Mødedato: 07.12.2022, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Kvalitetsstandard for hjemmepleje 2023 og Tilsynspolitik for ydelser efter § 83 i Socialforvaltningen

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til henholdsvis Tilsynspolitikken for servicelovsydelserne om personlig og praktisk hjælp samt madservice og Socialforvaltningens kvalitetsstandard for Den Sociale Hjemmepleje ’Hjælp i Hverdagen 2023’. Sidstnævnte skal også godkendes af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Socialforvaltningen har i Tilsynspolitikken foretaget mindre sproglige justeringer og tilpasset den Socialudvalgets beslutning den 16. november 2022 om ny model for gennemførelse af brugertilfredsundersøgelse i Socialforvaltningen fra 2023 og frem. I kvalitetsstandard ’Hjælp i Hverdagen 2023’ har Socialforvaltningen foretaget en gennemgående revidering og gennemskrivning af kvalitetsstandarden med henblik på at gøre den mere brugerrettet. Kvalitetsstandarden er igen i år revideret i tæt samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender den opdaterede Tilsynspolitik for ydelserne personlig og praktisk hjælp samt madservice, jf. bilag 1 
  2. at Socialudvalget godkender den nye praksis for rengøringsmidler i Den Sociale Hjemmepleje

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

     3. at godkende Socialforvaltningens kvalitetsstandard for Den Sociale Hjemmepleje ’Hjælp i                 Hverdagen 2023’, jf. bilag 2.

Problemstilling

Socialudvalget skal mindst én gang årligt følge op på Tilsynspolitikken for ydelserne personlig og praktisk hjælp samt madservice efter servicelovens § 83 på Socialforvaltningens område. Socialudvalget godkendte den 23. maj 2018 en tilsynspolitik, som beskriver, hvordan Socialudvalget udmønter forpligtigelsen til at føre tilsyn med disse tilbud. Tilsynspolitikken indeholder også retningslinjer og procedurer for kommunens tilsyn med disse tilbud (både egne og eksterne tilbud).

Socialforvaltningen er blevet bekendt med at forvaltningens praksis for levering af rengøring i borgerens eget hjem er forskellig fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningens. Praksis på nuværende tidspunkt er, at borgere tilknyttet den kommunale hjemmeplejeleverandør i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen får stillet rengøringsmidler til rådighed for hjemmeplejen af hensyn til arbejdsmiljøet for de udgående medarbejdere, mens borgere tilknyttet Socialforvaltningens hjemmepleje selv har ansvar for at stille rengøringsmidler til rådighed for hjemmeplejen.

Borgerrepræsentationen skal derudover én gang årligt godkende en borgerrettet kvalitetsstandard om personlig og praktisk hjælp, rehabiliteringsforløb, genoptræning og vedligeholdende træning (servicelovens §§ 83, 83a og 86). I kvalitetsstandarden kan borgeren læse om mulighederne for at få hjælp i hverdagen, hvis borgeren har en fysisk, psykisk eller social udfordring, som gør det vanskeligt at klare de daglige opgaver.

Løsning

Tilsynspolitik for § 83-ydelser på Socialforvaltningens område

Tilsynspolitikken, jf. bilag 1, blev senest revideret i forbindelse med Socialudvalgets behandling af kvalitetsstandarden for 2022. I udgaven for 2023 er der foretaget mindre sproglige justeringer  og den er  tilpasset Socialudvalgets beslutning d. 16. november 2022 om ny model for gennemførelse af brugertilfredsundersøgelse i Socialforvaltningen fra 2023 og frem. Derfor er afsnittet om Socialforvaltningens brugertilfredshedsundersøgelse fjernet i Tilsynspolitikken, fordi den valgte model medfører, at brugertilfredshedsmålinger fra 2023 udføres lokalt og med større frihed i forhold til lokal tilpasning med henblik på, at målingerne kan bruges som værktøj i det daglige arbejde med bedre brugerinddragelse. 

Praksisændring vedr. rengøringsmidler

Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har forskellig praksis for levering af rengøring i borgers eget hjem. Socialforvaltningen indstiller derfor til, at den nuværende praksis for levering af rengøring af borgerens hjem efter serviceloven § 83 ændres, sådan at Den Sociale Hjemmepleje fremover stiller rengøringsmidler, mopper og klude til rådighed. Implementeringen af den nye rengøringspraksis i Socialforvaltningen vil inddrage samt tage højde for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens erfaringer og nuværende praksis. Socialforvaltningen vurderer, at ændringen vil bidrage til at skabe et bedre og mere ensartet arbejdsmiljø for medarbejderne i hjemmeplejen, hvilket også kan være en fordel i forbindelse med fastholdelse og rekruttering. Derudover vurderer forvaltningen, at ændringen vil gøre det lettere at få startet et rengøringsforløb op og skabe kontinuitet i rengøringen for de borgere, hvor en psykisk lidelse, misbrug eller anden udsathed gør det vanskeligt at indkøbe rengøringsremedier og dermed få den nødvendige hjælp iværksat. Forvaltningen forventer, at den nye praksis opstartes i 1.kvartal  2023, hvor medarbejderne i Den Sociale Hjemmepleje vil blive oplært i at anvende de nye rengøringsmidler og arbejdsredskaber. Socialforvaltningen vil anlægge samme tilgang til oplæringssporet af medarbejdere, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gjorde ved implementering af ny rengøringspraksis hos dem. Herudover vil alle borgere få en startpakke ud i hjemmet, hvis de modtager rengøring fra Den Sociale Hjemmepleje.

Kvalitetsstandarden for Den Sociale Hjemmepleje Hjælp i Hverdagen 2023

Socialforvaltningen har udarbejdet en revideret udgave af ’Hjælp i Hverdagen’ for 2023, jf. bilag 2. Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ensarter de to forvaltningers kvalitetsstandarder, der hvor det er muligt. I år har Socialforvaltningen gennemskrevet kvalitetsstandarden med henblik på at understøtte læsevenligheden og gøre den mere brugerrettet. Kvalitetsstandarden har fået en anden opbygning, og der er foretaget betydelige formidlingsmæssige justeringer. Kvalitetsstandarden indeholder takster for en række tilbud, som først fastlægges af Social- og Ældreministeriet samt Sundhedsministeriet ultimo 2022/primo 2023. Disse takster er derfor ikke tilføjet i bilag 2 endnu. Taksterne vil blive indarbejdet i den endelige kvalitetsstandard.

Ændringer foretaget i forbindelse med høring

De væsentlige ændringer i kvalitetsstandarden er markeret med gul i bilag 2. Væsentlige ændringer omfatter tilføjelser, præciseringer og omformuleringer af tidligere afsnit. Slettede afsnit og mindre redaktionelle justeringer fremgår ikke. De væsentlige ændringer er også beskrevet i høringsbrevene, som forvaltningens høringsparter modtog i forbindelse med den eksterne høringsperiode. Høringsbrevene kan ses i bilag 3.

Kvalitetsstandarden blev sendt i ekstern høring den 4. oktober med frist den 1. november 2022. Både Socialforvaltningens og Sundheds- og Omsorgsforvaltningens kvalitetsstandarder har været i ekstern høring hos relevante interessenter. Kvalitetsstandarderne har i samme periode været tilgængelige på Københavns Kommunes høringsportal ’Bliv Hørt’. 

Socialforvaltningen har modtaget fire høringssvar fra hhv. Dialogforum på psykiatriområdet, Udsatterådet, Handicaprådet og Brugerrådet. Derudover er der modtaget tre fælles høringssvar med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fra Elis, Hjemmeplejen A/S og Ældrerådet.  Alle høringssvar fremgår af bilag 3. Handicaprådet og Brugerrådet har ingen konkrete bemærkninger, men værdsætter arbejdet med at gøre kvalitetsstandarden mere brugerrettet, og begge råd mener, at den indeholder de oplysninger, der er brug for med et klart og tydeligt sprog. Socialforvaltningens bemærkninger og kommentarer til høringssvarene kan findes i bilag 4. Socialforvaltningen har ikke kunnet imødekomme alle forslag i høringssvarene. Det skyldes bl.a., at forslagene vedrører emner, der er bundet op på en politisk beslutning eller beslutning fra anden instans.

De forslag, der er imødekommet fra høringsparterne er bl.a.:

  • Dialogforums ønske om, at det fremgår tydeligt af afsnittet ”Angstforløb”, at der er tale om behandling af en psykolog.
  • Overskriften ”Sundhed og Forebyggelse” ændres til ”Forebyggelse og Sygdom” efter ønske fra Ældrerådet.

Økonomi

Praksisændringen ift. rengøring i eget hjem efter serviceloven § 83 vil medføre merudgifter for Socialforvaltningen. På nuværende tidspunkt er der 1.982 borgere, som får leveret ydelsen rengøring af Den Sociale Hjemmepleje i Socialforvaltningen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har oplyst at deres udgifter til ordningen er opgjort til at være ca. 300 kr. pr. borger årligt. Når ordningen opstartes i 2023,  vil der være en engangsudgift til ’startpakker’ med specifikke rengøringsmidler, mopper og klude til alle eksisterende modtagere af ydelsen rengøring, leveret af Den Sociale Hjemmepleje. Denne udgift beregnes til at være 0,4 mio. kr. Driftsudgiften for resten af 2023 forventes at være 0,3 mio. kr. Den samlede udgift i 2023 vil være 0,7 mio. kr. Når den nye rengøringspraksis er fuldt implementeret, vil den fremadrettede årlige udgift være 0,6 mio. kr. Derudover vil der være en udgift på cirka 0,150 mio. kr. i 2023 til frikøb af medarbejdere i forbindelse med oplæring i at anvende de specifikke redskaber, rengøringsmidler mm. Arbejdsmiljø København vil kunne afholde disse kurser. Merudgifter forbundet med den nye praksis indgår i det samlede arbejde med at skabe en faglig og økonomisk bæredygtig Social Hjemmepleje.  

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil kvalitetsstandarden for 2023 blive forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse. Når kvalitetsstandarden er godkendt af Borgerrepræsentationen, vil den blive grafisk opsat, for derefter at blive trykt og publiceret i en digital udgave, hvor de sidste takster og sidetal er justeret. Tilsyn med ydelser efter servicelovens § 83 på Socialforvaltningens område tilses som beskrevet i Tilsynspolitikken. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forelægger den 14. december 2022 en indstilling om kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp målrettet ældre borgere over 65 år for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Denne kvalitetsstandard vil efterfølgende også blive forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse.  Socialudvalget vil primo 2023 få forelagt en sag om, hvordan anbefalingerne fra budgetanalysen om Den Sociale Hjemmeplejes udfordringer prioriteres i det videre arbejde således, at der opnås en faglig og økonomisk bæredygtig social hjemmepleje.  

Mikkel Boje

                                        / Eva Stokbro Jensen og Anders Møller Jakobsen


Beslutning

1. at-punkt og 2. at-punkt blev godkendt, mens 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top