Mødedato: 03.10.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Omlægning af AskovFondens Socialpsykiatri (ASPA) i Københavns Kommune

Se alle bilag

AskovFonden ønsker at omlægge deres socialpsykiatriske indsats i Københavns Kommune inden for det eksisterende budget. Sagen forelægges Socialudvalget, da omlægningen indebærer ændringer i adresser samt indsatser med betydning for brugerne.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at AskovFondens Socialpsykiatri omlægger deres indsatser i Københavns Kommune, så de samles på to adresser,
  2. at Socialudvalget godkender, at AskovFondens Socialpsykiatri bruger provenuet fra omlægningen til at udvide tilbuddenes åbningstid, og
  3. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen indgår en ny driftsoverenskomst med AskovFondens Psykiatri, hvori den konkrete udmøntning af omlægningens indhold aftales.

Problemstilling

AskovFondens Socialpsykiatri (ASPA) har gennem flere år haft driftsoverenskomster med Københavns Kommune om en række aktivitets- og samværstilbud til psykisk sårbare borgere. ASPA er i dag beliggende på tre adresser på Nørrebro. I forbindelse med omstillingen af aktivitets- og samværsområdet i socialpsykiatrien, som blev vedtaget af Socialudvalget den 15. juni 2016, blev der fastlagt særlige fokus- og indsatsområder for AskovFondens tilbud, ligesom det var tilfældet for øvrige aktivitets- og samværstilbud.

Tabel 1: Oversigt over ASPAs indsatser og bevillinger

Tilbud/adresse

Indsatsområder, jf. omstillingen af

aktivitets- og samværsområdet

Årlig driftsbevilling

Det Gule Hus, Kapelvej 55

Tidlig og forebyggende indsats for unge samt uddannelses- og beskæftigelsesindsats

3,7 mio. kr.

AskovFondens Samværs- og Udviklingscenter, Griffenfeldsgade 35

Uddannelses- og beskæftigelsesindsats

3,4 mio. kr.

ASPA Centret, Rantzausgade 5

Tilbud målrettet ældre

2,2 mio. kr.

AskovFonden fremsendte den 13. juni 2018 et oplæg til Socialforvaltningen om muligheden for at omlægge ASPA. AskovFonden vurderer, at borgerne kan få en bedre service, hvis ressourcerne koncentreres på færre adresser, og sammenhængskraften mellem afdelingens indsatsområder derved kan optimeres. Der er i dag cirka 16 årsværk på tværs af de tre tilbud inklusiv administrativt personale, hvilket er fordelt på 22 medarbejdere med varierende timetal. Oplægget tager udgangspunkt i ASPAs interne analyse af, hvordan man anvender sine lokaliteter og ressourcer i forhold til borgernes behov. Oplægget er vedlagt som bilag 1.

Forvaltningen har været i dialog med AskovFonden og vurderer, at omlægningen kan være hensigtsmæssig for den samlede indsats i kommunen under forudsætning af, at den gældende driftsoverenskomst fra 1987 fornys, og at der i den forlængelse indgås nærmere aftale om ASPAs konkrete aktiviteter.

Løsning

AskovFonden oplever efterspørgsel blandt brugerne på øget tilgængelighed af ASPAs tilbud. Omlægningen har derfor fokus på en udvidelse af åbningstiden og øget fleksibilitet til at kunne møde borgerens behov, når det er der. Derfor ønsker AskovFonden at udnytte de tilgængelige ressourcer mere effektivt ved at lukke tilbuddet i Rantzausgade og samle ASPAs aktiviteter i lokalerne på Kapelvej og Griffenfeldsgade. Det giver mulighed at fordele medarbejderårsværk fra Rantzausgade ud på de to resterende tilbud og dermed øge antallet af indsatser i disse tilbud. Det frigiver også driftsmidler (husleje og driftsomkostninger) fra tilbuddet i Rantzausgade, der kan anvendes til at udvide åbningstiden med 15 timer ugentligt både på Kapelvej og i Griffenfeldsgade.

Styrket uddannelses- og beskæftigelsesindsats

AskovFonden vurderer, at samlingen af aktiviteter på færre adresser samlet set kan give en bedre sammenhæng og mere fleksible overgange mellem aktiviteter for både medarbejdere og brugere. AskovFonden oplyser, at denne synergieffekt sammen med udvidelsen af åbningstiden skal styrke deres uddannelses- og beskæftigelsesrettede indsats på følgende måder:

  • Den uddannelses- og beskæftigelsesrettede støtte kan foregå i aftener og weekender - uden for det tidsrum, hvor skole og arbejde oftest er placeret.
  • Mulighed for flere arbejds- og praktikpladser i eksempelvis caféen.
  • Udvidelse af det åbne og anonyme samværstilbud med flere individuelle og gruppeforløb samt -kurser.

Med omfordelingen af ressourcer ønsker AskovFonden også i større grad at yde lokal støtte til borgerne i deres hverdag, f.eks. under indlæggelse, og særligt i overgangen fra udskrivelse fra hospital til eget liv ved at fastholde deres forbindelse til det omkringliggende samfund.

Specialiseret ældreindsats

Indsatsen til psykisk sårbare ældre vil efter en omlægning ikke foregå på en separat adresse, da Rantzausgade 5 lukkes. Indsatsen skal i stedet foregå på Kapelvej 55 sammen med den uddannelses- og beskæftigelsesrettede indsats. Omlægningen giver dog mulighed for en styrket konkret indsats, bl.a. i form af følgende:

  • Flere individuelle og gruppeforløb samt en kontaktpersonsordning.
  • Flere faste ugentlige samværsaktiviteter for målgruppen, herunder motionstilbud.
  • Beskæftigelsesindsats rettet mod dele af denne målgruppe.

Socialforvaltningens vurdering af omlægningen af ASPA

Det er Socialforvaltningens vurdering, at AskovFondens oplæg til bedre ressourceudnyttelse kan styrke den indsats, der tilbydes borgerne. En omlægning af AskovFondens aktiviteter vil på flere områder understøtte den omstilling af aktivitets- og samværsområdet, som Socialudvalget vedtog den 15. juni 2016. Dengang blev der vedtaget et fagligt spor for bydelen Nørrebro, hvor ASPA ligger, om blandt andet uddannelse og beskæftigelse. En styrkelse af denne indsats er således i overensstemmelse med den tidligere omstilling.

I omstillingen blev det prioriteret at bevare tilbuddet på Rantzausgade og målrette det til den ældre målgruppe, og derfor eksisterer der en specifik driftsoverenskomst herom, som i tilfælde af en omlægning vil skulle opsiges. AskovFonden har fremlagt en plan for, hvordan en specialiseret ældreindsatsen fastholdes, selvom den ikke længere foregår på en specifik adresse, jf. ovenfor.

Såfremt Socialudvalget tiltræder forvaltningens indstilling, skal den konkrete udmøntning af omlægningen aftales i et samarbejde mellem AskovFonden og Københavns Kommune, der tager udgangspunkt i forhandlingerne om en ny driftsoverenskomst. Dette for at sikre sammenhæng mellem ASPAs indsatser og de indsatser, som Københavns Kommune eller andre aktører allerede yder, eksempelvis i form af de øvrige aktivitets- og samværsindsatser. Der vil i den forbindelse blive lagt vægt på, at indsatserne samlet set er koordinerede og komplementerende frem for overlappende og konkurrerende, ligesom der generelt vil være fokus på, at indsatserne er målrettet Socialforvaltningens målgrupper og ressort.

Økonomi

Med sammenlægningen af tilbud og den deraf følgende lukning af Rantzausgade 5 frigives 1,6 mio. kr. i årlige lønudgifter, svarende til fire medarbejdere, som omfordeles til tilbuddene på Kapelvej og Griffenfeldsgade til styrkelse af tilbuddenes indsatser på adresserne. Derudover giver omlægningen en samlet årlig besparelse på husleje og driftsudgifter i lejemålet på Rantzausgade på 225.000 kr. Hvis Socialudvalget tiltræder indstillingen, anvendes dette provenu til finansiering af udvidet åbningstid, svarende til 15 timer ugentligt på hver af de to resterende tilbud.

Videre proces

Hvis indstillingen tiltrædes, indleder Socialforvaltningen en proces, hvor de nærmere mål for og indhold af omlægningen aftales med AskovFonden. Dette sker som en del af det aktuelle arbejde med at opdatere driftsoverenskomster og samarbejdsaftaler på aktivitets- og samværsområdet, som Socialudvalget godkendte den 29. august 2018.

 

Nina Eg Hansen

                                  / Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt under behandlingen af dagsordenens punkt 1.

Til top