vedrørende forvaltningens initiativer på området. Punktet vedrører manglende dokumentation for de refusionsberettigede udgifter for brugere af botilbud efter servicelovens § 109 (kvindekrisecentre) samt § 110 (forsorgshjem).

I redegørelsen, jf. bilag 2, redegøres der dels for opstramningen i registreringspraksis på området og indførelsen af ledelsestilsyn, dels for implementeringen af bedre budgetfastlæggelse og ny rapporteringspraksis ved prognoser.

2. Redegørelse vedrørende gennemgang af ældre afgørelser efter servicelovens §§41 og 42:

Ministeriet har anmodet om en redegørelse med en beskrivelse af den aktuelle status for kommunens gennemgang af ældre afgørelser efter servicelovens §§41 og 42.

Genopretningen forventedes tidligere færdiggjort i oktober 2013. Som led i arbejdet med at gennemgå de ældre afgørelser er det afdækket, at der skal gennemgås et større antal sager end tidligere antaget. Det beror primært på, at en række tidligere inaktive sager, hvor der i en længere periode ikke havde været udbetalinger, igen er blevet aktive med udbetalinger. Endvidere har der været en række opsigelser blandt de midlertidigt ansatte i task forcen henover sommeren og efteråret. Det har ikke været muligt at oplære nye medarbejdere på kort tid i dette komplekse lovområde. Samlet set betyder det, at Socialforvaltningen er forsinket med gennemgangen, som nu forventes afsluttet ultimo januar 2014.

3. Redegørelse vedrørende hjælp til flygtninge:

Ministeriet har anmodet om redegørelse på baggrund af, at det er 3. år i træk, at revisionen har en bemærkning om hjælp til flygtninge, og der er konstateret fejl i begge de gennemgåede sager. Forvaltningen har udarbejdet forretningsgang på området i samarbejde med BIF. Deloitte er fortsat af den opfattelse, at SOF hjemtager for lidt refusion. SOF har derfor indledt samarbejde med BIF om en ny undersøgelse og mulighed for at samkøre data, således at forretningsgangen kan justeres.

Øvrige forhold

Ministeriet udtaler herudover mindre grad af kritik på en række andre områder og beder Deloitte om at følge op på punkterne i revisionsberetningen for 2012. På grund af den i år tidsmæssige forskydning mellem decisionsskrivelse og revisionsberetning, er udvalget allerede i september orienteret om revisionsberetning 2012, hvor der er gjort op med en del af de punkter, der fremgår af decisionsskrivelsen.

Ministeriet svarer endvidere på en række udeståender forvaltningen har haft med ministeriet. Dette gælder følgende områder:
- Godkendelse af model for skønsmæssige berigtigelser vedrørende genopretningssagerne (servicelovens §§41 og 42) for årene 2010-2012 og vedrørende merudgifter til voksne (servicelovens § 100) for 2009-2010. Dette betyder, at forvaltningens beregninger bliver lagt til grund for refusionshjemtagelsen, således at alle sager ikke skal gennemgås en gang mere for at udtage det faktiske beløb.
- Sektoransvar vedrørende kontrol med apotekerafregninger ved medicinbevillinger (aktivlovens § 82). Ministeriet finder, at det er kommunen ,der har ansvaret for kontrol med at apotekerbevillingerne på medicin svarer til den bevilliong forvaltningen har givet borgeren. 
- Ansvaret for dokumentation for løbende udgifter vedrørende samvær (aktivlovens § 83). Ministeriet finder, at kommunen kun kan hjemtage refusion for de udgifter, der faktisk er dokumenteret af borgeren.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil på decembermødet i år få forelagt indstilling om revisionernes vurdering af effekt og implementeringskraft af initiativerne i handleplan for sikker økonomistyring og øget kvalitet i sagsbehandlingen.
 Anette Laigaard/
                             Kasper Håkansson

Beslutning

Specialkonsulent Lone Berner Wolff og vicekontorchef Eva Stokbro Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top