Høring: Kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet
Indstilling
Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Lokaludvalget bemyndiger Børn, Unge og Kulturarbejdsgruppen til at udarbejde et høringssvar til høring vedr. kriterier for fremtidige kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet.
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget har tidligere vedtaget kriterier for fremtidige kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet, men erfaringerne fra de seneste nedlukninger af børnehaver har vist, at der er behov for at justere og supplere kriterierne, så de både afspejler de faglige, økonomiske og kapacitetsmæssige hensyn.
Ved nedskalering af dagtilbudskapacitet i juni 2024 var kriterierne for udvælgelse af institutioner, der stod til lukning; det økonomiske potentiale (vægtet højt) samt søgning og fysiske faciliteter. Derudover blev der kigget på institutioner med en særlig indsats eller specifikke faglige udfordringer.
Børne- og Ungdomsforvaltningen har nu udarbejdet et forslag om nye kriterier for fremtidige kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet, hvor bl.a. den pædagogiske kvalitet og andelen af pædagoger også skal indgå i udvælgelsen. Dette forslag er nu i høring.
Materialet kan findes her: https://blivhoert.kk.dk/hearing/164
Forslaget er udarbejdet på baggrund af en drøftelse i Børne- og Ungdomsudvalget 11. december 2024, hvor udvalget tilkendegav, at forvaltningen skulle arbejde videre med følgende kriterier: a) tilsynsrapporter, b) pædagogandel, c) flermatrikelinstitutioner og fysiske rammer i øvrigt, d) lav søgning, e) overskydende kapacitet og belægning, f) store institutioner, g) høj personaleomsætning og h) høj børneomsætning.
Forvaltningen foreslår, at beslutninger om nedjustering af kapacitet fremover sker på baggrund af følgende kriterier:
- Overskydende kapacitet i området Analyse af befolkningsprognoser og kapacitetsudnyttelse i området. Der skal være overskydende kapacitet i minimum 5 år frem. Dette kriterie er forudsætning for igangsættelse af proces.
- Økonomiske konsekvenser Beregning af besparelsespotentiale på drift og husleje. Beregningen sker pba. nyeste opdaterede budget for husleje og faste driftsudgifter divideret med det antal børn, der fysisk er plads til i institutionen.
- Søgning til institutioner Vurdering af historisk og aktuel søgning samt belægningsgrad, baseret på gennemsnit af de seneste tre år. Ventelistedata og belægningsdata vægtes ligeligt.
- Pædagogisk kvalitet og pædagogandel Gennemgang af pædagogandel og tilsynsrapporter. Tilsynsrapporter hentes for de seneste tre år, og alle seks kriterier vægtes ligeligt. Ligeledes vægtes det negativt, hvis en institution er, eller har været, på pædagogisk handleplan. Pædagogandele og tilsynsdata scores ud fra intervaller og vægtes ligeligt.
- Fysiske faciliteter og lokalemæssige forhold Bygningers vedligeholdelsesstand vurderes, og det opgøres, om der er tale om flermatrikelinstitutioner, tredjemandslejemål eller store institutioner (over syv grupper). Vurderingen foretages kvalitativt og med inddragelse og dialog med institutionernes ledelse. Vurdering af vedligeholdelsesstand og anvendelsesmuligheder for både bygninger og udearealer foretages kun på institutioner, der er i spil til nedlukning.
Da høringen først er offentliggjort 14. marts, er den ikke behandlet af Børn, Unge og Kulturarbejdsgruppen endnu og der bedes om en bemyndigelse til at udarbejde et høringssvar.
Løsning
Lokaludvalget bemyndiger Børn, Unge og Kulturarbejdsgruppen til at udarbejde et høringssvar kriterier for fremtidige kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet.
Beslutning
Lokaludvalget bemyndigede Børn, Unge og Kulturarbejdsgruppen til at udarbejde et høringssvar til høring vedr. kriterier for fremtidige kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet.