Mødedato: 02.11.2011, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Godkendelse af ansøgning om satspuljemidler til rusmiddelforebyggelse på ungdomsuddannelserne

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende ansøgning til Sundhedsstyrelsens "Satspulje til indsatser om rusmiddelforebyggelse på ungdomsuddannelserne".

 

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen ansøger Sundhedsstyrelsen om midler fra "Satspulje til indsatser om rusmiddelforebyggelse på ungdomsuddannelserne".

2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningens udgifts- og indtægtsbudget forhøjes i 2012, 2013, og 2014 under forudsætning af, at Sundhedsstyrelsen bevilger midler til projektet. Forhøjelse af udgifts- og indtægtsbudgettet vil i så fald ske i forbindelse med første sag om bevillingsmæssige ændringer i 2012.  

Problemstilling

Erfaringerne fra ungdomsuddannelsesinstitutionerne viser, at der ofte er en sammenhæng mellem fravær, frafald og forbrug af rusmidler. På mange ungdomsuddannelser er der nul-tolerance overfor elever med forbrug af hash og andre stoffer, hvilket i praksis bevirker, at man enten lukker øjnene for problemet eller griber til bortvisning af eleven. Samtidig er fester med stort forbrug af alkohol ofte en accepteret del af ungdomskulturen. Ungdomsuddannelserne ser derfor et behov for at styrke håndteringen af rusmiddelproblematikker på uddannelsesstederne, hvilket afspejler sig i, at efterspørgslen efter råd, vejledning og indsatser vedr. rusmiddelproblematikker på ungdomsuddannelse, ungdomsskoler og produktionsskoler er stor og stigende.

Løsning

Socialforvaltningen har udarbejdet en ansøgning til Sundhedsstyrelsens satspulje: "Modelkommuneprojekt unge, alkohol og stoffer", som er en del af Sundhedsstyrelsens "Satspulje til forebyggelse på ungdomsuddannelser". Ansøgningen er udarbejdet i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Begge forvaltninger har givet tilsagn om at investere arbejdskraft i gennemførelsen af projektet. For at overholde ansøgningsfristen er ansøgningen sendt til Sundhedsstyrelsen den 14.september 2011 med forbehold for Socialudvalgets godkendelse.

Formålet med projektet er, at skabe et rusmiddelforbyggende miljø på de københavnske ungdomsuddannelser, samt en tidlig rådgivende/vejledende indsats overfor de elever, som er i risiko for at udvikle et problematisk forbrug af rusmidler. Med rusmidler menes både alkohol og stoffer.

Målet med projektet er, at skabe et fundament for et dynamisk og forpligtende samarbejde mellem ungdomsuddannelsesinstitutionerne i København og de kommunale aktører på området. På længere sigt er målet desuden, at erfaringerne og de udviklede metoder fra projektet udbredes og forankres på de øvrige ungdomsuddannelser i Københavns Kommune.

Delmålene i projektet er at udvikle, afprøve og forankre:
1) Rusmiddelpolitikker og handleplaner på 4 uddannelsesinstitutioner.
2) Metoder til kompetenceudvikling af lærergrupper og nøglepersoner indenfor tidlig opsporing, motiverende samtaler og viden om rusmidler.
3) Metoder til generel forebyggelse, tidlig opsporing og tidlig indsats i forhold til unge, der er på vej ud i et problematisk forbrug af rusmidler.

Socialforvaltningen ønsker at skabe en model, der kan inspirere og favne bredt ift. rusmiddelproblematikker på ungdomsuddannelser, og der er derfor indgået aftaler med fire uddannelsesinstitutioner, som er meget forskellige i forhold til elevsammensætning og omfanget og karakteren af psykosociale problemstillinger blandt eleverne. De fire deltagende uddannelsesinstitutioner er Det Frie Gymnasium, Niels Brock, Hotel og Restaurantskolen (grundforløbet) og Københavns Kommunes Ungdomsskole. Projektet adresserer således tilsammen 7.700 elever og 309 lærer. 

Projektet er treårigt med start i 2012, og projektansvarlig er Center for Unge og Misbrug i Socialforvaltningen. Socialforvaltningen forventer, at indsatsen vil udgøre et vigtigt element i arbejdet med at mindske elevers fravær og frafald på de enkelte uddannelsesinstitutioner og dermed understøtte forvaltningens strategiske fokusområde om tidlig indsats i forhold til udsatte børn og unge.

Økonomi

Det samlede budget for projektet er 5.841.000 kr. i perioden 2012-2014. Sundhedsstyrelsen er ansøgt om i alt 3.754.000 kr. i de 3 år, som projektet løber, og egenfinansieringen udgør 2.087.000 kr. Socialforvaltningens forventede egenfinansiering i projektperioden udgør 512.000 kr. Størstedelen af midlerne afsættes til projektledelse og deltagelse for bl.a.  lærere mv. på de deltagende skoler. Projektets budget fremgår af bilag 1.

Hele bevillingen fra Sundhedsstyrelsen udmeldes til Center for unge og misbrug, der afholder alle udgifter til projektet, på nær den del af projektet der finansieres af de øvrige forvaltningers egenfinansiering. Socialforvaltningens andel af egenfinansieringen på samlet set 512.000 kr. finansieres inden for Center for unge og misbrugs eksisterende ramme. Projektet vil således ikke have nogen økonomiske konsekvenser for Socialforvaltningen udover de 3.754.000 kr., som Sundhedsstyrelsen er ansøgt om. Dette gælder både inden for projektperioden og efter.

Såfremt Sundhedsstyrelsen bevilger et andet beløb end de 3.754.000 kr., der er ansøgt om, vil projektets økonomi, samt forhøjelse af udgifts- og indtægtsbudget, blive tilpasset denne bevilling. 

Videre proces

Under forudsætning af, at Sundhedsstyrelsen godkender ansøgningen, vil forhøjelse af Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget ske i forbindelse med første sag om bevillingsmæssige ændringer i 2012.

Bilag

1.       Ansøgning om projekt "Unge og rusmidler på ungdomsuddannelserne i København".

 

Anette Laigaard                          /                           Ane K. Christensen

Beslutning

Kontorchef Ane K Christensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt

Til top