Mødedato: 28.09.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

VM i Landevejscykling 2029 (megaeventpuljen)

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag til høringssvar til Økonomiudvalget om udmøntning af midler fra megaeventpuljen til VM i landevejscykling 2029 (VM 2029). Forvaltningen vurderer, at VM 2029 lever op til megaeventpuljens kriterier om verdensklasseniveau og indeholder gode perspektiver for at understøtte arbejdet med København som ”verdens bedste cykelby” gennem kobling af cykelsport og hverdagscyklisme via borger- og foreningsrettede aktiviteter.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende indstilling som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget, herunder:
  • at der gives mandat til Økonomiforvaltningen (i regi af Copenhagen Megaevents) til at indgå i en partnerkreds, som ansøger og forhandler med den internationale cykleunion (UCI) om værtskabet for VM 2029, og
  •  at det godkendes, at der reserveres 30 mio. kr. fra megaeventpuljen, heraf 25 mio. kr. til Danmarks Cykle Union til planlægning og afholdelse af VM 2029, samt 5 mio. kr. til Københavns Kommunes værtsbyaktiviteter.

Problemstilling

Danmarks Cykle Union (DCU) har ansøgt Københavns Kommune om 25 mio. kr. til afholdelse af VM 2029 (bilag 1). Den samlede danske partnerkreds bag eventen skal allerede i december 2023 officielt tilkendegives overfor UCI, at Danmark og København ønsker at byde på eventen. Eventens volumen – både økonomisk og eventpraktisk – vurderes at forudsætte, at der gives et klart politisk mandat til Økonomiforvaltningen til at indgå i en partnerkreds omkring bud på og forhandling om VM 2029, hvis Københavns Kommune ønsker at være en del af projektet.

Løsning

DCU har i samarbejde med Sport Event Denmark (SEDK), Wonderful Copenhagen (WoCo) og staten et ønske om at afholde VM 2029 med København som målby for linjeløbet. Eventen afvikles over 8 dage med forventet deltagelse af ca. 1.000 atleter, 75 nationer, 5.000 officials og 700 akkrediterede mediefolk. Der konkurreres i linjeløb (en-dags landevejsløb med distance i omegnen af 200 km) og enkeltstart, begge med løb for henholdsvis juniorer, U23 og senior for både kvinder og mænd.

Med værtskabet er det målsætningen at fremvise Danmark som et helt særligt cykelland – og København som ”verdens bedste cykelby” – der forener elitesport og breddeaktiviteter. Det er endvidere en stærk ambition at indtænke bæredygtighedsinitiativer på tværs af det samlede koncept. Disse vil blive konkretiseret i tæt samarbejde med Københavns Kommune.


Organisering
Løbet arrangeres af DCU i tæt samarbejde med SEDK, Københavns Kommune, staten og en række (endnu ikke offentliggjorte) øvrige danske værtsbyer. København vil som målby for linjeløbet være den primære værtsby.

Københavns værtskab for VM 2029 er forankret i den tværfaglige eventenhed ”Copenhagen Megaevents”, som er etableret som udløber af Københavns Kommunes megaeventstrategi. Økonomiforvaltningen er ansvarlig tovholder for projektet. I samarbejde med de øvrige partnere i projektet vil Økonomiforvaltningen byde på eventen og i processen bl.a. afklare, hvilken konstruktion, som vil være mest hensigtsmæssig ift. konkret opgaveløsning, økonomi og juridiske problemstillinger.


Økonomi og budget
Det samlede budget for VM 2029 er 140 mio. kr. Indtægtsbudgettet dækkes hovedsageligt af offentlige tilskud fra staten og værtsbyerne. Overblik over forventede offentlige tilskud er vedlagt (bilag 2).   

Staten har i forbindelse med finanslovsforslaget 2024 afsat 70 mio. kr. til eventen, som bl.a. skal dække fee til UCI på 67 mio. kr. Sport Event Denmarks bestyrelse har afsat en eventualforpligtelse på 15 mio. kr. 

DCU ansøger Københavns Kommune om et tilskud på 25 mio. kr. Udover de 25. mio. kr. til løbsafvikling foreslår Økonomiforvaltningen, at der reserveres yderligere 5 mio. kr. til værtsbyaktiviteter på tværs af de involverede forvaltninger. Værtsbyaktiviteterne skal konkretiseres i samarbejde med relevante forvaltninger og øvrige partnere.

Hvis UCI stiller nye og omfattende krav om f.eks. terrorsikring, skal der være dialog mellem parterne om udførelse og finansiering af dette.


Vurdering fra Kultur- og Fritidsforvaltningen
Det er forvaltningens vurdering, at eventen opfylder megaeventpuljens kriterier; det sportslige niveau er verdensklasse og der er gode muligheder for at brande København som cykelby Samtidig har eventen et stort værdimæssigt overlap med kultur- og fritidspolitikkens fokus på København som hovedstad og profil som aktiv og bæredygtig by. Kultur- og Fritidsforvaltningen bemærker positivt, at der i Københavns værtskab er indtænkt bred aktivering af byens borgere.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at Økonomiforvaltningens repræsentation i den danske partnerkreds omkring bud på og forhandling om VM 2029 vil kunne sikre det bedst mulige samspil mellem VM i landevejscykling og planerne om et årligt tilbagevendende World Tour cykelløb. Herunder muligheden for at tænke i partnerskaber og aktiveringsspor på tværs af de to megaevents.

Kultur- og Fritidsforvaltningen gør opmærksom på, at også World Tour (megaeventpuljen) er på Kultur- og Fritidsudvalgets dagsorden den 28. september. Begge megaevents forudsætter et meget stort økonomisk engagement fra Københavns Kommunes side, både ift. bud, planlægning, afvikling og aktivering - ligesom det også var tilfældet, da København var vært ved VM i landevejscykling 2011. I forlængelse heraf opfordrer Kultur- og Fritidsforvaltningen til, at Økonomiudvalget drøfter det hensigtsmæssige i at henvise hele Københavns Kommunes budgetbidrag til VM 2029 og World Tour til megaeventpuljen. Dertil kommer et opmærksomhedspunkt på andelen af megaeventpuljemidler, som i så fald øremærkes én enkelt idræt.

 

Økonomi

Tilskud fra megaeventpuljen til VM 2029 på i alt 30 mio. kr., fordelt på 25 mio. kr. i direkte tilskud til DCU og 5 mio. kr. til værtsbyaktiviteter til Københavns Kommune, udmøntes alene hvis DCU tildeles værtskabet af UCI.
Der er til megaeventpuljen afsat 15 millioner kroner årligt i 2023-2027. Der resterer aktuelt 41 mio. kr. til medfinansiering af kommende events.

Oversigt over tidligere bevillinger fra megaeventpuljen og beregning af muligt forestående udvikling i megaeventpuljen fremgår af bilag 3.


Videre proces

De danske parter skal i december 2023 officielt tilkendegive overfor UCI, at de ønsker at byde på eventen. Senest den 31. januar 2024 skal der afleveres et dansk bud på VM 2029. UCI bruger herefter foråret på at vurdere buddet samt indlede kontraktforhandlinger. Det er forventningen, at kontrakten kan indgås i sommeren 2024. UCI offentliggør værtslandet i september 2024. Hvis DCU får tildelt VM 2029 af UCI, vil Økonomiforvaltningen udarbejde en tilskudsaftale med DCU.

 

 Jakob Heide Petersen /

                                                                                       Søren Tegen Pedersen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 28. september 2023

Indstillingen blev godkendt og høringssvaret bliver oversendt til Økonomiforvaltningen med mandat til Økonomiforvaltningen til at gå videre med forhandlingerne.

Til top