Mødedato: 08.11.2006, kl. 16:00

Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (Bilag)

Se alle bilag

Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (Bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. november 2006

 

 

3.      Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (Bilag)

 

SUD 417/2006  J.nr. 417/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,  

 

at Socialudvalget godkender, at vedlagte høringssvar vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning sendes til Børne- og Ungdomsudvalget.

 

 

RESUME

Børne- og ungdomsudvalget har på sit møde den 6. september 2006 behandlet forslag vedr. etableringen af et decentralt forankret Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) fra 1. august 2007 i de otte Børne- og ungedistrikter.

 

Børne- og Ungdomsudvalget vedtog, at sagen sendes i høring hos KLF, BUPL, FOA, Socialrådgiverforeningen, Psykologiforeningen, institutioner, skoler, Socialudvalget, Fællesrådet for folkeskoler, Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber, Skole og Samfund, Københavns Forældrenetværk og Børns Vilkår.

 

Socialudvalget er enigt med Børne- og ungdomsudvalget i, at en decentralisering af PPR-funktionen til de otte Børne- og ungdomsdistrikter vil styrke det tværfaglige samarbejde og indsatsen for udsatte børn og unge og hilser på denne baggrund initiativet meget velkomment.

 

Socialcentrene og BUF-distrikterne vil således i højere grad kunne koordinere indsatsen i konkrete sager, når der skal igangsættes særlig støtte til en familie i Socialforvaltningsregi eller når sager bliver behandlet i de tværfaglige grupper med deltagelse af begge forvaltninger.

 

1. Baggrund - fremtidig organisering af PPR

Der findes i dag 4 selvstændige PPR-distrikter under Børne- og ungdomsforvaltningen. I den fremtidige organisering vil PPR-distrikternes opgaver blive placeret i de otte Børne- og ungdomsdistrikter, således at PPR bliver forankret i samme organisatoriske enhed og under samme ledelse, som deres væsentligste samarbejdspartnere i skoler, dagtilbud og fritidsinstitutioner.

 

Den fremtidige organisering har til formål at skabe et fælles organisatorisk og ledelsesmæssigt udgangspunkt for tværfagligt samarbejde omkring børn og unge i de enkelte distrikter – også i forhold til Socialforvaltningen.

 

Centralforvaltningen i Børne- og ungdomsforvaltningen vil varetage opgaver som politikudvikling, overordnet økonomistyring, planlægning, koordinering, initiativer til og strategier for udvikling, dokumentation, evaluering, målstyring og servicering i bred forstand.

 

De otte distrikter vil varetage den lokale opgaveudførelse i forhold til skoler, institutioner, sundhedspleje mv.

 

Opgaver, der involverer specialviden om vidtgående handicap vil fortsat blive varetaget af en centralt placeret enhed i forvaltningen.

 

Der etableres en projektorganisation i Børne- og ungdomsforvaltningen med inddragelse af medarbejdere og samarbejdspartnere, som vil løse opgaven omkring implementering af decentraliseringen.

 

Projektorganisationen vil bl.a. se på ledelsesforholdene i den fremtidige organisering, fordeling og placering af medarbejdere, økonomiske forhold, fysiske rammer og lokaler, opgavesnit og samarbejdsflader på PPR-området centralt og decentralt – blandt andet i forhold til efter- og videreuddannelse og kompetenceudvikling, opbygning og sikring af faglige netværk – herunder specifikke fagfunktioner på tværs af distrikter og samarbejdet med bl.a. Socialforvaltningen.

 

Der vil i projektorganisationen være særlig fokus på følgende opgaver:

 

  • At der skelnes mellem generelle opgaver og funktioner, som varetages decentralt, og specielle opgaver og funktioner, der varetages centralt.
  • Kontoret for Støtte og Rådgivnings funktion i forhold til det decentrale niveau
  • At placering af visitations- og budgetansvar i forhold til specialundervisningen vil indgå i arbejdet med den fremtidige organisering af PPR  
  • At der pr. 1. januar 2007 sker ændringer i lovgivningen, som har betydning for organiseringen af PPR's virksomhed, idet betjeningen af småbørnsområdet ligestilles med skoleområdet.

 

 

 

2. Socialudvalgets høringssvar (vedlagt som brev i bilag)

Socialudvalget er enigt med Børne- og ungdomsudvalget i, at en decentralisering af PPR-funktionen til de otte Børne- og ungdomsdistrikter vil styrke det tværfaglige samarbejde og indsatsen for udsatte børn og unge og hilser på denne baggrund initiativet meget velkomment.

 

Socialcentrene og BUF-distrikterne vil i højere grad kunne koordinere indsatsen i konkrete sager, når der skal igangsættes særlig støtte til en familie i Socialforvaltningsregi eller når sager bliver behandlet i de tværfaglige grupper med deltagelse af begge forvaltninger. Med decentraliseringen forsvinder et organisatorisk led i arbejdet med børn og unge, hvilket for Socialforvaltningens side skaber en større entydighed i forhold til samarbejdet med Børne- og ungdomsforvaltningen.

 

Socialudvalget støtter forslaget om at lade opgaver, der involverer vidtgående handicap blive varetaget af en centralt placeret enhed i forvaltningen. Dette er i overensstemmelse med Socialforvaltningens nye organisering af børnehandicapområdet i et handicapcenter.

 

Det bemærkes, at der skal ske en entydig placering af ansvaret i de enkelte sager, således Socialforvaltningens centrale visitation og fremtidige Børnehandicapcenter kun har én indgang til Børne- og Ungdomsforvaltningen i sager vedrørende børn med vidtgående handicap

 

Der er ikke i forbindelse med beslutningen om decentralisering taget stilling til, hvor visitations- og budgetansvaret fremtidigt bliver placeret – decentralt eller centralt. Socialudvalget har således bemærket, at det ikke er beskrevet, hvor PPR-funktionen vedrørende dag- og døgnanbragte børn og unge placeres. Socialudvalget er af den opfattelse, at både PPR-funktionen og visitations- og budgetansvar vedrørende anbragte børn og unge med fordel kan placeres decentralt, men at det er i første omgang er vigtigt i det hele taget at få placeret ansvaret entydigt.

 

Baggrunden for anbefaling af decentral forankring er at sikre sammenhængen i indsatsen for det enkelte barn. Når der sker visitation til et dagbehandlingstilbud skal foranstaltningen ses i relation til andre specialundervisningstilbud som PPR kan henvise til således, at visitationen sker på baggrund af en helhedsbetragtning.

 

Med hensyn til anbragte børn og unge kan disse være i berøring med PPR både før, under og efter en anbringelse. Det er hensigtsmæssigt, at sagen bliver håndteret af BUF distriktet både før, under og efter en anbringelse, så der sikres størst mulig sammenhæng i indsatsen overfor barnet eller den unge.

 

Med en decentralisering af indsatsen for dag- og døgnanbragte børn og unge sikres mulighed for mere varierede og helhedsorienterede løsninger i de enkelte sager, som er en del af bevæggrundene for at decentralisere PPR-funktionen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Se resumé

 

MILJØVURDERING

Sagen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Sagen har ikke økonomiske konsekvenser for Socialforvaltningen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        Bilag 1: Indstilling og beslutningsprotokol fra Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 6. september 2006.

·        Bilag 2: Rapport om fremtidig organisering af PPR.

·        Bilag 3: Breve af 2. og 22. august 2006 fra tidligere chefpsykolog Bjørn Glæsel.

·        Bilag 4: Børne- og Ungdomsforvaltningens notat af 14. august 2006.

·        Bilag 5: Høringssvar fra Socialudvalget.

 

 

 

Grethe Munk                       /                     Sven Bjerre

 

 


 

Til top