Mødedato: 24.10.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Resultat af screening om nyt foreningsbyggeri i Amager Strandpark

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede d. 7. december 2023 at bevillige 300.000 kr. fra Pulje til outdoor idrætsfaciliteter til en screening af behov og muligheder ift. et nyt foreningsbyggeri i Amager Strandparks sydlige ende ved Havkajakvej.

Screeningen er nu afsluttet og der er udarbejdet et skitseforslag til et foreningsbyggeri, der både kan understøtte foreningsaktiviteter og selvorganiseret brug af strandparken.

Byggeriet indeholder:

  • Depotrum til opbevaring af fx kajakker, SUP mv.
  • Omklædningsrum med mulighed for sauna og opholdsmuligheder både inde (fællesrum og tekøkken) og ude, som henvender sig til den almene strandgæst såvel som foreninger med behov for en base i strandparken.
  • En træbrygge (forbindelse mellem vand og land), der via universelt design giver alle adgang fra husets uderum til vandet i kanalen.

Indstilling

Kultur og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager screeningen til efterretning

Problemstilling

Amager Strandpark rummer en bred vifte af maritime og rekreative aktiviteter, der spænder fra organiserede foreningsaktiviteter til selvorganiserede fællesskaber og besøgende fra nær og fjern, der benytter strandparken på egen hånd. De færreste af disse har adgang til en fysisk base i strandparken. Screeningen har undersøgt behov og muligheder ift. at understøtte områdets forskellige brugere.

Løsning

Screeningen er gennemført af Spektrum Arkitekter, der er udpeget af Kultur- og Fritidsforvaltningen blandt tre indbudte arkitektfirmaer. Der har været en bred inddragelse af forskellige brugergrupper og på den baggrund er der udarbejdet et skitseforslag, der beskriver de forskellige brugergrupper, deres behov samt hvordan disse kan imødekommes i et byggeri, der overholder gældende myndighedskrav for området (Bilag 1 - Screening af nyt foreningsbyggeri, Amager Syd).

Skitseforslaget beskriver en facilitet, der både understøtter foreningsbrug og selvorganiseret brug af naturen i Amager Strandpark. Bygningen rummer et spænd af rumtyper, der går fra at være offentlige tilgængelige til at være forbeholdt foreninger og brugere med brugsret. Ideen er at skabe et hus, der både henvender sig til lokalsamfundet og den almene københavner med fokus på at understøtte områdets rige foreningsliv. Tanken er, at huset skal være relevant for alle strandparkens gæster, samtidig med at det kan fungere som base for en eller flere foreninger, der tager ejerskab over stedet og sikrer livet i huset.

Skitseforslaget foreslår således en facilitet med grej/depotrum, omklædningsrum, fællesrum med tekøkken, toiletfaciliteter, læ-rum og udendørs opholdsmuligheder. Som en del af projektet indgår desuden en brygge, der via universelt design giver alle adgang fra husets uderum til vandet i kanalen.

Foruden de funktioner, der indgår i skitseforslaget, har behovsafklaringen også peget på, at en sauna ville være af stor værdi for en facilitet på denne placering. En sauna ville blandt andet bidrage til at udvide sæsonen for de mange brugere, der har deres aktiviteter i eller på vandet.

Det vurderes imidlertid udfordrende at etablere en sauna, da koncessionskontrakten med de erhvervsdrivende lejere i området, giver eneret på lejernes kerneydelser. På Kajakvej 8 ligger wellnessfirmaet INIPI, hvis kerneydelser i lejekontrakten bl.a. er svedhytte, gus mm., hvilket er svært af afgrænse juridisk fra en sauna. INIPI har ikke ønsket at indgå en frivillig aftale om at tillade en kommunal foreningssauna. Aftaler med erhvervslejere er indgået af det daværende Amager Strand I/S og løber frem til 2040. Københavns Kommune ved Teknik- og Miljøforvaltningen har efter indgåelsen overtaget forpligtelserne i aftalen.

Det foreslås i projektoplægget, at man etablerer et ekstra omklædningsrum, som på sigt kan konverteres til sauna, hvis dette ønskes og viser sig muligt. Økonomien for en transformation fra omklædningsrum til sauna indgår i skitseforslaget som et fremtidigt tilvalg.

Tilgængelighed - universelt design

Det har været et væsentligt fokus i projektet at skabe en facilitet, som også kan understøtte brugere med bevægelseshandicap i deres aktiviteter i strandparken. Der er således tænkt universel design ind i alle husets funktioner og rum, ligesom det er en vigtig dimension ved den foreslåede brygge ned til kanalen, der blandt andet skal sikre personer i kørestol nemmere adgang til vandet.

Skitseforslaget beskriver en facilitet med en anslået anlægssum på ca. 20-24 mio. kr.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen vil med afsæt i udvalgets drøftelser og beslutninger arbejde videre med projektet.

 

Mads Kamp Hansen /

  Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. oktober2024

 

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top