Udvælgelse af Sociale Partnerskaber 2025-2027
Københavns Kommune har pt. Sociale partnerskaber med 25 folkeoplysende foreninger, der modtager lønmidler til at sikre rummelige, stabile fritidstilbud til børn og unge i udsatte byområder. Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, hvilke foreninger der skal indgå i ordningen fra 2025-2027.
Kultur- og Fritidsudvalget har vedtaget en ny model for Sociale partnerskaber gældende fra 2025. Kultur- og Fritidsforvaltningen har gennemført en ansøgningsrunde og har modtaget 45 ansøgninger og indstiller 18 foreninger til tilsagn i perioden 2025-2027 (se bilag 2). Ifølge retningslinjerne prioriteres foreninger, der vurderes stærkest i forhold til at udvikle foreningens organisering, struktur og aktiviteter for at skabe inkluderende foreningstilbud for børn og unge i udsatte byområder. Folkeoplysningsudvalget har tilsluttet sig indstillingen.
Med Budget 2022 og 2023 blev Sociale partnerskaber forankret varigt i Københavns Kommune med 6,4 mio. kr. årligt. Ved Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af ny model for sociale partnerskaber d. 25. januar 2024 blev det besluttet at afsætte 5,0 mio. kr. til tilskud til partnerskaber. På baggrund af ansøgningsprocessen foreslår forvaltningen, at der allokeres yderligere 100.000 kr. til tilskud til partnerskaber (i alt 5,1 mio. kr.) og tilsvarende mindre til tværgående opkvalificering, aktivitetsudvikling, administration og foreningsunderstøttelse (i alt 1,3 mio. kr.).
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der anvendes 5,1 mio. kr. til foreningstilskud
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, hvilke foreninger der skal tildeles til Sociale partnerskaber i 2025-2027.
Problemstilling
Den 25. april 2024 godkendte Kultur- og Fritidsudvalget en ny model for Sociale partnerskaber fra 2025, herunder retningslinjer og ansøgningsprocedurer. Modellen indeholder to typer af tilskud: et partnerskab til 250.000 kr. om året og et udvidet partnerskab til 400.000 kr. om året. Kultur- og Fritidsforvaltningen har gennemført en ansøgningsrunde og en faglig vurdering af samtlige ansøgere i henhold til de vedtagne retningslinjer (bilag 1).
Løsning
Forvaltningen har modtaget 45 ansøgninger (bilag 3, 4 og 5). Efter ansøgningsfristen har Kultur- og Fritidsforvaltningen inviteret 33 af foreningerne til præsentationsmøde for en nærmere dialog for at kvalificere ansøgningerne (se bilag 6 for en beskrivelse af metoden for udvælgelsen).
Indstilling af ansøgere
Kultur- og Fritidsforvaltningen har foretaget en helhedsvurdering af det samlede felt af ansøgere, herunder deres beskrivelse af indsatser og potentiale for at skabe inkluderende foreningstilbud for børn og unge fra udsatte byområder (bilag 2). Foruden scoringen i bilag 2 er der i den samlede vurdering taget højde for, at der er en vis spredning i geografi, aktiviteter, aldersgrupper og metoder i gruppen af de indstillede foreninger. Der er lagt vægt på både foreningernes ansøgninger, dialogen i præsentationsmøderne samt forvaltningens erfaringer med foreningerne.
Med det store felt af ansøgere, hvoraf størstedelen er stærke foreninger, der har et stort potentiale for foreningsudvikling på børne- og ungeområdet, har forvaltningen haft blik på de indstillede foreningers evne og erfaring med at inkludere børn og unge fra udsatte byområder.
Ud fra en samlet vurdering indstilles følgende 14 foreninger til ”standard” partnerskab (250.000 kr. årligt) (bilag 4):
Amager Judo Skole, B1908, BK Union, Boldklubben Hellas, Brønshøj Boldklub, Fremad Valby, Global Kidz, IF Stadion, Krumspring, Lundehus, Nørrebro Taekwondo Klub, SheZone, Siam, Stevnsgade Basketball.
Derudover indstilles følgende fire foreninger til ”udvidet” partnerskab (400.000 kr. årligt), som får en koordinerende rolle i deres lokalområde for at styrke det lokale netværk, understøtte andre lokale foreninger og videreudvikle metoder ift. målgruppen (bilag 3):
Amager SK (Amager), Hovedstadens Svømmeklub (Tingbjerg/Husum), Nørrebro United (Nørrebro/Nordvest), Valby IF-Gymnastik (Valby/Kgs. Enghave).
Gruppen af indstillede foreninger består af en kombination af foreninger med mangeårige erfaringer og foreninger, der kan bidrage med nye ideer og tiltag. Dette for at sikre både et højt niveau af metodeudvikling og erfaringsudveksling.
Med Budget 2022 og 2023 blev Sociale partnerskaber forankret varigt i Københavns Kommune med 6,4 mio. kr. årligt. Ved Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af ny model for sociale partnerskaber d. 25. januar 2024 blev det besluttet at afsætte 5,0 mio. kr. til tilskud til partnerskaber. På baggrund af ansøgningsprocessen foreslår forvaltningen, at fordelingen af midlerne bliver 5,1 mio. kr. til foreningstilskud og 1,3 mio. kr. til tværgående opkvalificering, aktivitetsudvikling, administration og foreningsunderstøttelse.
Foreninger, der indstilles til afslag, fremgår af bilag 2.
Forvaltningen vurderer, at mange af de ansøgere, der er indstillet til afslag, har et godt potentiale for at arbejde videre med indsatser for børn og unge i udsatte byområder. Forvaltningen vil derfor opfordre foreningerne til at søge Udviklingspuljen for børn og unge under 25 år med henblik på at igangsætte lignende indsatser.
DIF og DGI Storkøbenhavn har medvirket til fagligt at kvalificere vurderingen af ansøgerne, men har ikke indgået i indstillingen af foreninger.
I perioden 2012-2024 har der været indgået Sociale partnerskaber med 25 foreninger. Ud af disse er 16 foreninger indstillet igen, mens 9 foreninger ikke er indstillet (se bilag 2 for hvilke foreninger, der indgår i den nuværende ordning).
Folkeoplysningsudvalgets høringssvar
Folkeoplysningsudvalget har afgivet høringssvar til indstillingen af foreninger. Udvalget tilslutter sig indstillingen og bemærker, at løbende evaluering og opfølgning bør vægtes højt. Folkeoplysningsudvalget har samtidig bestilt en indstilling til det næste møde d. 22. oktober 2024 med forslag om finansiering af yderligere fem partnerskaber med midler fra Folkeoplysningsudvalgets udviklingspulje for børn og unge.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning giver forvaltningen svar til ansøgerne. Forvaltningen udarbejder tilskudsaftaler til de udvalgte foreninger i perioden 1. januar 2025 – 31. december 2027.
Søren Tegen Pedersen
/ Jakob Heide Petersen
Bilag 1. Endelig model og retningslinjer for Sociale partnerskaber | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. oktober2024
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om et nyt 3. at-punkt:
”om at kigge på 3-5 yderligere midlertidige sociale partnerskaber til kulturelle foreninger til næste møde i KFU 21/11 ”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev godkendt med 7 stemmer imod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, B og F
Imod stemte: V og C
Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.
Enhedslisten, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF fremsatte følgende protokolbemærkning:
”Partierne er glade for, at det er kommet mange gode ansøgninger til nye og forsatte sociale partnerskaber og ser frem til at følge udviklingen af de udvidede partnerskaber. Vi er imidlertid ærgerlige over, at der kun er indstillet idrætsforeninger til at være partnerskabsforeninger i den kommende periode. Vi mener nemlig, at der ville være en enorm styrke i også at lave sociale partnerskaber med kulturelle foreninger.
Yderligere er vi ærgerlige over, at Folkeoplysningsudvalget ikke er gået videre med muligheden for at skabe ekstra partnerskaber via udsalgets midler. Det fordi en sådan ordning ville knytte partnerskaberne tættere på folkeoplysningen, og fordi foreningerne i folkeoplysningen er glade for projekterne og derfor passende kunne være tættere på udviklingen af dem. Derfor er vi glade for, at Kultur- og Fritidsudvalget på sit næste møde skal se på muligheden for at finansiere ekstra partnerskaber med fokus på de kulturelle foreninger.”