Input til budget - Teknik- og Miljøudvalget
Indstilling
Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Nørrebro Lokaludvalg godkender input til budget 2025 til Teknik- og Miljøudvalget.
Problemstilling
Lokaludvalget har modtaget en henvendelse fra Teknik- og Miljøudvalget som gerne vil drøfte Lokaludvalgets budgetønsker på deres budget seminar i juni. Her vil udvalget beslutte hvilke af Lokaludvalgets budgetønsker som de vil henvise til forhandlingerne om Budget 2025. De har her bedt om at Lokaludvalget udvælger de 2-3 vigtigste budgetønsker indenfor teknik- og miljøområdet og indsender dem til udvalget.
Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen har drøftet, hvilke input man gerne ville sende til Teknik- og Miljøudvalget på deres møde d. 7. marts. Man blev enige om at indstille følgende tre input:
- Midler til at realisere cykelstien i Mimersgade
På Budget 2022 blev der, på baggrund af et budgetønske fra Nørrebro Lokaludvalg, afsat midler til en foranalyse af, hvordan Mimersgade kan gøres til sikker skolevej. Vi har sammen med skolebestyrelse, elevråd, skoleleder på Rådmandsgade Skole samt repræsentanter fra den tilknyttede KKFO været inddraget løbende i løbet af 2022. Det er der kommet et projektforslag for en cykelsti igennem hele Mimersgade ud af, og nu skal der afsættes midler til at realisere projektet. Det har længe været et stort ønske fra lokale borgere og forældre, skolebestyrelse- og elevråd på Rådmandsgade Skole, og det er vigtigt at få gjort Mimersgade til en sikker skolevej. (Økonomi: ca. 35,5 mio. kr.).
- Erstatningsgrønt i og omkring Mimersparken
I forbindelse med, at der er blevet besluttet at placere en 8-mands kunstgræs bane på grønt i Mimersparken mangler der finansiering til at finde erstatningsgrønt i og omkring parken, så der ikke forsvinder grønne m2 på Nørrebro. Beslutningen om at placere banen i parken vil fratage området et stort stykke grønt som gerne skulle erstattes andre steder i parken. Parken er i dag belagt med adskillige m2 gummi og asfalt, der kan ændres til grønne og rekreative områder, der kan kompensere for det store område, der forsvinder. Erstatningsgrønt kan placeres på asfalten syd for hockeybanen og nord for cykelstien. På den måde kan der skabes et stort sammenhængende grønt område. Desuden kunne man eventuelt kigge på tilkørselsvejen, der i dag fungerer som adgangsvej fra Tagensvej til Mjølnerparken og som i planen for omdannelse af Mjølnerparken nedlægges (vejstykket ejes af Mjølnerparken). De resterende grønne m2 findes på det asfalterede område syd for legepladsen, mellem fodboldbanen og Mjølnerparken. Ønsket deles af Nørrebro United. Økonomi (20-30 mio. kr.)
- Lersø Parkallé
Lersø Parkallé har potentiale til at blive et grønt rekreativt mødested på Ydre Nørrebro. Nørrebro Lokaludvalgs bydelsplan 2023-2026 peger på en udvikling af Lersø Parkallé. Her er der blandt andet fokus på muligheden for at lukke dele af alléen for biltrafik og lave et grønt rekreativt område. Alléen er samtidig udpeget som et byrumsprojekt i Områdefornyelsen ved Skjolds Plads’ kvarterplan. Områdefornyelsens kvarterplan peger på forskellige nedslag på den sydlige del af Lersø Parkallé, der skal understøtte en øget brug af området. Der er potentiale for at området kan blive et rekreativt åndehul med plads til ro og fordybelse, med højere kvalitet i bynaturen og for at område kan blive en del af en større grøn korridor der forbinder fælledparken med Utterslev Mose. Der er også et ønske om at undersøge, hvordan der kan skabes mere sikre skoleveje over Lersø Parkallé til Nørre Fælled Skole.
Områdefornyelsen udarbejder et idéoplæg til Lersø Parkallé i 2024, og går i gang med et mindre byrumsprojekt på alléen i 2025. Skal alle visionerne indfries, skal der tilføres flere midler til projektet. Det er derfor god timing og synergi i at lade projektet indgå i forhandlingerne om Budget 2025, så beløbet til byrum kendes forud for, at en rådgiver går i gang med at tegne på et byrum. Økonomi: 10-30 mio. kr.
Derudover så drøftede arbejdsgruppen også følgende tre input:
- Etablering af signallys i Hillerødgade, hvor "den grønne cykelsti” krydser Hillerødgade Mange borgere oplever stor utryghed, når de går eller cykler langs ”den grønne cykelsti” og skal krydse Hillerødgade. Der opstår ofte farlige situationer, da mange cyklister kører i høj fart og skal forsøge at aflæse om de biler, der som regel kører meget langsomt eller holder stille pga. trængsel, har i sinde at holde tilbage for dem. Vi forslår at der laves lysregulering i krydset Hillerødgade/”den grønne cykelsti” for at afhjælpe disse farlige situationer. (Økonomi: Ukendt).
- Realiseringen af grønne tiltag fra Helhedsplanen for De Gamles By
I Helhedsplanen for De Gamles By er der beskrevet en række tiltag, der skal sikre og forbedre det grønne i De Gamles By. Helhedsplanen er godkendt og der blev afsat midler til nogle af tiltagene på Overførselssag 2020-21. Der mangler stadig finansiering af en støjmur og fortætning af beplantning i Nordpolen, opgradering af det grønne rum på Møllepladsen bl.a. med en siddekant i kantzonen ud til Møllegade og lommegrønt og nye træer i hele De Gamles By. Det er altafgørende for balancen i De Gamles By at de grønne tiltag fra planen følges op økonomisk, særlig nu i forbindelse med byggeriet på området. (Økonomi: 20 mio. kr. til anlæg.)
- Nørrebro Stationsområde
Transportministeriet har bevilget 30 mio. kr. at give Nørrebro Station et visuelt løft. Det drejer sig både om de indvendige og udvendige områder.
I 2015 blev et ideoplæg for hele Nørrebro Stationsområde vedtaget. En del af ideoplægget er gennemført bl.a. en opgradering af Mimersplads og Skoda Grunden. Men der er også en del der mangler at blive gennemført herunder blandt andet en cykelsti på bagsiden af højbanen, en forgrønning af området, udadvendte aktiviteter under højbanen og en opgradering af Lyngsies Plads. Vi ønsker at man i forbindelse med DSB’s arbejder med selve stationen, for gennemført de sidste dele af ideoplægget for området, så det kommer til at fremstå som sammenhængene byrum. (Økonomi: Ukendt)
Alle de input Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen drøftede er sendt til Teknik- og Miljøforvaltningen til kommentering. Dette er en del af den proces der er aftalt med Teknik- og Miljøudvalget. Forvaltningens kommentarer til de drøftede budget input er vedhæftet som bilag.
Løsning
Nørrebro Lokaludvalg godkender input til budget 2025 til Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning
Nørrebro Lokaludvalg godkendte input til budget 2025 til Teknik- og Miljøudvalget.