Mødedato: 01.06.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

SSP-afrapportering vedrørende urolige byområder 2. halvår samt årsrapport 2015

Se alle bilag
Socialudvalget forelægges SSPs afrapportering vedrørende urolige byområder for 2. halvår 2015 og årsafrapportering for hele 2015.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager SSP-afrapporteringen vedrørende urolige byområder for 2. halvår 2015 og SSP-årsafrapporteringen for hele 2015 til efterretning.

Problemstilling

SSP er et samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi med det formål at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet. Den halvårlige afrapportering beskriver udviklingen i urolige byområder, mens årsafrapporteringen beskriver generelle tendenser i udviklingen. Denne indstilling omhandler den halvårlige rapportering for 2. halvår af 2015 og årsafrapporteringen for hele 2015.

Løsning

SSP sekretariatet vurderer, at uro blandt grupper af unge under 18 år er på gennemsnitligt niveau i 2. halvår 2015. SSP sekretariatet vurderer, at uro blandt grupper af unge over 18 år er på et forholdsvis højt niveau med syv tilfælde i 2. halvår 2015 sammenlignet med to tilfælde i 1. halvår 2015.

Følgende bydele har oplevet episoder med uro forvoldt af unge under 18 år: Sydhavn, Valby, Brønshøj/Husum-Tingbjerg, Vanløse, Sundby Nordøst/Nordvest og Sundby Sydvest.

Følgende bydele har oplevet episoder med uro forvoldt af unge over 18 år: Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro, Valby, Vanløse og Sundby Nordvest.

Akutte beredskabsplaner i 2. halvår af 2015.
Når der opstår særlige alvorlige hændelser, udarbejdes der en akut SSP beredskabsplan, som indeholder en fælles handleplan mellem kommunens forvaltninger og Københavns Politi for, hvordan den aktuelle situation gribes an. SSP beredskabet er i 2. halvår 2015 blevet aktiveret fem gange:

September, Sydhavnen.
SSP ledergruppen iværksatte en handleplan for at tage hånd om ungegrupperingskonflikter mod kulturhuset Karens Minde og ungdomsklubben Rubinen. Handleplanen omfattede blandt andet en synlig politiindsats, gadeplansindsats og hjemmebesøg.

Oktober, Sydhavnen.
Episoder med ildspåsættelse og hærværk mod Rubinen resulterede i udarbejdelsen af en SSP handleplan, der havde til formål at forebygge en eskalering af uroskabende adfærd og utryghed samt genoprette normaldriften. Handleplanen indebar blandt andet gadeplansindsats, hjemmebesøg og ungemøder.

Oktober, Valby.
En handleplan blev iværksat med henblik på at bringe en ungegruppes hærværk og uroskabende adfærd til ophør og for at genskabe trygheden i området. Indsatserne talte blandt andet en synlig politiindsats, dialog med børn og unge, gadeplansindsats og hjemmebesøg.

November, Valby.
Efter en episode med slagsmål og knivstik udarbejdede SSP en handleplan med henblik på at genskabe trygheden og forhindre en eskalering af konflikten. Handleplanen omfattede blandt andet gadeplansindsats, ekstraordinære klubinitiativer og hjemmebesøg.

December, Brønshøj/Husum-Tingbjerg.
På baggrund af et skuddrab i lokalområdet (benævnt Voldparken i SSP rapporterne) udarbejdede SSP ledergruppen en handleplan for at forhindre uro blandt ungegrupperinger og sikre trygheden blandt områdets unge, forældre og øvrige borgere. Handleplanen indebar akut krisehjælp, synlig politiindsats, gadeplansindsats og hjemmebesøg.

Årsafrapportering for hele 2015.
Særligt for 2015 kan fremhæves, at København i februar var udsat for et terrorangreb, der resulterede i tabet af tre menneskeliv. Der var efterfølgende behov for koordinerede, tryghedsskabende indsatser i flere bydele målrettet børn og unge i de berørte bydele samt personer direkte berørt af situationen.

To drab har i 2015 afstedkommet SSP handleplaner. Første drab fandt sted på Indre Nørrebro, hvor en 19-årig, som var tilknyttet en kriminel gruppering, blev knivdræbt af en person fra en udenbys-gruppering. Det andet drab fandt sted i Brønshøj/Husum-Tingbjerg, hvor en 18-årig blev skuddræbt.

I 2015 blev SSP beredskabet igangsat 11 gange i syv bydele. Der er tale om en væsentlig stigning sammenlignet med 2014, hvor SSP beredskabet blev igangsat 6 gange. Alle igangsatte beredskabsplaner for 2015 har virket efter hensigten, og SSP sekretariatet vurderer, at handleplanerne imødegår lokal uro og alvorlige situationer på god vis. Uro forvoldt af unge under 18 år har i 2015 typisk været rettet mod institutioner som idræts-, fritids- og ungdomsklubber samt et busselskab, kulturhus, skoler og boligområder. De uroskabende ungegrupperinger er kendetegnet ved hovedsageligt at bestå af drenge i alderen 13-17 år.

SSP behandler enkeltsager for kriminalitetstruede og kriminelle unge under 16 år under enkeltsagskonceptet. I enkeltsagskonceptet arbejdes der ud fra en niveaudelt tilgang til håndtering af enkeltsager. Enkeltsager gradueres i fire niveauer afhængig af, hvor alvorlige forhold der er tale om. Herved sikrer SSP, at unge får koordineret deres sag mellem politiet og de forvaltninger, der skal bidrage til en samlet handleplan for den enkelte unge. I 2015 fik 1.268 unge deres sag koordineret via enkeltsagskonceptet. Antallet er på niveau med 2014, hvor 1.269 unge fik deres sag koordineret via enkeltsagskoncept.  

Der ses fortsat et fald i ungdomskriminaliteten. Tal fra Københavns Politi viser et fald i antallet af sigtelser af københavnere under 18 år: I 2014 blev 808 unge under 18 år sigtet mod 716 i 2015. Opgørelser viser ligeledes en nedgang i antallet af københavnere mellem 18-24 år: I 2014 blev 2.491 personer mellem 18-24 sigtet mod 2.195 i 2015.

Fra det 18. til det 25. år er det SSP+ enkeltsagskonceptet, der benyttes efter samme princip som for unge under 18 år – dog alene i forhold til unge voksne, der begår gentagen og/eller personfarlig kriminalitet. Antallet af aktive sager er faldet fra 106 ultimo 2014 til 77 ultimo 2015. Nedgangen skal blandt andet findes i, at Københavns Politis og Københavns Kommunes Pin Point indsats på Indre Nørrebro har været sat i bero – dels på grund af en omorganisering af indsatsen, dels på grund af politiets ressourcemæssige prioriteringer som følge af terrorhandlingerne i februar. Pin Point er en samlebetegnelse for den indsats, som Københavns Kommune i samarbejde med Københavns Politi i 2013 iværksatte mod bandegrupperinger.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil i efteråret 2016 modtage status for første halvår af 2016.

 

Nina Eg Hansen

                             / Ane K. Christensen

Beslutning

Under punktets behandling deltog kontorchef Ane K. Christensen og sekretariatschef Tommy Laursen.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top